Selasa, 9 Ogos 2011

ISU KESIHATAN : Makanan penentu kesihatan akal

Oleh Amran Zakaria

Berlebihan soal makan jejas tubuh, pemikiran

TIDAK ramai memberi fokus kepada amalan kesihatan dan penjagaan tubuh badan dan kecenderungan ini dapat disaksikan sepanjang Ramadan sedangkan Islam amat menitikberatkan kesihatan seperti mana Islam menjaga jiwa serta akal penganutnya.

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Sesungguhnya kamu mempunyai tanggungjawab untuk menunaikan hak terhadap tubuh badan kamu.” (Hadis riwayat Bukhari)

Menunaikan hak terhadap tubuh badan bererti menikmati tahap upaya badan yang benar-benar baik dan selamat dari segi fizikal, mental, emosi, rohani secara optimum sehingga berupaya mencapai potensi kehidupan berpandukan agama.

Mukmin yang kuat mempamerkan kekuatan agama berbanding mukim yang lemah. Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Orang mukmin yang kuat lebih baik dan disukai oleh Allah daripada orang mukmin yang lemah.” (Hadis riwayat Muslim)

Sihat adalah anugerah Allah yang sewajarnya disyukuri. Islam meletakkan kesihatan dan kesejahteraan di tempat pertama selepas keyakinan (keimanan). Jika kita mempunyai masalah kesihatan, segala urusan ibadat turut terganggu.

Pernyataan itu berdasarkan sabda Nabi SAW yang bermaksud: “Mintalah kepada Allah kesihatan dan kesejahteraan kerana sesungguhnya tidak ada perkara yang lebih baik dari kesihatan selepas keyakinan (iman).” (Hadis riwayat Ibnu Majah)

Kaedah terbaik dalam penjagaan kesihatan ialah menyediakan perisai pencegahan seawalnya. Namun, apabila diserang penyakit, kita terpaksa berikhtiar untuk menyembuhkan walaupun terpaksa mengambil masa panjang.

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Allah telah menurunkan penyakit dan ubat dan dijadikan kepada setiap penyakit ada ubatnya, berubatlah tetapi jangan berubat dengan benda yang haram.” (Hadis riwayat Abu Daud)

Dalam satu peristiwa, orang Arab Badwi telah datang kepada Baginda SAW dan bertanya: “Ya Rasulullah adakah kami perlu berubat? Maka sabda Nabi: Ya, wahai hamba Allah hendaklah kamu berubat sesungguhnya Allah tidak meletakkan suatu penyakit itu kecuali diletakkan bersamanya ubat kecuali satu penyakit saja. Maka mereka bertanya: Apakah penyakit itu? Sabda Nabi: Penyakit itu ialah tua.” (Hadis riwayat Ahmad)

Tokoh perubatan Islam terkenal, Abu Ali Al Hussain Ibnu Abdullah (Ibnu Sina) menyatakan, tujuan perubatan ialah untuk memelihara kesihatan yang sedia ada dan mengembalikan kesihatan ketika hilang.

Kita sering dihidangkan pelbagai jenis masakan dan juadah bagi memenuhi keperluan jasmani. Tujuannya, untuk membekalkan tenaga secukupnya dalam melakukan aktiviti harian. Keadaan ini begitu ketara di bulan Ramadan.

Makan secara berlebihan boleh memudaratkan badan. Al-Quran menjelaskan mengenai pentingnya bersederhana dalam soal makan dan minum sebagai panduan untuk kebaikan. Allah berfirman yang bermaksud: “Makanlah dan minumlah serta jangan berlebihan.” (Surah al-Araf, ayat 31)

Kebersihan memainkan peranan penting mengelakkan seseorang ditimpa penyakit. Persekitaran yang kotor akan mengundang pelbagai jenis kuman pembawa penyakit dan sebab itu aspek kebersihan sebahagian cabang keimanan.

Makanan yang disediakan hendaklah dipastikan kebersihannya, dibasuh dengan cara yang betul dan dimasak sempurna. Jangan mengendalikan makanan untuk juadah keluarga tanpa mengambil kira kesan dan risikonya selepas itu.

Makanlah sekadar yang mencukupi asalkan dapat berdiri untuk bekerja kerana keadaan lapar boleh mematahkan semangat bekerja.

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Tiada satu tempat dipenuhkan oleh anak Adam yang lebih mencelakakan dirinya selain daripada perutnya. Memadailah untuk anak Adam itu beberapa suap makanan untuk menegakkan tulang belakangnya (bagi menahan kelaparan dan untuk berdiri beribadah). Jika itu tidak dapat dipertahankan, maka hendaklah bahagikan perut kepada tiga bahagian, satu untuk makanan, satu untuk minuman dan satu lagi kosongkan untuk bernafas.” (Hadis riwayat Ahmad dan Tirmizi)

Akal yang cergas berkait rapat dengan badan yang sihat. Badan yang sihat berkait rapat dengan amalan pemakan dan makanan seimbang. Pepatah Arab ada menyebut: ‘Akal yang sihat adalah dari badan yang sihat’.

Sumber : http : //www.bharian.com.my/