Sabtu, 10 Oktober 2009

Bahasa Melayu sebagai petunjuk tamadun

Oleh Anwar Ridhwan

Ilmuwan harus sahut cabaran hasilkan karya ilmiah bermutu tinggi untuk rujukan

CABARAN Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin agar ilmuwan Malaysia menghasilkan karya ilmiah bermutu tinggi (Berita Harian, 7 Oktober), kena pada masa dan wajar disambut. Bola kini berada di gelanggang ribuan ilmuwan yang berada di institusi pengajian tinggi awam (IPTA) dan swasta, institusi penyelidikan dan pengembangan, serta yang bergerak sendirian.

Kuantiti dan kualiti penerbitan ilmiah dan penerbitan untuk bacaan umum di sesebuah negara selalunya dijadikan petunjuk tamadun sesuatu bangsa. Masyarakat hari ini tidak saja 'melihat' tamadun masa lampau berdasarkan tinggalan sejarah. Memang masyarakat hari ini akur wujudnya tamadun Romawi kerana sisa Roman Forum dan Colosseum; tamadun India kerana seni bina di Lembah Indus atas pendewaan Hindu, Buddha dan Jain; tamadun China kerana Tembok Besar; tamadun Mesir kerana Piramid dan tamadun Maya kerana Chichen Itza di Semenanjung Yucatan. Akan tetapi yang lebih penting daripada itu ialah tinggalan dalam bentuk teks persuratan dalam pelbagai jenis tulisan, termasuk pictographs dan ideograms.

Cabaran Timbalan Perdana Menteri itu ketika merasmikan Bulan Bahasa Kebangsaan 2009 tentulah ada kaitannya dengan karya ilmiah bermutu tinggi dalam bahasa Melayu. Pastilah beliau secara yakin menyedari tamadun rantau ini amnya dan Malaysia khasnya, yang berpaksi pada bahasa dan kebudayaan Melayu. Mutakhir juga beliau sering berbicara mengenai usaha untuk memartabatkan bahasa Melayu, termasuk menghapuskan Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris (PPSMI) mulai 2012. Dapat juga diduga beliau meyakini bahawa bahasa Melayu akan menjadi lebih dinamik, relevan dan bermartabat sekiranya menjadi bahasa ilmu tinggi. Dalam konteks inilah cabaran itu dizahirkan dan sewajarnya disambut oleh ilmuwan. Ciri bahasa moden, termasuk bahasa Melayu, ialah kemampuannya untuk menjadi bahasa ilmu.

Ada empat elemen yang biasanya dikaitkan dengan bahasa. Elemen itu ialah bahasa yang didengar, bahasa yang dituturkan, bahasa yang ditulis dan bahasa yang dibaca. Ketika zaman primitif, dan pada ketika sesuatu bahasa dituturkan oleh kelompok terpencil, hanya dua elemen bahasa saja yang hidup iaitu bahasa dituturkan dan bahasa yang didengar. Keperluan ilmu pengetahuan yang lebih canggih, yang mendorong kemunculan sesuatu tamadun, memerlukan dua elemen bahasa lagi iaitu bahasa yang ditulis, dan bahasa dibaca.

Tulisan kuno, pictograph, ideograms, rumi, jawi dan sebagainya sudah mentransformasi sesuatu idea yang abstrak dan berada dalam dunia fikiran, menjelma sebagai aksara dan wacana yang boleh dibaca dan difahami. Pangkal tamadun memerlukan pemikir yang boleh mencipta aksara, guru yang mengajar dan murid yang mempelajarinya. Aksara dan wacana sudah berperanan meluahkan sesuatu catatan atau pemikiran yang mudah, hinggalah kepada penzahiran idea serta pemikiran yang kompleks. Demikianlah proses tamadun itu berkembang dan menjadi perkasa.

Tamadun Malaysia kini terus memerlukan keempat-empat elemen itu bagi bahasa Melayu yang menjadi bahasa ilmu, bahasa perpaduan dan bahasa kebangsaan. Sehubungan itu, mutu bahasa Melayu yang didengar, dituturkan, ditulis dan dibaca mestilah memperlihatkan peningkatan. Hal ini, lebih mendesak dewasa ini, ketika perkembangan bahasa Melayu sedang menghadapi ancaman. Akan tetapi kesungguhan pihak kerajaan untuk memperkasakan bahasa Melayu mutakhir ini harus juga dilihat sebagai suatu peluang keemasan, terutama oleh institusi yang dipertanggungjawabkan mengembangkan bahasa Melayu.

