Ahad, 30 Disember 2012

ISU SOSIAL : Usah biar azam jadi beban


Tidak perlu tunggu sehingga petang Tahun Baru seperti esok untuk berazam... setiap saat pun, kita wajar fikirkan soal perubahan ke arah kebaikan...

DI AMBANG kemunculan Tahun Baru 2013 lusa, tentunya ramai yang sudah terfikir tentang azam yang ingin dicapai.

Tidak kiralah, sama ada azam itu merupakan tekad baru menjadi insan lebih baik atau ia adalah misi 2012 yang belum kesampaian kerana sibuk, terlupa atau banyak 'godaan' - silakan berazam.

Bahkan, tiada salahnya untuk menyiapkan senarai azam anda, asalkan ia realistik dan tidak membebani fikiran atau emosi anda.

Saya tertarik dengan dapatan satu kajian mengenai azam Tahun Baru yang dikendalikan oleh Universiti Scranton, Amerika Syarikat, dan dimuatkan dalam Jurnal Psikologi Klinikal.

Meskipun kajian tersebut lebih condong kepada warga Amerika, ia tetap mampu dikaitkan dengan warga setempat dan menggambarkan keutamaan dan masalah masyarakat kini.

10 AZAM UTAMA :

Menerusi kajian itu, dirumuskan bahawa 10 Azam Paling Utama (Mengikut Susunan Keutamaan) adalah:

1. Mengurangkan berat badan

2. Menjalani kehidupan lebih teratur

3. Kurangkan berbelanja, lebih berjimat

4. Menikmati kehidupan sepenuhnya

5. Kekal cergas dan sihat

6. Pelajari sesuatu yang menarik

7. Berhenti merokok

8. Membantu orang lain mencapai impian

9. Jatuh cinta

10. Meluangkan lebih masa bersama keluarga

Kebanyakan azam ini menyentuh perihal kesihatan yang sering diabaikan dalam kesibukan bekerja atau kerana mentaliti "tak apa".

Ada juga perihal mengawal keborosan dan sikap berlebih-lebihan berbelanja apabila mendapat gaji.

Gambaran bahawa pekerja kini lebih sibuk dengan pekerjaan sampai tiada masa untuk jatuh cinta atau beriadah bersama keluarga juga dapat dirasakan daripada senarai 10 azam tadi.

Cuma, apakah sebab yang memungkinkan segala azam yang anda penat-penat fikirkan itu tidak kesampaian?

Saya ambil contoh azam mengurangkan berat badan. Ia sering terucap di bibir ramai wanita (termasuk diri saya sendiri), tetapi apa kesannya?

Tahun demi tahun, sama saja berat badan ni... naik dan terus naik. Makin cute...

Yang sering menjadi penghalang pada terlaksananya misi tersebut adalah sikap "nanti... nanti" atau "sekejap nak, sekejap tak nak".

Namun, kadangkala juga ia didorong oleh penetapan azam yang langsung membunuh semangat dan tidak selari dengan keupayaan kita.

Misalnya, niat di hati nak kuruskan badan dan 'puasa' daripada makan cemil-cemilan, manisan, aiskrim, coklat dan nasi atau makanan dengan kandungan karbohidrat tinggi.

Apabila tengok orang lain seronok makan, alahai 'menderitanya', Tuhan saja yang tahu.

Lantas, kirim salam sajalah dengan azam tersebut. Maka, cara pemakanan kita tu... hmm... walhasil balik asal.

Sebenarnya, tidak perlulah untuk menyekat diri sampai begitu sekali. Konsep 'sedang-sedang saja' atau kesederhanaan tetap berkesan bagi segala aspek kehidupan.

USAH MENGHARAPKAN HASIL SEKELIP MATA

Penulis bersama buku motivasi Changing For Good, Encik John C. Norcross dan jurucakap Persatuan Pemakanan Amerika, Cik Bonnie Taub-Dix, sependapat menyatakan:

"Kalau sesiapa berazam menurunkan berat badan, mereka tidak perlu lupakan makanan-makanan yang menyelerakan ini 100 peratus!

"Ada masanya untuk menikmati makanan-makanan 'mewah' dianggap sesetengah wanita sebagai 'berdosa' atau sinful.

"Ada orang akan ketepikan setiap Sabtu untuk mengubati rasa rindu terhadap makanan sebegini sedangkan pada enam hari lain, mereka begitu berjaga-jaga soal pemakanan. Pokoknya ada keseimbangan."

