Jumaat, 5 April 2013

ISU PENDIDIKAN : KPM sasar 500 sekolah kluster menjelang 2015

Tan Sri Abd Ghafar Mahmud

PUTRAJAYA, 5 April - Kementerian Pelajaran akan meningkatkan jumlah Sekolah Kluster Kecemerlangan (SKK) daripada 300 kepada 500 buah menjelang 2015.

Ketua Pengarah Pelajaran, Tan Sri Abd. Ghafar Mahmud berkata, kini terdapat lebih daripada 500 sekolah yang telah dikenal pasti berpotensi untuk mendapat pengiktirafan tersebut.

Katanya, pihak kementerian mempunyai matlamat untuk meningkatkan bilangan SKK supaya dapat dijadikan penanda aras kepada sekolah lain.

"Sehingga kini sejumlah 213 sekolah telah dinobatkan sebagai SKK. Daripada jumlah tersebut, sebanyak 60 SKK telah diiktiraf sebagai Sekolah Berprestasi Tinggi (SBT).

"Pada hari ini, saya bersyukur 50 buah sekolah lagi mendapat pengiktirafan untuk SKK bagi fasa ketujuh," katanya ketika ditemui pemberita dalam Majlis Pengiktirafan SKK fasa ketujuh di sini hari ini.

Pada majlis tersebut seramai 29 guru besar dan 21 pengetua menerima sijil pengiktirafan SKK serta wang insentif bernilai RM250,000.

Abd. Ghafar berkata, 50 sekolah yang mendapat pengiktirafan SKK itu terdiri daripada 29 sekolah rendah dan 21 sekolah menengah.

Katanya, menerusi SKK, setiap sekolah yang mempunyai pencapaian cemerlang dalam akademik dan kokurikulum akan diberi pengiktirafan, bantuan dan peluang pendidikan terbaik daripada kerajaan.

"Pengiktirafan tersebut juga memberikan peluang kepada sekolah yang dipilih untuk meningkatkan jaringan kerjasama dua hala yang berterusan dengan sekolah lain dari dalam dan luar negara," katanya.

Antara sekolah rendah yang mendapat pengiktirafan SKK ialah Sekolah Kebangsaan (SK) Seri Tebrau, dan Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil (SJKT), Ladang Rem, Johor; SK Kubang Kerian, Kelantan; SK Subang Jaya, Selangor; serta SK Agama Bintulu, Sarawak.

Sekolah menengah pula, Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Seri Kenangan dan Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA) Segamat, Johor; SMKA Kedah; Sekolah Menengah Jenis Kebangsaan (SMJK) Chung Ling Pulau Pinang dan SMKA Tok Jiring, Terengganu.

Sumber : http : //www.utusan.com.my/

ISU EKONOMI : Rakyat optimis pencapaian ekonomi negara 2013


KAJI selidik yang dijalankan oleh Ipsos, sebuah firma penyelidikan berpangkalan di Paris mendapati, majoriti rakyat Malaysia bersetuju bahawa tinjauan ekonomi negara ini bagi 2013 adalah positif.

Firma itu dalam kenyataannya mengumumkan hasil kaji selidik bagi mengukur sentimen rakyat terhadap prestasi ekonomi sesebuah negara mendapati, rakyat Malaysia secara relatifnya gembira dengan prestasi ekonomi negara secara menyeluruh, selain prospek masa depan mereka sendiri.

Kenyataan tersebut berkata, gambaran itu diberikan rakyat negara ini walaupun mereka pada masa yang sama turut menerima tempias kesan daripada krisis kewangan global sejak 2008.

“Secara keseluruhan, 62 peratus rakyat Malaysia bersetuju bahawa prospek ekonomi negara bagi 2013 ini adalah positif. Hanya 16 peratus tidak bersetuju dengan kenyataan itu,” katanya dalam kenyataan dikeluarkan unitnya di Malaysia, Ipsos Malaysia.

