Jumaat, 26 Jun 2009

ISU PENULARAN VIRUS INFLUENZA H1N1 (SELESEMA BABI)

Tangkap, buang, bunuh virus Influenza A

PENULARAN Influenza A (H1N1) kian membimbangkan. Berdasarkan laporan di laman web Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), sudah 109 negara dijangkiti dengan lebih 55,867 kes, termasuk 245 kematian sehingga Rabu lalu.

Wabak itu juga terus menular di Malaysia dengan lebih 100 kes dicatat, kebanyakannya kes import sehingga menyebabkan beberapa sekolah terpaksa ditutup.

Apa yang menggerunkan virus ini boleh membawa maut sehingga ada yang menyifatkan bahawa di Amerika Syarikat, setiap 1,000 orang yang dijangkiti, 40 perlu dirawat di hospital dan seorang akan meninggal dunia.

Fakta ini bukan bertujuan membawa panik kepada masyarakat, cuma dengan sedikit maklumat dan pengetahuan, kita akan lebih berhati-hati dan berusaha mengambil segala langkah berjaga-jaga untuk mengelak diri menjadi mangsa.

H1N1 adalah sejenis jangkitan pernafasan dan mempunyai elemen daripada virus yang dijumpai dalam khinzir. Sungguhpun begitu, saintis antarabangsa menyatakan masih belum ada bukti menunjukkan bahawa penyakit ini tersebar kerana khinzir dan siasatan saintifik dari mana penyakit ini berasal sedang dilaksanakan di seluruh dunia.

Jika disoroti sejarah virus ini, ia pernah dikesan pada tahun 1918 dan ketika itu khinzir dan manusia mendapat selesema pada masa sama. Wabak terbaru 2009 ini adalah pertama dikesan pada April 2009 di Amerika Syarikat dan negara seperti Mexico dan Kanada.

Virus ini boleh merebak daripada air liur atau hingus seseorang yang sudah dijangkiti kepada individu yang lain. Antara cara termudah membendung jangkitan ialah dengan menutup hidung dan mulut ketika bersin atau batuk dengan tisu dan terus membuang tisu ke dalam tong sampah.

Jika kita hanya menutup dengan tangan, virus boleh merebak ke permukaan lain yang disentuh dengan tangan itu. Jika orang lain pula menyentuh permukaan itu dan menyapu muka mereka, sistem badan mereka juga boleh dijangkiti.

Namun, buat masa ini, pengkaji di Amerika sendiri masih belum mengenal pasti betapa mudah atau sukarnya virus ini merebak antara manusia. Namun satu kajian di Kolej Imperial London menjangkakan virus ini merebak dengan agak cepat dan mudah dengan anggaran setiap orang yang dijangkiti selesema ini boleh menyebarkannya kepada 1.4 dan 1.6 orang yang lain.

Ia merebak melalui batuk dan bersin individu yang dijangkiti kepada individu lain yang berhampiran dengannya. Antara tanda mereka yang dijangkiti virus ini serupa dengan tanda selesema biasa seperti demam, batuk, kesukaran pernafasan, sakit tekak, hidung berhingus, sakit-sakit badan, sakit kepala, kesejukan dan lemah-lemah badan.

Ada juga sesetengah individu yang dijangkiti melaporkan sakit perut dan muntah-muntah. Virus baru dikesan ini masih tidak diketahui asalnya membuatkan pengkaji dan pakar tidak senang duduk. Berikutan virus yang berterusan merebak, menyebabkan WHO mengisytiharkan tahap amaran fasa enam iaitu peringkat tertinggi pandemik terbabit.

Di benua Eropah saja, jumlah kes yang disahkan oleh pakar perubatan mencecah 3,000 kes dengan sehingga kini membawa kepada satu kematian. Negara Eropah itu termasuk Austria, Denmark, Finland, Perancis, Jerman, Greece, Itali, Belanda, Swizerland dan United Kingdom (UK).

