Ahad, 20 Januari 2013

ISU PENDIDIKAN : Hanya 6 guru mohon kebenaran aktif berpolitikJOHOR BAHRU - Kementerian Pelajaran hanya menerima enam permohonan daripada pegawai pendidikan perkhidmatan siswazah Gred DG41 hingga DG48 untuk melibatkan diri dalam politik.

Timbalan Menteri Pelajaran, Dr Mohd Puad Zarkashi berkata, permohonan kurang memberangsangkan itu berkemungkinan disebabkan mereka bimbang dikenakan tindakan sekiranya terlibat dengan aktiviti sedemikian.

"Mungkin mereka (guru) takut dedahkan identiti sedangkan mereka tidak perlu ragu-ragu kerana kerajaan tidak akan mengambil tindakan.

"Contohnya, tiada tindakan diambil terhadap pelajar yang aktif berpolitik selepas pindaan terhadap Akta Universiti dan Kolej Universiti (AUKU) dilakukan.

Jadi, sebaik-baiknya, minta kebenaran jika hendak berpolitik dan jangan bawa hal politik ke dalam sekolah," katanya kepada pemberita selepas menutup Forum Bual Bicara Strategik Penyatuan Umat Islam Bersama Pesara Guru Negeri Johor, di sini, hari ini.

Mulai 1 Ogos 2010, kerajaan membenarkan pegawai pendidikan perkhidmatan siswazah Gred DG41 hingga DG48 membabitkan diri dalam politik dengan syarat kebenaran rasmi perlu dibuat terlebih dahulu.

Beliau berkata, kebenaran berpolitik dengan syarat tidak memegang jawatan penting seperti pengetua dan pegawai pelajaran itu bertujuan melahirkan lebih ramai pelapis pemimpin selain melambangkan tugas guru sebagai pemimpin bukan sekadar di bilik darjah tetapi di peringkat masyarakat.

Sementara itu, Mohd Puad berkata, dialog Kabinet berkenaan Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2013-2025 akan diadakan 30 Januari ini bagi membincangkan mengenai pelaksanaannya.

Dialog itu, katanya, merupakan sesi terakhir perbincangan sebelum pelan tersebut dikemukakan kepada kabinet untuk diluluskan.

September lepas, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak melancarkan Laporan Awal Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2013-2025 yang menggariskan 11 anjakan strategik dan operasi untuk mengubah sistem pendidikan negara.

Antara yang digariskan adalah menyediakan akses sama rata untuk pendidikan berkualiti dengan standard antarabangsa, memastikan setiap pelajar fasih dalam Bahasa Malaysia dan Inggeris, membangunkan rakyat Malaysia yang dipacu nilai murni dan menjadikan perguruan sebagai profesion pilihan.

Mengenai perbuatan Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil Taman Ungku Tun Aminah, dekat Skudai, Johor Baharu menawarkan diskaun yuran komputer bagi menggalakkan ibu bapa membayar yuran terbabit menggunakan wang Bantuan Khas Awal Persekolahan sebanyak RM100, beliau berkata arahan sudah dikeluarkan kepada Jabatan Pelajaran Johor untuk menyiasat dan mengenakan tindakan sewajarnya terhadap sekolah itu.

Beliau berkata, perbuatan itu melanggar pekeliling yang dikeluarkan dan kementerian tidak mahu perbuatan seumpama itu dijadikan isu oleh ibu bapa para pelajar. - Bernama

ISU SAINS DAN TEKNOLOGI : Akan pupuskah surat khabar?


Oleh : HAFIZAHRIL HAMID

RAMAI pihak berpandangan industri penerbitan terutama surat khabar dan majalah kini sudah sampai ke penghujung.

Keadaan ini berbeza jika dibandingkan pada 15 atau 20 tahun lepas yang mana sumber utama mendapatkan maklumat hanya berlandaskan surat khabar, buku dan majalah.

Kini surat khabar dikatakan sebagai sumber maklumat yang ketinggalan zaman jika dibandingkan dengan media baru yang semakin berleluasa penggunaannya.

Sumber media baru seperti blog, portal berita mahupun laman sosial seperti Facebook dan Twitter semakin mendapat tempat dalam kalangan masyarakat terutama orang muda.

Sebenarnya perkara sama pernah berlaku apabila televisyen dan radio menjadi fenomena dalam kalangan masyarakat sekitar 1950-an dan 60-an.

Ramai yang berpandangan televisyen bakal mengakibatkan surat khabar akan melalui liku-liku sukar kerana peranannya yang lebih menyeluruh.

Namun surat khabar masih kekal utuh bukan sahaja dalam menyampaikan maklumat bahkan menjadi teras dalam mencambah dan menyebar pemikiran rakyat.

Pupus

Terdapat pihak yang berpandangan surat khabar tidak mampu bertahan lama. Ada yang berpandangan dalam tempoh 20 hingga 30 tahun lagi surat khabar akan pupus.

Ada yang lebih dangkal hanya mensasarkan dalam tempoh lima tahun surat khabar akan disimpan di muzium berdasarkan kajian yang dilakukan oleh USC Annenberg's Center for the Digital Future.

