Selasa, 15 Disember 2009

HIJRAH, SAAT TERBAIK BERMUHASABAH DIRI!


Masa itu Emas! Begitulah ungkapan peribahasa Melayu yang sentiasa meniti di bibir kita yang merujuk kepada begitu pentingnya masa dalam kehidupan kita. Masa sememangnya suatu yang sangat bernilai, malah ia lebih mahal daripada emas dan harta benda. Kerana itulah kewujudan bangsa-bangsa dan tamadun-tamadun unggul dunia adalah didiami oleh mereka yang tahu menilai masa dan sangat mengambil berat soal masa dalam kehidupan seharian mereka.


Allah SWT berfirman di dalam Surah Al-‘Asr ayat 1-3 yang bermaksud:


((Demi masa, sesungguhnya manusia itu berada di dalam kerugian, kecuali mereka yang beriman dan beramal soleh dan mereka menyeru kepada kebenaran dan mereka menyeru dengan kesabaran)).


Tanpa kita sedari masa berlalu begitu pantas. Hari berganti hari, minggu berganti minggu, bulan berganti bulan dan tahun berganti tahun. Kini kita berada di ambang tahun baru Hijrah 1432 dan tahun Masehi 2010. Pada hakikatnya fenomena kepantasan waktu adalah suatu petanda bahawa dunia sudah semakin di penghujung usianya.


Ini telah dinyatakan oleh Rasulullah SAW didalam hadis yang diriwayatkan oleh Anas bin Malik r.a, baginda telah bersabda:


"Tidak akan berlaku qiamat sehingga masa menjadi singkat, maka setahun dirasakan seperti sebulan dan sebulan dirasakan seperti seminggu dan seminggu dirasakan seperti sehari dan sehari dirasakan seperti satu jam dan satu jam dirasakan seperti satu petikan api".

H.R.Termizi


Dengan beralihnya kita ke tahun baru, kerisauan sepatutnya dihadirkan dalam diri dengan seribu macam persoalan tentang masa depan kita. Bukan sahaja masa depan hidup di dunia ini tetapi masa depan di akhirat kelak kerana ia adalah destinasi terakhir kita sebagai manusia. Pelbagai soalan perlu diajukan. Apakah sudah cukup amalan kita? Apakah sudah tertebus dosa kita? Apakah layak kita menjadi penghuni syurga? Apakah mampu kita menahan malu di padang mahsyar apabila segala rahsia keburukan kita dipamerkan secara terperinci oleh Allah Taala dan apakah sanggup kita menahan seksaan azab api neraka-Nya?


Allah Taala berfirman di dalam Surah Al-Hasyr ayat 18-20 yang bermaksud:


((Wahai orang-orang yang beriman, bertakwalah kepada Allah dan hendaklah setiap orang memperhatikan apa yang Telah dilakukannya (sebagai persiapan) untuk hari esok (akhirat); dan bertakwalah kepada Allah, Sesungguhnya Allah Maha mengetahui apa yang kamu kerjakan. Dan janganlah kamu seperti orang-orang yang lupa kepada Allah, lalu Allah menjadikan mereka lupa kepada mereka sendiri , mereka Itulah orang-orang yang fasik. Tidaklah sama penghuni-penghuni neraka dengan penghuni-penghuni syurga; penghuni-penghuni syurga itulah mereka yang benar-benar beruntung)).


Insaflah! Bahawa berlalunya masa bermakna semakin tualah usia kita. Lihatlah tubuh kita yang suatu masa dahulu begitu cergas tetapi kita pergerakan sudah menjadi lambat. Rambut kita, dahulunya hitam kini sudah ada kilauan warna putih beruban. Kulit kita, dulunya tegang tetapi kini sudah menampakkan kedutannya. Kerisauan tentang usia ini seharus dilayan dan dipupuk bukannya dimatikan dengan membuat pembedahan plastik bagi menegangkan kulit atau mewarna rambut bagi menyembunyikan uban kerana semua itu akan menghilangkan keinsafan di dalam diri seseorang dan menjauhkannya dari taubat.


