Ahad, 19 Julai 2009

BEBERAPA PENGAJARAN DARIPADA PERISTIWA ISRAK DAN MIKRAJ

Iktibar kembara agung ke langit

WALAUPUN setelah 40 tahun angkasawan Niel Armstrong menjejakkan kaki ke bulan, rahsia langit luas masih kekal rahsia. Ia masih belum dapat dijangkau oleh akal manusia.

Malah manusia juga masih tidak mampu untuk memikirkan sesuatu kecuali berdasarkan apa yang dapat dicapai oleh pancaindera. Justeru itu, wahyu dan pertolongan Allah SWT sahaja yang boleh merungkai rahsia alam ini.

Sebagai contoh, peristiwa kembara agung perjalanan Rasulullah SAW ke langit. Ia menjadi bukti kepada orang yang beriman betapa Allah SWT sememangnya "Maha Berkuasa". Allah menjemput kekasihnya, Nabi Muhammad SAW menerusi suatu perjalanan menakjubkan dari Masjidilharam di Mekah, melalui ruang udara Madinah kemudian menuju ke Baitulmaqdis di Palestin.

Baginda kemudiannya dibawa naik melepasi langit ke tujuh untuk bertemu zat Allah SWT. Semua perjalanan itu hanya dilakukan dalam tempoh satu malam sahaja.

Peristiwa menakjubkan ini dirakamkan oleh Allah SWT dalam firmannya: "Maha Suci Allah yang telah menjalankan hambaNya (Muhammad) pada malam hari dari Masjidilharam (di Mekah) ke Masjid Al-Aqsa (di Palestin), yang Kami berkati sekelilingnya, untuk memperlihatkan kepadanya tanda-tanda (kekuasaan dan kebesaran) Kami. Sesungguhnya Allah jua Yang Maha Mendengar, lagi Maha Mengetahui. (Surah al-Isra', Ayat 1).

Sehubungan itu, umat Islam diminta agar tidak menjadikan peristiwa ini sebagai acara peringatan tahunan yang hanya dipenuhi dengan sesi ceramah dan juadah enak sahaja tanpa berusaha untuk mengambil pelajaran daripada peristiwa itu.

Ini kerana banyak kewajipan agama sama ada yang tersurat mahupun tersirat boleh dijadikan pedoman untuk manusia memperkuatkan keimanan dan ketakwaan terhadap Allah SWT. Antaranya ialah:

*Beriman dengan perkara ghaib

Peristiwa Israk Mikraj merupakan peristiwa ghaib yang pernah menyebabkan sebilangan masyarakat Arab menjadi murtad. Ini kerana mereka tidak dapat menerima perkhabaran yang disampaikan oleh Nabi Muhammad SAW mengenai perjalanannya itu.

Apa tidaknya, perjalanan yang biasanya mengambil masa berbulan-bulan - Mekah ke Madinah ke Palestin - hanya dilakukan oleh Baginda dalam tempoh satu malam sahaja.

Namun perkara itu tidak boleh hanya disandarkan kepada logik akal semata-mata kerana peristiwa itu adalah benar dan telah ditempuhi sendiri oleh Rasullah SAW.

Maka, setiap umat Islam wajib percaya dengan perkara-perkara ghaib yang menjadi asas tauhid kepada Allah SWT. Ia bukanlah sesuatu yang begitu sukar, kerana di dunia ini terdapat banyak perkara yang dibuktikan oleh sains wujud tetapi tidak terlihat oleh pandangan mata kasar.

Contohnya, oksigen yang dihela oleh manusia setiap masa. Ia wujud walaupun tidak kelihatan pada mata kasar. Malah kewujudan oksigen dibuktikan secara saintifik dan ternyata sangat penting kepada manusia sebagai unsur utama untuk meneruskan hidup.

*Perintah wajib mengerjakan sembahyang

Ibadah sembahyang yang difardukan oleh Allah SWT pada malam Israk dan Mikraj itu merupakan suatu kaedah unik yang diadaptasikan daripada perlakuan malaikat bagi melaksanakan tanggungjawab ibadah kepada Allah SWT.

