Jumaat, 27 Mei 2011

ISU PENDIDIKAN : Semua pelajar cemerlang 8A+ pelbagai kaum layak terima biasiswa JPA

Oleh Rohaniza Idris dan Mohd Anwar Patho Rohman

bhnews@bharian.com.my


KUALA LUMPUR: Semua pelajar cemerlang yang mendapat keputusan 8A+ dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tanpa mengira bangsa layak mendapat tajaan biasiswa Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) untuk mengikuti pengajian ijazah pertama di dalam dan di luar negara.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, berkata kerajaan tidak berjanji bahawa mereka yang dapat 8A+ dalam SPM ditawarkan belajar di luar negara dan ramai orang yang tidak faham perkara itu.

Ramai pelajar cemerlang ini dapat tawaran sambung belajar di dalam negara dan katalah dia dapat tawaran buat diploma oleh universiti tempatan, maka kita beri jaminan jika dia dapat kursus diploma dia boleh sambung ijazah pertama.

“Begitu juga jika pelajar cemerlang SPM ini ditawar masuk matrikulasi... apabila dia masuk universiti kita akan membiayai kos dia di universiti. Kita hanya akan biayai pelajar (SPM 8A+) dalam program ijazah pertama saja.

“Ramai bimbang jika mereka membuat diploma atau matrikulasi selepas itu tidak layak terima biasiswa, itu salah... tidak benar sama sekali,” katanya mengulas mengenai kekeliruan ramai mengenai tawaran biasiswa JPA untuk pelajar yang mendapat 8A+ dalam SPM.

Najib berkata, beliau juga sudah meminta Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz menyelaraskan perkara berkaitan biasiswa itu dengan JPA, mengambil kira pandangan semua pihak termasuk MCA, MIC, Gerakan dan pihak lain.

“Sekarang ini, kita kena tengok dulu, maknanya apa kita janji (adalah) semua yang dapat 8A+ akan dapat biasiswa kerajaan, tidak kira mereka dapat tawaran di dalam atau ke luar negeri,” katanya.

Kelmarin, Nazri menafikan sama sekali wujud pilih kasih dan salah guna kuasa dalam isu pemberian biasiswa. Beliau menjelaskan tidak semua pelajar cemerlang berhak memperoleh biasiswa JPA berdasarkan kursus yang mereka mohon mengikut minat masing-masing.

JPA hanya menawarkan biasiswa mengikut bidang yang dikategorikan sebagai kritikal. Antaranya bidang perubatan, pergigian, farmasi, kejuruteraan, sains dan teknologi serta sains sosial yang diperlukan dalam perkhidmatan awam di negara ini.

Sumber : http : //www.bharian.com.my/

ISU ALAM SEKITAR : Pemantauan awal elak tragedi tanah runtuh

ROSMIDZATUL AZILA MAT YAMIN

SABTU lalu, sekali lagi negara dikejutkan dengan kejadian tanah runtuh yang berlaku di Rumah Anak-Anak Yatim dan Anak-Anak Hidayah Madrasah Al-Taqwa, Hulu Langat. Lebih menyayat hati apabila tragedi pada kali ini telah mengakibatkan 16 nyawa tidak berdosa terkorban. Menyoroti kejadian tanah runtuh yang berlaku di Malaysia, ia bukanlah kali pertama.

Apabila tragedi seumpama ini berulang lagi, timbul persoalan kepada kita di manakah janji pihak-pihak berkepakaran untuk mencari penyelesaian konkrit agar kejadian sama tidak berulang setiap kali selepas sesuatu insiden tanah runtuh berlaku? Malah, setiap kali terjadinya sesuatu insiden tanah runtuh yang mengorbankan nyawa pastinya kita mendengar pelbagai usulan, cadangan, langkah dan pemantauan dari semasa ke semasa yang dijanjikan bagi mengelak insiden seumpama ini berulang.

Namun, ia hanyalah bersifat sementara dan dilihat sebagai 'hangat-hangat tahi ayam' sahaja apabila semua yang dicanang hanya sekadar berlegar dibibir semasa kejadian masih lagi 'panas' dan semakin dilupakan apabila ia berlalu dan reda.

Natijahnya, sekali lagi kita menyaksikan nyawa menjadi taruhan dek sikap sambil lewa pihak-pihak berwajib dalam memastikan kawasan-kawasan yang berisiko tinggi sentiasa di bawah pemantauan dan tindakan awal dapat diambil agar tragedi seumpama ini dapat dielak.

