Ahad, 22 Julai 2012

ISU KESIHATAN : Puasa Ramadan menurut sains


UMAT Islam kini gigih menjalankan ibadah puasa Ramadan. Apakah pandangan sains mengenainya?

Bukan umat Islam saja berpuasa.

Secara am, bagi seseorang yang berpuasa, sekitar 12 sehingga 24 jam berlalu sebelum badannya yang kelaparan mula mencari sumber tenaga baru - iaitu bekalan lemak dan karbohidrat berlebihan dalam badan.

Dua pengertiannya - pertama, puasa yang kurang daripada 12 jam tampak kuranglah kesan fisiologinya. Itulah agaknya antara hikmah orang Islam berpuasa sehari suntuk.

Kedua, jika kita habis bersahur sekitar 5.30 pagi sebelum masuk imsak, maksudnya badan kita mula menggunakan lemak berlebihan sekurang-kurangnya 12 jam kemudian - sekitar 5.30 petang - kurang dua jam sebelum berbuka,

Jadi bayangkan kalau kita kemudian berbuka dan sahur dengan makanan kaya lemak dan karbohidrat yang melebihi jumlah lemak dan karbohidrat yang 'dibakar' badan kita dalam tempoh dua jam itu... Padanlah badan tak kurus-kurus!

Banyak lagi manfaat berpuasa, termasuk:

1. Membantu detoksifikasi, iaitu mencuci bahan toksin atau beracun dari badan.

2. Membantu badan pulih lebih cepat
Apabila berpuasa, tenaga yang tidak digunakan dalam sistem penghadaman dialihkan kepada sistem lain badan seperti sistem imun atau daya lawan penyakit dan penggantian. Proses menggantikan sel  rosak pula lebih lancar sehingga menghasilkan sel, tisu dan organ lebih sihat.Inilah antara sebabnya binatang berhenti makan apabila cedera dan manusia hilang rasa lapar ketika sakit selesema.

3. Boleh memanjangkan usia.
Satu kajian pada 1930-an, misalnya, menunjukkan cacing tanah yang tidak diberi makan dari masa ke masa dapat hidup jauh lebih lama - pelanjutan usianya itu ibarat seorang manusia dapat hidup lagi 600 sehingga 700 tahun.

Bagaimana pula puasa Ramadan secara khusus?

Banyak kajian turut menunjukkan ia tidak memudaratkan, malah mendatangkan manfaat.

Misalnya, puasa Ramadan didapati menurunkan berat badan di samping paras gula, lemak dan kolesterol LDL (sejenis kolesterol yang memudaratkan) dalam darah. Tidur waktu Ramadan juga lebih nyenyak.

Kesemua ini sepatutnya membantu kita, orang-orang Islam, menjadi lebih fokus lantas lebih produktif. Namun, adakah kita memanfaatkannya?

Selanjutnya, didapati kesan-kesan berfaedah tersebut pudar tidak lama selepas Ramadan. Maksudnya, berundurnya Ramadan, hilanglah juga segala disiplin kita perihal pemakanan.

Pun usahlah mengharapkan segala manfaat itu jika kita kurang menghayati tatacara berpuasa.

Misalnya, satu kajian (2011) ke atas 173 keluarga Saudi mendapati seperlima mereka bertambah perbelanjaannya untuk makan semasa Ramadan. Dua pertiga mereka pula melaporkan naik berat badan sejurus selepas Ramadan.

Yang menarik, dua pertiga daripada mereka yang belanja makannya naik juga melaporkan naik berat badan.

Oleh itu, patuhilah sunah berpuasa, yang termasuk segera berbuka, lewatkan sahur dan berbuka dengan kurma dan air. Kesemuanya ada asas saintifiknya.


Beberapa tip lain berpuasa:

1. Makan bahan 'karbohidrat kompleks' pada waktu sahur.
Ini kerana ia lambat dihadam, jadi kita tidak mudah lapar terlalu awal. Makananlah bijirin seperti beras barli, gandum, oat, semolina, kekacang, tepung gandum wholemeal dan beras perang (unpolished rice).

2. Makan 'karbohidrat jernih' (refined carbihydrates) yang cepat dihadam dalam tiga hingga empat jam semasa berbuka untuk memulihkan paras gula dalam darah dengan cepat. Ini termasuk makanan yang mengandungi tepung putih dan gula seperti kurma.