Kaji selidik itu dibuat kumpulan penyelidik Perancis itu menerusi unitnya di Malaysia pada Mac lalu.

Ia adalah kajian sulung firma itu di negara ini dengan membabitkan 1,000 responden yang terdiri daripada media, konglomerat dan syarikat tempatan di Semenanjung Malaysia.

Kaji selidik yang bertajuk ‘Kajian Nadi Ekonomi’ itu turut mendapati, kaum Melayu dan India, serta warga negara berusia antara 25 hingga 34 secara amnya, bersetuju terhadap tinjauan positif ekonomi negara.

“Secara amnya, responden yang mewakili kaum Melayu dan India (67 peratus bersetuju) serta golongan muda (66 peratus bersetuju) adalah yang paling bersetuju dengan tinjauan positif ekonomi negara bagi 2013 ini,” katanya.

Ipsos, satu-satunya firma penyelidik pasaran bebas yang dikawal dan diuruskan oleh pakar penyelidikan profesional itu berkata, walaupun wujud sentimen positif mengenai tinjauan ekonomi negara, sebahagian rakyat Malaysia turut mengatakan keadaan ekonomi semasa ini kurang baik jika dibandingkan dengan lima tahun lalu.

Sumber : http : //www.bhgarian.com.my/

ISU KENEGARAAN : Negara hancur jika fitnah, rasuah jadi modal politik

Forum Berkaitan Isu Rasuah Yang Dianjurkan Sebuah Akhbar Harian

Oleh : Akhbar Satar
 
Tuduhan tanpa bukti kukuh boleh cetus kebencian, perpecahan rakyat

Demam pilihan raya semakin dirasai. Hampir setiap hari muka depan akhbar utama di Malaysia panas membicarakan isu pilihan raya. Yang uniknya di Malaysia, hampir semua kejadian berlaku dikaitkan dengan pilihan raya dan dijadikan modal untuk menyerang satu sama lain.

Lihat saja isu pencerobohan pengganas di Lahad Datu. Biarpun ia suatu jenayah serius yang membabitkan nyawa anggota keselamatan dan kedaulatan negara, ia turut dipolitikkan dengan menuduhnya sebagai sandiwara yang diada-adakan.

Telah menjadi resam politik di seluruh dunia, ketika musim pilihan raya serangan bersifat peribadi bagi menjatuhkan imej dan kredibiliti calon bertanding semakin menjadi-jadi. Apa yang membezakan senario politik di Malaysia berbanding negara maju ialah kempen dan serangan bermotifkan politik ini tiada musimnya. Dalam erti kata lain, ia berlaku hampir sepanjang masa tidak kira pilihan raya atau hari raya.

Hari ini rasuah dan politik ibarat isi dengan kuku. Sudah menjadi kelaziman apabila menyebut politik pasti dirantai dan dikaitkan dengan rasuah. Sehubungan itu, menyentuh isu imej dan kredibiliti pemimpin atau parti politik pula, rasuah adalah senjata bahaya yang mampu meragut pemimpin dan kepemimpinan yang ada.

Ada tiga strategi yang digunakan oleh ahli politik dalam penggunaan isu rasuah ini. Pertama, merekayasa fitnah yang berbentuk tohmahan dengan menuduh seseorang calon, pemimpin atau parti politik mengamalkan rasuah dan salah guna kuasa sebagai senjata menjatuhkan kredibiliti pihak lawan.

Kedua, menjadikan usaha memerangi rasuah sebagai manifesto perjuangan bagi meraih simpati dan undi rakyat. Kononnya, merekalah yang terbaik untuk mengubah kehidupan rakyat dan menghapuskan rasuah.
Ketidakstabilan politik

Ketiga, menyerang agensi kerajaan tertentu sebagai lemah, tidak berfungsi dan di bawah telunjuk pemerintah bertujuan untuk meruntuhkan dan menghilangkan kepercayaan rakyat terhadap sistem perundangan dan kehakiman yang sedia ada.

