Rabu, 21 Oktober 2009

Memperlekeh bahasa Melayu gambaran warga tidak patriotik

Bersama Rejal Arbee

DEWAN Bahasa dan Pustaka (DBP) akan diberi kuasa dalam tempoh terdekat untuk menghukum badan dan agensi sektor awam yang berdegil dan tidak mahu menggunakan bahasa Melayu dalam urusan mereka. Akta Bahasa Kebangsaan 1963 dan Akta Pendidikan 1996 akan dipinda untuk mengadakan peruntukan ini.

Langkah ini diambil dalam usaha memartabat dan memperkasakan bahasa Melayu sebagai Bahasa Kebangsaan dan bahasa rasmi negara kerana masih ada pihak yang terus berdegil tidak mahu menghormatinya. Walaupun terlambat usaha ini amat dialu-alukan. Tetapi persoalannya kenapa dihadkan kepada sektor awam saja?

Yang berterusan memperlekehkan penggunaan bahasa Melayu, selain beberapa kerat individu yang bukan saja tidak pernah menggunakan bahasa Melayu kerana sememangnya tidak mengetahuinya, adalah sesetengah syarikat dan badan bukan kerajaan (NGO) yang terus menerus tidak menghiraukan penggunaannya dalam sebarang urusan mereka.

Maka itu, sejak beberapa waktu kebelakangan ini sering dilihat syarikat tertentu dengan sengaja tidak menghiraukan penggunaan bahasa Melayu. Gambaran diberi mereka ini tidak sedikit pun mahu menghormati kedudukan bahasa itu.

Agak menyedihkan melihat kumpulan yang mengakui sebagai rakyat negara ini tetapi masih tidak boleh bertutur Melayu walaupun kita sudah 52 tahun merdeka. Anehnya warga lain, dari Bangladesh, Nepal atau Vietnam dan pelbagai bangsa asing yang berduyun ke mari mencari rezeki, sudah boleh bertutur bahasa Melayu dengan baik meskipun berada di sini hanya dalam masa singkat.

Bagi sesetengah individu rakyat pula penguasaan bahasa Melayu mereka amat cetek sekali. Walaupun sudah belajar di sekolah, ia hanyalah untuk lulus peperiksaan bukannya untuk digunakan setiap hari. Maka itulah Sekolah Jenis Kebangsaan (SJK) Cina misalnya tidak memberi tumpuan serius terhadap pengajaran bahasa Melayu. Ia seperti melepas batuk di tangga.

Saya sebelum ini pernah menulis bagaimana sebuah syarikat pembuat syampu mengiklan keluarannya hanya dalam bahasa Inggeris dan Cina di tepi laluan eskalator di Pasaraya Tesco di Shah Alam. Lebih mendukacitakan lagi majoriti penduduk dan pengunjung pasar raya itu adalah Melayu.

Tentu mereka tahu yang menjadi sasaran iklan itu adalah orang Melayu tetapi kenapa mereka ini terus menerus memperlekehkan bahasa Melayu dan sebaliknya membanggakan bahasa Cina dan Inggeris pula? Apakah ini tidak memberi gambaran bahawa mereka itu sedar ada sekumpulan rakyat negara ini yang tidak tahu dan tidak faham bahasa Melayu?

Apa pun, iklan itu kini sudah digantikan dengan bahasa Melayu. Pertukaran itu dibuat tentunya berikutan rungutan orang Melayu yang lalu lalang di situ terhadap iklan yang tidak langsung menghormati mereka sebagai pengunjung majoriti pasar raya itu.

Usaha memperlekehkan bahasa Melayu ini memuncak sejak beberapa tahun kebelakangan ini dan hingga kini pun masih berterusan. Anasir tidak patriotik ini mengambil kesempatan mengabaikan penggunaan bahasa Melayu hanya kerana wujudnya usaha kerajaan untuk mempertingkatkan pengajaran dan penggunaan bahasa Inggeris.

