Jumaat, 12 November 2010

ISU BAHASA : Tidak perlu yang kedua

OLEH : RAMLAN HUSAIN

Bahasa Melayu ialah bahasa teras dan menjadi tanggungjawab kepada setiap rakyat Malaysia untuk memartabatkan bahasa kebangsaan itu. Ia merupakan bahasa rasmi tunggal negara ini yang telah termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan sejak sekian lama. Tidak ada lagi bahasa rasmi kedua, ketiga dan seterusnya. Justeru, cadangan Jagdeep Singh Deo, ahli DUN dari DAP Datuk Keramat, Pulau Pinang baru-baru ini yang mencadangkan agar kerajaan Pulau Pinang menjadikan Bahasa Inggeris sebagai bahasa rasmi kedua Pulau Pinang adalah tidak munasabah dan wajar ditentang dengan sekerasnya.

Kerajaan perlu bertindak tegas terhadap pihak tertentu yang sengaja melakukan provokasi berhubung perkara-perkara yang telah dipersetujui dalam perlembagaan negara ini. Jika dibiarkan, tidak mustahil nanti, terdapat tuntutan yang mahu Bahasa Mandarin dan Bahasa Tamil dijadikan bahasa rasmi kedua, ketiga dan seterusnya. Bahasa Melayu yang menjadi bahasa kebangsaan negara ini sangat besar peranannya. Ia bukan sekadar untuk dihormati sebagai bahasa pertuturan rasmi dan teras rakyat negara ini, malah ia berperanan sebagai penyatu pelbagai kaum di negara ini.

Bahasa Melayu sebenarnya mesti dimartabatkan sebagaimana berlaku di Peranchis, Jepun, China, Indonesia dan banyak negara lain yang mengangkat bahasa ibunda masing-masing. Rasa kebanggaan bahawa Bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan mesti tersemat dalam hati setiap rakyat Malaysia. Salah satu cara yang boleh dilakukan ialah dengan cara menyokong usaha ke arah itu tidak kira sama ada dalam bidang perundangan, ekonomi, kesihatan, sejarah atau apa sahaja dalam urusan harian mereka.

Kalau rakyat negara ini enggan memartabatkan bahasa kebangsaan yang menjadi penyatu perpaduan pelbagai kaum selama ini, siapa lagi yang akan memartabatkannya? Justeru, janganlah perkara-perkara yang telah dipersetujui dalam perlembagaan negara ini diperlekeh demi kepentingan politik mereka. Adalah disarankan agar setiap rakyat Malaysia memartabatkan Bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan dan terus dipertahankan sebagai bahasa rasmi negara seperti termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.

Bahasa ialah jiwa bangsa yang dapat mencapai perpaduan dan kesepakatan yang kekal demi keharmonian negara berbilang kaum ini. Maka sematkan dalam sanubari diri mereka bahawa sebenarnya tidak ada lagi bahasa rasmi kedua, ketiga dan seterusnya. Kita juga tidak meminggirkan bahasa-bahasa lain untuk terus digunakan dan dipertuturkan yang akan membawa kepada perpaduan kebangsaan yang dicita-citakan oleh gagasan 1 Malaysia.

Penulis ialah Setiausaha Kehormat Gabungan Ikhtisas Dan Usahawan Bumiputra Anak Selangor (GIBS)

Sumber : http : //www.sinarharian.com.my/

ISU REMAJA : Rancang aktiviti bermanfaat masa cuti sekolah

APABILA menyebut perkataan remaja ramai yang meletakkan satu tanggapan bahawa remaja adalah golongan yang bermasalah dan memberikan banyak permasalahan kepada masyarakat. Jarang sekali kita mendengar dalam kalangan masyarakat menyebut tentang kehebatan, kelebihan dan kebaikan yang ada pada remaja. Benarkah remaja hari ini banyak mendatangkan masalah?

Persoalan tersebut mungkin ada kebenarannya. Melihat kepada data statistik yang dikeluarkan oleh Polis Diraja Malaysia menunjukkan sebanyak 3,383 remaja telah di tahan pada tahun 2007 dan angka ini terus meningkat kepada 3,725 pada tahun 2008 atas pelbagai kesalahan jenayah yang dilakukan. Antara kesalahan tersebut adalah yang melibatkan kes kecurian, bunuh, rogol mencederakan orang dan sebagainya.

