Sabtu, 12 Mei 2012

ISU BAHASA : English School? Yes...


TAN SRI ABDULLAH AHMAD

Pendeta Zaaba, Profesor Diraja Ungku Aziz mahir bahasa Melayu (BM) dan Inggeris (BI). Datuk Onn Jaafar, Tunku Abdul Rahman Putra, Tun Razak, Dr Mahathir Mohamad dan Perdana Menteri Najib bisa bicara dalam dwibahasa dengan baik. Samad Ismail, Adibah Amin, Mazlan Nordin, Kadir Jasin dan ramai lagi penulis, wartawan, editor terdidik dalam BM dan BI. Sebelum kemerdekaan (1957) ramai orang kita yang terdidik dalam BI sahaja , baik di dalam negeri atau di United Kingdom. Selepas 1970-an ramai lebih fasih dalam BM daripada BI.

Di bawah pemerintahan penjajah,  pasaran pekerjaan untuk mereka yang hanya berpendidikan dalam BM amat terhad. Kini - pada umumnya - yang menerima didikan dalam BM - pasaran pekerjaan terjamin apalagilah kalau pula pandai dwibahasa.

Pada saya, sama ada tebal, nipis atau tiada langsung perasaan kebangsaan tiada kena mengena dengan bahasa pengantar di sekolah. Sebelum merdeka,  anak bangsa yang dididik di Universiti Malaya dan luar negara yang menggunakan seratus peratus BI tebal rasa nasionalisme mereka.

Sekarang ramai yang monolingual (hanya tahu satu bahasa sahaja) tidak langsung mempunyai perasaan kebangsaan atau kemelayuan. Mungkin mereka salah asuhan,  bukan  disebabkan bahasa pengantar di sekolah.

Kita mesti berfikir secara rasional, tanpa emosi, mengenai kesan pendidikan satu bahasa sahaja yang bakal diterima anak bangsa kita dalam pasaran pekerjaan global  juga di pasaran lokal. Ibu bapa Melayu atau Peribumi mesti  fikir tentang hal  ini secara pragmatis, mengambil kira perkembangan geopolitik semasa dan akan datang.

Saya tidak nampak ada kontradiksi dalam dasar pendidikan negara andainya sekolah Inggeris atau  kata speaking  English Schools diwujudkan bersama seperti sekolah Cina, Tamil, Arab dan agama. Sekolah kebangsaan sudah begitu dominan, ia tidak bisa lagi tercabar atau diketepikan oleh sekolah jenis lain.

Sudahpun ada banyak sekolah Inggeris tempatan private dan international di seluruh negara. Sebenarnya satu cara terbaik bagi menggalakkan anak bangsa menguasai BI ialah melalui memulihkan semula sekolah seperti MCKK, Penang Free School, Victoria Institution, Sultan Abdul Hamid College, Sultan Ismail College. Sultan Abu Bakar College, Muar High School, TKC, Convent, St Michael Institution dan lain-lain lebih kurang semuanya 70 hingga 100 sekolah kepada status asal mereka iaitu menggunakan BI sebagai bahasa pengantar sepenuhnya.

Menung sejenak adakah alumni sekolah Inggeris seperti Johan Jaafar, Muhyiddin Yassin, Rejal Arbee, Tengku Razaleigh Hamzah dan ramai lagi kurang semangat kebangsaan, kurang Melayu? Malah Dr Wee Ka Siong (fasih tribahasa - Mandarin, BM dan BI) Timbalan Menteri Pelajaran menyatakan bahawa kerajaan sedang “pondering” iaitu memikir dengan teliti tentang mewujudkan kembali English - medium schools sebelum membuat keputusan. Jangan terlampau lama mem’pondering’kan nanti kita tertinggal kereta api! Saya kira kita orang Melayu atau Peribumi sudah pun confident, tidak seperti dahulu lagi.