Sedarlah! Bahawa bermulanya tahun baru bermakna semakin tualah usia dunia dan semakin hampirlah saat ketibaan hari Kiamat. Jika lahirnya Nabi Muhammad SAW adalah sebagai tanda bermulanya akhir zaman, kini baginda SAW. telah semakin lama meninggalkan kita yang memberi makna usia dunia pastinya benar-benar sangat lanjut. Ini lebih nyata lagi dengan berbagai-bagai siri perkara aneh yang berlaku dan berbagai bencana alam yang tidak terduga berlaku. Seluruh dunia dalam tahun 1430 Hijrah menyaksikan pelbagai kejadian bencana alam yang tidak terkawal. Begitu juga dengan kejadian jenayah, pembunuhan dan peperangan yang seolah-olah tiada noktahnya.


Abu Hurairah r.a meriwayatkan bahawa Rasulullah SAW telah bersabda yang bermaksud:


"Hari qiamat tidak akan terjadi sehingga melimpah ruah harta benda dan timbul fitnah (ujian kepada keimanan) dan banyak berlaku 'al-Harj'". Sahabat bertanya, "Apakah al-Harj itu hai Rasulallah"? Nabi saw. menjawab, "Peperangan demi peperangan demi peperangan".

Hadis Riwayat Ibnu Majah.


Masa yang menjadi semakin singkat ini tidak sewajarnya dibiarkan begitu sahaja dan hendaklah kita menggunakan sebaiknya. Kerana kepentingan masa inilah Allah SWT bersumpah dengan Wal Asri iaitu Demi masa!. Manusia akan sentiasa berada di dalam kerugian sekiranya tidak memanfaatkan masa dengan aktiviti-aktiviti bermanfaat. Suasana umat Islam hari ini seolah-olah lebih cenderung kepada memenuhi kehidupan mereka dengan keseronokan dan hiburan sebaliknya tidak berminat dengan akitiviti lebih bermanfaat seperti beribadah di Masjid ataupun menuntut ilmu. Ini dapat dilihat apabila masjid-masjid sentiasa suram dengan penghuninya sebaliknya tempat-tempat hiburan sentiasa penuh dengan pengunjungnya.


Nabi s.a.w bersabda yang bermaksud:


((Dua nikmat yang selalu diabaikan oleh ramai manusia iaitu kesihatan dan masa lapang))

Hadis Riwayat Imam Bukhari.


Masa dalam kehidupan seorang muslim sangat penting. Ia lebih penting daripada wang ringgit. Oleh itu setiap waktu dalam kehidupan muslim sentiasa dikaitkan dengan ganjaran jika dilaksanakan amalan tertentu. Waktu fajar umpamanya dikaitkan dengan dua rakaat solat sunat yang lebih baik dari nilai dunia dan isinya. Waktu tengah malam pula ialah saat afdalnya munajat kepada Allah Taala. Bulan Ramadan pula ialah waktu diturunkan barakah dan keampunan Allah. Ini semua memberi erti bahawa seorang muslim tidak harus membiarkan waktunya berlalu begitu sahaja tanpa sebarang amalan yang boleh membahagiakannya di akhirat kelak. Bagi seorang muslim masa di dunia adalah waktu untuk bersusah payah dahulu mengumpul bekalan sebelum mengecapi kegembiraan di akhirat kelak!


Masa sepatutnya digunakan sebaiknya kerana ia sesuatu yang tidak dapat dikembalikan semula. Masa muda tidak dapat dikembalikan. Begitulah juga masa sihat dan masa lapang tiada siapa yang boleh mengembalikannya.


Nabi SAW bersabda yang bermaksud:


“Rebutlah lima perkara sebelum datangnya lima perkara. Masa muda sebelum tua, masa sihat sebelum sakit, masa lapang sebelum sempit dan masa senang sebelum susah”.


Hadis riwayat Al-Hakim.


Masa muda, ia adalah saat tubuh badan masih kuat dan fikiran masih segar, maka gunakanlah ia untuk melaksanakan ibadah dan menuntut ilmu. Bukannya digunakan untuk berseronok atau hanya berhibur seperti mana yang banyak berlaku hari ini. Kerana apabila sudah tua pastinya pergerakan semakin perlahan dan kebolehan menuntut ilmu semakin lemah dan kekuatan untuk melaksanakan ibadah semakin sedikit.