Ini jelas menunjukkan keruntuhan akhlak dalam kalangan remaja di negara ini adalah semakin serius dan memberi masalah besar kepada masyarakat umumnya. Tambahan pula, dengan adanya dunia tanpa sempadan dengan penggunaan teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) ini telah mengubah landskap cabaran untuk remaja. Dengan kemunculan pelbagai teknologi ini maka tanpa disedari ia turut memberi cabaran yang besar kepada ibu bapa dan masyarakat.

Barang kali ada yang tidak sedar bahawa cabaran untuk remaja adalah tidak sama dengan cabaran remaja sepuluh atau dua puluh tahun yang lalu. Manakan tidak dengan kepesatan ICT ini ia telah memberi satu dimensi baru dalam dunia komunikasi untuk bergerak lebih pantas.

Jika dahulu ibu bapa amat bimbang jika anak-anak mereka keluar bermain, berjumpa dengan kawan-kawan di luar rumah, namun hari ini dengan adanya kemudahan ICT kejadian yang tidak baik dan tidak elok juga boleh berlaku di dalam rumah terutama apabila remaja berdepan dengan penggunaan internet sebagai media baru dalam komunikasi tanpa diawasi oleh ibu bapa.

Malah kepelbagaian aktiviti dalam talian yang dilayari oleh remaja hari ini juga sebenarnya datang bersama dengan pelbagai risiko yang akhirnya menjurus kepada kegiatan yang tidak sihat yang memberi masalah bukan sahaja kepada ibu bapa malah kepada pihak sekolah.

Walaupun kita maklum bahawa zaman remaja merupakan zaman peralihan antara alam kanak-kanak kepada alam dewasa dan pada tahap ini banyak perkara yang ingin diketahui oleh remaja sehingga mereka tidak mampu untuk menilai mana yang baik dan yang buruk dek kerana keseronokan yang dirasai serta pengalaman yang sedikit. Dalam masa yang sama mereka juga teruja untuk mencuba banyak perkara lebih-lebih lagi sesuatu yang menyalahi nilai di sisi agama Islam.

Justeru, penyelesaian kepada permasalahan dalam kalangan remaja perlu ditangani segera. Namun demikian, mencari siapa yang salah atau menuding jari bukanlah tindakan bijak, sebaliknya semua pihak perlu rasa terpanggil untuk mencegah perkara bercanggah dengan nilai Islam. Tugas menegak yang hak dan benar, mencegah yang mungkar adalah tanggungjawab setiap anggota masyarakat.

Rasulullah SAW bersabda yang maksudnya: "Barang siapa di antara kamu melihat kemungkaran, maka hendaklah dicegah dengan tangannya, jika tidak mampu ,hendaklah cegah dengan kata-kata dan jika tidak berdaya, cegahlah dengan hati dan mencegah dengan hati adalah tanda selemah-lemah iman." (Hadis Sahih Muslim)

Biarpun dilanda kesibukan bekerja ibu bapa atau orang yang lebih dewasa perlulah memantau aktiviti anak di rumah atau sekolah, terutama apabila mereka melayari internet seorang diri di waktu malam. Di sinilah peranan ibu bapa yang perlu bijak mengawasi mereka dengan mencari jalan yang terbaik melihat bagaimana permasalahan dalam kalangan remaja ini dapat diatasi.

Memandangkan cuti persekolah untuk remaja tidak lama lagi akan bermula, ada baiknya juga ibu bapa merancang aktiviti-aktiviti yang bermanfaat bagi memenuhi cuti persekolahan nanti. Sebagai contoh, ibu bapa boleh mencarikan untuk anak-anak mereka program berfaedah yang boleh diikuti sepanjang musim cuti sekolah dan bukan hanya menunggu aktiviti yang datang kepada mereka.