Saya sedar dasar pendidikan negara dan falsafahnya menetapkan bahasa pengantar semua pendidikan dalam negara (kecuali sekolah Cina, Tamil, agama dan international schools ) mesti dalam BM. Kalau begitu kenapa pula wujud English schools private tempatan yang hanya memanfaatkan golongan elit sahaja? Saya faham kewujudan international schools.

BI di sekolah kebangsaan kononnya satu mata pelajaran teras (core), is it? Betulkah? Kalau sahih kenapa kualiti, mutu dan proficiency dalam BI, pada umumnya, kian merosot? Saya tegaskan di sini English schools dan sekolah kebangsaan boleh co-exist, hidup bersama dengan baik. Kan dahulu pun begitu? Di Kuala Kangsar, ada MCKK, Clifford School juga Madrasah Idrisiah di Bukit Chandan serupa di Kota Bharu - Sultan Ismail College, Islah School dan Sekolah Jamek (kini dikenali Maahad Mahamadi); di Kuala Terengganu, Sultan Sulaiman School, Grammar School dan Sekolah Arab Sultan Zainal Abidin; di Alor Setar Sultan Abdul Hamid College dan Maahad Mahamud.

Seperti kata peribahasa kita kalau hendak seribu daya, tak hendak satu juta dalih! Terfikir juga jawapan kerajaan melalui Dr Wee itu satu helah ringan. Takkanlah orang Melayu akan memberontak sebab BI? Dalam 1960-an mungkin berlaku demikian tetapi kita sekarang berada dalam era dan abad baru. Di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA), pengumuman dalam pelbagai bahasa pun kita tidak kisah lagi kerana bangsa kita pada hari ini sudah yakin pada diri sendiri, sudah confident. Dulu orang Melayu bagai mahu mengamuk menentang multi-lingualisme; itu lima dekad  dahulu!

Kita bukan lagi bangsa yang hina, bukan lagi kelas dua, bukan lagi orang kampung; kita kini orang bandar, orang global. Menang sorak pun jadilah!

Sumber : http : //www.sinarharian.com.my/


SILA KEMUKAKAN PANDANGAN ANDA...

IBU (Kudedikasikan Khas Buat Ibu-ibu di Seluruh Malaysia)
Dalam hati setiap manusia
ada tempat istimewa

Menjelmanya kasih suci
yang tidak ada bandingannya

Kasih ini kusembahkan padamu
sungguh murni tak terhingga

Andai kata kau tak ada
aku merasa tak bahagia....

Ibu ibu
Engkaulah ratu hatiku
Bila kuberduka
Engkau hiburkan selalu

Ibu ibu
Engkaulah ratu hatiku
Tempat kumenyerah kasih
Tiap waktu

Betapa tidak kerna engkaulah
Yang menyinarkan hidupku
Sepanjang masa engkau berkorban
Tidak putusnya bagai air lalu

Ibu ibu
Engkaulah ratu hatiku
Kau tak dapat kulupakan
Wahai ibu

Artis: P. Ramlee

ISU SOSIAL : Belia masa depan pandai imbang ilmu dunia, agama


Oleh : Mohd Rizal Azman Rifin

USAHA memperkasakan golongan belia dengan keutuhan takwa, kemantapan ilmu pengetahuan dan kesantunan akhlak seharusnya dijadikan agenda semua pihak. Kita tidak mahu senario semasa yang sering memaparkan pembabitan mereka dalam kancah negatif. 


Belia adalah aset paling berharga negara dan bangsa yang dianggap mampu menjadi ejen perubahan sosial dan pembentuk negara masa depan. Pentingnya golongan muda ini sehinggakan terangkai ungkapan berbunyi, ‘Belia hari ini adalah pemimpin masa depan.

Islam mengambil berat perihal belia sehinggakan majoriti pendukung gerakan penyebaran Islam pada zaman Rasulullah SAW banyak digerakkan melalui inisiatif belia. Mereka bersama Rasulullah SAW mengibarkan syiar Islam dan meruntuhkan tembok jahiliah yang bersarang dalam masyarakat.
 
