Jumaat, 2 Disember 2011

ISU BAHASA : Bahasa bukan penghalang kemajuan


DALAM mengorak langkah kepada isu amalan budi bahasa masyarakat negara ini, adalah amat tidak wajar sekiranya merumuskan nilai murni semakin kurang diterapkan dalam generasi kini.

Ini kerana, golongan yang diklasifikasikan sememangnya "biadap" atau tiada budi serta bahasanya, hanya merangkumi "komuniti kecil" sahaja.

Akan tetapi, tindakan komuniti ini akhirnya menjurus kepada rumusan "kerana nila setitik, rosak susu sebelanga". Harus diingat bahawa pengamalan budi bahasa masih lagi dalam kehidupan seharian masyarakat cuma mungkin tidak seperti dahulu kekuatannya berikutan pengaruh faktor lain.

Ini berdasarkan kepada hasil temuramah sebelum ini yang melihat faktor seperti tekanan di tempat kerja, rumah, perhubungan sesama manusia, kesesakan jalan raya sedikit sebanyak memberi kesan kepada pengukuhan budi bahasa dalam diri seseorang itu.

Bagaimanapun, tekanan berpanjangan serta tidak terkawal bukan sahaja memberi kesan kepada pengukuhan amalan budi bahasa, prestasi kerja malah kesihatan seseorang itu dan ini diakui sendiri oleh Pakar Perunding Psikiatri di Universiti Malaya, Dr. Muhammad Muhsin Ahmad Zahari.

Berada di persimpangan, antara meluahkan pendapat ataupun lebih baik berdiam diri kerana tidak mahu dikatakan bersikap "kurang ajar".

Ini adalah antara senario yang dihadapi oleh sebahagian daripada kita sama ada di pejabat, rumah mahupun institusi pembelajaran. Mempunyai persepsi bahawa "berterus terang" cenderung untuk dikatakan "biadap", bermulut celupar, menyebabkan seseorang itu lebih gemar memilih berdiam diri kerana tidak mahu menyinggung perasaan orang lain.

"Jangan jadikan budi bahasa itu sebagai halangan untuk kita maju. Masyarakat makin matang, kita kena lebih keterbukaan. Apabila kita ada idea yang bagus, mungkin sukar untuk masyarakat menerimanya disebabkan tidak mahu melukakan hati orang lain.

"Akan tetapi, walaupun kita sudah bersikap keterbukaan, adab, budi bahasa harus diamalkan ketika menyuarakan pendapat, idea berbeza ataupun semasa perselisihan faham," kata Dr Muhammad Muhsin kepada Bernama baru-baru ini.

Biarpun terdapat segelintir pihak merumuskan bahawa "keterbukaan" adalah budaya yang dicedok dari barat, namun itu tidak bermakna ia tidak sesuai diamalkan masyarakat negara ini, cuma ia perlu turut menggabungkan pengaplikasian adab-adab murni.

Senario mendiamkan diri yang berpanjangan, bukan sahaja memberi tekanan kepada seseorang individu, malah berupaya menjejaskan prestasi kerja serta pembentukan personaliti.

Menganggap diri sebagai seorang yang tidak berguna, kata Dr. Muhammad Muhsin, ada kemungkinan besar personaliti mereka bertukar menjadi agresif, ganas serta mengundang bahaya kepada masyarakat.

"Sekiranya mereka tidak dapat menyuarakan perasaan, pendapat, dikhuatiri boleh menimbulkan rasa terkilan, menyalahkan orang lain kalau dia tidak berjaya, jiwa tertekan kerana merasakan diri tidak dihormati, dan ini akan merendahkan keyakinan diri seseorang," katanya.

Perubahan personaliti sedemikian bukan hanya tertumpu kepada mereka yang mengalami senario berkenaan, malah melibatkan mereka yang mengalami tekanan di rumah, tempat kerja, kesesakan jalan raya dan hubungan sesama manusia.

Mengulas lebih lanjut, Dr. Muhammad Muhsin berkata, tekanan yang dihadapi seseorang itu adalah perkara normal, namun bertukar menjadi sebaliknya apabila ia disulami dengan fikiran negatif.

Emosi berlebihan yang tidak terkawal semasa dalam keadaan tertekan itu, boleh menyebabkan seseorang hilang pertimbangan sehingga menjejaskan tingkah laku mereka.

Ini juga termasuklah sikap biadap pemandu ketika di jalan raya sehingga boleh membahayakan nyawa orang lain, memarahi serta bercakap kasar dengan pelanggan.

Namun begitu, tanpa kawalan emosi yang baik semasa berada dalam keadaan tertekan secara tidak langsung boleh memberi kesan kepada masalah kesihatan seseorang itu.

"Dari segi fizikal, kajian menunjukkan tekanan berterusan boleh menyebabkan seseorang itu berpotensi mendapat penyakit darah tinggi, diabetis bagi mereka yang menghilangkan rasa tekanan dengan mengambil makanan manis dalam kuantiti banyak serta mudah mendapat penyakit lain seperti selesema, batuk.

"Ini kerana, apabila seseorang itu berada dalam tekanan, sistem imunisasinya akan rendah. Selain itu, mereka juga berisiko untuk mengalami gangguan mental seperti kemurungan dan kerisauan," katanya.

KEHIDUPAN SIHAT

Sememangnya, senario mengalami 'tekanan' menjadi lumrah biasa dalam kehidupan seseorang manusia dan tiada siapa terkecuali dalam lingkaran berkenaan.

Malah, tekanan itu membentuk kepada proses kematangan seseorang namun ia bergantung pula akan bagaimana seseorang individu itu mengendalikan senario berkenaan.

Sekiranya, tekanan itu diambil dari skop yang negatif, sekali gus ia berupaya menjejaskan kualiti kehidupan seseorang individu.

Justeru, amat penting bagi mereka yang berada dalam tekanan mengamalkan pemikiran positif yang boleh dijana menerusi amalan kehidupan sihat serta pemilihan kawan yang bersesuaian.

"Kita menyarankan kehidupan lebih sihat menjadi amalan harian dan ini termasuklah menerapkan cara pemikiran positif ketika menghadapi tekanan yang berlebihan. Apabila berada dalam tekanan, perbanyakkan perkara yang kita sukai seperti mendengar muzik, bermain dengan binatang kesayangan, bercuti dan sebagainya.

"Ini kerana, melibatkan diri dalam aktiviti yang kita suka dapat menimbulkan keseronokan serta mengalihkan fokus kemarahan, tekanan dan sebagainya," katanya.

Tambah Dr Muhammad Muhsin, aktiviti lain seperti senaman, riadah bersama keluarga berupaya meningkatkan kualiti kehidupan seseorang individu serta pengukuhan amalan nilai-nilai murni.

Menjelaskan lebih lanjut, katanya: "Apabila kita sentiasa tertekan, kualiti kehidupan menurun, hati tidak tenang, kerja tidak boleh fokus, sekali gus boleh menjejaskan amalan budi bahasa". Selain memperbanyakkan aktiviti yang disukai, seseorang individu itu boleh menggunakan kaedah "penyelesaian masalah" ketika menghadapi sebarang tekanan mahupun masalah.

"Emosi yang berlebihan kalau difikirkan, ditangani atau dilepaskan mengikut perasaan, tidak akan menyelesaikan masalah. Atas sebab itu, kita perlu melihat kepada kaedah "problem solving" dengan menangani masalah itu, cari jalan penyelesaiannya... Bukan kita panjangkan ia (masalah, tekanan) sehingga menjadi satu bebanan emosi," katanya. - Bernama.