Di UK, mangsa dikesan dijangkiti selesema babi kini mencapai 1,500 orang manakala di bahagian Timur dekat Tengah England di mana Nottingham terletak, sudah ada 18 kes dikesan namun tiada kematian dilaporkan.

Kes pertama dikesan pada 27 April lalu daripada mangsa yang pulang dari Mexico. Kematian pertama membabitkan jangkitan ini di UK disahkan oleh kerajaan Scotland pada 14 Jun lalu dengan beberapa lagi mangsa dalam keadaan kritikal.

Laporan akhbar aliran perdana di UK, Daily Telegraph baru-baru ini menyatakan berjuta-juta warga Britain mempunyai kebarangkalian dijangkiti virus ini. Jika terlalu teruk, sekolah mungkin akan ditutup. Sehingga kini, sehingga 20 sekolah pernah ditutup di England dan Scotland kerana sudah ada pelajar yang dijangkiti wabak.

Polisi menutup sekolah, menurut Profesor Neil Furgeson dari Kolej Imperial London menjangkakan ia boleh membendung satu dalam tujuh kes jangkitan dan seorang daripada lima kanak-kanak yang berpotensi dijangkiti.

Antara langkah pencegahan dilakukan oleh Jabatan Kesihatan UK adalah dengan menghantar maklumat selengkapnya mengenai virus ini kepada rumah-rumah di UK. Selain itu, media massa juga diminta memainkan peranan menyedarkan masyarakat mengenai bahaya selesema ini.

Pelbagai kempen melalui laman web juga serta edaran di klinik-klinik turut dilaksanakan untuk memberi kesedaran serta maklumat cara pencegahan dan tindakan jika dijangkiti. Memandangkan pada peringkat ini, masih belum ada vaksin untuk selesema ini yang masih dalam peringkat kajian, kerajaan UK menggunakan ubat antivirus seperti Tamiflu dan Relenza yang cukup untuk separuh populasi masyarakat UK dalam tempoh menghasilkan vaksin.

Dalam menangani kes ini, Kerajaan UK menyatakan langkah menangani yang diambil adalah antara yang terbaik dan praktikal di dunia. Sistem yang diperkenalkan mudah difahami dan dilaksanakan penduduknya iaitu dengan menyarankan semua orang membawa tisu ke mana-mana, tutup mulut ketika bersin atau batuk dan buang tisu itu.

Slogan 'catch it, bin it, kill it (tangkap, buang, bunuh virus) diaplikasi kepada segenap masyarakat supaya virus tidak terus-terusan merebak. Nombor penting untuk dihubungi disertakan dalam risalah 11 bahasa termasuk bahasa Inggeris serta laman web untuk memberi panduan apa yang perlu dilakukan jika ada tanda-tanda wabak itu pada diri seseorang.

Risalah dalam bentuk CD audio, cetakan besar kepada orang tua-tua yang bermasalah penglihatan serta versi tulisan Braille boleh didapati secara percuma dengan membuat permohonan kepada Perkhidmatan Kesihatan Nasional (NHS) yang bertindak seperti hospital kerajaan di Malaysia.

Infoline H1N1 juga dibuka untuk membolehkan masyarakat mendapat maklumat terbaru mengenai wabak ini dari semasa ke semasa. Langkah di pihak komuniti pula ialah dengan menyarankan masyarakat mewujudkan jaringan 'rakan demam' atau 'flu friends' yang terdiri daripada rakan taulan, saudara atau jiran tetangga.

Jika berlaku tanda-tanda H1N1 pada diri kita, maka rakan demam boleh membantu mengambil ubat atau membeli makanan. Dengan itu, individu yang dijangkiti tidak perlu keluar rumah dan merisikokan orang lain.