Sejarah membuktikan kepada kita, jika isu rasuah ini dipolitikkan, ia bukan saja dapat meruntuhkan kerajaan, malah menimbulkan kebencian serta perpecahan dalam kalangan rakyat yang akhirnya mewujudkan ketidakstabilan politik, ekonomi dan sosial. Kita harus sedar dan belajar daripada pengalaman negara jiran seperti di Filipina, Indonesia dan Thailand.

Isu rasuah dimanipulasi sehingga berjaya meruntuhkan kepemimpinan Presiden Ferdinand Marcos. Senjata yang sama digunakan oleh Fidel V Ramos untuk menjatuhkan Corazon Aquino (yang sebelum ini menggunakan isu rasuah bagi menjatuhkan Marcos). Joseph Estrada, seorang pelakon yang turut menggunakan isu rasuah dan penyelewengan untuk mengambil alih kepemimpinan Ramos turut tersungkur atas isu rasuah yang diperjuangkan oleh seorang wanita bertubuh kecil bernama Gloria Macapagal Arroyo.

Lapor kepada SPRM

Lihat apa yang terjadi pada penghujung kerjaya politik Arroyo. Beliau turut disiasat dan dikenakan hukuman penjara atas isu rasuah oleh Presiden Benigno Aquino III. Isu rasuah menjadi manifesto utama Aquino III dalam meraih undi dan simpati rakyat dengan menegaskan akan memberi keutamaan untuk membanteras rasuah di dalam pentadbiran kerajaan yang sedia ada. Begitu juga dengan Pengerusi Parti Komunis China, Xi Jinping yang menegaskan bahawa masalah utama beliau ialah membersihkan rasuah termasuk ahli politik dan pegawai kerajaan.

Senario politik jatuh dan menjatuhkan kepemimpinan dengan menggunakan isu rasuah tidak membawa sebarang faedah kepada rakyat. Apatah lagi, jika isu rasuah yang dibangkitkan merupakan tohmahan liar dan fitnah yang sengaja diada-adakan bagi menjatuhkan seseorang pemimpin. Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) melakukan penyiasatan ke atas semua aduan rasuah tetapi ada kes rasuah yang telah disiasat dan tidak didakwa di mahkamah oleh pejabat Peguam Negara kerana tiada bukti.

Apa yang mustahak untuk sesuatu kes berjaya disiasat dengan baik pemberi maklumat hendaklah memastikan agar sebarang kes perlu dilaporkan terlebih dulu kepada SPRM sebelum membuat apa-apa hebahan di blog atau sidang media. Dengan cara ini siasatan dapat dijalankan dengan cara profesional dan untuk mengelakkan bukti dihapuskan.

Pengajaran yang diperoleh hasil daripada pengalaman yang dilalui rakyat Filipina, kegemilangan Filipina sebagai salah satu anggota ASEAN yang maju dan membangun pada era pemerintahan Marcos tidak berterusan dan jatuh merudum selepas itu. Selalunya pertukaran kepemimpinan dan kerajaan yang lemah tidak menjanjikan kemakmuran dan kestabilan ekonomi, politik dan sosial di Filipina. Hari ini, Filipina jauh lebih mundur berbanding dengan kemajuan Malaysia atau negara ASEAN yang lain.

Penulis ialah peguam dan pakar kriminologi

Sumber : http : //www.bharian.com.my/

ISU SOSIAL : Kesilapan ibu bapa didik anak

Setiap ibu bapa mahukan zuriat yang dapat berbakti kepada mereka pada hari tua kelak

Anak adalah kurniaan ALLAH SWT yang tiada nilai tandingnya. Betapa beruntung pula ibu bapa yang dikurniakan zuriat sebagai penyambung dan kekuatan sesebuah rumah tangga.

Anak yang cemerlang tidak terjadi begitu saja. Ini bergantung sejauh mana kesedaran dan tanggungjawab ibu bapa dalam mendidik anak. Terdapat kisah dalam al-Quran mengenai Nabi Ibrahim, Nabi Yaakub dan Nabi Zakaria yang tidak putus-putus  berdoa agar dikurniakan anak yang taat kepada ALLAH SWT.