Tindak tanduk mereka ini jugalah menyebabkan ramai pencinta bahasa berkeras untuk menolak dasar Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) di sekolah. Terakhir dua pemaju perumahan mengedarkan risalah tempahan rumah binaan mereka hanya dalam bahasa Inggeris dan Cina.

Lebih mendukacitakan risalah itu diedarkan ke rumah di Shah Alam di mana hampir 90 peratus penghuninya orang Melayu. Apa muslihat mereka itu sebenarnya? Apakah pemaju itu tidak mengharapkan orang Melayu membeli rumah mereka? Mungkin juga mereka menganggap orang Melayu tidak mampu membeli rumah yang mereka bina itu?

Tetapi kenapa pula risalah itu diedarkan di kawasan perumahan di mana kebanyakan penghuninya adalah orang Melayu? Dalam tempoh dua tiga minggu ini saja dua lagi risalah demikian diedarkan di rumah-rumah di Shah Alam, satu oleh Nippon Paint (boleh dikatakan keseluruhan risalah itu adalah dalam bahasa Cina dengan sedikit keterangan dalam bahasa Inggeris).

Tiada sepatah pun perkataan Melayu dalam risalah itu. Sekeping lagi risalah demikian ialah dari ‘Yes Optical’ yang membuat promosi syarikat cermin mata itu di Tesco Shah Alam. Tindakan mereka ini memberi gambaran betapa tidak hormatnya anasir itu terhadap bahasa Melayu yang semua rakyat sepatutnya sudah terima sebagai bahasa rasmi dan Bahasa Kebangsaan negara ini.

Sebenarnya orang Melayu patut memboikot saja rumah atau barangan keluaran syarikat yang sedikit pun tidak mahu menghormati bahasa negara ini. Nama saja mereka ini beroperasi dan berdagang di sini tetapi sedikit pun tidak mahu menghormati Melayu.

Jadi elok sangatlah mereka ini yang sedikit pun tidak mahu berbangga dengan bahasa negara sendiri ini juga dikenakan hukuman. Harapnya akhbar akan mengumumkan nama mana-mana pihak yang disabitkan hukuman demikian supaya rakyat patriotik negara ini akan tahu siapa petualang itu dengan memboikot penggunaan barangan buatan atau keluaran mereka.

Usaha memartabatkan bahasa ini patut pula merangkumi penggunaan perkataan dan istilah Melayu. Kiranya sudah ada sesuatu perkataan Melayu kenapa perlu perkataan Inggeris dipinjam pula? Sejak akhir-akhir ini terlalu banyak istilah Melayu yang sudah pun wujud tetapi tidak digunakan kerana ada pihak lebih selesa menggunakan perkataan Inggeris yang diMelayukan.

Maka itu timbullah perkataan ‘kudeta’ untuk ‘coup d’etat’ walhal sudah wujud istilah ‘rampasan kuasa’, ‘matematik’ menggantikan ‘ilmu hisab’, ‘informasi’ untuk penerangan dan keterangan, ‘lokaliti’, ‘bajet’, ‘imej’, ‘replika’ dan bercambah lagi perkataan Inggeris yang diMelayukan. Apakah ini saja cara untuk memperkayakan bahasa Melayu?

Dengan meminjam secara borong pelbagai perkataan Inggeris hingga perkataan Melayu yang sedia ada pun hendak diganti? Dalam hal ini media berbahasa Melayu juga harus dipertanggungjawabkan. DBP tentunya mempunyai peranan untuk memantau perkara ini supaya penggunaan istilah Inggeris ini tidak menjadi-jadi hingga perkataan Melayu yang sedia ada tidak digunakan lagi dan mungkin nantinya akan pupus pula.

Sumber : http://www.bharian.com.my/

Pemansuhan PPSMI muktamad, pastikan MBMMBI berjaya

TAN Sri Muhyiddin Yassin kelmarin menegaskan bahawa keputusan pemansuhan PPSMI adalah muktamad. Kenyataan itu sekali gus menolak desas-desus bahawa kerajaan masih belum 'tetap hati' berhubung keputusan pemansuhan dasar Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris tersebut.

