Selasa, 21 Julai 2009

ISI-ISI KARANGAN SPM BERDASARKAN ISU TERPILIH

(a) Kepentingan Seni Mempertahankan Diri

1. Menghargai seni warisan
2. Melambangkan budaya warisan yang dipandang tinggi
3. Menjaga kesihatan diri
4. Menjaga keselamatan diri
5. Menjaga disiplin dalam kehidupan
6. Mengeratkan hubungan kekeluargaan /silaturahim
7. Melatih bakat kepimpinan
8. Saling menghormati antara ahli kumpulan
9. Menghargai keistimewaan seseorang dan menilai kekurangan diri.

(b) Kepentingan Pengangkutan Awam

1. Menjimatkan kos.
2. Mengatasi masalah kesesakan lalu lintas.
3. Mengurangkan kadar kemalangan jalan raya.
4. Meningkatkan sistem pengangkutan awam.
5. Mengatasi masalah tempat letak kereta.
6. Mewujudkan sifat bekerjasama dan bertolak ansur.

(c) Manfaat ICT Terhadap Masyarakat

1. Memudahkan kerja
2. Merapatkan dunia global
3. Melambangkan imej kemajuan
4. Dapat menambah pengetahuan melalui pemerkasaan internet dan akses kendiri.
5. Pendidikan Jarak Jauh (PJJ) dapat memberikan peluang kepada masyarakat melanjutkan pengajian ke peringkat yang lebih tinggi.
6. Maklumat di hujung jari.

(d) Cara-cara Untuk Memupuk Integrasi Nasional

1. Pelbagai aktiviti kelab/persatuan (kokurikulum) pada pelbagai peringkat mestilah melibatkan semua kaum dan etnik termasuk di Sabah dan Sarawak.
2. Penggunaan bahasa Melayu sebagai bahasa perpaduan:
- Bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan
- Mudah dipelajari dan dikuasai oleh semua kaum.
3. Aktiviti sukan dan rekreasi dapat menyatupadukan kaum.
4. Penempatan kediaman.
- Penyusunan kawasan perumahan / tanah @ rumah dijual mestilah mempunyai gabungan kaum dalam sesuatu kawasan/lorong perumahan.
- Ada Rukun Tetangga: nama-nama bertugas.
5. Mewujudkan sekolah wawasan
6. Program rumah terbuka

(e) Strategi Untuk Memupuk Minat Membaca

1. Peranan ibu bapa menyediakan perpustakaan mini dan bahan bacaan di rumah.
2. Pihak sekolah melaksanakan program Nilam dan Bukti secara berterusan dan menyeluruh.
3. Galakan daripada kerajaan – melalui Kempen Bulan Membaca (bulan Julai Bulan Membaca), kerjasama dengan Dewan Bahasa dan Pustaka.
4. Media massa sering menyiarkan rencara / dokumentasi tentang kepentingan membaca.
5. Pihak swasta @ NGO mengadakan pelbagai bentuk sayembara (pertandingan) seperti bercerita, penulisan cerita, puisi dan esei bagi menggalakkan pelajar membaca.

(f) Faedah-Faedah Mengamalkan Nilai Murni Dalam Kalangan Masyarakat

1. Mengeratkan hubungan silaturahim / kekeluargaan.
2. Mewujudkan amalan saling menghormati.
3. Memupuk rasa tanggungjawab.
4. Memudahkan sesuatu kerja.
5. Menjimatkan masa.
6. Menjimatkan kos.
7. Memahami budaya sesuatu kaum.
8. Memperkasa konsep kejiranan.

(g) Faedah Aktiviti Beriadah Rakyat Malaysia

1. Kesihatan akan terjamin dan tidak mudah terjejas atau dihinggapi penyakit.
2. Merapatkan hubungan silaturahim antara kaum dan ahli komuniti setempat.
3. Memberikan peluang kepada ahli masyarakat agar terlibat dengan aktiviti riadah khususnya kepada golongan yang tidak meminati aktiviti sukan dan permainan.
4. Meredakan stres / menenangkan fikiran selepas bekerja.
5. Melahirkan warganegara / pekerja yang produktif.

(h) Faedah Gotong-royong

1. Melahirkan konsep pemilikan bersama.
2. Menjimatkan kos.
3. Menjimatkan masa.
4. Memupuk perpaduan dalam kalangan anggota masyarakat setempat.
5. Mendidik sikap ingin memberikan sumbangan secara sukarela.
# Cadangan Peribahasa:
- Hati gajah sama dilapah, hati kuman sama dicicah.
- Bagai aur dengan tebing.
- Jangan jadi seperti enau dalam belukar, melepaskan pucuk masing-masing.