Sebelum membicarakan aspek penerbitan dalam bahasa Melayu yang menjadi petunjuk tamadun, yakni merujuk bahasa Melayu yang ditulis dan yang dibaca, wajar juga disentuh mengenai bahasa Melayu yang dituturkan dan didengar. Seperti dinyatakan, bahasa Melayu yang dituturkan dan didengar, terutama dalam situasi rasmi, wajar memperlihatkan peningkatan mutu. Harapan ini sejajar dengar taraf bahasa Melayu sebagai bahasa ilmu dan bahasa kebangsaan.

Akan tetapi mutakhir ini, lebih-lebih lagi dalam situasi tidak rasmi, mutu bahasa Melayu yang dituturkan dan didengar, amatlah mengecewakan. Timbullah istilah 'bahasa rojak' dan sebagainya. 'Bahasa rojak' ini turut dipindahkan ke atas pentas, di rostrum ucapan dan diudarakan dalam penyiaran elektronik seperti radio dan televisyen. Akibatnya, bahasa Melayu tidak ditampilkan dengan citra yang baik dan yang sepatutnya. 'Bahasa rojak' terjadi kerana kelemahan penuturnya menguasai kosa kata, diksi dan aturan berbahasa dengan baik, bukan kelemahan bahasa Melayu itu sendiri.

Bahasa Melayu juga kerap kali dipinggirkan dalam ucapan atau acara yang sepatutnya menggunakan bahasa kebangsaan ini. Tokoh pemimpin pernah melakukannya. Agensi kerajaan pernah melakukannya. Syarikat berkaitan kerajaan (GLC) pernah melakukannya. Pihak swasta pula memang tampaknya agak tidak menghiraukan bahasa kebangsaan kerana kurangnya peraturan serta pengawalan, serta tidak diberi contoh teladan yang boleh ditiru. Gejala ini wajar diperbaiki dan dihindari, bagi menjaga taraf dan mutu bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan.

Lebih daripada bahasa yang dituturkan dengan baik dan didengar, bahasa Melayu memerlukan kepustakaan ilmu yang luas. Dalam hubungan inilah cabaran Timbalan Perdana Menteri itu dilontarkan ke tengah gelanggang ilmuwan.

Menurut perangkaan Perpustakaan Negara Malaysia, kebelakangan ini jumlah buku judul baru yang diterbitkan di Malaysia ialah antara 8,000 hingga 10,000 judul setahun, mengalami tahun pasang-surutnya. Jumlah ini meliputi semua buku untuk kanak-kanak, remaja dan dewasa serta buku ilmiah dan bacaan umum. Daripada jumlah itu, jumlah buku ilmiah bermutu tinggi amat kecil bilangannya. Dalam penilaian memilih buku ilmiah terbaik, termasuk Anugerah Akademik Negara yang dianjurkan Kementerian Pengajian Tinggi, saingan karya ilmiah terbaik amat kecil dan tidak pernah sengit.

Jumlah penerbitan buku negara ini sewajarnya mencapai panduan umum sejagat, iaitu sekurang-kurangnya pada nisbah 0.01 peratus daripada jumlah penduduk. Dengan penduduk Malaysia dianggarkan 26 juta jiwa, maka judul buku baru setahun wajar mencapai 26,000 judul, bukan 10,000 judul seperti sekarang.

Dari manakah jumlah 26,000 judul baru itu, yang setengah daripadanya patut menjadi buku ilmiah boleh diperoleh? Dengan ada 20 IPTA, puluhan pusat penyelidikan dan pengembangan bidang tertentu dan ratusan IPTS peringkat kolej, kolej universiti dan universiti, jumlah 26,000 judul baru itu boleh dicapai sekiranya kebanyakan staf akademik dan penyelidik menerbitkan karya ilmiah mereka, setiap satu atau dua tahun. Malangnya kebanyakan mereka tidak menulis!

Gejala ini sewajarnya menggerakkan suatu kebangkitan kolektif bagi menyahut cabaran Timbalan Perdana Menteri itu. Sepatutnya pihak seperti Dewan Bahasa dan Pustaka, penerbit universiti, Institut Terjemahan Negara Malaysia (ITNM), pusat penyelidikan dan pengembangan bidang tertentu, penerbit swasta dan pihak berkepentingan lain, segera duduk semeja menentukan strategi jangka pendek dan jangka panjang bagi menerbitkan karya ilmiah bermutu tinggi. Sebelum tahun ini berakhir, pelan strategik penerbitan ilmiah wajar diumumkan untuk pengetahuan ramai.

