Rabu, 14 Oktober 2009

'Bulan bahasa, penilaian semula DBP dan sikap penutur'

Bersama Salbiah Ani

BULAN Bahasa Kebangsaan 2009 atau sebelum ini dikenali sebagai Bulan Bahasa dan Sastera Negara (BBSN) yang menjadi wahana penting bagi Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) dalam usaha memartabatkan bahasa Melayu, tetapi sesetengah pihak melihat sebaliknya.

Kelompok itu berharap DBP tidak bersikap sepi dalam perjuangan bahasa Melayu seperti sekarang dan perlu segera keluar daripada kepompong bisu, sesuai dengan kedudukannya sebagai badan paling bertanggungjawab dalam hal memartabat dan memperkasakan bahasa.

“Malaysia ada pelbagai undang-undang berkaitan bahasa Melayu, tetapi daripada segi pelaksanaan ia mendukacitakan. Badan terbabit tampak tidak cergas dan semakin lesu dalam hal kebahasaan. Lebih menyedihkan seolah-olah mati ditelan peredaran zaman.

“DBP sepatutnya berdiri sebagai badan bebas lagi berwibawa dalam hal memperkasakan bahasa Melayu dan tidak lagi wajar diletakkan di bawah Kementerian Pelajaran. Ia sepatutnya memberi arahan kepada kementerian terbabit dan bukan sebaliknya dalam hal kebahasaan.”

Ini sebahagian daripada isi hati seorang sarjana bahasa dalam melihat kemelut yang melanda bahasa Melayu pada masa kini, ketika berbincang mengenai kesesuaian gerakan bahasa sebagai acara tahunan badan terbabit, menyaksikan Kucing sebagai tuan rumah kali ini.

Tentunya ramai bersetuju bahawa dalam hal bahasa, DBP tidak lagi berbisa dan kini sepi sesepinya, seolah-olah fungsinya sudah dilupakan, baik kelompok borjuis mahupun proletariat negara ini - ada tidak menambah, tiada tidak mengurang - ditambah pula sikap sebahagian besar pegawainya sebagai ‘saya yang menurut perintah’.

Hakikat kebenaran ini dapat dilihat dalam beberapa isu semasa berkaitan bahasa, tetapi nyata DBP condong mengambil sikap berdiam diri, sedangkan hal sedemikian tidak sepatutnya berlaku dan terkini perkara berhubung gagasan 1Malaysia yang boleh dimanfaatkan demi memanjangkan hayat bahasa Melayu...

“Mengapa tidak DBP tampil ke hadapan dalam menjelaskan hal kebahasaan di negara ini berhubung perkara terbabit? Mengapa tidak dijelaskan bahawa 1 Malaysia perlu meletakkan bahasa Melayu sebagai satu-satunya bahasa pemersatu dan perpaduan negara serta semua tanpa mengira bangsa dan pangkat, mesti menerima hakikat ini.

“Bahasa lain di negara ini terletak sebagai bahasa nombor dua dan seterusnya tanpa menafikan penguasaan lebih daripada satu bahasa perlu, apalagi bahasa Inggeris turut perlu dikuasai sebagai pelengkap menaikkan nilai daya saing dalam pasaran guna tenaga,” ujarnya.

Hendaknya langkah Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, mengisytiharkan Oktober sebagai bulan bahasa untuk peringkat kementerian, kerajaan negeri dan agensi kerajaan selari dengan BBK, tidak diterjemah secara harfiah iaitu dihayati untuk sebulan saja sepanjang tahun!

Jika ini yang ditafsir, maka bahasa Melayu di negara ini akan terus hilang punca memandangkan ia membabitkan badan yang sepatutnya memperkasanya dan jangan hendaknya pendekatan berhemah dijadikan pilihan seperti diakui sebuah kerajaan negeri, lalu lebih 30 tahun masih gagal merealisasikan hasrat negara berhubung bahasa!

Hendaknya DBP tidak terpengaruh dengan cadangan sesetengah pihak agar badan terbabit memberi tumpuan mewara-warakan hal kebahasaan melalui media aliran baru semata-mata dengan hujah bahawa ia trend terkini yang perlu dimanfaatkan untuk bergerak seiring dengan tuntutan zaman!.

Ini kerana hakikatnya, media cetak tetap ada fungsi istimewa dalam hal kebahasaan dengan kelompok sasaran berbeza, tanpa menafikan wahana elektronik mahupun internet yang menjadi kegilaan ramai pada masa ini, tetapi kelompok ini tidak akan pernah peduli hal berhubung bahasa dan kerana itu mereka yang perlu ditarbiahkan!