Demikianlah ibu bapa juga perlu berdoa agar dikurniakan anak yang soleh dan solehah dan memohon agar tidak diuji dengan anak derhaka seperti yang dialami Nabi Nuh AS. Hakikatnya, anak juga menjadi ujian kepada setiap ibu bapa. Dan merekalah yang berkewajipan untuk mendidik anak agar tidak terjerumus ke lembah kesesatan dunia dan kemelaratan akhirat.

Firman ALLAH SWT yang bermaksud: "Sesungguhnya harta benda kamu dan anak-anak kamu itu hanyalah menjadi ujian, dan di sisi ALLAH jualah pahala yang besar." (Surah At-Taghabun: 15)

Ada segelintir ibu bapa yang gagal membentuk anak menjadi generasi yang unggul. Orang yang malang dan gagal dalam ujian ialah mereka yang mempunyai anak, tetapi tidak membawa kebaikan kepadanya di akhirat.

Kesilapan bagaimanakah dilakukan ibu bapa dalam membentuk anak hingga dikatakan gagal dalam ujian ALLAH ini?

Antara kesilapan dalam mendidik anak adalah seperti berikut:

1. Kurang mengambil perhatian dan menitikberatkan mengenai berdoa kepada ALLAH SWT. Oleh itu, ibu bapa digalakkan berdoa agar dikurniakan zuriat yang baik pada saat kehamilan. Antara amalan doa ketika mengandung adalah memohon rahmat, zuriat yang baik, mengerjakan solat dan mendoakan ibu bapa apabila tiada di dunia kelak. Setelah anak dilahirkan, ibu bapa perlu terus lebih banyak berdoa seiring dengan anak yang semakin membesar.

2. Anak tidak dibesarkan dengan belaian kasih sayang. Suasana rumah yang tidak aman dan penuh ancaman, hanya akan membantutkan proses pembelajaran kerana emosi mereka yang tidak stabil. Diriwayatkan Aisyah RA: "Pada suatu hari Rasulullah SAW mencium Al-Hassan dan Al-Husain bin Ali RA. Ketika itu Aqra’ bin Habis At-Tamimiy sedang berada di rumah baginda. Berkata Aqra’: “Ya Rasulullah! Aku mempunyai 10 anak, tetapi aku belum pernah mencium seorang pun daripada mereka.” Rasulullah melihat kepada Aqra’ kemudian berkata: “Siapa yang tidak mengasihi tidak akan dikasihi.” (Riwayat Bukhari dan Muslim)

3. Ibu bapa menunjukkan contoh yang tidak baik di hadapan anak. Sedarilah bahawa, anak akan senang meniru perbuatan orang yang lebih rapat dengannya, khususnya ibu bapa mereka. Apabila diperhatikan, anak yang sering bercakap kasar dan menipu lahir daripada keluarga yang mempunyai tingkah laku yang sama. Selain daripada itu, ibu bapa turut membenarkan orang yang tidak elok sahsiahnya masuk ke rumah sama ada dari kalangan sahabat sendiri ataupun anak. Wujudnya anasir yang tidak baik di dalam rumah akan memberikan contoh yang tidak baik kepada anak yang sedang meningkat dewasa.

Seeloknya, mereka perlu didedahkan dengan model yang cemerlang seperti golongan ulama, orang yang berhemah tinggi dan berakhlak mulia. Mereka juga perlu digalakkan untuk solat berjemaah, mengikuti kuliah agama dan aktiviti yang bersesuaian dengan nilai murni Islam.

4. Mendidik anak dengan memberi ancaman dan menakut-nakutkan (tarhib) berbanding penghargaan, pujian dan hadiah (targhib).