Hal ini penting kerana massa perlu melihat kemampuan bahasa Melayu sebagai bahasa ilmu tinggi. Jika selama ini mereka boleh membaca buku ilmiah mengenai pelbagai bidang dan subbidang dalam bahasa Inggeris, maka hasil pelan strategik itu nanti mestilah membolehkan mereka membaca pelbagai buku ilmiah pelbagai bidang dan subbidang dalam bahasa Melayu.

DBP sering mencanangkan bahawa mereka sudah mencipta kira-kira sejuta istilah pelbagai bidang dan subbidang dalam bahasa Melayu. Akan tetapi peristilahan saja belum mencukupi bagi menyuburkan penulisan dan penerbitan karya ilmiah bermutu tinggi. Justeru, pelan strategiknya wajar turut mengambil kira latihan yang sistematik dan tekal dalam usaha memberi kursus bahasa dan laras bahasa, melatih penulis, editor umum dan editor bidang, pereka, ilustrator dan sebagainya.

Bahasa Melayu sebagai bahasa ilmu tinggi sedang berada dalam kedudukan genting dan mencemaskan. Kerajaan melalui Timbalan Perdana Menteri bukan saja melontarkan cabaran, malah memberi 'peluang kedua' untuk bahasa Melayu bangkit mengisi kepustakaan ilmu moden. Harapannya, karya ilmiah bermutu tinggi terus menjadi petunjuk kepada pengembangan tamadun dan dinamika bahasa Melayu itu sendiri.

Penulis ialah Sasterawan Negara dan Dekan Fakulti Penulisan, Akademi Seni Budaya dan Warisan Kebangsaan (Aswara)


Sumber: //www.bharian.com.my/

Azmah Nordin penerima S.E.A. Write Awards

BERPULUH-puluh tahun mengabdikan diri dalam bidang penulisan bukanlah satu perkara yang mudah untuk dilalui. Namun di sebalik perit getir menjadikan bidang penulisan sebagai keutamaan akhirnya terbayar apabila ada pihak yang menghargai usaha yang dicurahkan selama ini.

Sudah pasti segala keperitan selama ini terbayar apabila ada pihak yang nampak bakat dan usaha gigih yang tak pernah berkesudahan dalam memartabatkan bidang penulisan.

Biarpun ada yang memandang sinis dan mengatakan bidang penulisan sebagai bidang picisan tetapi hakikat itu sama sekali tidak benar dan bidang penulisan masih lagi berada dalam kelasnya yang tersendiri sehingga hari ini.

Pelbagai pihak juga memandang tinggi penulis tanah air dengan mewujudkan pelbagai anugerah kepada penulis tanah air sehingga ada yang diberikan gelaran Sasterawan Negara.

Kali ini Azmah Nordin telah membuktikan bahawa dia sememangnya layak digelar writer of the year kerana dianugerahkan Anugerah Penulisan Asia Tenggara (S.E.A. Write Awards 2009) bagi negara ini.

Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) merupakan sekretariat tetap S.E.A. Write Awards bagi negara ini dan majlis penganugerahan itu telah berlangsung pada 4 hingga 10 Oktober lalu sempena Minggu S.E.A. Write Awards di Bangkok, Thailand.

Pada malam gala yang diadakan di Hotel Royal Ballroom, Bangkok itu, Azmah telah menerima anugerah tersebut daripada Putera Mahkota Maha Vajiralongkorn.

Menariknya Azmah diterbangkan ke Bangkok oleh Thai Airways International dan menginap di The Oriental Hotel Bangkok sepanjang minggu selain menerima hadiah berupa wang tunai sebanyak RM 7,000.

Jika disorot kembali sejarah S.E.A. Write Award ini merupakan anugerah yang diberikan pada setiap tahun semenjak 1979 kepada penyair dan penulis di Asia Tenggara.

Anugerah ini diberikan kepada penulis dari negara ASEAN walaupun bukan semua negara dalam ASEAN menghantar wakil setiap tahun. Anugerah ini kadang kala diberikan melalui hasil tulisan khas penulis atau pencapaian sepanjang hayat. Ini termasuklah dalam pelbagai disiplin seperti puisi, cerpen, novel, drama, cerita rakyat dan pengajian dan keagamaan.

Azmah anak kelahiran Kulim, kini bermastautin di Sabah, Azmah mula melibatkan diri dalam dunia penulisan dengan menghasilkan karya dalam bentuk cerpen dan novel.