Buat masa ini, tiada warta yang menyarankan keperluan memakai topeng muka kerana kajian saintifik di UK mendapati topeng ini tidak melindungi manusia daripada dijangkiti H1N1. Cara terbaik ketika ini ialah dengan 'menangkap' virus terbabit dengan tisu dan membuangnya serta jangan benarkan ia menjangkiti orang lain. Mudah dan berkesan buat masa ini, namun kita tetap mengharapkan agar vaksin H1N1 dapat dihasilkan secepat mungkin.

Sumber : http : //www.bharian.com/

FENOMENA MICHAEL JACKSON

Oleh WAN NORAZAH WAN CHIK

PENGHUJUNG karier seni Raja Pop ini penuh berliku. Namun Michael Jackson atau lebih akrab dikenali sebagai Jacko di kalangan peminatnya, tetap merupakan "jenama" yang tiada dua.

Kehidupan aneh dan misteri yang dilaluinya turut membantu memastikan namanya tidak terpadam dalam senarai penyanyi popular sepanjang zaman.

Malah Jackson turut disamakan dengan Elvis Presley dan Beatles. Beliau dianggap legenda pop oleh peminatnya di seluruh dunia. Jackson tetap dipuja walaupun zaman kegemilangannya semakin pudar ekoran perubahan masa dan kemelut peribadi.

Maka tidak hairanlah apabila berita kematiannya semalam sangat mengejutkan peminat. Malah ramai yang tidak percaya dan menganggap ia hanya "jenaka tidak bertanggungjawab" yang disebarkan menerusi khidmat pesanan ringkas (SMS).

Namun manusia tidak boleh menolak ketentuan Tuhan. Takdir telah menentukan raja pop ini meninggal dunia pada 25 Jun 2009. Beliau disahkan mati pada 2.26 petang Khamis (5.26 pagi Jumaat waktu Malaysia) di UCLA Medical Center. Beliau meninggal selepas dikejarkan ke pusat perubatan itu setelah tidak sedarkan diri di kediamannya di kawasan elit Holmby Hills, Los Angeles.

Sebaik kematiannya disahkan, semua stesen televisyen dan radio mula menyiarkan berita mengenai ikon pop ini. Stesen MTV memutarkan semula video-video muzik beliau sementara saluran CNN menyiarkan pelbagai program tanpa henti mengenai Jackson termasuk bual bicara secara langsung.

Fenomena penyiaran program tanpa henti mengenai Jackson itu bukan hanya berlaku di Amerika malah turut 'berjangkit' sehingga ke Eropah, Australia dan Asia. Stesen-stesen televisyen di Sydney, London, Mumbai, Seoul dan Tokyo turut berbuat demikian. Ia merupakan satu penghormatan kepada bintang berkenaan.

Jackson yang akan genap 51 tahun pada 29 Ogos ini menghembuskan nafas terakhir akibat kegagalan fungsi jantung.

Menyedihkan kerana kematian itu berlaku sewaktu beliau dalam persiapan rapi untuk mengadakan comeback dalam dunia hiburan. Jackson dijadual mengadakan persembahan di London, bulan depan. Beliau dilaporkan bekerja keras dengan terlibat dalam latihan serius bagi memastikan kejayaan konsert berkenaan.

Pemergian bintang berbakat besar tetapi "tidak selesa dengan dirinya sendiri" itu bukan sahaja diratapi oleh peminat malah turut ditangisi oleh rakan-rakan seperjuangan.

Antaranya ialah Madonna, Paul McCartney, Sofia Loren, Brooke Shields dan bekas isterinya, Lisa Marie Presley.

Bagaimanapun sahabat baiknya yang merupakan penerbit dari Tunisia, Tarak Ben Ammar menganggap kematian Jackson itu disebabkan oleh "doktor-doktor tidak jujur" di sekeliling raja pop tersebut.

Tarak menyifatkan mereka sebagai "doktor berhati binatang" kerana mengambil kesempatan ke atas masalah psikologi Jackson. Katanya, Jackson menghidap hypochondria iaitu sejenis gangguan psikologi yang menyebabkan beliau merasakan dirinya sakit dan tidak sempurna sedangkan hakikatnya tidak.

