Ahad, 29 Mac 2015

ISU PENDIDIKAN : Guru… usahlah bersikap ‘nato’


Oleh : NIK NOR AHMARIZAM NIK AHMAD

SEWAKTU penulis bersama-sama dengan beberapa cendekiawan pemikir akademik Kementerian Pendidikan dalam satu seminar pendidikan di ibu kota, pelbagai pendapat telah dikemukakan untuk dibincangkan bagi mencari kata sepakat berkaitan beberapa isu pendidikan terbaharu, sekali gus menjayakan Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) 2013-2025.

Dengan kata lain, pejam celik, pejam celik begitu pantas sekali masa berlalu dan 2015 merupakan tahun akhir Gelombang 1 (2013-2015), iaitu mengubah sistem dengan menyokong guru dan memberikan tumpuan kepada kemahiran utama.

Masih kedengaran cakap-cakap massa di seluruh pelosok tanah air, iaitu terdapat sebilangan besar daripada pendidik tempatan kurang memahami kandungan PPPM yang dilancarkan Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin pada 6 September 2013. Dalam hal ini, kata-kata seorang akademikus terkenal tanah air ada kebenarannya.

Kata beliau, “Saya berasa hairan kerana masih terdapat golongan pendidik kini yang bersikap ‘nato’ dalam urusan sehariannya sebagai pendidik sedangkan kerajaan melalui KPM (Kementerian Pendidikan) telah memperuntukkan wang yang begitu besar untuk menjayakan transformasi pendidikan agar kita dapat duduk sama rendah dan berdiri sama tinggi dengan bangsa di negara maju.”

Sejujurnya, kerisauan beliau bukan sahaja dirasai oleh pegawai KPM tetapi ibu bapa juga turut menerima tempiasnya dek perilaku sesetengah guru yang bersikap ‘nato’ itu.

Perkataan ‘nato’ merujuk kepada frasa no action talk only yang begitu jelas menggambarkan bahawa ada guru yang bersikap sedemikian ketika memberikan ilmu pengetahuan kepada muridnya dalam proses pengajaran dan pembelajaran. Guru yang tegar dengan situasi ‘nato’ ini berlaku di mana-mana daerah atau lokasi dunia pendidikan kini.

Apakah kesannya kepada murid pascamerdeka pada masa hadapan? Adakah murid berasa selesa akan sikap guru ‘nato’ itu? Sehubungan itu, stigma sebegini tidak wajar berlaku kerana setiap guru telah melalui proses pengamalan pedagogi berkesan serta praktikum ketika mereka menuntut di Institut Pendidikan Guru (dulunya maktab perguruan) atau di universiti tempatan dan luar negara.

Apakah yang diinginkan oleh seseorang murid pascamerdeka dalam proses pembelajaran seharian mereka? Jika perkara ini diajukan kepada murid, tentulah jawaban yang pelbagai akan diperoleh. Dalam hal ini, seseorang guru yang sentiasa menyedari tanggungjawabnya akan berusaha untuk memberikan persembahan yang terbaik ketika sesi pengajaran di dalam kelas, selain menitikberatkan aspek jasmani, emosi, rohani dan intelek muridnya setiap masa.

Guru-guru seharusnya mendekati muridnya dengan penuh kasih sayang agar ilmu pengetahuan benar-benar meresap ke dalam diri murid tanpa gangguan unsur provokasi luaran. Usahlah dibiarkan sikap pasif ‘nato’ mendominasi minda guru terus-terusan tanpa adanya prakarsa murni untuk meningkatkan tahap profesionalisme dan kaedah pengajaran terkini.

 Murid-murid pada abad ke-21 ini merupakan murid pascamerdeka yang aktif dalam serba bidang. Hal ini menuntut guru-guru mengetepikan sikap jelik ‘nato’ dalam mendepani kerenah murid masing-masing dengan minda yang terbuka selain mendidik mereka agar tidak sekali-kali meminggirkan kesantunan budi bahasa. Jadilah guru yang selalu kasih akan muridnya tanpa mendambakan sebarang balasan.

Selain itu, guru nan berwibawa perlu menerokai pelbagai disiplin ilmu kurniaan Ilahi dengan ikhlasnya kerana yakinlah bahawa apabila minda guru cerdas dan kuat, pengetahuan muridnya jua pasti mencapah sekali gus Kemahiran Berfikir Aras Tinggi (KBAT) turut terserlah.

Kesimpulannya, peribahasa ‘leluhur ular menyusur akar’ tidak akan hilang bisanya masih malar segar dalam ranah kehidupan seseorang guru kini. Setiap guru mempunyai nuansa yang cukup ampuh dan nirmala untuk menjadi guru yang bercita-cita tinggi, sekali gus menjayakan PPPM pada abad ke-21 ini.

Bahasa Sendi Tamadun Bangsa.


Sumber : http : //www.sinarharian.com.my/ (26 Mac 2015)