Malah Muhyiddin turut menegaskan bahawa pemansuhan PPSMI itu mungkin akan dipercepatkan.

Tarikh yang ditetapkan sebelum ini ialah pada 2012. Namun jika tiada aral, ia mungkin akan dipercepatkan kepada 2011.

Bagaimanapun seperti kata Menteri Pelajaran itu, segala-galanya bergantung kepada kesediaan semua pihak dalam semua aspek sebelum PPSMI dimansuh dan digantikan dengan dasar baru - Memartabatkan Bahasa Melayu dan Memperkukuhkan Bahasa Inggeris (MBMMBI).

Ia memberi gambaran bahawa kerajaan tidak mahu sekali lagi terjerumus ke dalam ketidakpastian apabila sesuatu dasar diperkenalkan. Kerajaan tidak mahu 'kegagalan' dasar PPSM berulang.

Pelaksanaan dasar baru itu diharap berjaya dan memberi manfaat kepada semua. Paling penting MBMMBI mampu merealisasikan cita-cita kerajaan dalam meningkatkan mutu pendidikan negara.

Bagi memastikan kelancaran pelaksanaannya, sesuatu dasar itu memerlukan perancangan, penelitian dan persediaan rapi.

Ia tidak boleh dilakukan secara sambil lewa atau tangkap muat semata-mata. Pelaksanaan MBMMBI perlu mengambil kira pelbagai perkara.

Jumlah guru yang mencukupi selain kesediaan kurikulum dan buku teks untuk mata pelajaran sains, matematik dan bahasa Inggeris merupakan kemestian utama.

Seperti kata Muhyiddin, pelaksanaan dasar baru MBMMBI itu bakal menyaksikan penyediaan 13,000 guru termasuk sekurang-kurangnya 1,000 guru baru bahasa Inggeris.

Jumlah tersebut bukannya sedikit dan ia tidak boleh dilakukan secara tergesa-gesa.

Kerajaan perlu mengambil pengajaran daripada pelaksanaan PPSMI. Tempoh yang singkat antara perancangan dan pelaksanaan - hanya enam bulan - menyebabkan banyak kecacatan timbul selepas itu.

Banyak kelemahan di sana dan di sini. Walaupun tujuannya sangat baik namun kurang persediaan menyebabkan PPSMI menjadi 'kurang menarik'.

Dan jika semua perkara dapat disediakan sebelum akhir tahun depan, tidak mustahil untuk MBMMBI dilaksanakan pada Januari 2011.

Ia awal setahun daripada tarikh awal rancangan pemansuhan PPSMI tersebut.

Namun sekiranya persediaan itu gagal disempurnakan pada akhir 2010, maka kerajaan akan melaksanakan dasar MBMMBI tersebut seperti perancangan awal iaitu pada 2012.

Bagaimanapun bagi murid tahun empat, tingkatan satu dan tingkatan empat pemansuhan PPSMI kekal pada 2012. Keputusan itu juga dibuat selepas kerajaan mengambil kira semua perkara.

Apa yang pasti pemansuhan PPSMI adalah muktamad. Ia tidak perlu diragui lagi. Ia tidak perlu diperdebatkan lagi.

Kita harap selepas ini tidak ada mana-mana pihak yang cuba menjadikan isu ini sebagai modal politik untuk menjadi juara di mata rakyat.

Sumber : http: //www.utusan.com.my/

Anwar Ridhwan Sasterawan Negara Ke-10KUALA LUMPUR 20 Okt. - Dekan Fakulti Penulisan, Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (Aswara), Datuk Dr. Mohd. Anuar Rethwan, 60, atau nama penanya Anwar Ridhwan diumum sebagai penerima Anugerah Sastera Negara Ke-10.

Yang di-Pertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin menyampaikan anugerah tersebut kepada tokoh sastera dan bahasa itu yang membawa gelaran Sasterawan Negara.