"Beliau menghidap hypochondria tetapi doktor di sekelilingnya tidak membantu malah mengambil kesempatan. Mereka memusnahkan wajahnya dan memberi ubat kononnya untuk menghilangkan kesakitan.

"Sebenarnya mereka itu hanya mengaut keuntungan dengan mengenakan bayaran yang bukan-bukan dan mengambil kesempatan di atas kelemahannya itu," katanya yang mendakwa Jackson banyak bergantung pada ubat penahan sakit dan ubat tidur.

Pendapat Tarak itu mungkin ada kebenarannya berdasarkan kenyataan bekas pegawai seranta Jackson, Michael Lavine. Lelaki itu berkata beliau tidak terkejut dengan cara kematian Jackson.

"Beliau menjalani hidup yang sukar dan sering berkelakuan merosakkan diri. Bakatnya tidak boleh dipersoalkan tetapi beliau juga tidak terlepas daripada nilai kehidupan normal.

"Jackson adalah individu yang tidak tahan dengan tekanan berterusan," tegas Lavine.

Pengakhiran kerjaya Jackson itu sebenarnya sangat berbeza dengan detik-detik kegemilangan yang diraih olehnya sepanjang meniti ke puncak.

Lelaki keturunan kulit hitam yang dilahirkan pada 29 Ogos 1958 di Gary, Indiana itu memulakan kerjaya seni menerusi kumpulan "The Jackson 5". Beliau yang ketika itu hanya berusia empat tahun, menyertai empat abangnya, Marlon, Jermaine, Jackie dan Tito dalam kumpulan tersebut. Mereka membuat persembahan pertama dalam program The Ed Sullivan Show pada 1963.

Album pertama kumpulan itu Diana Ross Presents the Jackson 5 turut memuatkan lagu hit I Want You Back dan I'll Be There yang termuat dalam carta lagu popular ketika itu.

Pada usia 14 tahun beliau tampil dengan album solo pertama, Got to Be There walaupun masih bersama The Jackson 5.

Bagaimanapun album Off the Wall pada 1979 melonjakkan namanya apabila empat daripada lagu dalam album itu mendominasi carta teratas 10 lagu popular.

Namanya mula meniti di bibir peminat dan digilai di seluruh dunia pada 1982 dengan kelahiran album Thriller yang memuatkan lagu Billie Jean dan Beat It. Album itu memenangi lapan anugerah Grammy dan muncul sebagai album terlaris sepanjang zaman.

Sementara itu, album Bad yang dihasilkan pada 1987 turut mendapat perhatian apabila lima lagu daripada album itu memonopoli carta dan terjual sekitar 22 juta salinan di seluruh dunia.

Riwayat hidup Jackson mula menjadi rumit apabila beliau dituduh mencabul seorang budak lelaki berusia 13 tahun pada 1993. Walaupun kes itu berjaya diselesaikan di luar mahkamah namun ia memberi kesan buruk kepada kerjayanya.

Beliau cuba bangkit daripada tragedi itu dengan melancarkan album HIStory: Past, Present, and Future Book I pada 1995. Lagu You Are Not Alone muncul lagu pertama dalam sejarah muzik pop untuk berada pada kedudukan teratas carta "Billboard".

Beliau cuba menghentikan cakap-cakap kurang enak tentang kecenderungan seksnya apabila memutuskan untuk berkahwin dengan Lisa Marie, anak "Raja Rock n Roll", Elvis Presley pada Februari 1994.

Bagaimanapun perkahwinan itu gagal bertahan lama apabila pasangan itu berpisah pada 1996.

Jackson kemudiannya berkahwin dengan Deborah Rowe pada November 1996. Perkahwinan yang berakhir pada Oktober 1999 itu melahirkan dua anak lelaki iaitu Michael Joseph Jackson atau Prince Michael dan Paris Michael Katherine.

