Jumaat, 4 Mac 2011

ISU BAHASA : UM perlekeh bahasa Melayu?

ISU Naib Canselor Universiti Malaya (UM) mengagung-agungkan bahasa Inggeris hangat diperkatakan mutakhir ini.

Kemuncaknya pada 14 Februari lalu apabila beliau menegaskan apabila pelajar membuka mulut, tiada bahasa lain yang harus keluar kecuali bahasa Inggeris di mana-mana saja dan pada bila-bila masa.

Memorandum bantahan pelajar Akademi Pengajian Melayu sudah diserahkan kepada Naib Canselor pada 24 Februari lalu. Hingga hari ini gesaan supaya Naib Canselor memohon maaf dan menyatakan pendirian sebenar terhadap bahasa Melayu tidak mendapat maklum balas sewajarnya.

Anggapan Naib Canselor amat mudah seperti budak sekolah kerana langsung tidak bercirikan ilmiah. Bercakaplah bahasa Inggeris setiap masa untuk mudah dapat pekerjaan seterusnya meningkatkan ranking UM pada peringkat dunia.

Sudahlah dangkal pemikirannya sekali gus memperlekehkan taraf bahasa Melayu sebagai bahasa rasmi dan bahasa kebangsaan negara ini seperti yang termaktub dalam Perlembagaan.

Mangsa ‘kambing hitam’ baginya ialah pelajar Akademi Pengajian Melayu (APM) dan Fakulti Sastera dan Sains Sosial (FSSS) yang dilabel sebagai lemah bahasa Inggeris.

Paling mengecewakan pelajar adalah caranya yang tidak profesional.

Beliau memburukkan fakulti tertentu di hadapan pelajar fakulti lain dengan pertanyaan “Which one is the worst?” Sebagai bukti, apabila pembaca menaip Raising UM into the rank of top 100 Universities (Faculty of Science part 3) dalam laman video YouTube, dapat dilihat bagaimana pada minit 4.44 hingga 6.48, Naib Canselor UM merendah-rendahkan APM dan FSSS di khalayak pelajar Fakulti Sains.

Hal sama juga dibuatnya sehari sebelum itu di depan pelajar Fakulti Alam Bina iaitu pada 9 Februari lalu.

Persoalannya, jika benar masalah ramai pelajar menganggur datang daripada bidang berteraskan sastera, sains sosial dan kemanusiaan, mengapa dia hanya bercerita berdegar-degar hal itu di depan pelajar bidang lain pula?

Ibarat tidak puas hati dengan kucing membuang najis di halaman rumah, tetapi ayam pula yang dihambat! Adilkah begitu? Mana maruah kami? Kami juga membayar yuran pengajian dan modal insan penting untuk kemajuan negara.

Malaysia tidak akan maju dalam erti kata sebenar jika hanya bidang sains dan teknologi dimanjakan, tetapi bidang kami dianaktirikan.

Mohon Kementerian Pengajian Tinggi mengambil perhatian hal ini. Selain itu, tindakannya yang hanya memanggil pelajar Melayu daripada Pusat Sukan, Fakulti Undang-Undang dan Fakulti Pendidikan di depan Dewan Tunku Canselor (DTC) ketika ucapannya pada 14 Februari lalu seperti ada agenda mahu memalukan bangsa Melayu di depan pelajar bukan Melayu serta pelajar asing.

SISWA KECEWA,
Universiti Malaya

Sumber : http : //www.bharian.com.my/

ISU KENEGARAAN : Syor lafaz ikrar Rukun Negara selepas lagu Negaraku dalam semua majlis

ANAK Malaysia dari Batu Pahat, Johor menulis semalam mengenai betapa pentingnya rakyat Malaysia memahami dan menghayati Rukun Negara. Saya bersetuju dengan pandangan yang diberikan mengenai falsafah Rukun Negara yang boleh ditakrifkan sebagai tonggak tatasusila rakyat Malaysia itu.

Rukun Negara diwujudkan pada 1970 dengan tujuan mencapai satu pegangan atau pengertian asas terhadap aspirasi nasional antara pelbagai kaum di Malaysia tanpa mengira asal-usul dan keturunan masing-masing.

Untuk memastikan semua rakyat Malaysia mengenali Rukun Negara ketika ini yang semakin kurang kesedaran terhadap pentingnya prinsip yang terkandung di dalamnya, maka saya ingin mencadangkan agar lafaz ikrar Rukun Negara diadakan selepas nyanyian lagu Negaraku dalam semua majlis rasmi kerajaan dan swasta.

Ini bagi membolehkan rakyat lebih memahami dan menghayati setiap prinsip Rukun Negara selain lagu Negaraku dalam mengukuhkan lagi perpaduan dan keharmonian antara masyarakat berbilang kaum.

Selain dari tujuan meningkatkan perpaduan dalam kalangan rakyat; mengekalkan cara hidup demokrasi; mewujudkan masyarakat adil; pendekatan liberal terhadap adat dan kebudayaan; dan juga membangunkan satu masyarakat progresif yang berlandaskan sains moden dan teknologi.

Prinsip Rukun Negara yang menjadi tonggak kepada prinsip kenegaraan dan menyatukan rakyat Malaysia terdiri daripada pelbagai agama, seharusnya disemaikan di dalam semangat generasi muda yang bakal menjadi pemimpin pada masa hadapan.

Prinsip yang terkandung di dalamnya hendaklah didukung dan dipraktikkan kerana kita tidak boleh memandang ringan terhadap kestabilan, keamanan dan kehar-monian yang dicapai setakat ini.

Melafazkan ikrar Rukun Negara selepas nyanyian lagu Negaraku di dalam majlis rasmi adalah perkara yang amat wajar dipraktikkan bagi memastikan rakyat Malaysia memahami lima prinsip Rukun Negara dan mengamalkannya dalam kehidupan seharian masing-masing kerana ini adalah satu-satunya cara untuk membangunkan satu Negara Malaysia yang harmoni dan bersatu.

Rukun Negara adalah panduan kita terhadap proses pembangunan negara dan hendaklah dihormati oleh semua pihak. Ia adalah satu wawasan yang dikongsi demi untuk perpaduan negara.

Prinsip yang terkandung di dalamnya hendaklah didukung dan dipraktikkan kerana kita tidak boleh memandang ringan terhadap kestabilan, keamanan dan keharmonian yang dicapai setakat ini.

TAN SRI LEE LAM THYE, Kuala Lumpur.

Sumber : http : //www.bharian.com.my/