Usaha Rasulullah SAW mendidik mereka dalam acuan iman dan takwa yang padu sehingga golongan ini bersemangat berkorban apa saja, harta, keluarga dan nyawa demi menegakkan kalimah tauhid.

Mereka berlumba dan bersaing melakukan amal ibadah sehinggakan Islam gemilang waktu itu dengan kewujudan golongan mukmin bersatu di bawah panji-panji Islam yang kukuh.

Justeru, nilai takwa seharusnya ada pada diri belia masa kini supaya mampu berdepan sebarang gelombang cabaran zaman yang begitu menghimpit. Contohnya, kepatuhan mengerjakan ibadah solat perlu dijadikan budaya hidup kerana jika solat ditinggalkan, maka akan mudah terjebak pelbagai anasir liar yang terpesong daripada kehendak agama. 

Saidina Ali Abi Talib pernah meninggalkan pesan: “Allah memerintahkan kita mendirikan solat dan memberitahu kita bahawa kejayaan itu terletak pada solat.” Mendirikan solat menjadi tiang kepada asas kecemerlangan ummah termasuklah belia.

Elemen kedua perlu dimiliki belia ialah ilmu pengetahuan, bukan saja ilmu keduniaan semata-mata sebaliknya ilmu agama seharusnya diutamakan demi memperkukuhkan kekuatan dalaman. Ada yang berjaya ilmu keduniaan tetapi lemah ilmu agama.

Senario ini perlu diperbetulkan segera kerana tanpa ilmu agama yang mantap seseorang itu akan mudah dibuai gaya hidup kurang bermoral.

Seorang lelaki pernah bertanyakan Syeikh Junaid al-Baghdadi: “Apakah ilmu yang paling berguna? Lalu dijawabnya: Ilmu yang menunjukkan kamu kepada Allah dan menjauhkan kamu daripada menurut hawa nafsumu. Beliau seterusnya menyambung: Ilmu yang bermanfaat ialah ilmu yang menunjukkan pemiliknya kepada sifat tawaduk, sentiasa bermujahadah, menjaga hati, menjaga anggota zahir daripada melakukan maksiat, takut kepada Allah, berpaling daripada dunia dan penuntut dunia, menjauhi orang yang mengasihi dunia, meninggalkan apa yang ada di dunia kepada ahli dunia, suka memberi nasihat kepada makhluk, baik perilaku terhadap makhluk, suka duduk bersama golongan fuqaha, memuliakan kekasih Allah, dan menghadapkan diri kepada apa yang mereka utamakan.”

Penerangan panjang ini bermanfaat buat kita renungi kerana apa dikatakan ibarat penyuluh kepada operasi memperoleh ilmu supaya mampu memperseimbangkan kepentingan ilmu dunia dan akhirat.

Satu lagi unsur diri yang penting kepada setiap mukmin khususnya belia ialah akhlak murni. Tinggi mana sekalipun ilmu diperoleh tetapi jika pemiliknya berakhlak buruk, ia akan memberi impak negatif kepada diri juga masyarakat dan negara keseluruhannya.

Ingatlah apa yang pernah diluahkan Saidina Ali: “Setengah pintar yang disertai sifat tawaduk (rendah hati) lebih disenangi oleh hati manusia dan lebih bermanfaat bagi masyarakat dibandingkan dengan kecerdasan dan kepandaian tinggi yang disertai kesombongan.”

Imam Bukhari turut mengingatkan aspek akhlak: “Seorang mukmin sejati memiliki keperibadian unggul. Dia dapat menghimpunkan dalam dirinya segala sifat kebaikan. Dia berilmu, penyantun, penyabar, kuat, berani, pemurah, menjaga kehormatan diri, sanggup berjuang di jalan Allah.”

Belia perlu memiliki pakej diri meliputi ketakwaan, ilmu dan sahsiah peribadi hebat sebagai bekalan menghadapi cabaran zaman yang semakin ‘bergelora’ dengan aneka gejala negatif yang menghanyutkan.
 