Beliau mendapat seorang lagi anak lelaki - Prince Michael II daripada seorang ibu tumpang. Titik hitam dalam kehidupan peribadi dan kerjaya Jackson berulang lagi apabila didakwa sekali lagi di mahkamah pada Disember 2003 atas tuduhan pencabulan kanak-kanak.

Namun beliau dibebaskan daripada semua dakwaan berhubung salah laku seksual itu pada tahun 2005.

Bagaimanapun, rentetan hidup sejak beberapa tahun kebelakangan terutama selepas insiden dituduh mencabul pada 2003 itu benar-benar menjadi pukulan hebat kepada penyanyi ini.

Publisiti buruk berhubung kes tersebut, kerjaya yang semakin menjunam selain berdepan dengan ancaman muflis menyebabkan Jackson semakin tertekan. Akibatnya beliau dilaporkan banyak bergantung kepada ubat penenang.

Bagaimanapun beliau dikatakan cuba mencari ketenangan dengan mendekati agama Islam selepas melihat gaya hidup abangnya, Jermaine yang telah memeluk Islam sejak 1989. Jermaine sendiri mengaku sering menghadiahkan buku-buku mengenai Islam kepada Jackson kerana mahu adiknya itu menjadi lebih tenang dan mempunyai arah hidup yang lebih baik.

Jackson akhirnya dilaporkan memeluk Islam di rumah seorang sahabatnya, Steve Porcaro di Los Angeles pada November lalu. Porcaro adalah seorang daripada komposer yang menghasilkan lagu untuk album Thriller beliau.

Penyanyi tersebut juga dikatakan menukar namanya kepada Mikaeel. Bagaimanapun Jakson tidak pernah mengesahkan berita mengenai peng-Islamannya itu. Dan ia kekal menjadi misteri kepada penyanyi tersebut.

Sumber : http //www.utusan.com/

SEBAB -SEBAB KEBAHAGIAAN HAKIKI

Imam Ibnu Qayyim membahagikan kebahagiaan kepada tiga jenis iaitu;

Pertama; Kebahagiaan disebabkan faktor luaran iaitu bahagia disebabkan harta dan kekayaan. yang berada di luar diri manusia. Dikenali sebagai lazzah khayaliayah. Jika merasa bahagia dengan memenuhi tuntutan hawa nafsu dikenali lazah bahimiyyah.

Kedua, kebahagiaan yang berkaitan dengan nikmat badaniah. Bahagia dengan kesihatan, kecantikan, kesempurnaan diri dan lain-lain. Penyair Arab ada menyebutkan:

يا خادمَ الْجِسْمِ كَمْ تَشْقَى بِخِدْمَتِهِ فأنتَ بِالرُّوْحِ لا بالجسمِ إنسانٌ

Wahai diri yang menghambakan diri kapada tubuh, Ingatlah engkau adalah mausia dengan ruh bukan dengan jasad

Ketiga, kebahagiaan yang bersumber daripada nilai-nilai ketaatan kepada Allah swt. yakni kebahagiaan berasaskan keimanan dan ketaqwaan. Itulah kebahagiaan yang sebenarnya. Kebahagiaan dunia akhirat adalah kebahagiaan yang kekal abadi.

Untuk menggapai kebahagiaan yang hakiki, kita harus memiliki sebab-sebab yang melahirkan kebahagiaan ini. Antara sebab yang boleh membawa kepada kebahagiaan hakiki ialah;

1. Keimanan dan Tauhid

فَمَنْ يُرِدِ اللَّهُ أَنْ يَهدِيَهُ يَشْرَحْ صَدْرَهُ لِلْإِسْلَامِ وَمَنْ يُرِدْ أَنْ يُضِلَّهُ يَجْعَلْ صَدْرَهُ ضَيِّقًا حَرَجًا كَأَنَّمَا يَصَّعَّدُ فِي السَّمَاءِ كَذَلِكَ يَجْعَلُ اللَّهُ الرِّجْسَ عَلَى الَّذِينَ لَا يُؤْمِنُونَ

