Rabu, 12 Jun 2013

ISU PENGAJIAN TINGGI : Status rayuan ke IPTA, politeknik lepasan SPM esok


PUTRAJAYA 12 Jun - Status keputusan rayuan permohonan kemasukan ke institusi pengajian tinggi awam (IPTA)/Politeknik Premier bagi Program Pengajian Lepasan SPM dan setaraf boleh disemak mulai 12 tengah hari esok (Khamis) melalui laman web rasmi Kemasukan Ke IPTA/Politeknik Premier di http://upu.mohe.gov.my.

Calon-calon boleh membuat semakan tawaran dan mencetak surat tawaran rasmi melalui laman web rasmi berkaitan atau Jabatan Pengajian Politeknik, Kementerian Pendidikan mulai 14 Jun.

Dalam pada itu, Kementerian Pendidikan memberitahu, ia tidak pernah melantik sebarang ejen atau wakil dalam pengurusan pemilihan kes rayuan calon gagal mendapat tempat ke IPTA/Politeknik Premier.

Sebaliknya, kata kementerian itu, semua pengurusan pengambilan adalah diselaraskan Bahagian Pengurusan Kemasukan Pelajar, Jabatan Pengajian Tinggi di kementerian tersebut, mengguna pakai dasar, prosedur serta kriteria pemilihan yang ditetapkan oleh kementerian.

Keputusan rayuan adalah muktamad dan sebarang tawaran diterima daripada IPTA/Politeknik Premier sehingga 30 Jun, maka rayuan dianggap gagal.

Kemudahan 'hotline' dan 'Helpline' disediakan untuk membantu menjawab pertanyaan dan kemusykilan calon.

Calon boleh menghubungi Bahagian Pengurusan Kemasukan Pelajar, Jabatan Pengajian Tinggi di talian telefon 03-8870 6767 dan 03-8870 6777 untuk bantuan. - UTUSAN ONLINE

ISU TEKNOLOGI MAKLUMAT DAN KOMUNIKASI : Jangan hancurkan ikatan keluarga

Teknologi mempengaruhi kualiti  perhubungan antara ahli keluarga
Oleh : Johan Jaafar
 
Adegan di mana-mana kedai makan di kota dan di bandar utama dunia hari ini : keluarga sedang makan. Si bapa sibuk menyemak khidmat pesanan ringkas (SMS), si ibu sedang ber-whatsapp dengan kawan, anak pertama sedang bermain Candy Crush Saga, seorang lain menghantar sesuatu melalui Facebook (FB), seorang lagi melayari laman web mencari muzik K-Pop terbaru.

Tiada siapa yang sebenarnya bercakap antara satu sama lain. Hanya sesekali terdengar sepatah dua kata yang muncul dari mulut si bapa atau si ibu. Keluarga ini secara fizikalnya dekat tetapi masing-masing berada dalam dunia yang berbeza. Mereka berkomunikasi dengan orang lain tetapi tidak sesama sendiri.

Maka itu kajian terbaru tentang komunikasi antara keluarga di United Kingdom (UK) menarik perhatian kita. Dalam kajian itu, setiap minggu pasangan di UK menghantar 34 mesej teks sesama sendiri dan kepada anak-anak mereka atau sejumlah 1,768 mesej teks setahun. Pasangan negara itu secara purata menghantar 10 e-mel seminggu dan 468 mesej menggunakan media sosial kepada anggota keluarga.

Moral ceritanya ialah anggota keluarga tidak lagi ‘bercakap’ sesama sendiri tetapi berhubungan menggunakan peralatan terbaharu. Malah anggota keluarga yang duduk serumahpun lebih selesa berhubungan menggunakan whatsapp atau FB daripada bercakap sesama sendiri.

Dunia perhubungan sesama anggota keluarga sudah berubah dengan hebatnya. Keluarga Malaysia tidak terkecuali dalam hal ini. Kita sudah mendengar rungutan daripada ibu bapa dan guru tentang pelajar dan anak-anak yang terbina dalam senario baru ini. Hubungan keluarga – termasuk kerukunan dan ikatan – nampaknya sedang melalui proses perubahan atau transformasi luar biasa.

Zaman komunikasi luar biasa

Zaman ayah, ibu dan anak-anak makan semeja dan berbual-bual secara santai atau terbuka nampaknya akan berakhir. Anak-anak hari ini tidak dapat meninggalkan peralatan teknologi terbaru, walaupun di meja makan. Ibu bapa pula sibuk melayani mesej dari pejabat atau dari teman-teman. Selain pinggan, mangkuk dan cawan, telefon pintar menjadi sebahagian peralatan di atas meja makan hari ini.