Diriwayatkan bahawa malaikat maut telah datang bertemu Nabi Yaakub a.s. Maka Nabi Yaakub bertanya: “Wahai malaikat maut apakah kamu datang kepadaku kerana ingin mencabut nyawa atau menziarahiku? Jawabnya: Untuk menziarahmu sahaja. Berkata Nabi Yaakub: Aku ada satu permintaan darimu. Bertanya malaikat maut: Apakah permintaanmu? Jawab Nabi Yaakub: Jika kamu datang untuk mencabut nyawaku maka hantarkanlah dahulu utusan untuk memaklumkanku terlebih dahulu. Kata malaikat maut: Ya!. Kemudian malaikat mautpun pergi. Setelah beberapa tahun malaikat maut datang kembali kepada Nabi Yaakub. Lalu Nabi Yaakub bertanya: Kamu datang untuk menziarah atau mencabut nyawaku? Kata malaikat maut: Aku datang untuk mencabut nyawamu. Lalu kata Nabi Yaakub: Bukankah aku telah katakan jika kamu ingin mencabut nyawaku hantarkan dahulu seorang utusan supaya dapat aku bersedia menambah ketaatan dan amal kebaikan. Jawab malaikat maut: Aku telah lakukannya. Kata Nabi Yaakub: Tiadapun utusan yang sampai kepadaku. Jawab malaikat maut: Sesungguhnya aku telah mengutuskan dua utusan iaitu uban di kepalamu dan belakangmu yang bongkok”.


Masa juga mestilah dipelihara ketika kita melaksanakan kerja dan tugas harian. Sebagai muslim menghargai masa dan menepatinya adalah satu kewajiban manakala tidak menepatinya adalah satu dosa kerana ia adalah tanda sifat munafik. Apa yang berlaku dewasa ini ialah meremehkan masa dan selalu lambat yang semakin menular di kalangan umat Islam. Pada masa ini orang Arab sering dikaitkan sikap lambat, suka bertangguh, tidak tepati janji dan begitu juga dengan masyarakat Melayu hingga munculnya ungkapan ‘janji Melayu’.


Penyakit lambat ini telah memberikan imej yang tidak baik kepada Islam itu sendiri kerana bangsa Arab dan bangsa Melayu adalah sinonim dengan Islam. Contohnya di tempat kerja, suasana lambat menghadiri mesyuarat, lambat memulakan sesuatu majlis dan lambat menyiapkan tugasan adalah menjadi lumrah. Budaya lambat ini adalah gambaran kemalasan dan kelembapan dan biasanya budaya inilah yang membantutkan kemajuan. Lihat sahaja apa yang berlaku di pejabat-pejabat kerajaan mahupun swasta. Amat susah untuk melihat sesuatu mesyuarat dimulakan tepat pada waktunya. Ada sahaja alasan yang diberikan untuk menghalalkan kelewatan. Dan ia amat malang sekali jika kelewatan itu berpunca daripada sikap ketua yang tidak prihatin. Malah ada sesetengah tempat, masa yang tercatat sengaja diawalkan kerana sudah sedia maklum pasti akan berlaku kelewatan dalam memulakan sesuatu majlis.


Masa dalam masyarakat yang maju sangat bernilai. Bangsa Jepun, Jerman dan Yahudi sudah terkenal dengan sikap ambil berat mereka terhadap masa. Di Jepun kelewatan beberapa saat sahaja menyebabkan seseorang tertinggal keretapi. Di Jerman para pelajar dan pensyarah universiti masuk ke dewan kuliah lebih awal dari waktunya. Manakala di Israel pula, bangsa Yahudi diajar mengejar masa agar matlamat mereka menakluki bumi Palestin tercapai. Meskipun mereka bukan Islam tetapi nilai yang diajar oleh Islam itu ada dalam diri mereka maka selayaknya mereka mengecapi hasil kesungguhan mereka menjaga masa dan menghargainya. Tetapi sikap kita umat Islam yang masih kurang menghargai masa menyebabkan kemajuan kita terbantut dan terhalang.