Maksudnya;“Barang siapa yang Allah ingin memberikan petunjuk kepadanya, niscaya Dia melapangkan dadanya untuk Islam. Dan barang siapa yang dikehendaki Allah kesesatannya, niscaya Allah menjadikan dadanya sesak lagi sempit, seolah-olah ia sedang mendaki ke langit. Begitulah Allah menimpakan siksa kepada orang-orang yang tidak beriman”. Al-An’am:125

Keimanan dan ketauhidan menjadi asas utama kebahagian hakiki kerana segala penerimaan amalan disisi Allah samada amalan zahir mahupun batin bergantung kepada keimanan seseorang kepada Allah swt. Kebahagian hakiki diakhirat hanyalah untuk orang-orang yang beriman.

2. Tazkiatun Nafs (mensucikan diri)

Jiwa yang suci akan mendatangkan banyak manfaat dan kebaikan dalam kehidupan seseorang di dunia maupun di akhirat. Karana asas kebaikan diri seseorang, keluarga, masyarakat dan bahkan bangsa bertunjangkan jiwa yang baik. Manusia yang memiliki jiwa yang suci , sehat akan berkelakuan dengan nilai-nilai kebaikan.

Firman Allah swt;

فَأَلْهَمَهَا فُجُورَهَا وَتَقْوَاهَا قَدْ أَفْلَحَ مَنْ زَكَّاهَا وَقَدْ خَابَ مَنْ دَسَّاهَا

“Maka Allah mengilhamkan kepada jiwa itu (jalan) kefasikan dan ketakwaannya. Sesungguhnya beruntunglah orang yang mensucikan jiwa itu, Dan Sesungguhnya merugilah orang yang mengotorinya.” Asy-Syamsy: 8-10

Ibnu Rajab berkata: “Hati yang baik adalah yang terbebas dari segala penyakit hati dan berbagai perkara yang dibenci, hati yang penuh kecintaan dan rasa takut kepada Allah, dan rasa takut berjauhan dari Allah swt.”

3. Sembahyang

Sembahyang adalah cahaya, ketenangan dan ketenteraman dalam jiwa. Sembahyang juga penghubung antara Allah dan hamba-Nya yang beriman dan bertakwa. Dengan Sembahyangsembahyang. mereka menemui ketenangan dan kebahagiaan. Bahkan ketika menghadapi musibah pun diperintahkan kita untuk

Allah berfirman:

وَاسْتَعِينُوا بِالصَّبْرِ وَالصَّلَاةِ وَإِنَّهَا لَكَبِيرَةٌ إِلَّا عَلَى الْخَاشِعِينَ

“Dan memohonlah pertolongan (kepada Allah) dengan kesabaran dan sholat…” Al-Baqarah : 45

Rasulullah bersabda:

قُمْ يَا بِلَالُ فَأَرِحْنَا بِالصَّلَاةِ

Maksudnya; Wahai Bilal, qamatlah! Agar dengan sholat tersebut kami tenang.” (Imam Abu Dawud)

4. Redha dan Qana’ah

Redha dan qana’ah merupakan akhlak mulia yang harus dimiliki oleh setiap muslim. Kerana dengan sifat redha dan qana'ah akan lahir ketulusan, keikhlasan dan ketundukan seorang hamba dalam menerima hasil akhir dari amal usaha. Dengan redha, manusia akan menerima segala keputusan yang telah ditetapkan oleh Allah. Baik yang berkaitan dengan dirinya, keluarga maupun harapan-harapan lain yang sangat dicita-citakan dalam kehidupannya. Sifat redha dan qana’ah akan menghalang rasa putus aan dan kesedihan.