Dalam kita berazam ini, kita tidak boleh mengharapkan hasil sekelip mata.

Baru bersenam sekejap, takkan boleh kurus serta-merta, bagaikan lemak disedut semalaman.

Jangan biarkan diri kita dibelenggu apa yang pakar psikologi, Dr Peter Herman, anggap sebagai sindrom 'janji kosong'.

Segala azam yang ditetapkan tidak realistik dan lebih menyukarkan atau membingitkan.

Bagaimana ingin pastikan azam kita berhasil?

Pertama, kita harus fokus pada satu azam dan bukannya beberapa azam.

Kedua, pastikan azam tersebut khusus, bukan setakat mengurangkan berat badan tetapi mengurangkan sebanyak lima kilogram dalam masa tiga bulan, misalnya.

Sebenarnya, anda tidak perlu menunggu sehingga petang Tahun Baru seperti esok untuk berazam. Anda boleh berazam bila-bila masa saja. Setiap saat pun, kita wajar fikirkan soal perubahan ke arah kebaikan.

ORAK LANGKAH DEMI LANGKAH

Pastikan anda mengorak langkah demi langkah dalam mencapai azam anda.

Dapatkan bantuan seorang teman rapat untuk memberi anda motivasi dalam mencapai azam anda.

Anda kemudian boleh raikan kejayaan kecil-kecilan anda itu dari masa ke masa meskipun azam itu baru 30 peratus sahaja yang tercapai.

Fokuskan fikiran anda itu pada proses mengubah sikap, tanggapan dan fikiran anda untuk hari ini.

Yang penting, usah dikenangkan hambatan masa lalu atau kebimbangan masa hadapan yang boleh menambah beban fikiran dan emosi anda.

Akhir kata, Selamat Berazam dan Menyambut Tahun Baru 2013!

Sumber : http://cyberita.asia1.com.sg

ISU GLOBAL : Wakil Luar Negara Berminat Kukuh Hubungan Dua Hala Pada 2013


KUALA LUMPUR : Wakil-wakil negara asing berminat untuk mengukuhkan hubungan dua hala dengan Malaysia pada 2013 berikutan kejayaan yang terjalin pada 2012.

Duta Besar Rusia ke Malaysia, Lyudmila G.Vorobyeva optimis bahawa hubungan dua hala antara Malaysia dan Rusia akan bertambah kukuh tahun depan.

Beliau berkata tahun 2012 adalah tahun kejayaan terutama dengan pertemuan antara Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan Presiden Rusia, Vladimir Putin, pada September yang telah mencapai kejayaan.

Pertemuan itu berlangsung semasa sidang kemuncak Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik (Apec) di Vladivostok.

"Adalah diharapkan, hubungan dua hala yang kukuh akan terus terjalin pada 2013. Kami menaruh harapan kepada lebih banyak pertukaran lawatan terutama di peringkat tertinggi," katanya kepada Bernama.

Beliau berkata pada tahun 2012, lebih daripada 3,000 penuntut Malaysia telah pergi ke Rusia untuk melanjutkan pengajian dalam bidang perubatan. Sebagai tambahan, jumlah pelancong Rusia yang berkunjung ke Malaysia juga meningkat.

Berhubung perdagangan dua hala, sejumlah misi perniagaan dari pelbagai bahagian di Rusia melawat Malaysia tahun ini. Mereka berminat melaksanakan pelbagai projek pelaburan usahasama, katanya.

Duta dan ketua delegasi Kesatuan Eropah (EU) ke Malaysia Luc Vandebon berkata tahun 2013 adalah tahun penting bagi Malaysia yang akan mengadakan pilihan raya umum.

"Tanpa mengira keputusannya, pilihan raya itu sudah tentu merupakan detik penentuan bagi Malaysia," katanya.

2013 akan menjadi tahun yang penting bagi hubungan dua hala antara EU dan Malaysia.

Tiga perjanjian utama akan ditandatangani: Perjanjian Perkongsian dan Kerjasama (PCA), dan Perjanjian Perdagangan Bebas (FTA) dan Perjanjian Perkongsian Sukarela (VTA).

"Saya amat yakin bahawa kita akan menandatangani perjanjian utama yang dapat kita banggakan," katanya.