Setiap umat Islam wajib melaksanakan perintah ini. Dalam apa jua situasi tanpa sebarang persoalan atau bantahan. Sembahyang lima waktu yang difardukan oleh Allah SWT juga merupakan tiang agama yang wajib dilaksanakan dengan penuh rasa khusyuk sambil mengharapkan keredhaan-Nya.

Bahkan ia termasuk perkara pertama yang akan dihisab di Hari Kemudian. Pelbagai hukuman disediakan oleh Allah SWT kepada mereka yang ingkar. Ia sebenarnya cukup untuk menjadi ingatan agar orang Islam tidak melalaikan segala suruhan-Nya. Gambaran azab dengan menghantuk-hantukkan kepala ke dinding hanya kerana leka dan malas mengerjakan sembahyang cukup menjadi bukti betapa ibadah itu sangat penting dalam kehidupan seorang muslim.

*Wajib percaya dengan Hari Kiamat

Perlu difahami bahawa kehidupan dunia hanya sementara. Semua manusia akan dihimpunkan di Padang Mahsyar untuk diperhitungkan segala perlakuan semasa di dunia. Berdasarkan gambaran dunia laksana wanita tua yang uzur dan tidak berdaya yang dipertontonkan kepada Nabi Muhammad SAW di malam Israk dan Mikraj, dunia kini diambang kehancuran.

Oleh itu, setiap orang Islam bukan sahaja wajib percaya dengan Hari Kiamat tetapi diperintahkan untuk membuat persiapan berupa bekalan amal kebajikan bagi menghadapi hari yang maha dahsyat itu.

Individu Muslim disaran agar meletakkan diri sebagai seorang pengembara yang dalam perjalanan bertemu Allah SWT. Sebagai pengembara kita perlu membawa pelbagai bekalan. Amal ibadat dan kebajikan yang dilakukan semasa di dunia merupakan bekalan kita ketika menuju ke akhirat bagi mengelak kesulitan untuk sampai ke destinasi yang dituju itu.

Selain itu, persembahan hadiah berupa amalan ibadah kepada Allah SWT juga mesti disediakan agar beroleh kebahagiaan yang kekal lagi abadi.

*Wajib percaya dengan azab Tuhan

Pelbagai seksaan ditunjukkan kepada Nabi Muhammad SAW dalam perjalanan Israk dan Mikraj tersebut. Antaranya akibat perbuatan zina, makan riba, ingkar menunaikan solat dan kewajipan berzakat, berdusta serta pecah amanah. Ia membuktikan betapa Allah SWT berkuasa untuk menghukum hamba yang ingkar dan hidup bergelumang dosa.

Semua gambaran itu diharap menginsafkan umat Islam agar sentiasa menjauhi dosa yang mengundang kemurkaan Ilahi.

Di sudut lain, gambaran kurniaan Ilahi kepada satu kaum yang menanam tanaman dan menuai pada hari yang sama seharusnya menjadikan individu Muslim memiliki semangat juang yang tinggi terutama ketika berdepan dengan godaan syaitan iaitu musuh utama kita.

*Wajib percaya dengan qada dan qadar

Dalam mengharungi kehidupan dunia yang penuh pancaroba ini, manusia berdepan dengan dugaan dan rintangan yang mematangkan jiwa. Biasa didengar ada orang yang beroleh kenikmatan dan terdapat pula yang ditimpa musibah.

Nabi Muhammad SAW juga tidak lekang dengan pelbagai ujian. Ini kerana Baginda juga merupakan manusia biasa.

Sebelum dijemput naik ke langit, Nabi Muhammad SAW diuji dengan kehilangan dua individu penting dalam karier dakwahnya iaitu isterinya, Siti Khadijah dan bapa saudaranya, Abu Talib.

Tetapi Baginda tetap tabah menghadapi ujian itu sehingga diberi ganjaran dengan dipertemukan dengan zat Allah pada malam Israk dan Mikraj yang penuh keberkatan.

Maka selayaknya umat Islam mencontohi Nabi dengan menerima segala qada dan qadar Ilahi tanpa terlalu bersedih apabila ditimpa musibah ataupun terlalu bergembira apabila diberi kenikmatan kerana ia suatu bentuk penilaian Allah SWT kepada hamba hamba-Nya.