Firman Allah swt

مَا أَصَابَ مِنْ مُصِيبَةٍ فِي الْأَرْضِ وَلَا فِي أَنْفُسِكُمْ إِلَّا فِي كِتَابٍ مِنْ قَبْلِ أَنْ نَبْرَأَهَا إِنَّ ذَلِكَ عَلَى اللَّهِ يَسِيرٌ لِكَيْلَا تَأْسَوْا عَلَى مَا فَاتَكُمْ وَلَا تَفْرَحُوا بِمَا آتَاكُمْ وَاللَّهُ لَا يُحِبُّ كُلَّ مُخْتَالٍ فَخُورٍ

Maksudnya“Tiada suatu bencanapun yang menimpa di bumi dan (tidak pula) pada dirimu sendiri melainkan telah tertulis dalam Kitab (Lauhul Mahfuzh) sebelum kami menciptakannya. Sesungguhnya yang demikian itu adalah mudah bagi Allah. (Kami jelaskan yang demikian itu) supaya kamu jangan berduka cita terhadap apa yang luput dari kamu, dan supaya kamu jangan terlalu gembira terhadap apa yang diberikan-Nya kepadamu. Dan Allah tidak menyukai setiap orang yang sombong lagi membanggakan diri.” Al-Hadiid: 22-23

5. Zikir dan Mengingati Allah.

Dengan senantiasa zikir dan ingat Allah dalam apa jua keadaan, manusia akan merasa tenteram, tidak ada rasa takut, tidak ada rasa bimbang dan tiada kesedihan dalam jiwanya.

Allah berfirman:

الَّذِينَ آمَنُوا وَتَطْمَئِنُّ قُلُوبُهُمْ بِذِكْرِ اللَّهِ أَلَا بِذِكْرِ اللَّهِ تَطْمَئِنُّ الْقُلُوبُ

Maksudnya;Orang-orang yang beriman dan hati mereka manjadi tenteram dengan mengingat Allah. Ingatlah, Hanya dengan mengingati Allah-lah hati menjadi tenteram.” Ar-Ra’du: 28

Mudah-mudahan Allah swt menganugerahkan kepada kebahaian dan ketenagan yang hakiki. Kebahagian di dunia dan akhirat.

6. Menenangkan Hati


Dalam Al Qur'an banyak ayat-ayat yang membicarakan kedudukan hati yang lapang, di antaranya:

قَالَ رَبِّ اشْرَحْ لِي صَدْرِي

Maksudnya: Ia berkata Wahai Tuanku, lapangkan dadaku. (Thaha: 25)

أَلَمْ نَشْرَحْ لَكَ صَدْرَكَ

Maksudnya; Bukankah kami melapangkan dada engkau (Al Insyirah: 1)

فَمَنْ يُرِدِ اللَّهُ أَنْ يَهْدِيَهُ يَشْرَحْ صَدْرَهُ لِلْإِسْلَامِ وَمَنْ يُرِدْ أَنْ يُضِلَّهُ يَجْعَلْ صَدْرَهُ ضَيِّقًا حَرَجًا كَأَنَّمَا يَصَّعَّدُ فِي السَّمَاءِ كَذَلِكَ يَجْعَلُ اللَّهُ الرِّجْسَ عَلَى الَّذِينَ لَا يُؤْمِنُونَ

Maksudnya; Maka sesiapa yan Allah ingin berikan pertunjuk, Allah akan lapangkan dadanya untuk Islam dan sesiapa yang Allah ingin menyesatkannya, Allah akan menyempitkan dadanya seperti naik ke langit. Begitulah Allah menjadikan kekejian ke atas orang yang tidak beriman (Al An'am: 125)

Kelapangan dada dan mencarinya termasuk tanda-tanda kebahagiaan dan sifat orang-orang yang berbahagi

7. Berbuat Baik kepada Manusia

Orang yang suka berbuat baik kepada manusia dialah orang yang paling berbahagia, serta yang paling diterima hidupnya di atas bumi.

خير الناس أنفعهم للناس

Maksudnya; Sebaik-baik manusia ialah orang berguna kepada orang lain.