Biasanya pada setiap penghujung tahun setiap orang akan menilai prestasi mereka dan juga yang dinilai oleh majikan bagi melayakkan mereka mendapat kenaikan pangkat atau menerima anugerah tertentu. Namun apakah pernah kita turut sama membuat penialian kepada amal ibadah kita? Pernahkah ditanya, berapa kalikah aku meninggalkan solat pada tahun ini? Apakah puasaku cukup? Apakah aku pernah bangun malam menangisi dosaku di hadapan Allah? Apakah aku membaca al-Quran dan berapa kali aku membacanya dalam seminggu? Apakah aku benar-benar rasa nikmat menjadi Muslim? Apakah aku sudah bertaubat dari dosa-dosa besar yang telah aku lakukan?


Pernahkah juga kita bertanya diri sendiri tentang peningkatan ilmu dan kefahaman kita? Berapa buah buku ilmiah yang telah aku baca? Berapakah tulisan yang pernah aku hasilkan? Berapa kali aku menghadiri majlis ilmu? Apakah aku termasuk dalam golongan pencinta ilmu atau golongan pencinta hiburan?


Nabi s.a.w bersabda yang bermaksud:


“Barang siapa yang sama dua harinya maka ia adalah orang yang rugi, dan barang siapa yang semalamnya lebih baik dari hari ini maka ia adalah orang yang ternafi dari kebaikan, dan barang siapa yang tiada peningkatan maka ia akan sentiasa berkurang, maka barang siapa sentiasa berkurang maka perut bumi lebih baik baginya daripada permukaannya (lebih baik mati sahaja)”.


Dalam menyambut tahun baru sewajarnya kita tidak terjerumus di dalam aktiviti-aktiviti hiburan dan pesta-pesta maksiat yang seolah-olah sudah menjadi satu budaya di dalam masyarakat kita sedangkan ia adalah budaya masyarakat Barat yang sudah tenggelam dalam kegilaan berhibur.Kita juga tidak seharusny menjadi penganjur kepada aktiviti seumpama ini yang hanya akan menambahkan saham dosa kita sahaja.


Abu Hurairah r.a meriwayatkan bahawa Nabi SAW bersabda yang bermaksud:


"Umat ku akan ditimpa penyakit-penyakit yang pernah menimpa umat-umat dahulu". Sahabat bertanya, "Apakah penyakit-penyakit umat-umat terdahulu itu?" Nabi saw. menjawab, "Penyakit-penyakit itu ialah (1) terlalu banyak seronok, (2) terlalu mewah, (3) menghimpun harta sebanyak mungkin, (4) tipu-menipu dalam merebut harta benda dunia, (5) saling memarahi, (6) hasut-menghasut sehingga jadi zalim menzalim".

Hadis riwayat Al-Hakim.


Saat ketibaan tahun baru adalah waktu paling sesuai melakukan musahabah diri kerana ia akan menjadi garis panduan setiap langkah yang akan disusun buat memenuhi ruang sepanjang tahun yang akan datang.


Berkata Saidina Umar bin Al-Khattab r.a :


“Muhasabahlah dirimu sebelum dirimu dihisab dan timbanglah amalanmu sebelum ia ditimbang, sesungguhnya hari penghisaban di akhirat akan menjadi mudah jika kamu bermuhasabah pada hari ini. Berhiaslah (dengan amalan) untuk hari pameran terbesar (di akhirat kelak), pada hari tersebut semua amalan akan dipamerkan tanpa sebarang penyembunyian”.

Sumber : http://zuridanmdaud.blogspot.com/

PERPADUAN MELALUI BAHASA : FAKTOR KEJAYAAN SINGAPURA


DUA perkara amat penting telah ditimbulkan oleh Zainuddin Maidin (Zam) dalam kolumnya "Hari itu sudah berlalu" di Mingguan Malaysia, Ahad lalu.

Pertama, Zam menulis; "Menteri Mentor Singapura Lee Kuan Yew terus tidak membenarkan bekas 'anak emasnya' yang pernah menjadi anggota PKM (Parti Komunis Malaya) untuk masuk ke Singapura hingga hari ini."

Keduanya, tindakan Kuan Yew yang berani menghapuskan sekolah-sekolah Cina yang menjadi pusat pengembangan cauvinisme Cina yang menjadi pangkalan kepada komunisme.