Sumber : http : //www.bharian.com.my/

ISU PENDIDIKAN : 10 - 15 Tahun Diperlukan Bagi Membangunkan Sistem Pendidikan Negara Setaraf Negara MajuSHAH ALAM: Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata kerajaan meletakkan sasaran realistik bagi membangunkan sistem pendidikan negara setaraf atau lebih baik daripada negara maju dalam tempoh 10 hingga 15 tahun.

Muhyiddin, yang juga Menteri Pelajaran, berkata usaha untuk mencapai tahap sistem pendidikan setaraf negara maju bukan satu perkara yang mudah dan perubahan dalam pembangunan sistem pendidikan negara tidak boleh dilakukan terlalu drastik.

"Walaupun begitu perubahan-perubahan tentu akan berlaku, tanggungjawab guru akan terus diperkukuhkan     dan institusi pendidikan kita yang telah sedia ada akan dapat kita perlengkapkan lagi," katanya ketika merasmikan Sekolah Kebangsaan Bukit Jelutong di sini, Sabtu.


Beliau berkata langkah penilaian semula sistem pendidikan negara adalah untuk meningkatkan sistem pendidikan negara supaya setaraf dengan negara maju dan bukannya dengan negara yang mundur atau ke belakang.

Muhyiddin berkata 'benchmark' sistem pendidikan Malaysia boleh dikatakan bagus tetapi masih belum boleh dikatakan setaraf atau setanding di peringkat antarabangsa.

"Banyak orang kata sistem pelajaran kita baik, telah pun dapat melahirkan generasi Malaysia yang telah dapat membantu memajukan Malaysia pada hari ini.

"Tidak siapa yang boleh menolak kejayaan Malaysia hari ini adalah antara lain atas sumbangan sistem pendidikan kita.

"Namun expectation masyarakat di negara ini juga tinggi dan rakyat mahukan sistem pendidikan kita mesti setaraf atau lebih baik daripada sistem-sistem pendidikan di negara-negara maju di dunia pada hari ini," katanya.

Sehubungan itu, beliau berharap masyarakat akan bersama-sama kerajaan untuk mencapai matlamat menjadikan sistem pendidikan negara antara yang terbaik di dunia.

Katanya mereka yang berminat dalam soal pelajaran diminta tampil untuk mengemukakan idea dan cadangan yang bernas untuk digunakan sebagai asas pertimbangan dalam kajian semula sistem pendidikan yang sedang dijalankan.

Beliau berkata memandangkan ruang dialog bagi menambah baik sistem pendidikan telah disediakan, diharap tidak ada pihak yang cuba membangkitkan isu tersebut di luar platform yang disediakan.

Antara perkara pokok yang diberi keutamaan dalam kajian semula sistem pendidikan ialah mengenai kualiti guru, isu perguruan, tanggungjawab guru, beban tugas guru, peranan guru di dalam dan di luar sekolah, katanya.

"Kita juga fikirkan persoalan yang tidak kurang penting tentang kurikulum dan sistem pentaksiran untuk menentukan bahawa segala apa yang kita ada di sekolah ini dapat diukur dengan satu ukuran yang agak betul untuk melihat sejauh mana anak-anak kita sudah berjaya dalam bidang masing-masing," katanya.

Muhyiddin berkata kajian itu juga melihat bagaimana untuk memantapkan sistem organisasi dan sistem penyampaian kementerian, peranan kementerian dan jabatannya di peringkat negeri, daerah dan seterusnya di peringkat sekolah.

Pada majlis itu, Muhyiddin juga meluluskan peruntukan RM2 juta untuk membina dewan Sekolah Kebangsaan Bukit Jelutong yang mempunyai 2,510 murid dalam dua sesi persekolahan.

