Selasa, 19 Januari 2010

Sudut Pidato segarkan idealisme, kepemimpinan mahasiswa

Barrack Obama, antara pemimpin dunia yang petah berpidato.

NEGARA yang hebat dan maju pasti menyiapkan pelapis yang memiliki kekuatan diperlukan untuk melayakkan mereka menggantikan pentadbiran negara suatu hari nanti.

Perkara yang dapat menjamin kepada pembentukan generasi seperti ini pasti melalui keampuhan sistem pendidikan yang senantiasa diperbaiki berdasarkan kesesuaian keadaan semasa di samping penekanan terhadap pembangunan intelek, fizikal, rohani dan psikologi.

Kekuatan yang perlu dimiliki mereka tidak hanya terbatas kepada ilmu yang dimiliki ketika menuntut di institusi pengajian tinggi (IPT) bahkan turut disokong dengan penyertaan dalam aktiviti kemasyarakatan.

Hal ini bukti mereka mampu memimpin rakyat kerana bukan saja memiliki ilmu bahkan mudah bergaul dengan masyarakat iaitu nilai tambah yang wajar ada dalam generasi pelapis.

Mereka tidak lagi hanya pintar mengungkap teori atau falsafah bahkan mahir menterjemahkan kepakaran dengan menyalurkan ilmu kepada masyarakat.

Generasi kini juga perlu diasuh untuk memiliki kematangan berfikir serta mampu mengungkap idea baru dan segar bagi membantu kerajaan serta masyarakat memperbaiki polisi dan sosiopolitik negara.

Hal ini perlu dititikberatkan, justeru mahasiswa sebagai generasi muda dan penuh idealisme ketika melalui proses kematangan, membuat keputusan dan berfikir. Mereka memerlukan platform untuk bersama teman seperjuangan menilai idea bagi memperhalusinya lagi. Keadaan ini membantu mengembangkan idealisme mereka kepada bidang lebih luas dan pelbagai. Idea yang terkumpul selepas perbincangan perlu dipasarkan dalam akhbar dan majalah supaya dinilai dan dikritik selain dijadikan panduan masyarakat.

Evolusi ini andai kerap dilakukan mampu membentuk paradigma berfikir yang segar dan matang dalam persekitaran masyarakat Malaysia. Universiti perlu segera menyedari potensi siswa dengan menyediakan infrastruktur bersesuaian agar perbincangan dapat dilakukan dalam keadaan kondusif dan bermotivasi.

Perbincangan lebih bermakna jika dihadiri pensyarah untuk memperbaiki kekurangan idea. Siswa juga terlalu meminjam kata pemikir terkemuka, sebaliknya mengguna akal bagi mengungkapkan idea yang asli dalam perbincangan.

Kemampuan membentuk idea dan gaya pemikiran tersendiri membolehkan mereka mengasah potensi untuk menjadi pemikir unggul dan bertaraf global hasil keluaran IPT tempatan.

Sudut Pidato mampu menyegarkan idealisme mahasiswa, sekali gus membangkitkan jati diri dan kematangan akal budi untuk membuktikan kesungguhan membantu kerajaan menjayakan pembangunan.

MOHD ARIF JUHANI ABDUL RAHMAN,
Universiti Utara Malaysia.

Sumber : http: //www.bharian.com.my/

Hadiah Sastera Perdana Malaysia bernafas kembali

"Mungkin panel melihat buku itu mengandung catatan penderitaan saya dan rakan yang menerima seksaan mental serta fizikal, sekali gus menjadikannya sebagai karya yang ditulis daripada pengalaman, hati dan perasaan saya," Said Zahari, Tokoh wartawan.

Oleh Nazmi Yaakub
nazmi@bharian.com.my

Pemenang gabungan penulis veteran dan muda selain ada kejutan

HADIAH Sastera Perdana Malaysia (HSPM) Ke-18 di Kuala Lumpur, semalam, memberi 'kejutan' kepada khalayak sastera kerana bukan saja menggabungkan HSPM 2004/2005 dan HSPM 2006/2007, bahkan memperlihatkan penguasaan pengarang baru terutama Kategori Buku.

Malah, ada pengarang yang menganggapnya sebagai kejutan apabila karya mereka diiktiraf dalam HSPM selepas buku sebelumnya tidak berjaya memenangi hadiah sastera paling berprestij di negara ini.


“Adalah aneh sekiranya buku Indonesia berada di pasaran kita, tetapi buku kita sukar untuk menembusi negara jiran dan sekiranya ada halangan bersifat kenegaraan, kita perlu berusaha merentas jalan untuk memasarkannya ke sana,” katanya yang pernah memenangi Anugerah Bakat Muda Seni Teater pada Anugerah Seni Negara 2006.

Kejutan sama turut diterima tokoh wartawan, Said Zahari, apabila autobiografi keduanya, Dalam Ribuan Mimpi Gelisah: Memoir Said Zahari, mendapat pengiktirafan, meskipun siri pertama triloginya, Meniti Laut Gelora, yang disifatkannya lebih menyeluruh gagal meraih hadiah berkenaan.

“Penghargaan itu menjadi antara dorongan untuk saya menyiapkan siri terakhir dalam trilogi ini dan insya-Allah akan diterbitkan awal tahun depan,” katanya yang kini dilantik sebagai Karyawan Tamu, Universiti Kebangsaan Malaysia

Dua novel Faisal Tehrani dinobatkan panel HSPM Ke-18 untuk mengungguli Kategori Buku Genre Novel melalui Bedar Sukma Bisu yang melayakkannya membawa pulang wang tunai RM10,000 dan Kategori Buku Genre Novel Remaja lewat Manikam Kalbu (RM5,000).