5. Tidak tegas dalam mendidik anak. Ibu bapa perlu tegur dan hukum anak apabila menunjukkan tingkah laku negatif seperti malas atau enggan melaksanakan perintah ALLAH SWT. Ketegasan juga perlu selari antara ibu dan bapa supaya anak tidak keliru untuk membentuk tingkah laku yang betul.

Selain mendidik dengan belaian kasih sayang, ibu bapa juga perlu memberi amaran dan teguran apabila mereka melakukan kesalahan dalam tingkah laku. Ibu bapa perlu menggantung rotan di rumah sebagai amaran kerana merotan mereka dengan tujuan mendidik (bukan untuk menyakiti) sebagai satu sunnah.

6. Menjadualkan kegiatan harian anak tanpa menurut kemahuan dan kemampuan mereka. Ibu bapa juga terlalu memfokuskan sesuatu aktiviti tanpa mengambil kira perasaan dan bakat yang mereka miliki. Bagi yang mempunyai bakat melukis, mungkin akan memberontak apabila ibu bapanya memaksa memasuki kelas seni mempertahankan diri. Kesilapan lebih besar berlaku apabila ibu bapa tidak memberi pendidikan yang seimbang antara jasmani, rohani, emosi dan mental. Ini kerana ibu bapa hanya mementingkan kemajuan mental hingga melahirkan anak yang cerdas tetapi mempunyai akhlak yang buruk.

7. Memaki hamun dan menegur anak dengan mengeluarkan kata-kata kesat terutama ketika sedang marah. Kesilapan juga berlaku apabila ibu bapa mendoakan keburukan si anak setiap kali mereka melakukan perkara yang menyalahi norma. Perbuatan mendoakan kejelikan anak perlu dielakkan kerana dikhuatiri doa itu akan dimakbulkan ALLAH.

8. Tidak menghidupkan keluarga yang sakinah, mawadah dan rahmah. Apabila diperhatikan, walaupun kehidupan sesebuah keluarga itu terasnya adalah Islam, tetapi gaya hidup yang dilalui persis orang bukan Islam. Inilah hasilnya apabila hidup yang tidak bertunjangkan Islam, tidak berteraskan al-Quran dan tidak berpaksikan hadis. Pastinya hari-hari yang dilalui mereka akan berterusan tanpa mengamalkan norma dan nilai Islam yang digariskan.

Ibu bapa yang sebegini akan melahirkan anak yang tidak islamik dan akan menimbulkan pelbagai konflik keluarga yang akhirnya akan merosakkan masa hadapan anak itu sendiri. Kurang menghidupkan sunnah di dalam rumah seperti memberi salam, makan bersama, solat berjemaah dan seumpamanya, hanya membuatkan anak semakin jauh daripada ibu bapa. Pertengkaran juga akan berlaku antara suami isteri dalam sebuah rumah tangga yang tidak dirahmati. Keadaan menjadi lebih keruh lagi apabila pergaduhan berlaku di hadapan anak-anak. Hasilnya, akan menyebabkan anak berasa tertekan dan membenci kedua ibu bapanya.

9. Tidak mengambil berat kepentingan rumah tangga yang memerlukan suasana kondusif, bersih, kemas dan teratur. Suasana rumah tangga yang berselerak dan kotor akibat ibu bapa yang malas dan pengotor hanya akan melahirkan anak yang pemalas dan selekeh. Rumah tangga yang tidak kondusif juga akan menutup ruang untuk anak mengembangkan potensi dan bakat sedia ada.

10. Kurang mengawasi aktiviti anak sama ada di dalam ataupun di luar rumah. Misalnya, ibu bapa kurang mengawasi rancangan yang ditonton sama ada melalui pawagam, televisyen, video ataupun internet, menjadikan peluang untuk mereka terdedah kepada budaya kuning atau liar menjadi lebih besar.