Sekolah Kebangsaan Bukit Jelutong mula dibuka pada 2002 dengan 79 murid. - BERNAMA

ISU SOSIAL : Bahaya gadaikan agama


Oleh : Bahrain Samah

Nabi Muhammad SAW sebagai pemberi petunjuk ke jalan ALLAH SWT, membawa khabar gembira bagi umat Islam dan khabar ancaman bagi orang kafir. Dengan diri Baginda, ALLAH bukakan pendengaran dan mata hati ramai manusia yang berada dalam kegelapan; ALLAH selamatkan manusia daripada kebodohan; dan ALLAH terangi jalan-Nya yang lurus sehingga nampak jelas semua orang.

Manusia dimuliakan ALLAH SWT dengan Islam, iaitu diberi hidayah untuk beriman kepada-Nya, keselamatan serta jalan lurus menuju syurga yang penuh kenikmatan. Mereka yang beriman dan bertakwa sentiasa memiliki keistimewaan. Ketakwaan mereka adalah dala mengerjakan suruhan-Nya serta meninggalkan yang dilarang-Nya.

Manfaat takwa lebih daripada itu. Kualiti iman yang sempurna membantu mereka menangkis segala bentuk godaan syaitan termasuk hal kehidupan dunia dan berkaitan keagamaan.

Antara fitnah atau ujian yang ditakuti Nabi Muhammad SAW menimpa umat bukanlah kemiskinan tetapi kemewahan. Kemewahan mudah menjadikan seseorang lupa diri dan mengabaikan agama.

Baginda bersabda yang bermaksud: “Bukan kemiskinan yang aku bimbang menimpa kamu tetapi yang aku bimbang ialah dibentangkan di hadapan kamu kemewahan dunia sebagaimana dibentangkan kepada umat sebelum kamu, lalu kamu berlumba-lumba mengejarnya sebagaimana umat dahulu kala juga berlumba-lumba mengejarnya, lalu ia membinasakan kamu seperti mana umat dahulu kala juga telah dihancurkan oleh sifat sedemikian.” (Riwayat Al Bukhari)

Takwa amat penting

Mengabaikan agama berpunca daripada kemewahan boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Namun mereka yang bertakwa tidak mudah ternoda dengan pujukan syaitan ini.

Pengabaian agama berlaku dalam bentuk urusan ibadat, kehidupan harian dan urusan dengan manusia lain. Selain kemewahan, populariti dan pangkat juga sering menjadikan seseorang yang tidak bertakwa mudah terjerumus kepada perbuatan yang sama dilakukan orang kafir seperti minum arak, berzina, mencaci maki.

Ada juga orang Islam bersekongkol dengan orang kafir yang mencari jalan untuk membantutkan perlaksanaan undang-undang tertentu (berkaitan syariah) kerana dianggap tidak menyebelahi mereka.

Itulah peri pentingnya menjalani kehidupan Islamik secara keseluruhan. Bukan separuh-separuh, bukan di luar sahaja atau bukan di dalam sahaja. Menjalani kehidupan sebagai Muslim yang tidak sepenuhnya amat membahayakan diri sendiri dan orang lain yang mempunyai kaitan dengannya. Jika mereka ketua keluarga, ini akan merosakkan nilai keislaman dan keimanan keluarganya.

Nabi Muhammad SAW bersabda yang bermaksud: ““Pada suatu hari nanti manusia akan mengalami suatu masa. Hati golongan Muslimin pada ketika itu sama seperti hati orang yang ajam”. (Hadis Thabrani dalam Mu’jam dengan sanad sahih). Maksud ajam dalam hadis ini adalah musuh Islam baik Yahudi, Nasrani ataupun yang lainnya.