Menurut Vandebon, majlis penyampaian Hadiah Nobel Keamanan 2012 adalah satu daripada detik yang tidak dapat dilupakan apabila EU menerima anugerah itu tahun ini.

"Selepas memenangi Hadiah Nobel Keamanan, UE telah meningkatkan usahanya untuk mengekalkan keamanan dan kemakmuran di seluruh dunia. EU membantu negara-negara yang berjuang mendapatkan kebebasan," katanya.

Satu lagi upacara yang amat dibanggakan EU ialah pertandingan rayuan yang diadakan di bangunan Parlimen baru-baru ini, bagi menyebarluas berhubung pemansuhan hukuman mati, yang mana EU akan meneruskan inisiatif itu tahun depan.

Vandebon mengucapkan terima kasih kepada Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz atas sokongannya.

Nazri berkata kerajaan berminat untuk memansuhkan hukuman mati mandatori bagi kesalahan-kesalahan dadah. Ia merancang untuk menggantikan hukuman mati itu dengan kaedah-kaedah hukuman yang lain.

Duta Besar Vietnam ke Malaysia, Nguyen Hong Thao, berkata Vietnam dan Malaysia sentiasa meningkatkan hubungan mereka dalam pelbagai bidang atas dasar menghormati kedaulatan, keutuhan wilayah dan perpaduan Asean. Thao juga berkata Vietnam dan Malaysia akan menyambut ulang tahun ke-40 hubungan diplomatik mereka pada 2013, yang menurutnya adalah acara yang penting.

Beliau berharap kedua buah negara akan bekerja rapat bagi mengukuhkan hubungan dua hala dan saling menyokong dalam forum antarabangsa terutama apabila Komuniti Asean menjadi kenyataan pada 2015.

Bagi hubungan perdagangan, menurut Thao, setakat November 2012, hubungan perdagangan telah mencapai lebih daripada US$6.5 bilion.

Menjelang akhir November 2012, Malaysia berada pada kedudukan ketujuh daripada lebih 90 pelabur asing di Vietnam, dengan 432 projek dengan modal yang didaftarkan berjumlah US$11.3 bilion.

Hubungan kebudayaan antara kedua buah negara juga terus meningkat," katanya.

"Kami berharap kerjasama pelbagai hala antara Vietnam dan Malaysia akan terus berkembang pada tahun-tahun akan datang," kata Thao, yang dihantar berkhidmat di sini pada Jun 2011. - BERNAMA

ISU GLOBAL : 2013: Cabaran getir ASEAN


Oleh : Azmi Hassan

TIDAK memeranjatkan jika diandaikan tahun 2012 berkisar kepada dua kuasa besar iaitu Amerika Syarikat (AS) dan China kerana setiap tindak-tanduk mereka tidak kira di mana sama ada secara tersurat atau tersirat sudah pasti memberi kesan kepada geopolitik dunia.

Setiap strategi yang direncanakan oleh Washington lazimnya mempunyai kaitan untuk mengekang kebangkitan China sama ada dalam bidang ekonomi, ketenteraan, kebudayaan atau sosial. Begitu juga sebaliknya Beijing sentiasa begitu cermat melebarkan pengaruh agar tidak mempamerkan kerakusan yang boleh menimbulkan syak-wasangka negara lain.

Paling menarik tirai 2012 ditutup dengan pemilihan kepimpinan tertinggi kedua-dua negara yang berlaku hampir serentak tetapi begitu berbeza kaedahnya. Pemilihan Presiden Barack Obama buat penggal kedua telah melalui proses pengundian oleh hampir 140 juta rakyat Amerika yang layak mengundi manakala pemilihan Xi Jinping sebagai Presiden pula hanya direncanakan oleh beberapa pemimpin berpengaruh dalam Parti Komunis China (CPC).

Walaupun kaedah pemilihan adalah begitu jauh bezanya tetapi kewibawaan dan mandat yang dimiliki oleh kedua-dua Presiden ini bakal mewarnai geopolitik dunia untuk tahun 2013. Suburnya demokrasi AS kerana setiap rakyat mereka berpeluang melangsungkan tanggung jawab sementara stabilnya China adalah kerana pertukaran pemimpin dilakukan secara tersusun dan tidak mendadak.

Pemangkin yang bakal mewarnai tahun 2013 tidak lagi berpusat di Eropah kerana benua tersebut sedang bergelut dengan masalah ekonomi meruncing yang tidak memungkinkan organisasi seperti Kesatuan Eropah (EU) mampu bertindak secara melampau.