Ini zaman komunikasi luar biasa. Teknologi terbaru memungkinkan manusia berhubungan secara pantas. Media sosial bukan sahaja mengubah cara kita berhubungan tetapi juga cara kita berkeluarga malah suasana politik tanah air. Ambil sahaja contoh Twitter yang amat popular itu. Lebih 400 juta ‘tweets’ dihantar setiap hari oleh penggunanya di seluruh dunia. Twitter baru sahaja berusia tujuh tahun.

Pada masa ini FB sudah mencecah satu bilion pengguna (angka terbaru 1.1 bilion). Ini bermakna seorang daripada tujuh penghuni planet Bumi merupakan pengguna FB. Di Malaysia sahaja terdapat 13.2 juta pengguna FB. Negara kita merupakan negara ke-18 daripada segi jumlah pengguna FB di antara 50 negara paling aktif.

Bayangkan bagaimana hebatnya peranan yang dimainkan oleh media sosial dalam kehidupan kita. Dan bagaimana ia menjejaskan sistem kekeluargaan kita.

Ibu bapa hari ini tidak terperanjat lagi mendapat mesej daripada anak mereka yang tinggal serumah atau mengetahui keputusan peperiksaan mereka melalui FB atau Twitter. Mereka juga mahu tidak mahu mengikuti pandangan dan kegiatan anak-anak mereka melalui media sosial.

Lautan ilmu di internet

Mahu tidak mahu kita harus menerima hakikat bahawa internet dan aplikasi media sosial besar manfaatnya pada manusia. Internet mendemokrasikan ilmu dengan cara yang luar biasa. Berbilion maklumat dan data serta ilmu boleh diperoleh dengan hanya menggunakan jari. Internet merupakan lautan ilmu tanpa sempadan. Kita boleh memperoleh apa sahaja maklumat dengan pantas dan yang lebih penting lagi secara percuma.

Akibatnya manusia menjadi lebih berilmu, lebih bermaklumat dan lebih terdedah. Sistem pendidikan berubah secara drastik. Banyak gunanya teknologi komunikasi terbaru ini. Asalkan tidak disalahgunakan. Penggunaan media sosial harus dilandasi oleh tanggungjawab dan dunia siber tidak boleh menjadi alam koboi tanpa undang-undang dan peraturan.

Dan yang lebih penting ialah sistem keluarga tidak harus dihancurkan oleh teknologi. Keharmonian keluarga tidak harus dikorbankan.

Kawallah penggunaan teknologi. Anak-anak kecil terutamanya harus tahu batas penggunaannya. Ada kalanya kita harus mengetepikan peralatan moden.

Macam dulu-dulu juga.

Sumber : http : //www.bharian.com.my/

ISU TEKNOLOGI MAKLUMAT DAN KOMUNIKASI : Jenayah siber cabaran baru sistem perundangan


Oleh : Mohd Ayob Abd Razid 

Perkembangan kehidupan masyarakat pascamoden hari ini nampaknya banyak dipengaruhi media siber. Pada satu sisi, perkembangan ini dilihat sebagai positif kerana banyak kebaikannya. Antaranya, ia mendorong dan memperluas integrasi ekonomi pada peringkat global serta memperluas nilai demokrasi dan hak asasi manusia.

Namun, pada sisi yang lain kelihatan media siber umpama ‘jelmaan syaitan’ yang membawa kerosakan dalam kehidupan manusia hari ini. Bukan ia tidak baik, tetapi kejahatan manusia yang menggunakannya menyebabkan alat yang baik itu disalahgunakan.

Ini lumrah kerana dalam kehidupan masyarakat pasti akan ada manusia yang cenderung ke arah perilaku menyimpang.

Ia tidak dapat dielakkan sejak kewujudan manusia di bumi ini. Sekelompok pengamal dan pengguna media siber menggunakan kemudahan media siber dengan cara yang tidak benar dan melanggar hukum semata-mata untuk memenuhi kepentingan mereka. Namun, apabila kejahatan ini disebarkan melalui maya secara berleluasa dan merentasi sempadan fizikal, maka kesannya sangat terasa. Ia merosakkan kehidupan masyarakat dan bernegara serta nilai kemanusiaan.