Sejak tahun 1987, Azmah sudah menghasilkan 48 buah novel termasuklah novel kanak-kanak, remaja dan dewasa sehingga hari ini dan pelbagai anugerah yang telah diterimanya.

Kehebatan penulisan Azmah tidak hanya terletak pada novel semata-mata, malah terdapat tiga kumpulan cerpen yang telah diterbitkan oleh DBP termasuklah Singkowoton (1994), Wizurai (1997) dan Kasih Seputih Seroja (2001).

Sebanyak 22 antologi cerpen pilihan juga telah diterbitkan sejak tahun 1989 dan Azmah juga aktif menghasilkan cerpen yang diterbitkan dalam majalah dan surat khabar.

Antara cerpen yang dihasilkan termasuklah Kurnia, Lukah, Hati Seorang Ibu, Tembusu, Singkowoton, Diulit Gelombang, Putut, Cermin dan banyak lagi.

Sepanjang penglibatan beliau dalam arena penulisan tanah air, Azmah juga pernah memenangi dan menerima pengiktirafan daripada pelbagai pihak termasuklah Hadiah Sastera Perdana Malaysia DBP (1996/1997, Menongkah Arus dan Permainan Kematian), Hadiah Sastera Perdana Malaysia DBP (2000/2001, Kasih Seputih Kemboja) dan banyak lagi.

Bagi Azmah, anugerah yang diterimanya ini merupakan sesuatu yang sangat bermakna kepada semua penulis negara ASEAN dan sudah pasti dia bersyukur kerana terpilih untuk menerimanya.

Jelasnya lagi, beliau sangat berterima kasih kepada mentornya yang berada di DBP dan seluruh institusi pengajian tinggi di seluruh negara yang selama ini banyak memberikan galakan dan tunjuk ajar.

Menyingkap sejarah lalu, 22 tahun yang lalu Azmah datang ke DBP dengan hanya berbekalkan doa keluarga dan semangat untuk menjadi penulis kreatif dengan menyertai bengkel- bengkel yang dianjurkan.

Sudah pasti selepas 22 tahun bertungkus lumus, penerima S.E.A. Write Awards 2009 ini begitu teruja kerana diberi pengiktirafan setinggi itu.

Azmah juga menganggap bidang sastera adalah 'penulisan berlian' dan sudah pasti anugerah S.E.A. Write Awards adalah 'Anugerah Berlian' dan hanya insan yang bertuah sahaja dapat memilikinya.

Sumber : http://www.utusan.com.my/

Martabatkan bahasa jiwai bangsa
MEMINJAM semangat Oktober sebagai Bulan Bahasa Kebangsaan, kita kena realistik untuk memastikan kedudukan dan masa depan bahasa Melayu terbela tidaklah semudah meletakkan kepada tanggungjawab Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP). Usaha memartabatkan bahasa kebangsaan adalah tanggungjawab kolektif pelbagai pihak terutama sekali kalangan ahli politik Melayu.

Pelancaran Bulan Bahasa Kebangsaan (BBK) oleh Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin di Kuching minggu lalu boleh dianggap anjakan yang memberi harapan kepada bahasa Melayu. BBK tahun ini memperlihatkan keseriusan kerajaan untuk menjadikan bahasa Melayu bahasa kebangsaan. Dengan itu gerakan yang menjurus kepada agenda bahasa Melayu mesti diteruskan tanpa ada kerisauan menimbul tanggapan rasisme oleh kaum lain.

Keseriusan Muhyiddin bahawa bahasa Melayu adalah bahasa ilmu perlu dimanfaatkan untuk mengembleng usaha mengangkat kembali bahasa Melayu yang telah dipijak secara terhormat dan juga secara paling hina. Bulan Bahasa Kebangsaan sudah pasti bukan sekadar program bahasa yang memenuhi kalendar aktiviti sahaja. Sebaliknya Bulan Bahasa Kebangsaan mesti memancarkan keyakinan baru tentang bahasa Melayu.

Bahasa Melayu tidak menjadi bahasa ilmu sebelum ini kerana ilmu dalam bahasa lain tidak diterjemahkan secara konsisten kepada bahasa Melayu. Kalau kedai-kedai buku besar di Kuala Lumpur boleh dijadikan satu penanda aras terjemahan kita, carilah buku-buku ilmu dalam bahasa Melayu. Buku dalam bahasa Melayu hanya berada di sudut yang tercorot, jumlahnya kecil berbanding lambakan buku bahasa Inggeris dan Cina. Adakah senario ini memperlihatkan kedai buku besar ini tidak memberi laluan kepada buku ilmu sememangnya tidak banyak buku terjemahan kepada bahasa Melayu?