Terdapat pelbagai lagi iktibar dan pengajaran daripada peristiwa Israk dan Mikraj yang boleh diperoleh oleh sesiapa yang dibukakan hatinya oleh Allah SWT. Namun yang lebih utama, janganlah kita hanya berseronok merayakan pelbagai hari kemuliaan Islam tanpa merenung pelajaran di sebalik setiap peristiwa berkenaan.

Marilah kita mensyukuri segala nikmat itu dengan mempertingkatkan amal ibadat dan kebaikan demi menjamin kebahagiaan di dunia dan akhirat.

PENULIS ialah Pensyarah Pusat Pemikiran dan Kefahaman Islam, UiTM Kampus Bandaraya Johor Bahru

Sumber : http://www.utusan.com.my/

Isu Prestasi Pasukan Bola Sepak Negara

Semai semula semangat 'Chandran'

SYABAS kepada Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM). Syabas juga kepada pasukan jurulatih bola sepak kebangsaan dan anakanak muda yang bertungkus-lumus bertarung menentang Manchester United (MU), malam semalam.

Pengurus pasukan MU, Sir Alex Ferguson yang terkenal dengan ketegasannya, turut mengagumi mutu permainan pasukan negara. Beliau menegaskan bahawa pasukan Malaysia beraksi secara terbuka dan penuh bertenaga!

Ferguson melihat semangat juang yang tinggi di dalam diri setiap pemain Malaysia. Pastinya beliau tidak lagi menganggap Malaysia sebagai pasukan belasahan seperti yang berlaku ketika negara berdepan dengan kelab-kelab ternama dunia sebelum ini.

Ramai yang mungkin sangsi membaca kenyataan akhbar semalam. Namun saya yakin sebahagian besar hampir 80,000 penonton di Stadium Nasional pada malam Sabtu itu, bersetuju dengan kenyataan Ferguson tersebut.

Secara keseluruhannya, pasukan negara yang kebelakangan ini jarang-jarang sekali menerima sorakan dan tepukan gemuruh penonton, telah berjaya mengembalikan suasana gamat di stadium berkenaan. Mereka berjaya menghidupkan perasaan teruja di hati penonton.

Saya terpesona, khususnya terhadap kekentalan barisan pertahanan negara yang menimbulkan rasa cemas di kalangan pemain-pemain ternama MU yang bertaraf dunia. Nama-nama gah seperti Micheal Owen, Dimitar Berbatov, Ryan Giggs dan Wayne Rooney yang mulanya nampak bersantai tetapi akhirnya berhempas pulas cuba memecah benteng pertahanan negara bagi mencari kemenangan.

Dengan ranking ke-161 FIFA, tewas 2-3 kepada kelab terkemuka dunia seperti MU hakikatnya adalah satu "kemenangan besar". Ia membawa seribu pengajaran pada kita semua untuk merentasi kemajuan bola sepak malah juga kemajuan ekonomi negara.

Saya katakan kemenangan besar kerana ia berkemungkinan memberi jawapan awal kepada persoalan lama yang masih belum terjawab. Beberapa tahun lalu, semasa menghadiri satu sesi membincangkan prestasi dan strategi ekonomi rantau Asia Timur di Seoul, Korea Selatan, saya dikejutkan oleh satu soalan oleh seorang rakan yang juga seorang pakar ekonomi di sana.

Beliau berusia awal 50-an. Soalnya: "Where is Chandran? (Di mana Chandran?)" Pastinya di kalangan pembaca muda, ramai yang tertanya-tanya siapakah Chandran?

Pembaca yang lebih senior mungkin tersenyum apabila terkenangkan M. Chandran. Beliau ialah ketua pasukan bola sepak negara di era 1970-an. Beliau begitu dikagumi kerana kehebatan pertahanannya.

Kegemilangan bola sepak negara di era 1970-an sehingga kini diingati oleh pakar ekonomi Korea Selatan yang mengajukan soalan tersebut pada saya. Katanya, ketika usia muda iaitu di tahun-tahun 1970-an, seluruh peminat bola sepak Korea Selatan terasa gentar apabila pasukan Malaysia bertandang ke Seoul.