“Saya tidak menafikan kelompok muda menjadikan laman sesawang sebagai sasaran capaian mereka. Orang seperti saya menjadikan media elektronik sebagai sumber utama mendapatkan maklumat dalam banyak hal. Bagaimanapun jangan lupa, masih ada kelompok yang mengisi masa luwes mereka dengan membaca akhbar,” ujar seorang teman pula.

Teman ini mempertahankan pandangannya dengan mengemukakan hujah bahawa pendatang baru dunia hiburan tanah air, Yunalis Zarai atau Yuna, tidak akan dikenali dan mampu mengembangkan sayapnya sekiranya kekal di media internet.

Penilaian semula fungsi DBP dan kedudukan bahasa Melayu sebagai bahasa perpaduan @pemersatu negara ini apalagi dengan konsep 1 Malaysia perlu direnung dan dibincangkan sejujur-jujurnya tanpa mengetepikan realiti bahasa Melayu hari ini dari segi layanan rakyat Malaysia terhadapnya selaku penuturnya.

Dengan cara ini, tentunya BBK tidak tampil sebagai sekadar pesta tahunan atau acara bermusim berhubung usaha memartabat dan memperkasakan bahasa Melayu serta program utama DBP dalam mengembangkan bahasa itu tidak menjadi sekadar projek gajah putih atau menjirus air di daun keladi!

Sumber : http: //www.bharian.com.my/

ISU PENGGUNAAN BAHASA MELAYU DI IPT SWASTA

MQA/LAN mesti pastikan IPTS martabatkan bahasa Melayu

SAYA merupakan seorang pensyarah di sebuah Institusi Pendidikan Tinggi Awam (IPTA) di ibu negara. Dalam kesibukan kita membicarakan tentang Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris (PPSMI), saya terpanggil untuk melontarkan isu yang hampir sama dengan PPSMI. Namun ia bukan melibatkan pelajar-pelajar di sekolah, tetapi fokusnya adalah kepada penuntut-penuntut di Institusi Pendidikan Tinggi Swasta (IPTS).

Menurut kajian saya, hampir semua IPTS yang menjadi tumpuan utama di Malaysia menjadikan bahasa Inggeris sebagai medium utama pendidikan mereka.

Hal ini sememangnya tidak dapat disangkal kerana kita sedia maklum tentang kedudukan bahasa Inggeris di Malaysia yang pada hemat saya, sudah melangkaui kedudukan bahasa Melayu yang hanya berpaut pada tiang Perkara 152 Perlembagaan Persekutuan. Saya juga tertanya-tanya sama ada tiang tersebut kukuh atau semakin rapuh akibat terhakis dengan gelora dan gelombang kemaraan bahasa Inggeris.

Hasil kajian saya menunjukkan hampir semua bidang kursus yang ditawarkan di IPTS diajar dalam bahasa Inggeris, termasuklah subjek wajib Agensi Kelayakan Malaysia/Lembaga Akreditasi Negara (MQA/LAN). Kecuali subjek Bahasa Kebangsaan, semua subjek MQA/LAN yang lain iaitu Pengajian Malaysia, Pengajian Islam dan Pengajian Moral diajar dalam bahasa Inggeris. Persoalan saya, di manakah peranan yang dimainkan oleh pihak swasta (IPTS) dalam memartabatkan Bahasa Kebangsaan?

Soalan ini juga saya ajukan kepada pihak MQA/LAN. Di manakah peranan anda sebagai sebuah agensi kerajaan dalam memartabatkan Perkara 152 ini? Saya sedar tentang keperluan penggunaan bahasa Inggeris pada alaf ini. Namun sebagai bahasa rasmi di Malaysia, saya melihat kedudukan bahasa Melayu seperti tergolong dalam kelompok bahasa yang tidak diperlukan untuk bidang ilmu.

Justeru saya memohon kepada MQA/LAN, yang bertanggungjawab memberi akreditasi kepada IPTS, supaya 'meWAJIBkan' semua subjek MQA/LAN diajar dalam bahasa Melayu agar bahasa ini tidak dipandang hina hingga ia terbuang dan tidak dipandang oleh pihak IPTS.

Setidak-tidaknya bahasa Melayu masih ada ruang untuk terus digunakan walaupun agak jauh untuk melihat ia terus dimartabatkan.