Kejahatan yang disebarkannya boleh mempengaruhi dan membentuk cara berfikir serta bertindak ramai manusia lain, terutamanya mereka yang rapuh pegangan hidup atau yang tidak mempunyai asas pengetahuan mengenai sesuatu perkara yang sudah diputarbelitkan oleh pihak yang berkepentingan serta mempunyai agenda tertentu.

Sukar bendung

Memang sukar dibendung kerana kejahatan yang dilakukan melalui internet merentasi sempadan negara dan pencerobohan fizikal. Realitinya, kejahatan media siber adalah potret permasalahan jiwa manusia. Realitinya, perkembangan negatif dunia internet sedang menggugat kehidupan masyarakat global, termasuk di negara kita sendiri.

Ancaman kejahatan siber adalah bersifat transnasional. Kejahatan ini merangkumi gerakan terrorisme, pencurian wang, sindiket pengedaran dadah, penjualan senjata secara haram, rompakan di laut, pencerobohan rahsia negara, pencerobohan hak individu, penghinaan terhadap agama dan pelbagai bentuk kejahatan lain yang semuanya boleh mengancam kehidupan masyarakat global dan masyarakat setempat.

Ancaman global ini adalah impak daripada revolusi teknologi komunikasi dengan jangkauan kejahatan transnasional cepat berkembang ke serata dunia. Penyalahgunaan jaringan internet untuk tujuan keganasan siber antara bentuk kejahatan yang sangat ditakuti masyarakat dunia hari ini. Kumpulan pengganas memanfaatkan kemudahan internet untuk mengembangkan ideologi, malah melancarkan keganasan ke atas sasarannya.

Dalang jenayah

Demikianlah, di sebalik kemajuan teknologi maklumat, terutama internet, berkembangnya pelbagai jenayah siber. Dalang kepada pendorong jenayah siber ini adalah kelompok mahir mengendalikan internet untuk mempengaruhi pengguna awam. Kelompok ini mudah dikuasai seolah-olah menjadi pengikut atau tentera mereka bagi menyebar lagi kejahatan yang mereka ciptakan itu. Antara mereka, ada yang didalangi pengaruh asing yang menyalurkan dana bagi tujuan aktiviti jahat itu.

Sama ada penjenayah siber atau pengganasan siber, mereka adalah pelaku kejahatan media siber yang membahayakan kehidupan individu, masyarakat, negara dan masyarakat global. Mereka ini mempunyai kepentingan tertentu yang mahu dicapai secara tidak sah atau menyalahi hukum merangkumi kepentingan ideologi, politik, perniagaan, budaya, agama dan sebagainya. Sering kali mereka tidak mempunyai matlamat, tetapi suka melihat kerosakan dalam kehidupan masyarakat hasil jenayah siber yang mereka lakukan.

Individu seperti ini boleh dianggap manusia yang menghadapi Cyber Dysfunctional Personality Disorder (CDPD) yang menghadapi masalah expression of reality. Mereka mungkin tidak berbahaya jika sekadar menunjukkan kegilaan untuk membuka terlalu banyak akaun media sosial sehinggakan berpuluh-puluh untuk menunjukkan mereka popular atau sociable.

Namun, masalah timbul apabila mereka lebih cenderung melakukan jenayah siber.

Kesimpulannya, di sebalik manfaat teknologi internet, wujudnya bentuk jenayah baru, iaitu jenayah siber yang menjadi cabaran kepada sistem perundangan dan kehakiman negara. Justeru, perlu ada satu perancangan dan pembangunan strategi oleh kementerian serta pihak berkuasa bagi memantau aktiviti media siber serta memperkukuh penguatkuasaan undang-undang berkaitan kesalahan siber yang boleh menggugat keharmonian dan kesejahteraan masyarakat serta mengancam keselamatan negara.


Penulis ialah Penganalisis Media di Bahagian Penerbitan Dasar Negara, Jabatan Penerangan, Kementerian Komunikasi dan Multimedia

Sumber : http : //www.bharian.com.my/

ISU BAHASA : Bahasa 'sekerat ular sekerat belut'


Oleh : DR AMINUDIN MANSOR

UMUM memahami, bahasa yang bercampur-campur dikenali sebagai “bahasa rojak” - yang membawa maksud bahasa Melayu + bahasa Inggeris atau bahasa Melayu + bahasa Cina  atau bahasa Melayu + bahasa Tamil begitulah seterusnya.