Ini kerana, rancangan daripada pelbagai media ini banyak menonjolkan akhlak yang kurang baik seperti pergaulan bebas antara lelaki dan perempuan dan memakai pakaian yang tidak menepati syarak. Kesilapan akan berterusan apabila ibu bapa menyerahkan tugas mendidik anak kepada pembantu rumah yang tidak membesarkan mereka dengan nilai-nilai Islam (jika dia tidak beragama Islam). Oleh itu, ibu bapa harus memastikan anak benar-benar terdidik dengan didikan Islam kerana hal inilah yang akan menentukan hala tuju kehidupan mereka kelak.

Sumber : http : //www.sinarharian.com.my/

ISU KENEGARAAN : Melayu perlu perkasa tahap politik

Islam Elemen Utama Pemersatu Ummah

Oleh : Profesor Dr Sidek Baba
 
Krisis dan konflik adalah sesuatu yang lumrah bagi umat yang sentiasa bergerak ke arah maju dan berwibawa. Krisis dan konflik menjadikan umat menyedari bahawa cabaran dalam kepemimpinan dan kepengikutan adalah sesuatu yang tidak boleh diremehkan. Dalam konteks umat Melayu, krisis dan konflik boleh membawa kepada natijah positif dan juga natijah negatif. Ia menuntut kebijaksanaan tinggi bagaimana akar sebab konflik dikenal pasti kemudian strategi perawatan dilakukan. Ia menuntut kesabaran luar biasa bagaimana krisis dapat dirungkai dengan baik dan usaha pemulihan dapat dikerjakan.

Umat Melayu di Malaysia hari ini menuntut faktor pemersatu wujud dalam pembangunan politik, ekonomi, pendidikan , agama, pembudayaan dan lain-lain. Ternyata perkembangan politik umat Melayu kini amat merimaskan. Tapak politik Melayu semakin berpecah. Ini memungkinkan tawar-menawar politik di luar lingkungan Melayu menjadi sesuatu yang tidak dapat dielakkan. Dalam bahasa demokrasi, Melayu berada dalam tahap yang agak kritikal untuk tampil memberikan kepemimpinan bermakna dalam kalangan masyarakat yang berbilang.

Oleh itu amat penting tapak politik diperkasakan supaya ia memberi titik-keseimbangan yang lebih baik ke arah politik teras yang menaungi faktor masyarakat berbilang. Umat Melayu bukanlah umat majoriti mutlak. Ia memerlukan muafakat bijaksana daripada kelompok lain. Politik Malaysia memerlukan asas kestabilan dilihat dari sejarah pembentukan masyarakatnya, tradisi budaya dan sejarah yang ada kerana tanpa asas teras yang memberikan titik keseimbangan ini, konflik mudah terjadi.


Kesatuan agenda utama

Tanpa kekuatan teras ini proses peminggiran boleh berlaku. Arus globalisasi yang sedang melanda, boleh menyebabkan daya saing umat beransur-ansur hilang dan akibatnya umat Melayu akan mengalami kecairan dan ketirisan dalam semua lapangan. Umat Melayu masih memerlukan masa untuk membangun faktor pendidikan, keilmuan dan daya saing yang tinggi. Ia memerlukan daya kepemimpinan Melayu yang berpandangan jauh, menghidupkan kembali tradisi muzakarah yang serius dan melihat proses wehdah atau kesatuan sebagai agenda utama.

Kepemimpinan adalah isu pokok dalam proses memperkasa umat Melayu. Ia berkait dengan amanah tinggi tidak saja dalam pendekatan dasar tetapi juga menuntut ketelusan dan kebijaksanaan dalam strategi pelaksanaan. Pada masa yang lalu wujud dasar yang baik untuk memperkukuh umat Melayu dalam semua bidang, tetapi di tahap pelaksanaan wujud ketirisan akibat kepemimpinan di banyak peringkat alpa mengenai amanah kepemimpinan dan menyebabkan tahap kepengikutan menjadi longgar.