Kepengarangan Faisal turut diiktiraf dalam genre esei, kritikan dan kajian sastera apabila karya ecerannya, Pengabaian Ilmu dalam Karya Sastera, turut dipilih untuk memenangi genre berkenaan, sekali gus melayakkannya menerima wang tunai RM1,000.

HSPM Ke-18 turut memberi kejutan apabila penulis yang secara relatifnya masih muda, Mohd Izuddin Mahamad Nazir atau lebih dikenali sebagai Ilham Hamdani, meraih HSPM 2006/2007 lewat kumpulan cerpen, Mekar Sakura di Mimbar Cinta.

Kemenangan Ilham Hamdani itu sudah tentu mengingatkan khalayak sastera kepada Azman Husin apabila kumpulan cerpennya, Dongeng Pasca Merdeka memenangi HSPM 1998/99 dalam kategori dan genre yang sama.

Genre Kumpulan Drama turut dikuasai pengarang muda apabila Siti Jasmina Ibrahim meraihnya lewat Hikayat Qaziq yang sebelum ini pernah memenangi hadiah pertama Sayembara Mengarang Sempena Perayaan Jubli Emas DBP Kategori Skrip Drama Pentas pada 2007.

Wartawan Berita Harian, Hassan Omar, pula meneruskan penguasaan pengarang muda apabila novel kanak-kanaknya, Azrul Wira anak Laut memenangi HSPM 2006/2007 Kategori Buku Kanak-kanak Genre Novel dan melayakkannya membawa pulang RM5,000.

Bagaimanapun, pengarang mapan dan sarjana, tetap membuktikan keutuhan karya mereka apabila Prof Dr Abdul Rahman Napiah (Mana Sikana) memenangi Kategori Kumpulan Esei dan Kritikan Sastera HSPM 2006/2007 melalui Drama Melayu Tradisional Moden dan Pascamoden.

Siti Zaleha Hashim pula memenangi Kategori Kumpulan Puisi, Kristal di Laut Bulan, manakala autobiografi tokoh wartawan, Said Zahari, Dalam Ribuan Mimpi Gelisah: Memoir Said Zahari diperakukan panel untuk mengungguli kategori berkenaan dan mereka membawa pulang RM10,000.

Tiga cerpen dalam Berita Minggu mencuri tumpuan panel untuk diangkat sebagai Pemenang HSPM 2006/2007 untuk Kategori Eceran Genre Cerpen, iaitu Jerebu dalam Blog Mak Andeh karya Fudzail; Che Soleh Rial (A Rahman CM) dan Lintah (SN Datuk Dr Anwar Ridhwan), masing-masing menerima RM1,000.

Tujuh lagi cerpen yang turut disenaraikan ialah Cinta Puncak Sagarmatha oleh Rozais al-Anamy; Pusaka Cendana (Nisah Haron); Hadiah untuk Cikgu (Jais Sahok); Syair Asahab Mel (Siti Zaleha); Namaku Madam Sara (Muhd Mansur Abdullah); Bila Bulan Muncul (Asmidar Alias) dan Nilai Cinta Kami (Azizi Abdullah).

Kemenangan dalam Genre Puisi turut membabitkan dua puisi yang tersiar dalam Berita Minggu apabila Sumpah Setia Tanjung Piai karya Nisah Haron dan Terlalu (Shapiai Mohd Ramly) memenanginya untuk membawa pulang RM1,000.

Puisi lain yang tersenarai ialah Diamnya Malam karya (Nahmar Jamil); Catatan Panjang tentang Suami Skizo, Isteri Skizofrenia, Wanita Skizofrenik (Zaiton Ajamain); Hujung dan Pangkal (Abizai); Malam Rosiah (SN Datuk (Dr) A Samad Said); Mereka yang Mendaki Maqam Percintaan (Suhaimi Muhammad); Pohon Bahasa Perkasa (Raja Rajeswary Seetha Raman); Sang Pelakon (Nimoiz TY) dan Wanita dan Laut (Mahaya Mohd Yassin).

Selain Faisal Tehrani yang memenangi Genre Esei/Kritikan/Kajian Sastera, hadiah itu dimenangi oleh nama besar dalam dunia akademik dan kritikan sastera, A Wahab Hamzah, Prof Dr Jelani Harun, Prof Madya Dr Siti Hajar Che Man dan Mohamad Saleeh Rahamad.

Secara keseluruhan taburan pemenang dalam HSPM 2005/2006 lebih seimbang dan menyeluruh apabila ada juga karya dalam media massa lain turut dipilih sebagai pemenang, berbanding HSPM 2004/2005 yang dimonopoli majalah terbitan DBP.

Pada masa sama, DBP perlu mengambil tindakan proaktif untuk memastikan ketiadaan pemenang bagi beberapa genre khususnya buku remaja dan kanak-kanak tidak berulang seperti menganjurkan bengkel penulisan atau menyediakan dana penerbitan buku genre berkenaan.

Faisal ketika ditanya mengenai kejayaannya itu, menyifatkan penghargaan itu dapat membangkitkan moral dan memberi motivasi serta dorongan kepadanya untuk berkarya terutama sejak akhir-akhir ini, beliau berasa tersisih dengan kontroversi yang melanda karyanya.

“Alhamdulillah dengan kemenangan dua novel saya itu yang sebelum ini memenangi Sayembara Mengarang Sempena Perayaan Jubli Emas DBP selepas beberapa buku saya seperti 1515 tidak dinilai dengan mendalam sebelum ini,” katanya kepada Sastera.

Beliau berharap buku yang memenangi HSPM 2006/2007 bukan saja terus diterbit dan dipasarkan dengan lebih meluas, bahkan ia turut dibicarakan pada program sastera.

Sumber : http://www.bharian.com.my/