Sabtu, 11 Jun 2011

ISU ANTARABANGSA : Manusia terkejam

Oleh Hafizahril Hamid

KITA sering tertanya-tanya bagaimana seorang manusia yang cukup sifatnya, matang akalnya, dan sihat tubuh badannya mampu bertindak seumpama lebih hina dari haiwan membunuh ribuan nyawa tanpa sekelumit perasaan belas kasihan.

Bayangkan apakah perasaan seorang pemimpin yang mengarahkan pembunuhan ribuan manusia semata-mata kerana wujudnya perasaan benci dan dendam.

Apakah mereka ini seolah-olah tidak ada perasaan, tidak ada belas kasihan atau sifat pemaaf, sesuatu yang dianugerahkan Tuhan bagi melengkapkan kewujudan manusia.

Di manakah kewarasan mereka ini yang sanggup memilih bertindak di luar batasan kemanusiaan dan membunuh mereka yang tidak berdosa. Lebih menyedihkan semua ini dilakukan atas alasan dan perspektif yang terlalu sempit.

Malangnya kerana kuasa dan dendam semua pembunuhan itu “dihalalkan” tanpa mengira umur dan jantina.

Melihat kepada situasi ini, beberapa nama “besar” seperti Adolf Hitler, Pol Pot, Joseph Stalin serta Slobodan Milosevic, Radovan Karadzic dan Ratko Mladic yang bertanggungjawab menyembelih umat Islam di Bosnia akan terus dikenang kerana berkongsi satu perkara.

Mereka ini seperti hilang akal melakukan kekejaman di luar batasan kemanusiaan.

Populariti

Mereka ini berkongsi “populariti” sebagai manusia terkejam dalam sejarah moden manusia bukan terhadap orang lain tetapi di kalangan rakyat mereka sendiri.

Lebih menyedihkan askar-askar mereka ini pernah berjiran malah menjadi rakan rapat kepada mangsa kekejaman sebelum berubah menjadi perogol dan pembunuh yang kemudian mengkambus mayat mereka tanpa sebarang rasa bersalah.

Perkhabaran terbaru tentang penangkapan bekas jeneral Bosnia-Serb, Ratko Mladic, setelah melarikan diri sejak sekian lama atas dakwaan pembunuhan beramai-ramai semasa perang Serbia-Bosnia disambut dengan penuh kesyukuran oleh kaum keluarga yang terselamat.

Mladic, yang menjadi komander tentera Bosnia-Serb semasa perang Bosnia 1992-95, didakwa oleh Mahkamah Jenayah Antarabangsa pada 1995 kerana melakukan pembunuhan beramai-ramai lebih 8,000 umat Islam di Srebrenica dan melakukan pengepungan selama 48 bulan ke atas Sarajevo.

Dia telah ditahan di kampung Lazarevo, berhampiran bandar Zrenjanin kira-kira 100 kilometer dari ibu negara Belgrade pada 25 Mei lepas.

Mladic juga perlu dipersalahkan bersama Radovan Karadzic dan bekas Presiden Slobodan Milosevic kerana mengorbankan lebih 100,000 nyawa dan menjadikan sekitar 1.8 juta penduduk sebagai pelarian di seluruh dunia.

Bagaimanapun adalah sangat dikesalkan Mladic dilihat langsung tidak menyesal, sedih atau malu dengan apa yang telah dilakukan. Malah dia dengan selamba menyatakan seluruh dunia mengenali siapa dirinya dan berbangga dengan apa yang dilakukan.

Tidak menyesal

“Saya ialah Ratko Mladic. Saya mempertahankan bangsa saya, negara saya dan kini mempertahankan diri saya. Saya mahu hidup untuk melihat diri saya bebas,

Malah dia dilaporkan sempat berkata, rakyat Serbia patut menanggung sama kesalahan Perang Balkan itu kerana menyokong Milosevic.

Milosevic bagaimanapun meninggal dunia akibat serangan jantung beberapa tahun lalu ketika dalam perbicaraan di The Hague.

Dunia juga pasti tidak akan melupakan bagaimana seorang pemimpin yang dilihat bijak dan pernah melanjutkan pelajaran ke Perancis, iaitu Saloth Sar atau Pol Pot yang akhirnya turut berperangai binatang dengan membunuh lebih dua juta penduduk Kemboja.

Malang bagi rakyatnya yang sememangnya hidup dalam kemiskinan terpaksa jatuh lebih melarat kerana dipaksa berundur ke belakang kerana penduduk telah dipaksa berpindah ke luar bandar untuk bercucuk tanam.