Dalam hal ini, pihak-pihak berwajib seharusnya sedar bahawa mereka mempunyai tanggungjawab moral terhadap rakyat yang seharusnya dilunaskan dengan sebaik mungkin. Oleh yang demikian, mereka perlu memastikan setiap tindakan yang diambil adalah serius dan untuk jangka panjang bagi memastikan keselamatan rakyat terjamin.

Selain itu, pihak berwajib juga perlu peka dan tidak memandang enteng apabila sesuatu aduan dibuat oleh penduduk. Sebaliknya, mereka harus bertindak pantas mengkaji dan mencari penyelesaian kepada segala permasalahan yang timbul. Bahkan, pihak berwajib yang mengawal dan menguruskan pembangunan di kawasan tanah tinggi juga sepatutnya lebih prihatin serta mengambil langkah awal pencegahan dan pengawalan, bukan pemulihan sesudah berlakunya sesuatu tragedi.

Ini penting kerana dengan tindakan awal yang diambil ia mungkin mampu mengelak daripada berlakunya sebarang malapetaka yang boleh mengundang bahaya kepada penduduk sekitar. Apa yang begitu penting, sebelum meluluskan setiap pembangunan di kawasan berisiko tinggi, ia perlulah mengambil kira kriteria-kriteria yang sepatutnya dan berpandukan kepada garis panduan serta syarat-syarat yang telah ditetapkan oleh pakar geologi.

Begitu juga dengan proses sebelum membina sesebuah bangunan, antara perkara utama yang perlu diberi perhatian dan dititikberatkan ialah mengkaji terlebih dahulu pelbagai aspek keselamatan secara menyeluruh untuk jangka panjang.

Sebagai langkah kawalan, semua kawasan pembangunan sedia ada yang dibina di pinggir-pinggir dan lereng-lereng bukit perlu ditinjau semula, dinilai tahap keselamatan dan diklasifikasikan sama ada ia berada pada tahap berisiko, kurang berisiko atau selamat. Ini untuk memudahkan pemantauan dari semasa ke semasa dibuat bagi mengelakkan sebarang tragedi lebih buruk berlaku pada masa akan datang.

Apa yang penting, kejadian ini harus dijadikan pengajaran untuk kita bermuhasabah diri dan kembali kepada saranan Islam yang sebenar-benarnya dalam aspek penjagaan alam sekitar.

Dalam konteks penjagaan alam sekitar, al-Quran dan sunnah telah memberi penekanan yang serius dan garis panduan yang jelas agar alam sekitar diurus dengan penuh bijaksana. Malah, aspek pelestarian dan kepentingan alam sekitar telah dinukilkan secara tersirat dan tersurat di dalam banyak ayat al-Quran dan hadis.

Jika sikap menyayangi dan memelihara alam sekitar ini tidak tersemai kukuh dalam jiwa setiap individu muslim, ia pastinya bakal mengundang kemusnahan dan musibah yang lebih hebat lagi. Dan pastinya musibah tersebut kelak akan menimpa diri kita sendiri dan anak cucu kita pada masa akan datang.

Kita juga seharusnya menyedari bahawa hakikat sistem keseimbangan dalam alam sekitar telah diprogramkan dengan begitu sempurna oleh Maha Pencipta (Allah SWT) yang setiap satu komponen di dalamnya memainkan peranan dan fungsi masing-masing.

Perbuatan merosakkan alam sekitar adalah sama seperti kita menafikan sikap adil dan ihsan, sedangkan kedua-dua sikap ini merupakan perintah Allah yang perlu kita laksanakan dengan penuh rasa tanggungjawab. Malah, perbuatan mencemar dan merosakkan alam sekitar juga dianggap sebagai menodai fungsi kekhalifahan yang telah diamanahkan kepada kita. Ini memandangkan, bumi bukan milik mutlak kita untuk kita berbuat sesuka hati.

Sebaliknya ia adalah milik Allah yang dipinjamkan sementara kepada kita serta dituntut untuk kita menjaganya dengan sebaik mungkin. Oleh itu, janganlah kita sekali-kali bertindak melampaui batas terhadap alam seolah-olah ia tidak dihisab dan dipertanggungjawabkan di akhirat kelak.

Penulis ialah Pegawai Penyelidik Pusat Kajian Sains dan Alam Sekitar, Institut Kefahaman Islam Malaysia

Sumber : http : //www.utusan.com.my/