Begitu juga beberapa negara Arab sudah dan akan melalui proses pertukaran rejim tidak lagi dianggap sebagai titik-tolak geopolitik dunia. Kemelut Timur Tengah yang pada ketika ini begitu mudah direncanakan mengikut cita rasa rejim Israel juga sudah tidak menjadi isu kritikal untuk tahun 2013.

Ada yang meramalkan tahun hadapan adalah milik Asia kerana berlaku perubahan pucuk pimpinan beberapa negara penting benua tersebut. Pemilihan Xi Jinping sebagai Presiden China adalah kritikal kerana Xi mempunyai pengaruh yang begitu kuat dalam organisasi tentera China iaitu PLA. Begitu juga dengan kejayaan Park Guen-hye sebagai Presiden wanita pertama Korea Selatan dianggap sama penting dengan pemilihan Shinzo Abe sebagai Perdana Menteri Jepun. Penting kerana kedua-dua pemimpin tersebut berfahaman konservatif dan mempunyai semangat nasionalis yang begitu tinggi.

Pertembungan

Tetapi Asia Tenggara dan bukannya Asia Timur yang bakal menyaksikan pertembungan antara dua kuasa besar Washington dan Beijing. Jika berlaku Perang Dingin antara AS dan USSR selepas tamat Perang Dunia Kedua, maka kini telah timbul bibit-bibit Perang Dingin ala timur antara AS dan China. Tahun 2013 bakal memberi gambaran lebih jelas komposisi sebenar kumpulan pihak yang bertelagah.

Jika Perang Dingin pertama telah melalui berbagai-bagai bentuk krisis seperti Krisis Peluru Berpandu Cuba, Tembok Berlin, Perang Vietnam dan Revolusi Hungary maka Perang Dingin terbaru mempunyai satu pemangkin iaitu perebutan wilayah maritim terutama sekali yang membabitkan Laut China Selatan.

Memang benar Laut China Timur juga sedang bergolak dengan isu Zon Ekslusif Ekonomi (EEZ) antara Jepun, Korea Selatan dan China tetapi persengketaan ini amat jelas pembentukannya di mana sokongan AS berpihak 100 peratus kepada Jepun dan Korea Selatan. Tetapi sengketa Laut China Selatan yang secara langsung melibatkan 10 negara ASEAN masih belum begitu nyata komposisi negara mana yang berpihak kepada AS atau China.

Tahun 2012 menyaksikan Washington mengumumkan strategi apa yang digelar Pangsi Pasifik yang memberi perhatian khusus terhadap rantau Asia Pasifik. Dasar pangsi ini adalah begitu jelas untuk menjadikan Asia Pasifik sebagai pangkalan tumpuan kekuatan ketenteraan mereka, terutama sekali angkatan tentera laut AS (USN). Pada ketika ini penempatan aset USN adalah seimbang antara Atlantik dan Pasifik. Tetapi bermula tahun 2013, kekuatan USN akan tertumpu di Pasifik dengan kelebihan nisbah 60:40.

Penambahan anggota tentera Marin AS yang ditempatkan di pangkalan tentera laut di Darwin, Australia telah pun bermula semenjak April lepas. Tidak ketinggalan juga Washington sedang menjalin kerjasama strategik dengan beberapa negara ASEAN seperti Thailand, Singapura dan Filipina untuk mengukuhkan kehadiran tentera AS di rantau sebelah sini.

Pentingnya ASEAN kepada Washington dalam percaturan dengan China adalah begitu nyata kerana perhatian yang diberikan begitu mendadak sekali. Sebaik sahaja mendapat mandat untuk penggal kedua pada November lepas, Presiden Obama telah membuat lawatan ke Myanmar, Thailand dan Kemboja. Lawatan ke Myanmar dianggap satu sejarah kerana buat pertama kali dilakukan oleh Presiden AS.

Begitu juga dengan Setiausaha Negara AS , Hillary Clinton telah melawat semua 10 negara ASEAN dan tidak pernah terlepas mesyuarat Forum Serantau ASEAN (ARF) yang membincangkan isu keselamatan dan pertahanan serantau.