Jihad ekonomi

Hal yang sama juga berlaku dalam proses pemerkasaan partisipasi ekonomi yang menuntut bukan saja ilmu urus niaga dan muamalah yang baik tetapi pada masa yang sama suntikan jiwa mandiri perlu diperkukuh. Mentaliti subsidi bukanlah jawapan terbaik untuk menghasilkan daya saing akibat ekonomi terbuka.

Menjadikan jihad ekonomi sebagai suatu lonjakan adalah amat perlu. Johor Corporation, umpamanya adalah satu contoh keupayaan kepemimpinan ekonomi umat Melayu yang patut dijadikan model bagaimana disiplin kepemimpinan dan landasan pengurusan yang berasaskan Islam mampu menempatkan diri mereka antara kepemimpinan korporat yang disegani di Malaysia.

Begitu juga mobiliti umat Melayu dalam dunia pendidikan adalah sesuatu yang amat utama. Transformasi pendidikan berasaskan Falsafah Pendidikan Kebangsaan yang bermatlamat membangun insan yang harmonis dan seimbang menuntut upaya pelaksanaan yang kreatif dan strategik. Sifat ilmu yang berkembang dan strategik, pendidikan dunia yang cepat berubah jangan sampai menyebabkan kita melenyapkan asas fundamental seperti kepentingan pendidikan menggunakan bahasa Melayu dan kepentingan pendidikan diolah secara integratif supaya pendidikan nilai dan agama mampu mengangkat pemikiran generasi muda ke arah tamadun tinggi.

Orientasi pendidikan ke arah peperiksaan harus diubah kerana keperluan kepemimpinan dan kepengikutan umat Melayu hari ini dan masa depan tidak saja dalam batasan teknologi tinggi tetapi kepentingan ‘soft skill’ seperti keterampilan keinsanan adalah sesuatu yang amat dituntut. Membangun sistem pendidikan secara mekanistik dan robotik boleh menyebabkan generasi muda hilang sentuhan keinsanannya dan amat terdedah dengan proses pembudayaan Barat popular dan menyebabkan kecairan dan ketirisan jati diri umat Melayunya.

Memperkasa bahasa asing yang memiliki faedah berbanding yang tinggi seperti bahasa Inggeris dan Mandarin tidaklah menjadi suatu kesalahan. Ia boleh menjadi alat untuk menimba ilmu pengetahuan yang bermanfaat dan melengkapkan umat Melayu dalam memperkasa dirinya tanpa meremehkan kepentingan bahasa ibundanya.

Penulis ialah Profesor Pendidikan di UIAM

Sumber : http : //www.bharian.com.my/

ISU KENEGARAAN : Kematangan rakyat penentu masa depan negara


Oleh : Amidi Abdul Manan
 
Pilihan raya adalah satu atur cara penting dalam satu majlis demokrasi. Ia ditempatkan pada kedudukan yang tertinggi apabila menjadi kayu ukur kepada tahap penghayatan demokrasi yang berintikan daripada rakyat, untuk rakyat dan oleh rakyat. Pada hari berlangsungnya pilihan raya, rakyatlah yang dirujuk untuk menentukan hala tuju negara. Rakyat juga berperanan ketika itu sebagai tuan kepada negara yang sudah pastinya mahukan sebuah negara yang berpihak kepada rakyat.

Pilihan raya adalah hari kebesaran rakyat (Siddiq Fadzil, 2013). Pada hari itu nanti, suara rakyat adalah suara yang terpenting. Walau hanya dengan satu pangkah di kertas undi, ia menjadi amat berharga apatah lagi dalam sistem pilihan raya kita yang mengenakan peraturan first pass the post. Suara rakyat ialah suara kesaksian kepada sebuah kerajaan yang akan dibentuk selepas itu. Rakyat berkewajipan menjadi saksi dan tidak ada ruang untuk melarikan diri daripada menjadi saksi.