3. Elakkan makanan bergoreng, terlalu pedas dan terlalu banyak gula seperti gula-gula yang boleh menyebabkan masalah penghadaman dan naik berat badan.

4. Minum cukup air sejak berbuka sehingga masuk tidur agar mengelakkan masalah kurang air dan merangsang detoksifikasi dalam badan.

Apa pun kata sains mengenai manfaat berpuasa, kita terus berpuasa sebagai satu kewajipan tanpa mengharapkan apa-apa melainkan keredaan-Nya.

Sebagai mana firman Allah swt dalam ayat 183 Surah Al-Baqarah:

"Wahai orang yang beriman, diwajibkan kamu berpuasa sebagaimana diwajibkan ke atas orang yang beriman terdahulu daripada kamu, supaya kamu bertakwa."

Semoga puasa menambahkan takwa kita - sesuatu yang sukar diukur sains di dunia ini - di samping terhindar daripada golongan yang disebut dalam sabda Nabi saw riwayat Ibn Majah ini:

"Berapa ramai orang yang berpuasa yang tidak mendapat sesuatu apa pun daripada puasanya kecuali lapar dan dahaga."

Bagi mereka yang terus mengelamun tentang rukun Islam ketiga ini, sedarilah bahawa Dialah yang Maha Mengetahui apa yang baik untuk diri kita, kerana kita makhluk ciptaan-Nya.

ISU PENDIDIKAN : Wajarkah pelajar bawa telefon bimbit?Oleh Ruhaiza Rusmin
ruhaizarusmin@hmetro.com.my

Kewujudan pelbagai konflik

BIARPUN baru memasuki fasa cada­ngan, isu sama ada membenarkan atau tidak pelajar membawa telefon bimbit ke sekolah tahun depan pantas mendapat reaksi berbeza.

Pelbagai pendapat pro dan kontra dibentangkan selain melihatnya secara positif atau sebaliknya dengan pendapat masing-masing.

Hakikatnya, isu berkenaan bukan baru malah sebelum ini sudah ada cadangan melaksanakannya namun tidak menjadi kenyataan.

Yang menjadi teras persoalan ialah apakah kebaikan atau keburukan bakal dihadapi sekiranya ia direalisasikan mahupun jika tidak berjaya dilaksanakan.

Pensyarah Kanan Jabatan Pengurusan Sumber dan Pengajian Fakulti Ekologi Manusia Universiti Putra Malaysia, Zuroni Md Jusoh berkata, senario berkenaan wajar dilihat secara menyeluruh agar tidak menjadi penyesalan masa depan apatah lagi membabitkan perubahan drastik pola kehidupan pelajar, guru dan sekolah.

Menurutnya, institusi sekolah biarpun tertakluk pada dasar ditetapkan namun pendekatan bersesuaian harus diambil kira dan diteliti supaya tidak menyusahkan mana-mana pihak.

“Sekolah keseluruhannya adalah aspek terpenting jika ingin melaksanakan atau tidak cadangan ini kerana sebarang tindakan diambil pasti merombak atau merubah situasi sedia ada.

“Dengan kata lain pihak terbabit perlu melihat dan menilai kemampuan, keupayaan mahupun persediaan sekolah dalam menangani apa jua ke­adaan berbangkit jika kebenaran ini diberi atau sebaliknya.

“Ini membabitkan institusi sekolah yang menjadi antara kelompok terbesar dan terpenting di negara ini. Justeru, perbincangan, kajian, panda­ngan atau apa jua tindakan bakal diambil memerlukan penelitian mendalam supaya tidak menjadi isu lain kelak”, katanya.

Tidak mahu bersikap skeptikal, beliau memberi contoh beberapa senario bakal timbul jika ia dilaksanakan.

Beliau berkata, jika direalisasikan, perkara asas bakal dihadapi ialah kewujudan pelbagai konflik yang dianggap kecil namun boleh merosakkan masa depan pihak sasaran.

“Antaranya, konflik sekolah dan guru dengan ibu bapa yang mana pelaksanaan itu boleh dianggap landasan mewujudkan ‘ketegangan’ emosi kedua pihak.