Saya percaya banyak program yang telah dirancang semasa musim cuti sekolah nanti seperti kem motivasi pelajar, kem ibadat untuk memantapkan solat, kem pengukuhan dalam membaca al-Quran dan sebagainya.

Di sinilah peranan yang boleh dimainkan oleh ibu bapa untuk menghantar anak-anak remaja mengikuti aktiviti-aktiviti yang akan diadakan agar masa cuti persekolahan itu nanti dapat dimanfaatkan dengan pelbagai program yang berfaedah serta dapat memberi nilai tambah kepada remaja terutama dalam mengukuhkan jati diri mereka.

Manakala, bagi pihak penganjur yang melaksanakan aktiviti kem motivasi tersebut, janganlah pula meletakkan bayaran yang terlalu tinggi kepada remaja yang berminat untuk mengikuti kursus berkenaan.

Kadang kala kita lihat ibu bapa sememangnya amat berminat untuk menghantar anak-anak remaja mereka mengikuti program motivasi tersebut, tetapi memandangkan kos yang agak tinggi terutama pada golongan tertentu, maka ia menjadi satu kekangan untuk mereka menghantar anak-anak remaja ke program berkenaan walaupun ada yang sangat berminat.

Oleh itu, disarankan agar pihak-pihak penganjur juga dapat meletakkan sejumlah bayaran yang tidak terlalu mahal agar semua golongan remaja dapat mengikuti program motivasi tersebut di samping dapat memenuhi masa senggang mereka.

Selain itu, masalah ini juga tidak pernah selesai selagi ibu bapa tidak memberi perhatian terhadap sahsiah pendidikan yang berteraskan keimanan dan kebahagian dunia dan akhirat. Pengukuhan ilmu-ilmu agama dilihat adalah satu perkara penting agar golongan remaja dapat teguh mempertahankan jati diri mereka sebagai seorang umat Islam, sekali gus dapat menghindari perkara-perkara yang merosakkan agama Islam.

Dengan memiliki asas agama yang teguh, mereka tentunya mampu membuat pertimbangan sewajarnya sebelum melakukan sesuatu tindakan selain memanfaatkan pelbagai kegiatan yang diatur dengan baik.

Dengan perhatian yang diberikan kepada remaja oleh ibu bapa dan keprihatinan masyarakat hari ini, mungkin permasalahan remaja yang ditimbulkan sebelum ini dapat diatasi dan tidak lagi tersasar daripada landasan yang sebenar.

PENULIS ialah Pegawai Penyelidik, Pusat Ekonomi dan Kajian Sosial, Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM)

Sumber : http : //www.utusan.com.my/

ISU ALAM SEKITAR :Teknologi hijau pemacu pertumbuhan ekonomi, pembangunan lestari

Oleh Dr Zaini Ujang

WARNA hijau mempunyai konotasi politik tersendiri dalam konteks Malaysia. Itulah sebabnya ketika melancarkan Dasar Teknologi Hijau Negara (DTHN) pada 24 Julai tahun lalu, secara berseloroh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mengingatkan bahawa dukungan terhadap 'dasar hijau' tidak disalah tafsirkan kepada dukungan warna parti politik.

Sebaliknya, Najib menegaskan betapa teknologi hijau akan dibangunkan sebagai pemacu pertumbuhan ekonomi negara ke arah pembangunan lestari. Najib juga menjelaskan harapannya “... supaya suatu hari nanti kita boleh hidup dalam persekitaran bersih, sihat dan berkualiti tinggi, yang semua bandar, perbandaran dan komuniti dibina berasaskan konsep teknologi hijau”.

Mungkin itulah rasionalnya ketika majlis pelancaran Melaka maju bulan lalu, Ketua Menteri Melaka, Datuk Seri Mohd Ali Rustam menegaskan sasaran menjadi ‘negeri hijau’ menjelang 2020. Putrajaya pula diasosiasikan sebagai ‘bandar lestari’. Pada peringkat antarabangsa, bandar raya Seoul mula dikenali kerana inisiatif hijau sebagai kosmopolitan yang maju dalam kehijauan taman.

Istilah ‘hijau’ adalah buzzword antara yang paling sensasi ketika ini khususnya dalam konteks pembangunan, teknologi dan inovasi. Ia ketara sekali dalam bidang teknologi.