'Sesuatu bahasa akan menjadi mulia jika kita mengangkat kemuliaannya dengan menggunakannya, namun ia akan menjadi hina dan terbuang jika kita meminggirkannya.'

PUTERA KELANA

Petaling Jaya, Selangor

Sumber : http://www.utusan.com.my/

Bahasa Yang Difahami Dan Dihargai Semua

Oleh Zulkiple Ibrahim

Kerajaan mengisytiharkan Oktober sebagai Bulan Bahasa Kebangsaan untuk meningkatkan kesedaran pentingnya Bahasa Kebangsaan sebagai alat memupuk perpaduan. Berikut ialah bahagian akhir daripada dua siri rencana mengenainya.

KUALA LUMPUR, 14 Okt (Bernama) -- "Bahasa Malaysia memang senang dipelajari. Pelancong asing sepatutnya dengan mudah dapat bertutur bahasa Kebangsaan Malaysia," kata sukarelawan American Peace Corps Frank Healey kepada Bernama di sini baru-baru ini.

Beliau berkata terdapat beberapa faktor yang turut membantu memudahkan Bahasa Malaysia dipelajari termasuk dari segi fonetik, ejaan dan nahu yang tidak rumit.

"Satu sebab yang utama, Bahasa Malaysia ditulis dalam bentuk ejaan rumi dan ini menyenangkan mereka dari negara yang berbahasa Inggeris seperti United Kingdom, Amerika Syarikat, Australia dan New Zealand bertutur dalam bahasa itu", katanya.

Ramai juga dari kalangan ekspatriat asing di negara ini sudah pandai bertutur dalam Bahasa Malaysia, walaupun secara ringkas tapi cukup untuk difahami oleh orang yang mendengarnya.

Itulah pengalaman pemandu teksi Abu Bakar Ibrahim.

"Saya ada ambil ramai penumpang 'Mat Salleh' dan mereka pandai bertutur Bahasa Malaysia yang mudah," kata beliau.

FAHAMAN ASAS

"Warga Bangladesh dan India yang bekerja dalam sektor pekhidmatan di Malaysia pun pandai bertutur Bahasa Malaysia walapun sebutan dan penggunaannya tidak berapa tepat," kata ahli fisioterapi wanita dari Filipina, Joey Dalisay.

Menurut Dalisay, orang asing boleh bertutur Bahasa Malaysia dengan agak baik apabila beliau dapat menguasai perkataan-perkataan yang asas serta faham tentang penggunaan nahu.

Pensyarah linguistik Abdul Rasheed Abd Rahman berkata Bahasa Melayu (Bahasa Malaysia) ialah bahasa yang terbesar di Asia Tenggara dan antara yang paling meluas penggunaannya di Asia.

Negara yang menggunakan bahasa itu ialah Malaysia, Singapura, Indonesia, Brunei, Selatan Thailand, Timur Leste dan beberapa kawasan di selatan Filipina.

"Bahasa ini diterima kerana mudah sebutannya dan senang untuk dikuasai apatah lagi kepentinganya dari segi impak kebudayaan dan sosial".

Kata Abdul Rasheed, Bahasa Malaysia mempunyai beberapa perkataan yang dipinjam dari bahasa lain seperti bahasa Inggeris, Arab, Sanskrit, Tamil, Parsi, Portugis, Belanda dan beberapa loghat Cina.

Dalam negara ini, Bahasa Malaysia ialah bahasa untuk semua, kata Abdul Rasheed.

"Ia bahasa 1Malaysia, seperti yang dinginkan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Abdul Razak", tambah beliau.

APA KATA ORANG MUDA?

Bila ditanya apa perasaan beliau ketika bertutur dalam Bahasa Malaysia dengan rakan-rakan dari kaum lain, mahasiswa Universiti Teknologi Mara (UiTM) Muhamad Zul Azraii Zulkiple berkata:

"Saya tak pernah rasa rendah diri bila berkomunikasi dalam Bahasa Malaysia. Bahkan saya berasa bangga kerana bahasa itu mencerminkan asal-usul saya. Rakan-rakan bukan Melayu pun memang fasih dalam Bahasa Malaysia," katanya.

Bagi Muhamad Zul Azraii, tiada asas untuk mengatakan sebagai 'tidak mengancam' bila berkomunikasi dalam Bahasa Malaysia.