Suara keramat rakyat

Ketika inilah suara rakyat menjadi suara keramat. Suara yang akan diterjemahkan kepada suara harapan dan permintaan, suara impian dan cita-cita. Suara ini terbit daripada dhamir yang terdalam. Jika undi itu datang daripada seorang pengundi yang telah berusia, ia adalah suara harapan untuk generasi penerus. Suara yang mahukan jaminan terhadap kegemilangan masa depan. Jika undi daripada seorang pengundi muda atau pengundi kali pertama ia mengundi demi sebuah cita-cita yang akan dikejar dan direalisasikan di persada kehidupan. Jika ia datang daripada pengundi pertengahan usia, ia adalah undi permintaan untuk pembaikan keadaan yang sedia ada.

Maka inilah erti sekeping undi yang menuntut terjemahan dalam sebuah kerajaan yang akan dibentuk. Terjemahannya akan dinilai setelah tamat tempoh mandatnya nanti.

Bagi menjamin sebuah kesaksian yang jujur dan tulen, syarat kesaksian mesti dipenuhi. Antara syaratnya ialah berakal. Syarat berakal bagi seorang mukallaf adalah syarat wajib bagi seorang saksi yang perlu dipenuhi. Wahbah Zuhailiy menyatakan orang yang berakal mesti mampu untuk menggunakan akalnya. Akalnya berupaya memahami tuntutan syariat ke atas dirinya.

Oleh yang demikian pencerdasan rakyat amat penting dalam proses demokrasi berpilihan raya. Rakyat mesti mengetahui fungsi dan peranannya. Rakyat mesti mempunyai maklumat yang cukup dan sahih sebelum membuat pertimbangan dan seterusnya memilih. Jika tidak ia umpama mengajukan kepada si buta tentang kecantikan sekuntum bunga, atau bertanya kepada si pekak kemerduan kicauan burung.

Kebolehan membuat keputusan

Proses pencerdasan memerlukan sikap yang objektif dan menyingkirkan sebarang sentimen yang melulu. Ini bagi memastikan rasional berada pada tempatnya. Jangan kita jadi manusia serba sebelah dari telinga hinggalah ke kaki. Ia mencacatkan kebolehan akal fikiran manusia yang telah dikurniakan kebolehan untuk membanding beza, menilai dan membuat keputusan.

Sikap menuduh pesaing sebagai pengeliru perlu ada batasnya. Ia disempadani dengan fitnah dan pembohongan. Setiap fitnah dan pembohongan seharusnya menurunkan merit kewibawaan kepemimpinan. Pemimpin yang berbohong ialah pemimpin yang tidak selayaknya menerima kepercayaan daripada rakyat. Pembohongan dan pemfitnahan adalah satu jenayah terhadap kemampuan berfikir rakyat yang sekali gus adalah usaha membodohkan rakyat.

Sesuatu pilihan hanya akan bererti apabila pilihan itu mendapat ruang yang serupa untuk terangkat pada medan yang sama. Pilihan akan kehilangan erti sebuah pilihan apabila hak untuk mendapat ruang yang sama dinafikan. Jika segala ruang pengangkatan pilihan ditutup dengan segala macam peraturan dan ditokok dengan seribu satu penipuan, maka pilihan bertukar kepada paksaan.

Suasana politik baharu

Bukanlah sebuah pilihan raya jika hanya satu pihak sahaja yang boleh menang dan dipastikan menang. Jika ada yang bertanya kenapa latar politik hari ini berbeza daripada hari lampau, maka jawapannya, ini adalah politik baharu. Politik yang terhimbau daripada ledakan maklumat yang menyerbu masuk menerusi muntahan teknologi maklumat dan komunikasi.

Menjadi tanggungjawab semua untuk memastikan pilihan raya kali ini adalah pilihan raya rakyat. Suara rakyat yang terangkat adalah suara dhamir yang tulus dan suci bukan daripada kabur debu keliru. Justeru, kita mengutuk segala usaha untuk menafikan pengangkatan ini dengan kekerasan dan segala tindakan di luar tamadun manusiawi.

Penulis ialah Presiden ABIM

Sumber : http : //www.bharian.com.my/