Sabtu, 3 Mac 2012

ISU PENDIDIKAN : Siri Dialog Pendidikan Nasional Diadakan Mulai April


Oleh Junita Rasid, Azidan Nahar dan Farid Noh
bhjb@bharian.com.my


Nilai semula sistem pendidikan untuk lahir rakyat berilmu

PAGOH: Kementerian Pelajaran akan memulakan siri Dialog Pendidikan Nasional mulai bulan depan, bagi mendapatkan pandangan pelbagai peringkat masyarakat untuk menambah baik sistem pendidikan negara, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Timbalan Perdana Menteri berkata, dialog itu sebahagian daripada kajian menyeluruh yang dimulakan sejak tahun lalu, bagi menilai semula sistem pendidikan negara untuk mencapai matlamat melahirkan rakyat terdidik dengan ilmu berkualiti.

“Sudah banyak kemajuan kita capai tetapi dalam dunia penuh saingan dan kompetitif ini, kita mahu melihat semula apa yang kita lakukan terhadap sistem pendidikan, kelemahan dan kekurangan yang dihadapi, apa yang perlu untuk menambah baik mutunya.

“Kita akan anjur Dialog Pendidikan Nasional bulan depan, bagi mendapatkan apa jua pandangan, cadangan dan idea pemikiran daripada semua lapisan masyarakat pelbagai kaum dan keturunan yang mewakili mereka yang berkepentingan. Kita akan pergi ke semua negeri dan mempelawa pihak yang berminat untuk mengemukakan cadangan,” katanya selepas Majlis Penyerahan Baucar Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M) Dewan Undangan Negeri (DUN) Jorak dalam Parlimen Pagoh di Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN), di sini semalam.

Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran, berkata sesiapa saja termasuk persatuan, pertubuhan dan organisasi boleh mengemukakan cadangan atau memorandum kepada panel dialog itu selaras dengan gagasan 1Malaysia: Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan yang didukung Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Katanya, dialog yang akan mengambil masa beberapa bulan hingga akhir tahun ini bagi memberi peluang kepada semua pihak mengemukakan cadangan masing-masing dalam pelbagai bidang untuk penilaian.

“Kita mahu rakyat sama ada Cina, Melayu, India atau di Sabah dan Sarawak supaya tampil ke depan mengemukakan pandangan sistem yang boleh dibaiki, apa perkara perlu ditokok tambah, diubah atau perkara berkaitan dasar, program, baik dalam pembelajaran dan pengajaran, kokurikulum dan soal guru di peringkat nasional, negeri atau daerah, ” katanya.

Sementara itu, ketika berucap merasmikan Kolej Komuniti Segamat 2 Batu Anam, Muhyiddin berkata Kolej Komuniti wajar menjadi tonggak dalam menyediakan tenaga kerja berkemahiran bagi kelompok masyarakat terbesar kerana ia berpotensi membantu melonjakkan ekonomi negara.

Katanya, dasar komprehensif Pembelajaran Sepanjang Hayat (PSH) yang diperkenalkan kerajaan mengandungi strategi efektif, menyeluruh dan bersesuaian dengan peranan Kolej Komuniti yang mempunyai hubungan rapat dengan masyarakat setempat.

Beliau berkata, satu daripada Pelan Induk Pembelajaran Sepanjang Hayat Peringkat Nasional 2011-2020 yang dilancarkan tahun lalu, dirangka dengan objektif menjadikan PSH sebagai satu gaya hidup masyarakat bagi melengkapkan mereka dengan ilmu pengetahuan dan kemahiran mendalam.

“Dalam konteks ini, Kolej Komuniti dipertanggungjawabkan sebagai hab PSH dan melaksanakan program berorientasikan kemahiran dan berfokus kepada program seperti latihan perantis untuk golongan masyarakat yang kurang mempunyai latar akademik yang tinggi,” katanya.

Selepas majlis perasmian itu, Muhyiddin turut menyaksikan majlis menandatangani perjanjian persefahaman Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) dan Perbadanan Hal Ehwal Bekas Angkatan Tentera (PERHEBAT) semalam.

Ketika berucap merasmikan Karnival Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) Bersama Rakyat sempena Ulang Tahun Ke-10 penubuhannya, di Kompleks Sukan Pagoh, dekat sini, Muhyiddin berkata, kerajaan akan membuat pembaharuan terhadap Akta Syarikat supaya bercirikan perundangan korporat yang dinamik dengan mengambil kira keperluan semasa dan situasi akan datang.

Katanya, langkah itu bagi mewujudkan persekitaran perniagaan yang kondusif serta kompetitif di negara ini.

Sumber : http : //www.bharian.com.my/