Manakala dalam hadis daripada Abu Said al Khudri daripada Nabi Muhammad SAW bersabda yang bermaksud: “Sungguh kalian akan mengikuti perilaku orang sebelum kalian sejengkal demi sejengkal, sehasta demi sehasta. Sampai-sampai jika mereka masuk ke dalam lubang biawak gurun tentu kalian akan mengikutinya.” (Riwayat Al Bukhari dan Muslim)

Hadis ini memberi peringatan agar umat Islam tidak melakukan perkara yang menyerupai perilaku orang kafir, agar tidak terjerumus dalam kebinasaan. Baginda SAW memberi peringatan ini bukan terbatas untuk golongan sahabat yang hidup sezaman dengannya, malah meliputi seluruh orang Islam yang hidup selepas zaman Baginda.

Ramai yang tidak sedar bahawa pengaruh orang ajam ini disampaikan secara terang atau halus dengan pelbagai cara. Ada yang disampaikan melalui ceramah. Ada juga melalui media. Yang paling menyedihkan jika terdapat Muslim menyokong pemimpin bukan Islam dalam memainkan sentimen atau mengetengahkan isu tertentu yang boleh memporak-perandakan umat Islam.

Amalan serupa

ALLAH SWT melarang umat Islam mengangkat orang yang mengejek dan mempermainkan agama, juga menjadikan orang kafir sebagai pemimpin. ALLAH berfirman yang bermaksud: “Wahai orang yang beriman! Janganlah kamu menjadikan pemimpinmu orang yang membuat agamamu jadi bahan ejekan dan permainan, iaitu di antara orang yang telah diberi kitab sebelummu dan orang kafir (orang musyrik). Dan bertakwalah kepada ALLAH jika kamu orang beriman.” (Surah Al-Maidah : 57)

Amat menyedihkan apabila hati Muslim serupa dengan hati orang kafir. Apabila hati serupa, mereka membenarkan tingkah laku orang kafir. Jauh lebih berat jika membenarkan adat istiadat berunsur keagamaan mereka.

Apabila hati sudah sama, sebahagian daripada mereka akan sanggup menggadaikan agama hanya semata-mata untuk merapatkan hubungan, meramaikan kenalan atau menempa nama.

Siapakah yang rela untuk dibangkitkan pada hari Kiamat nanti bersama dengan orang kafir yang penuh lumuran dosa atau bersama pelaku maksiat yang binasa? Tidak takutkah kita jika dibangkitkan bersebelahan dengan orang kafir disebabkan kagum, memuji dan menyerupai orang kafir?

Sesiapa yang menyerupai orang kafir hingga akhir hidupnya dan tidak taubat nasuha maka ALLAH akan membangkitkannya bersama orang kafir. ALLAH berfirman maksudnya: “(kepada Malaikat diperintahkan): Kumpulkanlah orang yang zalim berserta teman sejawat mereka dan apa yang dahulu mereka sembah.” (Surah Ash-Shaffat: 22).

Maksud “azwajahum” dalam ayat ini menurut sebahagian pakar tafsir adalah merujuk kepada orang yang serupa dengan mereka. Maksud yang mudah difahami ialah setiap orang akan dibangkitkan bersama orang yang memiliki amal yang serupa dengan dirinya. Orang yang beriman dan takut kepada ALLAH mudah faham apa yang dimaksudkan dalam dua ayat al-Quran berikut.

Firman ALLAH SWT yang bermaksud: “Orang Yahudi dan Nasrani tidak akan senang kepada kamu hingga kamu mengikuti agama mereka. Katakanlah, sesungguhnya petunjuk Allah itulah petunjuk (yang benar). Dan sesungguhnya jika kamu mengikuti kemahuan mereka setelah pengetahuan datang kepada mu, maka Allah tidak lagi menjadi pelindung dan penolong bagi mu.” (Surah Al-Baqarah : 120)

Ayat yang kedua pula bermaksud: “Jika mereka berjaya menguasai kamu, nescaya mereka bertindak sebagai musuh bagi mu dan melepaskan tangan dan lidah mereka kepada mu dengan menyakiti (mu); dan mereka ingin supaya kamu (kembali) kafir.” (Surah Al-Mumtahinah : 2)

Sumber : http : //www.sinarharian.com.my/