Tidak dinafikan surat khabar kini melalui zaman kelamnya. Edaran akhbar di seluruh dunia kini merosot dengan mendadak atas faktor medium media baru yang bercambah tidak terkawal.

Sejak akhbar pertama di dunia, Relation aller F├╝rnemmen und gedenckw├╝rdigen Historien membuat kemunculan di Jerman pada 1605, tradisi pembacaan akhbar menjadi satu kemestian dalam kehidupan seharian.

Begitu juga apabila surat khabar pertama wujud di negara ini melalui The Prince of Wales Island Gazette pada 1806 di Pulau Pinang, ia menjadi pemangkin awal dalam mendidik dan mengubah pemikiran masyarakat tempatan.

Namun kini peranan ini cuba diambil alih oleh media baru yang kebanyakannya masih belum teruji kewibawaannya.

Sehingga kini ternyata surat khabar masih mempunyai kekuatannya sendiri terutama dalam laporan berita yang tepat dan kredibel selain menjadi pilihan para pengiklan, sesuatu yang masih belum dapat ditandingi oleh media baru.

Nasib surat khabar sama ada pupus atau tidak akan hanya ditentukan oleh masyarakat jika mereka merasakan tidak lagi memerlukannya.

 Sumber : http : //www.utusan.com.my/

ISU SUKAN : Chong Wei Lengkapkan Gelaran Ke-9 Terbuka MalaysiaKUALA LUMPUR : Pemain nombor satu dunia, Datuk Lee Chong Wei mencatat rekod enam kali berturut-turut bergelar juara Terbuka Malaysia Maybank sekali gus menambah koleksi trofi kesembilan kejohanan tahunan ini selepas menewaskan Sony Dwi Kuncoro dari Indonesia pada aksi akhir di Stadium Putra, Bukit Jalil, Ahad.

Pemain berusia 30 tahun itu menewaskan pemain kelima dunia dari Indonesia ini 21-7 21-8 dalam tempoh 32 minit.

Kemenangan ini juga mencatat rekod kemenangan 8 - 5 memihak kepada Chong Wei ke atas Sony sejak tahun 2007.

"Saya teruja dengan kemenangan hari ini sekali gus mencatat rekod juara sembilan kali.

"Sokongan daripada peminat-peminat yang datang juga memberi semangat untuk saya meraih kemenangan ini," jelasnya selepas perlawanan.

Sebagai rekod, Chong Wei turut meraih kejuaraan kejohanan ini pada tahun 2004, 2005, 2006, 2008, 2009, 2010, 2011 dan 2012.

Kejayaan ini juga merupakan rentetan kemenangan kedua Chong Wei tahun ini selepas turut menjuarai Terbuka Korea dua minggu lalu.

Sumber : http : //www.mstar.com.my/

MENYELAMI MAKSUD YANG TERSIRAT (Siri 17)


Membelah buluh, satu diangkat satu dipijak

Seseorang yang membelah buluh, biasanya sebelah dipijak manakala sebelah lagi diangkat kerana itulah cara membelah buluh dengan mudah. Orang tua-tua dulu menjadikannya contoh untuk dijadikan peribahasa.

Peribahasa ini bermaksud seorang pemimpin atau ketua yang tidak adil dalam melayani rakyat atau pengikut-pengikutnya. Sebelah pihak dilayan dengan baik dan terhormat, tetapi pihak yang sebelah lagi dihina atau diberi layanan yang tidak sepatutnya.

Begitu juga dalam menimbangkan sesuatu perkara yang berlaku antara dua orang atau dua puak. Dengan  jelas ia berpihak kepada seseorang atau satu puak, justeru sekiranya menjatuhkan hukuman tentulah akan  berat sebelah.

Peribahasa ini boleh dikiaskan kepada perilaku seseorang wakil rakyat dalam melayani rakyat yang diwakilinya. Setiap wakil rakyat  wajib memberikan layanan yang adil atau saksama kepada semua rakyat yang datang megadukan hal kepadanya.

Sekiranya ada antara wakil rakyat yang melakukan kezaliman seperti maksud peribahasa ini, ia bukanlah orang yang berwibawa sebagai ketua atau pemimpin rakyat. Sikap sedemikian sudah tentu akhirnya akan menyusahkan dirinya sendiri. Dalam hal ini, pemimpin sedemikian  sebenarnya tidak layak untuk menjawat jawatan wakil rakyat  kerana telah mengkhianati tanggung jawab yang telah diamanahkan kepadanya.

Dalam Islam, keadilan didefinisikan sebagai 'meletakkan sesuatu pada tempat yang sepatutnya'. Definisi ini menggambarkan bahawa keadilan bukan sahaja merupakan tuntutan agama malah ia juga adalah satu tuntutan moral yang perlu ditunaikan. Meletakkan sesuatu pada tempatnya yang sesuai adalah suatu konsep yang diterima pakai oleh manusia tanpa mengira bangsa dan agama serta warna kulit. Dalam Islam, keadilan adalah suatu yang perlu diamalkan oleh setiap Muslim. Di dalam al-Quran Allah berfirman:

''Dan apabila kamu menjalankan hukuman dalam kalangan manusia maka hendaklah kamu berhukum dengan adil'' - al-Nisa: 58.