Tetapi  mantan Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Tan Sri Dr Rais Yatim pernah menyatakan, bahasa seperti ini ibarat “sekerat ular sekerat belut” iaitu bahasa bercampur-campur yang tidak harus digunakan oleh juru hebah, pengacara dan pembaca berita.

Mengikut pakar bahasa Melayu, yang juga Pengarah Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) Datuk Dr Awang Sariyan, bahasa seumpama ini bukan sahaja merosakkan bahasa malah membantutkan perkembangan bahasa itu sendiri.

Penutur yang mengamalkan bahasa rojak bukan sahaja merosakkan penggunaan bahasa malah menjatuhkan dan merendahkan martabat sesuatu bahasa, terutama Bahasa Melayu.

Perkembangan terkini, semakin merebak penggunaan bahasa rojak dan bahasa “sekerat ular sekerat belut” ini di radio dan televisyen.

Pengguna terutama juruhebah dan pengacara tidak peka terhadap penggunaan bahasa yang betul.

Banyak bahasa yang bercampur baur yang boleh menjadi ikutan para penonton dan pendengar, terutamanya golongan muda yang akhirnya merosakkan Bahasa Melayu.

Ketegasan pihak kementerian berkenaan sepatutnya berlaku dan pihak atasan di kementerian wajar memberikan garis panduan kepada juru hebah, juga pengacara supaya tidak menggunakan bahasa rojak dalam penggunaan rasmi di radio dan televisyen.

Kelancaran Bahasa Melayu banyak bergantung pada penggunaan tata bahasa yang betul, intonasi  yang tepat, sebutan vokal dan kesopanan bahasa sewaktu menuturkan bahasa ini.

Oleh itu, kemurnian bahasa dapat diwujudkan dan Bahasa Melayu dapat dituturkan dan disampaikan dengan indah dan berseni. Ini juga dapat mengangkat martabat Bahasa Melayu sebagai bahasa ilmu dan bahasa yang penuh dengan keindahan dan kesopanan. Di peringkat sekolah  Bahasa Melayu telah diajar dengan baik supaya pelajar dapat bertutur dan menulis dengan berkesan.

Seperti kata Samuel Johnson, bahasa adalah pakaian kepada fikiran. Sementara menurut James Adam, bahasa yang buruk merosakkan fikiran. Oleh itu, berhati-hatilah ketika menggunakan bahasa terutama untuk menyampaikan ilmu kepada orang ramai agar bahasa itu tidak dirosakkan.

Justeru, Langkah menggunakan bahasa yang betul dan tepat mestilah dilaksanakan di semua stesen televisyen sama ada di pihak kerajaan atau swasta, begitu juga di stesen-stesen radio yang semakin bercambah di negara ini.

Mereka menggunakan bahasa untuk menyampaikan sesuatu, gunakanlah bahasa yang betul dan tepat ketika menyampaikan berita dan maklumat.

Bahasa adalah alat untuk menyampaikan ilmu pengetahuan. Bahasa juga adalah cermin kepada fikiran. Bahasa juga adalah jiwa kepada bangsanya.

Jika bahasa tidak digunakan dengan betul dan tepat dan dipermain-mainkan atau dipermudahkan penggunaannya yang akan menyebabkan bahasa tersebut hilang kewibawaan, kebijaksanaan dan hikmahnya.

Di Parlimen masih terdapat penggunaan yang tidak lancar dan tidak tepat oleh sesetengah Ahli Parlimen.

Kata-kata “bahasa menunjukkan bangsa” seharusnya menjadi renungan kita semua. Bahasa Melayu jelas mempunyai keindahan, kesopanan dan kemurnian yang harus dipertahankan.

Melalui saluran media sama ada akhbar, radio dan televisyen bahasa dapat digunakan dengan berkesan kepada khalayak pembaca, pendengar dan penonton.

Sesungguhnya, usaha memartabatkan dan mendaulatkan bahasa adalah terletak kepada tanggungjawab semua pihak iaitu kepada  setiap rakyat yang cintakan bahasanya.

Siapa lagi yang harus memperjuangkan bahasanya selain daripada bangsa itu sendiri yang sedar dan insaf akan kedudukan bahasanya yang semakin terancam?


Hanya kitalah yang bertanggungjawab mendaulatkan Bahasa Melayu pada kedudukan yang tinggi.

Sumber : http : //www.sinarharian.com.my/