Semua tertanya-tanya, adakah Chandran turut hadir? Kehadiran Chandran merunsingkan Korea Selatan kerana pertahanan Malaysia begitu kental dan begitu susah untuk ditembusi.

Ia nampak bertambah hebat apabila turut mendapat sengatan "Super Mokh". Ketika itu siapa tidak kenal atau tidak mengagumi kehebatan Allahyarham Mokhtar Dahari. Beliau penyerang hebat pasukan bola sepak negara. Kehadiran pasukan Malaysia sangat menggentarkan Korea Selatan. Pasukan kita memang digeruni.

Kini setelah hampir 40 tahun, istilah gerun itu tiada lagi bila menyentuh mengenai pasukan bola sepak negara. Kini tahap permainan bola sepak Korea Selatan telah mencapai kelas dunia. Mereka telah jauh meninggalkan Malaysia.

Pesta Bola Merdeka yang satu masa dahulu menjadi rebutan negara-negara Asia tiada lagi keistimewaannya. Pasukan utama Korea Selatan tidak lagi menjadikannya sasaran utama mereka. Tiada apa yang boleh dibanggakan dengan penyertaan atau kemenangan pada pertandingan Pesta Bola Merdeka.

Pasukan bola sepak kita semakin suram. Kita bukan lagi menimbulkan kegentaran tetapi menjadi 'makanan' kepada pasukan lain. Pendek kata sejak kebelakangan ini, pasukan negara sering diaibkan dengan kekalahan demi kekalahan walaupun berdepan dengan pasukan tidak terkenal.

Nasib bola sepak kita juga boleh disamakan dengan keadaan daya saing ekonomi kita. Di awal 1970-an, Korea Selatan adalah rakan sekelas dari perspektif kemajuan ekonomi. Pendapatan per kapita dan tahap kemajuan teknologi Malaysia dan Korea Selatan adalah setanding.

Malah pernah satu ketika Korea Selatan terpaksa menghantar sepasukan ahli ekonominya ke Malaysia untuk mempelajari dan memanfaatkan kemajuan ekonomi negara.

Saya difahamkan mereka pernah bertandang di Unit Perancang Ekonomi (EPU). Semuanya untuk mempelajari cara kita menguruskan soal ekonomi negara. Mereka mahu belajar dan mungkin ketika itu berasa 'gerun' dengan perkembangan dan daya saing ekonomi kita.

Namun kini kemajuan ekonomi negara juga hampir senasib seperti bola sepak. Benar kita telah mencatat kemajuan ekonomi yang boleh juga dibanggakan khususnya sehingga pertengahan 1990-an. Lagipun ekonomi kita tidak pernah jatuh merudum berpanjangan seperti nasib yang menimpa pasukan bola sepak.

Bagaimanapun secara relatifnya, keghairahan ekonomi kita agak pudar berbanding Korea Selatan.

Pada tahun 1980, pendapatan per kapita (harga semasa) kedua-dua negara adalah setanding, iaitu AS$1,812 bagi Malaysia dan AS$1,750 untuk Korea Selatan. Jumlah itu menunjukkan persamaan walaupun Kuala Lumpur sedikit mengatasi Seoul iaitu hanya AS$62.

Tetapi pada tahun lalu, pendapatan per kapita Korea Selatan mencecah AS$19,506. Jumlah itu dua kali lebih besar berbanding Malaysia yang hanya mencatatkan pendapatan per kapita AS$8,141. Bayangkan perbezaan sebanyak AS$11,365. Sekali imbas semua tahu bahawa terdapat jurang yang ketara.

Sebenarnya, dalam kamus kemajuan ekonomi tidak ada istilah impossible (mustahil). Kita masih belum terlambat. Tetapi kita perlu jadikan prestasi lalu sebagai pengajaran. Jelasnya, kita amat perlu suntikan baru.