Puisi Keranda 152 tulisan Allahyarham Usman Awang mesti dibaca semula bagaimana ledakan kebahasaan masa lalu melihat masa depan bahasa Melayu yang berlaku pada hari ini. Malah kena hayati juga slogan keramat Bahasa Jiwa Bangsa yang telan dimandulkan oleh kuasa politik Melayu sendiri.

Tinggi

Kedudukan tinggi bahasa Melayu dalam Perlembagaan telah ditelan oleh arus gelombang politik Melayu sendiri yang tidak mengendahkan bahasa ini. Bahasa Melayu tidak lagi menjadi faktor untuk menentukan jatuh bangun politik Melayu kerana politik Melayu dikuasai oleh ekonomi. Tetapi yang ironinya orang Melayu masih lagi kecil dalam penguasaan ekonomi.

Jangan meletakkan kelemahan kepada DBP saja apabila bahasa Melayu menjadi bahasa kelas tiga di negara ini. Sebaliknya mereka yang menggerakkan gelombang politik Melayu yang lebih mempunyai ruang dan kuasa untuk memastikan kedudukan bahasa Melayu di tempat selayaknya.

Pengajaran subjek sains dan matematik dalam bahasa Inggeris hanya satu isu saja dalam menentukan jangka hayat bahasa Melayu. Suatu yang paling memalukan kalangan politik Melayu apabila mereka gagal menjadikan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan seperti yang termaktub dalam Perlembagaan. Mengangkat kedudukan bahasa Melayu yang dipijak sekarang ini bukanlah mahu mengambil kedudukan bahasa lain tetapi meletakkan semula bahasa Melayu dalam Perlembagaan. Bahasa Melayu adalah bahasa warganegara di negara ini, bukan bahasa milik orang Melayu saja.

Perlembagaan yang menyebut tentang kedudukan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan bukan digubal dan diluluskan oleh satu pihak. Maknanya selepas disebut dalam Perlembagaan, itu adalah persetujuan dan kesepakatan bersama oleh pelbagai kaum di negara ini. Maka yang ditekankan dalam BBK atau Bulan Bahasa Kebangsaan akan datang adalah memahami kedudukan bahasa Melayu dalam Perlembagaan.

Ada kalangan orang politik Melayu yang sewenang-wenang menakut-nakutkan rakyat khususnya orang Melayu bahawa kemajuan datang dengan bahasa Inggeris. Untuk menyokong hujah itu mereka pun menudinglah kepada sekian banyak tokoh korporat yang berjaya dengan penguasaan bahasa Inggeris. Tetapi mereka lupa bahawa perjuangan memartabatkan bahasa Melayu tidak pernah meminggirkan bahasa Inggeris. Sebaliknya tumpuan kepada bahasa Inggeris yang meminggirkan bahasa Melayu.

Suatu yang sangat tidak adil apabila pejuang bahasa Inggeris menganggap pejuang bahasa Melayu sebagai "cauvinis". Perjuangan memartabat bahasa Melayu tidak ada kena mengena dengan kaum, ini agenda perjuangan semua rakyat. Apabila bercakap mengenai perpaduan, bahasa kebangsaan adalah jambatannya. Tetapi sesetengah pihak seolah-olah mahu membina perpaduan tanpa membina jambatan antara kaum.

Penganjuran Bulan Bahasa Kebangsaan harus bertolak daripada premis bahawa bahasa Melayu menjadi kata kunci kepada perpaduan kalangan pelbagai kaum. Bahasa Melayu menjadi kata kunci kepada segala usaha menangkis prasangka antara kaum terutama apabila melibatkan soal bahasa dan budaya. Sementara kalangan orang politik Melayu harus memanfaatkan gelombang yang ada untuk menyakinkan bahawa memartabatkan bahasa Melayu tidak memufliskan negara ini.

Pejuang bahasa sejak generasi Usman Awang, Ashraf hingga sekarang ini tidak pernah jemu menggerakkan usaha menyelamatkan bahasa Melayu. Biar pun sering dianggap "cauvinis bahasa" mereka terus percaya bahawa persetujuan menjadikan bahasa Melayu sebagai bahasa kebangsaan bukan satu kesilapan generasi lampau. Cuma semangat kental mereka wajar disokong secara bersungguh-sungguh oleh penggerak gelombang politik Melayu. Mereka perlu membaca kembali slogan Bahasa Jiwa Bangsa yang tidak pernah lupus jangka hayatnya.

Sumber :http://www.utusan.com.my/