Ahad, 22 September 2019

ISU ALAM SEKITAR : Sampai bila kita 'lemas' dalam udara beracun


Oleh Zainuddin Isa
zainud@bh.com.my

Hampir saban tahun masalah jerebu melanda negara dan sejak lebih sebulan lalu, majoriti penduduk kita menyedut udara tidak sihat. Maka ramai rakyat Malaysia yang mengalami masalah kesihatan akibat lelah, jangkitan pernafasan serta iritasi kulit dan mata.

Memandangkan kanak-kanak adalah golongan yang paling rentan, sesi persekolahan ditangguhkan di beberapa negeri. Sekiranya tiada tindakan diambil bagi mengatasi masalah ini, rakyat Malaysia tiada pilihan lain dan terpaksa menghirup udara yang terjejas akibat pencemaran berterusan ini.

Lebih daripada itu, industri pelancongan multi bilion Malaysia yang menyumbang lebih 14 peratus kepada ekonomi Malaysia setiap tahun terjejas akibat jerebu.

Walaupun ada banyak aduan dibuat oleh Malaysia dan Singapura, Indonesia masih gagal menghentikan ‘fiesta’ asap ini, malah ia menjadi semakin serius setiap tahun.

Masih segar dalam ingatan, konflik jerebu atau asbut ini yang menggila pada 1997 dan 2015, menyebabkan Malaysia mengisytiharkan darurat dan yang terburuk dalam sejarah negara.

Tarikh 19 September 1997 mengingatkan kita apabila Perdana Menteri ketika itu, Tun Dr Mahathir Mohamad mengisytiharkan darurat jerebu di Sarawak, apabila bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) melebihi 650, paras ‘berbahaya’ paling tinggi dalam sejarah.

Tahun ini, ‘jerebu import’ kembali lagi walaupun Malaysia tidak menuding jari kepada Indonesia. Namun, pada awal bulan lalu, Presiden Indonesia, Joko Widodo (Jokowi) sendiri mengakui berasa malu kepada Malaysia dan Singapura, yang turut terjejas akibat jerebu ekoran kebakaran hutan di Indonesia.

“Saya kadang-kadang malu. Minggu ini saya mau ke Malaysia dan Singapura. Tapi, saya tahu minggu kemarin (minggu lepas) sudah jadi headline (tajuk berita), jerebu masuk lagi ke negara tetangga kita. Saya check (semak) jerebu ini apa, ternyata asap,” kata Jokowi dipetik media tempatan.

Berdasarkan rekod yang disiarkan Kementerian Alam Sekitar dan Perhutanan (KLHK) Indonesia, lebih 42,000 hektar kawasan hutan dan ladang direkodkan terbakar sejak Januari lalu di republik itu.

Ketika ini, beratus-ratus hektar dilaporkan masih terbakar di enam wilayah dan beberapa daerah di seluruh Indonesia.

Rabu lalu, Dr Mahathir dilapor akan mengutus surat kepada Jokowi berhubung isu jerebu merentasi sempadan ini. Kita amat menghormati usaha diplomatik Malaysia-Indonesia dalam merungkai pendekatan menangani jerebu bersama rakan jirannya.

Malah, kesepakatan ASEAN sendiri mewujudkan pusat pemantau cuaca dan berkongsi data, termasuk imej satelit mengenai sebarang bencana.

Misalnya, Khamis lalu, Pusat Meteorologi ASEAN (ASMC) mencerap bahawa terdapat 474 tompok panas di Kalimantan dan 387 di Sumatera, tetapi Malaysia hanya tujuh.

Dalam menangani masalah jerebu rentas sempadan ini, ratifikasi berhubung Perjanjian Menangani Pencemaran Jerebu Rentas Sempadan (AATHP) yang dimeterai 10 negara Asean pada 2014 sudah ada namun, ia harus diperkasakan lagi.

Sebenarnya kebergantungan kerjasama kolektif negara di rantau sahaja tidak mencukupi, selagi ada syarikat atau entiti menyebabkan jerebu tidak diambil tindakan. Mereka ini mengaut keuntungan lumayan tetapi menyebabkan jutaan rakyat menderita.

Sebagai sebuah negara anggota Konvensyen Kepelbagaian Biologi (CBD), Indonesia berperanan untuk memelihara dan memulihara kepelbagaian bionya dan berusaha melestarikannya.

Kebakaran hutan secara tidak terkawal di Borneo dan Sumatera, jelas menunjukkan Indonesia tidak melaksanakan tanggungjawabnya sebagaimana yang disarankan oleh CBD.

Bagi Malaysia pula, memandangkan jerebu sudah menjadi fenomena tahunan, Malaysia patut mencari jalan perundangan yang sesuai bagi mengambil tindakan terhadap pihak-pihak yang terbabit.

Di bawah undang-undang antarabangsa, sesebuah negara adalah bertanggungjawab untuk memelihara keselamatan rakyat negara lain sewaktu berada di wilayahnya.

Justeru, menyimpulkan permasalahan ‘jerebu import’ ini, adakah Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) adalah jalan perundangan ke arah penyelesaiannya?

Penulis adalah Pengarang Bersekutu Berita dan Digital

Sumber : http : www.bharian.com.my/