Laluan untuk itu sudah ada dan sudah tersedia. Lagipun Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak telah membuka era baru untuk kita semua. Model ekonomi baru yang kini dibentuk dan tata cara kita berekonomi telah diumumkan oleh Perdana Menteri sejak mengetuai kepimpinan negara. Ia memberi kita signal yang begitu jelas. Kita mula bermain dengan rentak baru seiring dengan struktur baru ekonomi global yang begitu dinamik dan kompetitif.

Kita menyatakan kesediaan untuk bersaing dan mengolah polisi dan struktur ekonomi negara agar lebih bersedia untuk bersaing di peringkat global. Semua pihak termasuk ekonomi negara, industri, firma dan setiap rakyat perlu bersungguh-sungguh menyediakan diri untuk turut sama menyertai era ekonomi baru ini.

Jika diteliti, persembahan pasukan bola sepak negara semasa menentang MU malam kelmarin boleh dijadikan iktibar. Ia seolah-olah memberi jawapan bahawa Malaysia masih ada Chandran.

Kita masih ada Super Mokh. Mungkin lebih banyak Chandran yang dapat dihasilkan sekiranya kita terus bersungguh-sungguh menggilap bakat yang ada.

Apa pun, kita perlu konsisten dalam soal prestasi. Kita tidak perlu sangsi dengan kemampuan diri. Kita tidak boleh berkompromi atau berputus asa dalam soal meningkatkan kemampuan.

Buktinya, berdasarkan saiz fizikal pemain dan ranking pasukan negara, kita mungkin terlalu jauh kebelakang berbanding dengan MU. Namun dengan semangat "Satu Pasukan" dan patriotisme yang tinggi - demi negara - menyebabkan MU pun terasa bahangnya kelmarin.

Stadium yang dibanjiri warna merah (menyokong MU), akhirnya membuat keputusan. Pemain negara menunjukkan kehebatan. Mereka menerima tepukan dan sorakan gemuruh daripada para penonton.

Rata-rata yang berbaju merah akhirnya 'berpaling tadah'. Di luar merah, namun jauh di sudut hati mereka melakar warna belang kuning. Bila 'Chandran' mula menjelma, semangat semua naik membara.

Begitulah juga dengan ekonomi negara. Semoga era baru yang mula diteroka juga akan kembali meletakkan ekonomi Malaysia di peta dunia. Dengan semangat Satu Malaysia yang baru dinyalakan tidak mustahil satu hari nanti saya akan bangga ketika sekali lagi mengunjungi Korea Selatan.

Ketika itu saya mungkin telah bersedia dengan jawapan. Saya boleh berbangga sekiranya sekali lagi berkesempatan bertemu pakar ekonomi di Seoul itu. Saya mahu memberitahunya bahawa saya dan juga rakyat Malaysia sudah menemui 'Chandran' yang ditanya olehnya itu. Kita telah menemui semangatnya. Bukan sahaja dalam bola sepak tetapi juga ekonomi negara.

Dan saya serta jutaan rakyat Malaysia turut mengharapkan suasana yang sama malah lebih baik apabila pasukan negara bertemu MU sekali lagi malam nanti. Malaysia Boleh!

PROF. DATUK DR. NOOR AZLAN GHAZALI ialah Pengarah, Malaysian Development Institute (MDI), Unit Perancang Ekonomi (EPU)

Sumber : http://www.utusan.com.my/

JANGAN MEMIHAK KETIKA ANAK-ANAK BERGADUH


oleh Hafizah Iszahanid

"Mak, tengok abang ni, main tolak-tolak," atau anda akan kedengaran, "Abang dulu, abang dulu, tepi.. tepi."

Sebagai ibu bapa anda tentu sudah biasa mendengar ayat berkenaan. Pergaduhan antara adik beradik memang sebahagian daripada proses pembesaran mereka. Selalunya, pergaduhan atau bibit-bibit cemburu dimulakan oleh anak yang tua. Misalnya anak sulung yang cemburukan kelahiran adik atau anak tengah yang cemburu pada adik baru.

Bagaimanapun, ada juga dalam kalangan kanak-kanak ini akhirnya mampu bersahabat baik dengan adik- beradik sendiri dan saling mempercayai.

"Letihlah tengok budak-budak ni, asyik bergaduh saja." Anda juga biasa mendengar luahan seperti ini dari rakan anda. Mengapa kanak-kanak bergaduh?