Turut berangkat pada majlis yang diadakan di Palace of the Golden Horses, Seri Kembangan dekat sini malam ini ialah Raja Permaisuri Agong Tuanku Nur Zahirah.

Hadir sama ialah Timbalan Perdana Menteri merangkap Pengerusi Panel Anugerah Sastera Negara, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan isteri, Puan Seri Noorainee Abdul Rahman.

Pemilihan tersebut membolehkan anak kelahiran Sungai Besar, Selangor itu menerima warkah penghormatan negara, wang tunai RM60,000 serta pelbagai kemudahan untuk kegiatan mencipta karya sastera.

Kerajaan turut membeli 50,000 naskah karya beliau untuk diedarkan ke sekolah-sekolah, perpustakaan, jabatan dan agensi kerajaan.

Dalam ucapannya pada majlis penyampaian anugerah tersebut di sini malam ini, Muhyiddin berkata, pemilihan Anuar berdasarkan sumbangan kreatif dan kesan pemikiran sehingga membentuk tradisi persuratan tersendiri bagi masyarakat negara ini.

Beliau berkata, ketegaran dalam mendalami dan mempertahankan nilai pembinaan negara bangsa yang diperjuangkan menjadi penilaian utama ahli panel untuk memilih penerima anugerah.

''Di samping itu, komitmen sasterawan dalam kegiatan sastera secara berterusan sehingga membentuk tradisi persuratan yang tersendiri serta didukung dan diteruskan oleh generasi penulis juga dijadikan asas penilaian," katanya.

Beliau berkata, pengurniaan Anugerah Sastera Negara merupakan iltizam berterusan kerajaan untuk memberikan pengiktirafan terhadap sumbangan sasterawan dalam usaha memperkukuh dan memartabatkan karya sastera kebangsaan.

Berikutan itu kata beliau, sebagai tanda penghargaan, kerajaan bersetuju untuk menaikkan jumlah ganjaran daripada RM30,000 kepada RM60,000.

Muhyiddin juga menyarankan agar penterjemahan karya Sasterawan Negara dan karya-karya besar yang lain diusahakan dengan lebih terancang.

Menurutnya, akhbar-akhbar berbahasa Melayu juga perlu memberikan ruang lebih luas kepada penyiaran tulisan-tulisan ilmiah berkaitan sastera.

''Karya-karya ini boleh disiarkan di akhbar-akhbar vernakular dan diuar-uarkan di media baru sebagai salah satu kaedah pengembangan dan pemasyarakatan sastera kebangsaan sekali gus mengukuhkan lagi semangat perpaduan 1Malaysia," katanya.

Anuar yang dilahirkan pada 5 Ogos 1949, merupakan pemegang Ijazah Doktor Falsafah dari Universiti Malaya sebelum memulakan tugas sebagai Pegawai Penyelidik di Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) dan bersara selaku Pengarah Penerbitan pada tahun 2005.

Antara cerpen beliau yang popular ialah Parasit, Sesudah Perang, Sangkar dan Dunia Adalah Sebuah Apartmen manakala drama pula seperti Orang-orang Kecil serta Yang Menjelma dan Menghilang.

Novel terkenal beliau ialah Hari-hari Terakhir Seorang Seniman dan Ogonshoto.

Sumber : http: //www.utusan.com.my/

Dasar ganti PPSMI 2011

Pelaksanaan martabat BM, perkukuh BI murid Tahun Satu dipercepat setahun

KUALA LUMPUR: Kerajaan sedang mengkaji untuk mempercepatkan pelaksanaan dasar baru memartabatkan Bahasa Melayu dan memperkukuhkan Bahasa Inggeris (MBMMBI) bagi murid Tahun Satu mulai 2011, berbanding cadangan asal pada 2012.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, bagaimanapun berkata pelaksanaan lebih awal MBMMBI bagi menggantikan dasar Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris (PPSMI) bergantung kepada beberapa faktor.