8. Tidak tamak dunia dan selalu mengingati mati.

قال رسول الله صلى الله عليه وسلم : ارض بما قسم الله لك تكن أغنى الناس " رواه أحمد

Maksudnya; Redhalah dengan pembahagian Allah terhadap mu, nescaya engkan menjadi manusia yang paling kaya.


9. Memberi kemaafan

Memberi kemaafan boleh menjadikan seseorang menjadi tenang dan bahaigia kerana ia akan disukai oleh semua orang. Dan orang yang memberi kemaafan disayangi Allah.

وَلْيَعْفُوا وَلْيَصْفَحُوا أَلَا تُحِبُّونَ أَنْ يَغْفِرَ اللَّهُ لَكُمْ وَاللَّهُ غَفُورٌ رَحِيمٌ

Maksudnya; Hendaklah mereka memaafkan serta melupakan kesalahan orang-orang itu; tidakkah kamu suka supaya Allah mengampunkan dosa kamu? Dan (ingatlah) Allah Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani. (al-Nur : 22)

وَالْعَافِينَ عَنِ النَّاسِ وَاللَّهُ يُحِبُّ الْمُحْسِنِينَ

Maksudnya; Dan orang-orang yang memaafkan kesalahan orang. Dan (ingatlah), Allah mengasihi orang-orang yang berbuat perkara-perkara yang baik. (Aali Imraan : 134)

Sumber : http://usrahrasahati.blogspot.com/

STRATEGI PENINGKATAN KEMAHIRAN BAHASA INGGERIS

KEMENTERIAN Pelajaran ingin merujuk kepada tulisan 'Reza Aljunid' Kuala Lumpur dalam ruangan ini mengenai modul ajar Bahasa Inggeris biar mudah, 10 Jun lalu. Kementerian akan mengukuhkan penggunaan bahasa Inggeris murid melalui kurikulum yang baru dengan menggunakan strategi berikut:

1. Memberi keutamaan kepada literasi murid dari segi kemahiran membaca dan menulis. Ia dapat diperkukuhkan dengan pengenalan pendekatan 'integrated phonics' yang dapat memantapkan penguasaan kemahiran asas bahasa Inggeris murid;

2. Memberi penekanan kepada kemahiran bertutur dengan memberi fokus terhadap seni bahasa (Inggeris Art) yang dipelajari dalam pengajaran dan pembelajaran Bahasa Inggeris seperti drama, puisi dan muzik.

3. Memberi penekanan pengajaran tatabahasa dalam konteks untuk mempertingkatkan kebolehfahaman murid dari segi penggunaan bahasa yang tepat.

4. Mendedahkan murid kepada sastera Bahasa Inggeris ketika Tahap Dua (Tahun Tiga hingga Tahun Enam) agar penguasaan Bahasa Inggeris boleh diperkukuhkan di kalangan murid;

5. Memperkenalkan dalam pentaksiran berasaskan sekolah supaya murid tidak perlu berhadapan dengan penilaian bertulis dan ia akan membuka ruang kepada penilaian formatif yang lebih menekankan potensi individu. Penilaian itu lebih bermakna kepada murid dan mampu mencungkil bakat murid dalam pelbagai bidang.

6. Guru juga boleh mengendalikan pengajaran dan pembelajaran bahasa yang lebih menarik dan menyeronokkan (fun learning);

7. Mengintegrasikan penggunaan ICT dalam proses pengajaran dan pembelajaran Bahasa Inggeris di sekolah; dan

8. Memastikan tahap penguasaan Bahasa Inggeris yang tinggi dalam kalangan guru melalui pemilihan guru yang terlatih untuk mengajar Bahasa Inggeris di sekolah terutama di sekolah luar bandar. Latihan yang sewajarnya untuk guru dan pentadbir turut disediakan agar tahap penguasaan bahasa Inggeris mereka dapat dipertingkatkan.

UNIT KOMUNIKASI KORPORAT,
Kementerian Pelajaran.

Sumber : http://www.bharian.com.my/