Selain teknologi hijau, teknologi bersih, ekoteknologi atau teknologi lestari sering digunakan merujuk kepada konsep hampir sama, iaitu teknologi yang memberi kesan paling minimum kepada kemudaratan, pencemaran dan penurunan kualiti alam sekitar secara holistik bermula daripada konsep produk, bahan mentah, proses penghasilan, bahan buangan, penggunaan produk atau perkhidmatan sehinggalah pelupusan.

Dalam buku Budaya Inovasi (Penerbit UTM, 2010) saya menggariskan tiga komponen penting memastikan tahap ‘kehijauan’ sesuatu teknologi, iaitu (a) kesan kepada alam sekitar (b) manfaat kepada pengguna dan (c) pemangkin kehidupan lestari.

Kesan kepada alam sekitar boleh ditentukan menerusi kaedah analisis kitar hayat (LCA) atau pengiraan tapak ekologi. Manfaat kepada pengguna pula membabitkan bukan saja pengurangan kos modal dan operasi malah turut meningkatkan ciri keselamatan, kemudahan dari segi penggunaan dan praktikal. Misalnya ‘bangunan hijau’ seharusnya lebih murah, menjimatkan dari segi penyelenggaraan dan penggunaan tenaga.

Selain itu, reka bentuk bangunan itu mestilah lebih selamat, menarik dan memenuhi keperluan penghuninya.

Justeru, teknologi hijau yang juga pemangkin hidup lestari perlu direkabentuk untuk menyubur minda lestari, kehidupan mesra alam, mengurang pembaziran, menyemarak budaya, mementing agama dan memugar ekosistem. Sebagai contoh ‘kereta hijau’ bukan saja dihasil menerusi bahan mentah dan proses pembikinan mesra alam, malah perlu lebih selamat dan mengurangkan pelepasan bahan cemar seperti gas rumah kaca. Dalam konteks ketenteraman awam, kereta hijau tidak bising, kecil dari segi saiz dan mudah diselenggara.

Semua aspek ini mendefinisikan ‘teknologi hijau’ bukan saja dari segi kaedah dan alat pembikinan sesuatu produk atau perkhidmatan malah cara hidup lestari.

Teknologi hijau semakin diperlukan bagi menangani keperluan setempat seperti pengurangan tahap pencemaran dalam sektor perkhidmatan air dan penjanaan tenaga lestari. Malah teknologi hijau juga boleh dibangunkan sebagai industri strategik seperti dimulakan Jerman dan Jepun sejak 1990-an.

Ketika hampir semua sektor memerlukan komitmen pelestarian termasuklah industri kelapa sawit menerusi Meja Bulat Minyak Sawit Lestari (RSPO). Disebabkan teknologi hijau ialah suatu konsep berkaitan ciri teknologi dan idealism lestari, maka penggunaannya semakin meluas dalam seluruh sektor.

Ketika ini, konsep ‘ICT hijau’, ‘bandar lestari’, ‘korporat hijau’ dan ‘kerajaan lestari’ semakin berkembang dari perkakasan, sistem perolehan, peraturan, tata cara sehingga kerangka dasar dan budaya kerja.

Dalam konteks pembinaan infrastruktur baru misalnya, tumpuan tidak hanya kepada penyediaan bangunan atau kelengkapan tetapi turut membabitkan konsep, kaedah dan barang binaan, penggunaan tenaga serta utiliti lain, dan pemantapan budaya lestari di kalangan penghuni bangunan berkenaan.

Hal ini saya sorot kerana dalam banyak keadaan, bukan saja di Malaysia bahkan di serata dunia, ‘hijau’ hanya sekadar slogan untuk tampak canggih dan kompetitif. Itulah sebabnya banyak inisiatif pelestarian hanya sekadar berakhir di peringkat sesuatu projek atau program.

Penulis ialah Naib Canselor Universiti Teknologi Malaysia (UTM) dan Pengerusi Majlis Kualiti Alam Sekeliling Malaysia.

Sumber : http : //www.bharian.com.my/