MENCARI BAHAGIA MELALUI SABAR

Apabila kita diuji dengan kesusahan dan kepayahan lalu kita bersabar, maka hati kita akan tenang dan hati kita akan rasa bahagia. Kita yakin apa yang berlaku adalah ujian dan Allah swt mengetahui apa yang terbaik untuk kita Kebahagian kita boleh perolehi apabila kita bersabar dan menghadapan berbagai masalah dalam kehidupan.

Hakikat ini dijelaskan oleh Rasulullah s.a.w.

عجبا لأمر المؤمن إن أمره كله خير إن أصابته سراء شكر فكان خيرا له وإن أصابته ضراء صبر وكان خيرا له وليس ذلك لأحد إلا للمؤمن.

Maksudnya; Sungguh menghairankan urusan orang beriman, Semua urusanya baik, apabila mendapat nikmat kesenengan, ia bersyukur, maka baiklah baginya dan apabila ditimpa kesusahan, ia bersabar maka baik jugalah baginya. Dan sifat tersebut tidak ada melainkan bagi orang yang beriman.

Sabar adalah sifat mahmudah yang amat penting dalam kehidupan manusia. Sabar membawa kepada kebahagian, sabar akan membawa kepada ketenangan dan sabar membawa redha Allah s.w.t. Apabila seseorang mencapai redha Allah s.w.t maka itulah hakikat kebahagian yang hakiki.

Sifat sabar banyak mempengaruhi kehidupan manusia yang membawa kepada kebaikan sebaliknya orang yang tidak mempunyai sifat sabar akan melakukan perkara-perkara yang boleh memudharatkan dan menyusahkan orang lain. Apabila kita mampu mengawal hati kita dan sematkan sifat sabar didalammnya insyaallah ketenangan dan kebahagian dapat kita rasai.

Banyak tempat Allah s.w.t menyebutkan sifat sabar dalam al-Quran antaranya ialah;

Firman Allah swt;

وَلَنَبْلُوَنَّكُمْ بِشَيْءٍ مِنَ الْخَوْفِ وَالْجُوعِ وَنَقْصٍ مِنَ الْأَمْوَالِ وَالْأَنْفُسِ وَالثَّمَرَاتِ وَبَشِّرِ الصَّابِرِينَ

Maksudnya; Dan kami berikan ujian kepadamu, dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan. dan berikanlah berita gembira kepada orang-orang yang sabar.(al-Baqarah:155).

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اصْبِرُوا وَصَابِرُوا وَرَابِطُوا وَاتَّقُوا اللَّهَ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ

Maksudnya; Hai orang-orang yang beriman, Bersabarlah kamu dan kuatkanlah kesabaranmu dan tetaplah bersiap siaga (di perbatasan negerimu) dan bertakwalah kepada Allah, supaya kamu beruntung.: Dan Allah sayng kepada orang-orang yang sabar.( Ali Imran :200)

إِنَّمَا يُوَفَّى الصَّابِرُونَ أَجْرَهُمْ بِغَيْرِ حِسَابٍ

Maksudnya; Sesungguhnya Hanya orang-orang yang Bersabarlah yang dicukupkan pahala mereka tanpa batas.(al-Zumar:10)

Sabda Rasulullah s.a.w.

واعلم أن النصر مع الصبر

Maksudnya; Dan ketahuilah sesungguhnya kemenangan dan kejayaan itu bersama orang yang sabar.

Dalam sebuah hadis Qudsi, Allah s.w.t berkata;

إذا ابتليت عبدي بحبيبتيه ثم صبر عوضته منهما الجنة

Maksudnya; Apabila Aku menguji hambaku dengan kehilangan dua orang yang disayangi lalu ia bersabar nescaya aku gantikan keduanya dengan syurga.

Sifat sabar perlu ketika menghadapi tiga perkara berikut:

1. Bersabar dalam mengerjakan segala perintah Allah.

2. Bersabar dalam meninggalkan segala larangan Allah

3. Bersabar dalam menghadapi ujian kesusahan dan kepayahan.

Sifat sabar itu dipuji pada syara‘ kerana seseorang yang bersifat sabar menunjukkan ia beriman dengan sempurna kepada Allah, dan menunjukkan ia taat dan menjunjung segala perintah agama.

Orang yang beriman kepada Allah mengetahui bahawa segala perkara yang berlaku ke atas drinya adalah kehendak Allah yang tidak dapat dielak lagi. Begitulah juga orang yang taat, tidak akan merasa susah dalam mengerjakan segala perintah Allah dan meninggalkan laranganNya.

Dengan sikap dan perasaan seperti ini seseorang dengan sifat sabar akan merasa tenang dan bahagia seterusnya kehidupannya dalam keadaan yang bahagia walaupun apa yang dihajati tidak kesampaian atau kehilangan sesuatu yang disayangi.