Ketika kebangkitan PKM di Singapura pada tahun 1950-an hingga awal tahun 1960-an, Kuan Yew selaku Perdana Menteri secara tegas memerangi pelampau Cina apabila beliau menukar pengantar bahasa Cina di sekolah Cina dengan bahasa Inggeris dan memaksa Universiti Nanyang dan Kolej Ngee Ann untuk bergabung dengan Universiti Nasional Singapura yang menggunakan pengantar bahasa Inggeris.

Beliau tidak mempedulikan tunjuk perasaan membantah tindakannya itu yang diterajui oleh pelampau Cina dan pelajar-pelajar kedua-dua institusi pengajian tinggi Cina yang dianggap sebagai simbol kebudayaan Cina di Singapura. Beliau menutup mulut mereka sekali dan selama-lamanya.

Kejayaannya yang cemerlang dapat dilihat hari ini dengan perasaan dan semangat "kekitaan" di kalangan rakyat Singapura berbilang kaum yang begitu tinggi dan mantap berbanding dengan rakyat Malaysia yang berada dalam perasaan kebanggaan kaum masing-masing.

Malaysia sekalipun telah menjadikan bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi negara tetapi tidak mempunyai keazaman politik untuk mengambil tindakan yang tegas dari awal bagi melaksanakannya, sebaliknya lebih suka bermain politik untuk mengekalkan pengaruh dan akhirnya menghadapi malapetaka pada tahun 2008. Sekolah aliran pelbagai bahasa terus berkembang dan tidak dapat disekat lagi.

Usaha membangunkan semangat nasionalisme menerusi program bahasa Melayu nampaknya hanya didukung dan melibatkan semata-mata orang Melayu kerana bukan Melayu merasa terasing dari aliran perdana atau aliran nasional kecuali sekelompok kecil yang bersekolah kebangsaan dari peringkat awal.

Ini bukan sahaja kerana kesalahan mereka tetapi juga kerana pendekatan golongan fanatik bahasa yang memperjuangkan bahasa Melayu seolah-olah hanya bahasa untuk orang Melayu. Umpamanya mereka menolak istilah bahasa Melayu sebagai bahasa Malaysia seperti yang dicadangkan oleh Bapa Merdeka, Almarhum Tunku Abdul Rahman.

Lebih teruk lagi setelah lebih 52 tahun merdeka, Dewan Bahasa dan Pustaka dan golongan fanatik bahasa ini masih menggunakan slogan gunakanlah bahasa Melayu untuk kempen bahasa yang mana mereka tidak sedar ia amat menyakitkan hati kebanyakan bukan Melayu yang telah pun menggunakan bahasa Malaysia terutama sekali di Parlimen dan mahkamah (dalam kehakiman dan guaman).

Dalam beberapa hal, pendekatan fanatik bahasa yang bersifat jingoisme atau nasionalisme sempit telah menyebabkan orang bukan Melayu merasa terasing dengan bahasa Melayu walaupun mereka menerimanya menerusi persekolahan. Dan generasi Melayu selepas merdeka menganggap bahasa Inggeris sebagai tidak penting.

Pokoknya, semua ini berlaku adalah kerana tidak ada ketegasan dan kebijaksanaan kerajaan dalam mengendalikan pengembangan bahasa dan kedudukan bahasa Malaysia sebagai bahasa untuk aliran perdana.

British telah melahirkan orang berjiwa Malaysia, berfikiran Malaysia dan bersemangat sejarah Malaysia seperti Prof Khoo Khay Kim tetapi berapa ramaikah manusia bukan Melayu seperti ini yang dilahirkan oleh Malaysia selepas kemerdekaan?

Tidakkah ini kerana cara pendekatan orang Melayu sendiri yang menyebabkan masyarakat merasakan bahasa Melayu sebagai bahasa untuk Melayu sahaja.

Kita tidak lagi boleh membiarkan Dewan Bahasa dan Pustaka serta golongan fanatik bahasa mengendalikan pengembangan bahasa Malaysia di negara ini tetapi hendaklah menyerahkan tanggungjawab ini kepada golongan profesional yang berfikiran terbuka dan luas.

Jamil Ahmad

Kuala Lumpur

Sumber : http://www.utusan.com.my/