“Bayangkan, apa reaksi ibu bapa jika anak pulang dari sekolah dan mengadu guru marah kerana bertelefon. Adakah mereka boleh berdiam diri biarpun kesalahan mungkin datang daripada pelajar.

“Melihat reaksi ibu bapa hari ini, saya yakin keadaan pasti menjadi panas.

Nampak kecil tapi kesannya boleh berpanjangan dan menimbulkan konflik lain pula hingga meruncingkan keadaan yang sudah sedia runcing ini.

“Jadi tidakkah ia akan mengganggu kehidupan mahupun privasi pihak lain pula?” katanya.

Pada masa sama katanya, konflik ekonomi dalam kalangan ibu bapa juga akan wujud kerana pertambahan bebanan kewangan menambah nilai kad telefon yang digunakan anak.

“Kita maklum, semuanya bukan percuma. Diberi pula pada pelajar yang rata-ratanya memang gila melakukan pembaziran air liur.

“Bukankah ini turut mengganggu perjalanan ekonomi ibu bapa yang kini semakin sesak bergelut dengan kos sara hidup yang menjulang. Ini bakal mengundang konflik dalam keluarga pula.

“Saya percaya bukan semua ibu bapa mampu mengadakan kemudahan itu (telefon bimbit atau gajet). Jika tidak dituruti, cuba bayangkan apakah tindakan yang mereka akan lakukan semata-mata ingin memenuhi keperluan itu,” katanya tidak menyangkal akan wujud masalah sosial lain semata-mata mahu memuaskan kehendak hati.

“Pelajar golongan remaja yang sedang mencari identiti diri. Mereka sukakan perhatian, persaingan, dikenali serta berfikiran sing­kat dan kurang matang.


Sudah pasti tidak mustahil mereka rela mengikut kata hati.

“ Jika ibu bapa tidak mampu memenuhi keinginan mereka, bayangkan pula tindakan bakal diambil pelajar berkenaan. Adakah mereka kisah mengenai soal maruah, alasan logik, kesusahan dan sebagainya?

“Tidak,  kerana yang penting ialah tidak mahu ketinggalan mahupun diperlekehkan rakan lain.

Jalan paling mudah terbabit dengan gejala sosial bagi memperoleh apa diingini,” katanya.

Ramai pihak juga ternyata kurang setuju dengan cadangan itu yang beranggapan seperti memanjangkan lagi langkah pelajar ke arah aspek negatif.

Antaranya bakal menyebabkan kurang tumpuan di kelas, meluaskan pergaulan alam maya yang memungkinkan melonjakkan lagi tragedi sosial dan sebagainya.

Beliau juga berpendapat, apa dilakukan sekolah hari ini sudah memadai dan alasan ibu bapa ia mudah untuk memantau pergerakan pelajar kurang praktikal.

“Pelajar sekarang adalah anak generasi teknologi, mereka bijak memanipulasi keadaan mahupun mencipta alasan. Telefon bimbit bukan jaminan mereka tidak berbohong.

“Masih ada cara lain ibu bapa boleh memantau pergerakan anak seperti mengenal pasti siapa rakan mereka, melakukan pemeriksaan mengejut dan sebagainya.

“Saya percaya kalau ibu bapa tidak bersikap lepas tangan, pergerakan anak boleh dipantau dengan baik. Tidak perlu telefon bimbit sebagai pengantara,” katanya.

Bagaimanapun, beliau tidak menafikan keperluan telefon bimbit untuk pelajar dalam usaha mendedahkan mereka dengan penggunaan teknologi global.

“Kepentingan itu tetap ada dan kita juga tidak boleh menyekat daripada belajar atau tahu mengenainya.

“Sebab itu kebanyakan sekolah sudah menggunakan kaedah pembelajaran berbentuk moden sebagai alat bantuan mengajar mahupun menyediakan makmal komputer untuk mengakses maklumat dan sebagainya.

“Apakah kemudahan itu tidak cukup untuk memberi pendedahan teknologi hingga memerlukan gajet atau telefon bimbit bagi menjadikan suasana pembelajaran lebih seronok atau tidak ketinggalan.

“Justeru memberi kebenaran membawa telefon bimbit ke sekolah tidak sesuai kerana fungsinya nanti akan disalahgunakan hingga menjejaskan kepentingan proses pembelajaran lebih utama,” katanya.

Sumber : http : //www.hmetro.com.my/