Sebenarnya banyak perkara boleh menyebabkan kanak-kanak bergaduh. Walaupun ada kalanya sebagai ibu bapa, kita merasakan ia perkara remeh- temeh, namun bagi mereka itu adalah soal besar. Apatah lagi dalam kalangan si abang atau kakak, rasa cemburu atau ingin bersaing sentiasa ada dalam diri mereka.

Perkara Universal

Namun, pergaduhan antara adik beradik adalah perkara universal dan normal. Malah, ramai yang berpendapat ia tanda keluarga yang sihat. Kehidupan orang dewasa atau kehidupan sebenar di dunia ini juga penuh pertelingkahan dan pertikaian.

Bagaimanapun, itu tidak bermaksud anda perlu membiarkan saja mereka bergaduh terutama apabila mungkin membabitkan kecederaan fizikal, caci mencaci atau penggunaan kata-kata kesat. Anda sebagai ibu bapa harus bijak menangani situasi itu tanpa melukakan hati kedua-dua anak anda.

Mengapa Mereka Bergaduh?

# Seorang anak berasa tidak mendapat perhatian yang sama banyak dengan adik beradik lain. Atau mereka berasa dibebankan dengan banyak tanggungjawab berbanding adik beradik lain.

# Fasa pembesaran mereka juga mempengaruhi sikap mereka terhadap orang lain dan bagaimana mereka menerima hakikat perlu berkongsi perhatian dan kasih sayang ibu bapa dengan adik beradik lain.

# Ada kala kanak-kanak yang lapar, bosan dan mungkin penat dengan persekitaran menyebabkan mereka suka memulakan pergaduhan.

# Mereka inginkan perhatian ibu bapa atau kakak atau abang.

Bagaimana Anda Menangani Pergaduhan Anak-anak?

* Jangan memihak dan jangan terbabit kecuali jika pergaduhan itu boleh mendatangkan kecederaan fizikal. Sebabnya, jika anda kerap campur tangan mungkin menimbulkan pemahaman kepada mereka, ibu atau bapa akan sentiasa ada untuk membantu mereka. Jadi, mereka tidak upaya untuk berdikari menyelesaikan masalah sendiri.

Apabila anda memihak pula, akan timbul kefahaman pada seorang lagi anak, dia sentiasa dilindungi dan sentiasa selamat kerana lebih disayangi.

* Hati-hati dengan anak yang suka mengadu. Mungkin dia betul dan mungkin juga tidak. Kadangkala mendengar sebelah pihak hanya menyelesaikan perkara itu sekejap saja sebelum mereka bergaduh semula. Kadangkala mereka juga sering menuduh adik beradik lain atas kesilapan yang dibuat.

* Jangan membuat perbandingan siapa yang lebih baik dan sebaliknya.

* Perhatikan masa dan hari atau pola yang memungkinkan pergaduhan boleh tercetus. Misalnya pertukaran jadual rutin harian.

* Luangkan masa berkualiti dengan anak-anak. Misalnya berkhemah atau melancong sekeluarga. Aktiviti begini akan lebih mengeratkan lagi hubungan mereka apabila mula berkongsi cerita.

* Jangan fokus keterlaluan anak mana yang patut disalahkan, sebaliknya selesaikan dengan baik membabitkan kedua-duanya. Misalnya saling bermaafan.

* Bantu anak anda membentuk kemahiran bagi mengatasi konfliknya sendiri. Misalnya ajar mereka bertolak ansur, saling menghormati dan mengagihkan makanan atau apa saja barangan yang perlu dikongsi secara adil.

* Apabila mereka bergaduh anda cuba meleraikannya, sebaiknya jangan tengking atau membebel. Nasihat dengan baik mengapa mereka tidak boleh bergaduh dan apa kesannya jika mereka bergaduh.

* Paling utama, jika anda kerap menengking atau menaikkan suara apabila bersama mereka, mulakan dengan mengurangkan atau menghapuskannya langsung. Tingkah laku anda mudah ditiru anak.

Sumber : http://info-kesihatan-anda. blogspot.com