Ayat ini pada zahirnya lebih menumpukan kepada golongan pemerintah ataupun mereka yang mempunyai  kuasa  kerana golongan inilah yang banyak sekali terlibat di dalam menjatuhkan sesuatu hukuman atau keputusan yang berkaitan dengan kebajikan rakyat jelata. Keadilan dalam konteks ini bermaksud bahawa para pemerintah mestilah menjalankan segala tanggungjawab yang mereka pikul dengan penuh amanah dan tanggungjawab.

Keadilan mestilah diberikan kepada setiap rakyat tanpa mengira kedudukan mereka. Hal ini kerana setiap  rakyat berada di bawah tanggungjawab pemerintah dan tanggungjawab ini akan dipersoalkan oleh Allah di hari akhirat nanti. Dalam sebuah hadis Rasulullah bersabda yang bermaksud: ''Setiap orang di antara kamu adalah pemimpin dan setiap kamu akan dipersoalkan tentang orang yang berada di bawah jagaan mereka.''

Berdasarkan kepada hadis ini, kita dapat melihat bahawa tanggungjawab melakukan keadilan bukan sahaja kepada pemerintah bahkan kepada setiap individu. Ibu bapa mesti berlaku adil terhadap anak-anak mereka. Mereka perlu diberi layanan yang sama rata tanpa membezakan mereka.

Suami mesti berlaku adil terhadap isteri mereka. Jika mereka mempunyai lebih daripada satu isteri, maka keadilan adalah suatu perkara yang tidak boleh diabaikan. Keadilan dalam hal ini adalah bermaksud keadilan dari sudut nafkah zahir dan batin. Namun keadilan dalam sudut perasaan serta kasih sayang tidak termasuk di dalam tuntutan keadilan kerana perkara seumpama ini tidak mungkin dapat dipenuhi kerana fitrah manusia sememangnya begitu. Kerana sifat-sifat tertentu yang dimiliki, isteri pertama mungkin lebih dikasihi daripada isteri kedua ataupun sebaliknya. Dalam konteks ini Allah berfirman: ''Kamu pasti tidak akan mampu untuk berlaku adil terhadap isteri-isteri kamu meskipun kamu benar-benar mahu melakukannya.'' al-Nisa 29. Walau bagaimanapun, jangan pula kerana kasih sayang terhadap seseorang isteri membawa kepada ketidakadilan terhadap isteri yang lain.

Majikan juga perlu berlaku adil kepada semua pekerja mereka. Mereka tidak seharusnya menjadikan ikatan persaudaraan, persahabatan atau kenalan sebagai jalan mudah untuk memberi sokongan untuk kenaikan pangkat atau sebagainya tanpa mengira kualiti kerja serta disiplin yang ditunjukkan. Sikap seumpama ini akan melahirkan rasa tidak senang dalam kalangan pekerja lain dan ini akan membawa kepada ketidakikhlasan mereka di dalam menjalankan kerja yang dipertanggungjawabkan. Akhirnya produktiviti akan berkurangan, pekerja akan suka 'curi tulang' dengan alasan bahawa kesungguhan mereka bekerja tidak akan membuahkan hasil yang diharapkan dan akhirnya negara juga akan mengalami kesukaran untuk membangun dengan lebih pesat lagi.

Dalam hal ini, semua pihak seharusnya menjauhkan diri daripada melakukan suatu amalan yang boleh membawa kepada masalah sama ada kecil atau pun besar. Kita seharusnya menggembleng tenaga untuk menyelesaikan segala masalah yang ada dan bukan untuk menambahkan lagi masalah yang sedia ada.

Keadilan dalam Islam juga dapat dilihat dalam melaksanakan hukuman seperti hudud dan qisas apabila setiap tuduhan hendaklah disandarkan kepada syahadah (persaksian). Persaksian pula bukan daripada sebarang orang. Mereka yang boleh menjadi saksi adalah mereka yang adil iaitu mereka yang tidak melakukan dosa besar dan tidak berterusan melakukan dosa-dosa kecil. Di dalam al-Quran Allah berfirman: ''Maka ambillah dua orang saksi yang adil daripada kalangan kamu (orang Mukmin)'' - al-Talaq:2.

Tujuan arahan ini adalah jelas untuk melindungi mereka yang tertuduh agar tidak dianiayai oleh mereka yang tidak menyukai atau memusuhi  mereka. Keadilan di dalam Islam adalah suatu tuntutan dan keadilan ini juga adalah merupakan salah satu daripada ciri ketakwaan. Di dalam al-Quran Allah berfirman: ''Hendaklah kamu berlaku adil, kerana keadilan itu lebih hampir kepada ketakwaan'' - al-Maidah:8.

Lantaran itu jika keadilan ini dapat dilaksanakan oleh semua manusia, pastilah kehidupan kita di dunia ini akan menjadi lebih ceria dan bahagia, negara juga akan menjadi aman damai serta harmoni sepanjang masa.