Semua kementerian, kerajaan negeri dan agensi kerajaan telah diarah untuk melaksanakan program Bulan Bahasa Kebangsaan sepanjang bulan Oktober tahun depan bertujuan meningkatkan kesedaran dalam kalangan rakyat akan pentingnya Bahasa Kebangsaan sebagai alat memupuk perpaduan serta bahasa komunikasi.

PEGUAM

Menurut laporan berita, hampir 80 peratus daripada 13,000 peguam di negara ini kini menggunakan Bahasa Malaysia ketika mengendalikan kes di mahkamah.

Dalam laporan itu, Pengerusi Jawatankuasa Bahasa Melayu Majlis Peguam Malaysia, Muhammad Hasif Hassan berkata penggunaan bahasa kebangsaan meningkat sejak lima tahun kebelakangan ini walaupun peguam menghadapi kesukaran dari sudut istilah, tatabahasa dan terjemahan.

"Penterjemahan sedikit sukar apabila istilah, tatabahasa dan laras bahasa undang-undang berbeza dengan bahasa seharian yang biasa digunakan. Bagaimanapun kami yakin dapat menggunakan Bahasa Melayu sepenuhnya tidak lama lagi", beliau dilaporkan berkata.

Katanya walaupun kebanyakan peguam mengikuti pengajian mereka dalam bahasa Inggeris tetapi mereka mengambil inisiatif sendiri untuk menggunakan Bahasa Kebangsaan untuk prosiding mahkahmah.

BAHASA UNTUK SEMUA

Pada tahun 2007, Najib yang ketika itu Timbalan Perdana Menteri mengumumkan bahawa Kabinet membuat keputusan menukar istilah Bahasa Melayu kepada Bahasa Malaysia bagi menunjukkan bahasa itu milik semua kaum.

Menurut Najib, kerajaan sedar Bahasa Kebangsaan merujuk kepada Bahasa Melayu tetapi mahu menjadikannya sebagai bahasa untuk semua rakyat tanpa mengira lapisan masyarakat dan keturunan etnik.

"Pandangan kita (kerajaan) ialah supaya Bahasa Kebangsaan jadi milik semua.

"Kalau kita anggap ia sebagai Bahasa Malaysia, bahasa itu adalah milik kita semua. Itulah rasionalnya... untuk tujuan perpaduan, penggunaan, integriti dan bersatu hati," Najib dilaporkan berkata.

Langkah Kabinet menukar Bahasa Melayu kepada Bahasa Malaysia dua tahun dahulu juga selari dengan konsep gagasan 1Malaysia.

APA KATA RAKYAT BIASA?

"Jika semua rakyat Malaysia menggunakan Bahasa Malaysia dalam semua rutin harian mereka, dapatlah disemai perasaan jati diri dalam diri kita semua tidak kira apa bangsa dan asal-usul", kata Jamiliah Othman, seorang jururawat.

Pusat-pusat pengajian tinggi negara telah menggunakan Bahasa Malaysia sepenuhnya dalam kursus profesional seperti perubatan, pergigian, kejuruteraan dan seni bina sejak awal tahun 1980-an.

Istilah Bahasa Malaysia diperkenal oleh Perdana Menteri yang pertama, Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj, kerana ia mencerminkan identiti Malaysia.

BAHASA 'NEUTRAL"

Ramai menganggap Bahasa Malaysia sebagai bahasa yang 'neutral' dan tidak terikat kepada sebarang kumpulan etnik.

Bagaimanapun kata seorang pensyarah kanan Universiti Malaya (UM), yang enggan dikenali, memandangkan Bahasa Malaysia asalnya daripada Bahasa Melayu, maka tidak dapat dielakkan daripada dikaitkan dengan masyarakat Melayu.

"Rakyat Malaysia telah menerima Bahasa Malaysia sebagai bahasa kebangsaan dan Bahasa Malaysia bukan lagi hak eksklusif orang Melayu, tetapi oleh semua rakyat di negara ini sesuai dengan apa yang dimahukan dengan konsep 1Malaysia", kata beliau.

Seperti kata seorang rakan penulis, Wee Tean Swee yang berasal dari Kelantan, beliau menggunakan Bahasa Malaysia dalam pertuturan dengan rakan-rakan sejak dari sekolah rendah lagi.

"Di rumah pun, saya akan bertutur dengan ibu bapa serta adik-beradik dengan menggunakan bahasa kebangsaan," katanya.

Sumber : Bernama