Penentangan

Ketika itu wang tidak ada nilainya lagi. Makanan dan pelajaran digerakkan secara berkelompok. Pihak yang menunjukkan penentangan akan dibunuh secara kejam. Kemunduran telah mencetuskan krisis kebuluran, namun mereka enggan menerima bantuan asing.

Bersandarkan kepada pegangan komunis, tidak ada sebarang amalan dan pegangan agama dibenarkan dan orang Islam di negara itu merupakan antara pihak yang paling teruk menerima kesannya dengan masjid dan al-Quran dibakar.

Namun kekejamannya berakhir setelah askar Vietnam berjaya memasuki Kemboja pada 1978 dan Pol Pot melarikan diri ke Thailand. Beliau menghabiskan 20 tahun tinggal di kem dalam hutan di sempadan Thailand-Kemboja sebelum meninggal dunia pada 1998.

Namun tidak ada yang boleh melupakan kekejaman Pol Pot yang hanya memerintah selama tiga tahun tetapi bernafsu buas seperti binatang walaupun mereka yang dibunuh itu adalah terdiri dari bangsanya sendiri.

Satu lagi nama yang tidak perlu diperkenalkan lagi pastinya akan membuatkan kita sedar kesan apabila seorang pemimpin yang salah diberi peluang untuk berkuasa.

Adolf Hitler walaupun mencatat sejarahnya yang tersendiri terutama dalam pembunuhan yang dikenali sebagai holocaust terhadap kaum Yahudi, namun beliau juga dianggap sebagai seorang yang terlalu fanatik dengan peperangan dan kuasa serta terlalu mengagungkan bangsanya, yang turut menjadi antara punca kekalahannya.

Walaupun pada peringkat awal beliau diangkat sebagai hero dan nasionalis namun akibat kegilaan dan obsesi yang melampaui batas untuk kuasa membuatkan jutaan bangsa Yahudi dibunuh secara kejam serta jutaan lagi mati akibat peperangan.

Kini walaupun beliau sudah lama mati kerana membunuh diri bersama isterinya Ava Braum setelah kalah dalam Perang Dunia Kedua namun dunia akan tetap memandang serong terhadapnya kerana kekejaman yang berlaku ketika zamannya.

Begitu juga dengan seorang lagi pemimpin yang dianggap agung di Rusia, Joseph Stalin yang terkenal kerana membawa perubahan daripada ekonomi pertanian pembangunan industri dalam konteks komunisme.

Namun akibat yang terpaksa ditanggung rakyat adalah terlalu ketara sehingga mengakibatkan kebuluran yang maha dahsyat.

Dianggarkan antara empat hingga 10 juta orang terbunuh sepanjang pemerintahannya tidak termasuk mereka yang terkorban kerana kebuluran.

Kebuluran

Dikatakan seramai enam hingga lapan juta lagi rakyatnya mati kerana kebuluran teruk yang berlaku pada 1932 - 1933.

Jutaan mereka yang tidak sehaluan dengan Stalin telah dikerah dalam kem tahanan dan dibuang ke daerah pedalaman Rusia.

Beliau juga seperti pemerintah sebelumnya, Lenin percaya bahawa agama adalah satu halangan dalam membentuk sebuah negara komunis yang ideal dan bertanggungjawab membunuh ratusan ribu pengikut, paderi, imam dan mempromosi amalan atheism.

Dianggarkan seramai lebih 20 juta orang mati ketika era kekejaman Lenin sahaja.

Dalam era moden sekarang pembunuhan sebegini telah dilakukan secara terancang dan tidak dilihat sebagai kekejaman melalui peperangan yang dilakukan oleh pihak yang mendakwa diri sebagai polis dunia.

Inilah yang dilakukan oleh pemimpin seperti George W. Bush yang bertanggung jawab membunuh ribuan rakyat Iraq dan Afghanistan namun terlepas kerana ia “dihalalkan” dari sebarang hukuman.

Malah orang seperti Osama Ladin yang sekurang-kurangnya mempunyai pegangan perjuangan tersendiri dilihat sebagai pengganas yang melampau dan dilabel setaraf dengan Stalin dan Hitler tetapi tidak kepada orang seperti Bush.

Melihat kepada kekejaman yang dilakukan adalah sangat menyedihkan kerana yang melakukan segala kerosakan ini terdiri dari pemimpin yang sepatutnya membawa kebaikan dan kesejahteraan kepada rakyat.

Yang menjadi mangsa adalah rakyat yang tidak berdosa dan terpaksa dikorbankan tanpa sebarang nilai hanya kerana kegilaan kepada kuasa dan takhta sang pemimpin yang hilang kewarasannya.

Sumber : http : //www.utusan.com.my/