Sumber : http://usrahrasahati.blogspot.com/

Apollo 11 dan penerokaan angkasa negara

Oleh MOHD. KHUZAIRI ISMAIL

EMPAT puluh tahun telah berlalu sejak Neil Armstrong menjadi manusia pertama menjejakkan kaki ke bulan pada 20 Julai 1969. Misi menggunakan pesawat angkasa lepas Apollo 11 itu turut membawa dua lagi angkasawan Pentadbiran Aeronautik dan Angkasa lepas Kebangsaan Amerika Syarikat (NASA).

Mereka ialah Michael Collins sebagai juruterbang modul dan Edwin "Buzz" Aldrin Jr. iaitu juruterbang modul lunar. Aldrin menjadi manusia kedua menjejakkan kaki ke bulan iaitu lewat kira-kira 20 minit berbanding Armstrong.

Kejayaan Apollo 11 sebenarnya dirintis lebih awal oleh sekumpulan angkasawan iaitu Frank Borman, Jim Lovell dan William Anders. Mereka berjaya memasuki orbit bulan menggunakan pesawat angkasa lepas Apollo 8 pada 21 Disember 1968 itu.

Kejayaan Apollo 8 itu sebenarnya lebih bersejarah kerana ia membuka pintu kepada manusia untuk menyingkap rahsia alam. Ia juga membawa perlumbaan manusia ke angkasa pada tahap yang baru.

Pelbagai misi kajian dilakukan termasuk mengkaji mekanik tanah, meteoroid, gempa di Bumi, aliran haba, julat Bulan, medan magnet dan angin suria.

Di peringkat antarabangsa pula, kejayaan NASA mendorong beberapa negara lain meningkatkan kemampuan penerokaan angkasa mereka. Meskipun perlumbaan itu lebih kepada kepentingan politik dan pertahanan, namun ia membawa bersama manfaat lain.

Bidang komunikasi misalnya berkembang pantas apabila lebih banyak satelit dilancar dan mengorbit bumi. Teknologi seperti pemetaan digital, pengemudian satelit, teleperubatan dan banyak lagi berkembang pesat dengan sokongan satelit.

Malaysia sendiri memiliki lima buah satelit termasuk yang baru dilancarkan pada 22 Jun lalu iaitu Measat-3a. Satelit itu menyertai satelit Measat-1 dan Measat-2 yang sudah berada di orbit sejak 1996 serta Measat-3 pada 12 Disember 2006.

Satelit itu antara lain berkemampuan menyediakan perkhidmatan komunikasi C-band di seluruh benua Asia, Asia Barat dan Afrika. Dengan 17 ruang orbit yang diperuntukkan kepada Malaysia, adalah pasti untuk menyaksikan lebih banyak satelit yang dibangunkan sepenuhnya oleh kepakaran tempatan menjelajah angkasa pada masa depan.

Di atas peta astronomi dunia pula, Malaysia turut tercatat sebagai sebuah negara yang berjaya melahirkan angkasawan. Dr. Sheikh Muzaffar Shukor menjalankan kajian di Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS) selama 10 hari bermula 10 Oktober dan pulang ke bumi pada 21 Oktober 2007.

Kejayaan Sheikh Muzaffar itu melakar sejarah yang baru kepada pembinaan tamadun bangsa dan negara Malaysia. Ia juga merupakan kemuncak kepada penguasaan bidang ilmu sains dan teknologi di kalangan rakyat tempatan.

Ekoran kejayaan Sheikh Muzaffar itu juga, Malaysia meletakkan sasaran untuk menyaksikan anak tempatan pertama mendarat di bulan pada 2020. Mungkin impian ini kedengaran terlalu optimistik.

Tetapi ia bukanlah angan-angan kosong sebaliknya boleh dicapai dengan kesungguhan semua pihak. Misi menghantar angkasawan seterusnya termasuk ke bulan ini adalah misi yang sangat bermakna dan tidak boleh dianggap satu pembaziran.

Ia sebaliknya bakal memberi impak yang sangat besar terhadap pembangunan kepakaran tempatan dan kapasiti bidang biologi graviti serta penyelidikan angkasa. Kita sudah pun membuktikan kemampuan dengan kelahiran angkasawan pertama hanya selepas 50 tahun kemerdekaan negara.

Maka, tidak mustahil dalam tempoh seperti itu atau mungkin lebih awal lagi, seorang rakyat Malaysia akan menjejakkan kaki di tempat sama Armstrong meninggalkan jejaknya 40 tahun lalu.

Sumber : http://www.utusan.com.my/