Tetapi menariknya untuk negara ASEAN, tidak seperti mana Jepun atau Korea Selatan, Washington kurang berjaya memikat beberapa negara ASEAN supaya berpihak kepada AS apabila berhadapan dengan China. Kecuali Manila yang begitu jelas mahu melibatkan AS, negara ASEAN lain nampak gayanya begitu strategik dan pintar tidak mahu menyebelahi mana-mana pihak kuasa besar.

Manila mungkin tidak mempunyai pilihan kerana ketegangan di Scarborough Shoal yang meletus pada April lepas jelas mempamerkan kelemahan tentera mereka menghadapi kekuatan China.

Sekutu

Thailand walaupun mempunyai status sekutu bukan NATO dengan AS, mengambil sikap berhati-hati supaya tidak menyinggung perasaan Beijing. Malah Perdana Menteri kedua-dua negara Yingluck Shinawatra dan Wen Jiabao telah bersetuju menaik taraf terma hubungan bilateral kepada perkongsian strategik.

Paling menarik pada Jun lepas, Bangkok membatalkan persetujuan asal untuk membenarkan NASA menggunakan pangkalan udara U-Tapao sebagai pusat penerbangan kapal terbang penyelidikan atmosfera U-2 kerana curiga dengan bantahan Beijing. Khabarnya NASA juga mengemukakan permintaan yang serupa kepada Kuala Lumpur pada November lepas.

Singapura yang mempunyai hubungan ketenteraan yang rapat dengan AS melalui Kerangka Perjanjian Strategik bakal teruji dasar mereka pada tahun hadapan apabila empat kapal gempur pesisir (LCS) AS mula ditempatkan di Pangkalan Tentera Laut Changi. Singapura tidak seperti Manila juga tidak mahu mempamerkan sikap tidak berpihak walaupun secara dasarnya lebih berpihak kepada AS.

Vietnam walaupun sejak kebelakangan ini semakin rapat dengan AS, tetapi mengambil pendekatan berhati-hati serupa dengan Thailand dan Singapura yang tidak mahu menyinggung perasaan Beijing. AS yang bercita-cita menggunakan pangkalan laut Cam Ranh Bay masih belum berjaya memujuk Hanoi.

Malaysia dan Indonesia yang mempunyai majoriti penduduk beragama Islam juga mengambil sikap pragmatik apabila berhadapan dengan sengketa AS-China. Walaupun Malaysia mempunyai masalah tuntutan bertindih beberapa pulau Spratly dengan China, tetapi isu ini tidak mengaburi kepentingan hubungan dua hala. Pada September lepas umpamanya Kuala Lumpur dan Beijing telah buat julung kali mengadakan perbincangan mengenai keselamatan dan pertahanan strategik.

Strategi pragmatik yang diamalkan oleh negara ASEAN pada 2012 telah berjaya meredakan ketegangan Laut China Selatan. Tetapi tahun 2013 bakal memberi cabaran getir bagi beberapa negara ASEAN untuk mengekalkan momentum tidak berpihak sama ada kepada AS atau China. Dengan gabungan penduduk melebihi 600 juta dan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) melebihi AS$2.2 trilion, ASEAN memerlukan kedua-dua pasaran AS dan China untuk berkembang.

Semenjak Perjanjian Perdagangan Bebas ASEAN-China ditandatangani pada 2010, ASEAN telah meraih manfaat yang begitu besar kerana permintaan dari pasaran China adalah begitu besar untuk dibiarkan begitu sahaja. Tetapi Perkongsian Trans-Pasifik (TPP) yang melibatkan Malaysia, Brunei, Vietnam dan Singapura bersama-sama dengan AS bakal memberi cabaran baru pada tahun hadapan kerana Beijing menuduh TPP sengaja diadakan untuk mengekang pertumbuhan ekonomi mereka.

Negara ASEAN perlu bijak melaksanakan strategi supaya tidak terjebak dan terperangkap seperti yang telah dilalui oleh negara Eropah ketika meletusnya Perang Dingin AS-USSR. Tahun 2012 mempamerkan negara ASEAN mampu membuat keputusan pragmatik yang tidak memudaratkan rantau Asia Tenggara. Harapannya ialah momentum 2012 dapat diteruskan sepanjang 2013 tetapi cabaran yang bakal ditempuhi adalah begitu getir sekali yang memerlukan prinsip setiap dasar yang digubal mesti mengambil kira kepentingan ASEAN sebagai sebuah organisasi dan bukan hanya mementingkan kepentingan negara individu semata-mata.

Sumber : http : //www.utusan.com.my/