Antaranya, bilangan guru yang mencukupi, kesediaan kurikulum baru serta buku teks untuk Sains, Matematik dan Bahasa Inggeris yang perlu disiapkan akhir tahun depan.

Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran, berkata pelaksanaan MBMMBI untuk murid Tahun Empat, Tingkatan Satu dan Tingkatan Empat pula bermula 2012 untuk membolehkan kementerian membuat persiapan rapi dengan mengambil kira semua keperluan pengajaran dan pembelajaran. Beliau turut menegaskan walaupun terdapat rayuan dan desakan supaya PPSMI diteruskan, kerajaan tidak dapat memenuhi permintaan pihak berkenaan.

"Sebaliknya, pandangan yang disuarakan diambil kira dalam perancangan dan pelaksanaan dasar baru," katanya menjawab soalan Mohd Nor Othman (BN-Hulu Terengganu) pada sidang Dewan Rakyat, semalam.

Mohd Nor ingin mendapatkan penjelasan mengenai rasional kerajaan menunggu sehingga 2012 untuk mengembalikan semula pengajaran dan pembelajaran Sains dan Matematik diajar dalam bahasa ibunda.

Muhyiddin yang juga Ahli Parlimen Pagoh, berkata kementerian menetapkan 2012 sebagai tahun pelaksanaan dasar baru itu bagi mengelak masalah seperti yang terjadi kepada PPSMI.

"Tujuan kita untuk dilaksanakan pada 2012 ialah untuk membuat persiapan penting kerana pengalaman waktu kita melaksanakan PPSMI dulu, tempoh untuk pihak kementerian buat persiapan ialah enam bulan," katanya.

Beliau berkata, pelaksanaan PPSMI sejak 2003 membabitkan kos sebanyak RM5 bilion meliputi penyediaan peralatan dan latihan guru.

"Bagi pelaksanaan dasar MBMMBI, kementerian akan memohon peruntukan yang secukupnya untuk menjayakan dasar itu, di samping mengguna pakai kemudahan sedia ada," katanya.

Muhyiddin berkata, dalam pelaksanaan MBMMBI, kementerian memerlukan 13,000 guru tambahan untuk ditempatkan di seluruh negara dan mulai tahun depan, pengambilan 1,000 guru bahasa Inggeris akan dibuat.

Menjawab soalan Mohamed Azmin Ali (PKR-Gombak), Muhyiddin menegaskan kerajaan tidak mungkin kembali melaksanakan PPSMI kerana MBMMBI selaras dengan dasar negara yang mahu memartabatkan Bahasa Kebangsaan.

Sambil menyifatkan keputusan kerajaan itu sebagai muktamad, Timbalan Perdana Menteri berkata, MBMMBI berfungsi sebagai serampang dua mata kerana selain memartabatkan Bahasa Kebangsaan, kerajaan tidak meminggirkan aspek penguasaan dan pengukuhan Bahasa Inggeris yang menjadi bahasa antarabangsa.

Muhyiddin berkata, satu daripada dorongan kuat ketika pimpinan kerajaan hendak menyediakan dasar baru itu ialah untuk memartabatkan Bahasa Melayu dan beliau yakin pembangkang turut bersetuju.

"Kita mahu memperjuangkan Bahasa Melayu tetapi pada masa sama masyarakat hari ini tahu untuk memasuki dunia sekarang yang kompetitif, Bahasa Inggeris juga menjadi bahasa penting.

"Atas dasar itu saya tidak fikir kita akan berpindah balik kepada dasar lama... saya amat menghormati Tun (Dr Mahathir Mohamad). Saya nyatakan kita hendak membuat pindaan, mungkin dia tidak begitu setuju tetapi tidaklah keras sangat.

"Dia (Dr Mahathir) faham keputusan sudah dibuat oleh kerajaan Barisan Nasional (BN) dan dia penyokong BN dan Umno, nampak dia tidak beri kenyataan keras seolah-olah kita kena patah balik," katanya.

Sumber : http: //bharian.com.my/