Sabtu, 18 Julai 2009

SEMANGAT MALAYSIA BOLEH

Slogan Tidak Gentar Rahsia Pasukan Malaysia

KUALA LUMPUR, 18 Julai (Bernama) -- Jurulatih negara K. Rajagobal menyemai sikap 'tidak gentar dalam bola sepak' kepada anak buahnya apabila pasukan pilihan Malaysia tewas tipis 2-3 kepada Manchester United pada perlawanan persahabatan Sabtu

Katanya slogan "Tidak Gentar Dalam Bola Sepak" yang sentiasa diberi tumpuan oleh Sir Bobby Charlton ketika beliau mengikut latihan di Pusat Latihan Trafford di Carrinton beberapa tahun lepas menjadi pegangannya.

Pusat itu merupakan gelanggang latihan bagi Manchester United.

Walaupun ketinggalan 2-0 selepas jaringan Wayne Rooney dan Nani sebelum babak pertama perlawanan berakhir, barisan pilihan Malaysia, kebanyakan pemain berusia bawah 23 tahun, lebih berazam untuk merapatkan jurang jaringan.

Semangat juang dan keazaman tinggi anak buah Rajagobal membuahkan hasil apabila ketua pasukan Selangor Mohd Amri Yahyah merapatkan jaringan pada minit ke-43 sebelum menyamakan kedudukan 2-2 pada minit ke-62.

Bagaimanapun, Michael Owen menghampakan Malaysia dengan gol kemenangan Manchester United lima minit sebelum wisel penamat perlawanan.

"Pada waktu rehat babak pertama, saya beritahu pemain supaya meningkatkan kesungguhan pada babak kedua serta menasihatkan mereka supaya tidak gentar apabila berdepan dengan pasukan mantap seperti MU," kata Rajagobal.

Bagaimanapun, beliau mengakui kesilapan melakukan banyak pertukaran selepas kedudukan terikat 2-2 menyebabkan kekalahan apabila pemain baru Manchester United, Owen meledakkan gol kemenangan.

Rajagobal berkata beliau akan mengekalkan barisan sama pada perlawanan kedua menentang Manchester United Isnin ini dan menyifatkan kekalahan tipis itu akan memberi motivasi untuk menampilkan persembahan yang lebih baik.

Sementara itu, pengurus Manchester United Sir Alex Ferguson agak terkejut dengan kepantasan, corak perlawanan terbuka dan semangat penuh minat yang ditunjukkan oleh barisan negara.

"Adalah bagus untuk mendahului 2-0 pada babak pertama tetapi agak terkejut dengan gol pembukaan Malaysia," katanya.

"Pada babak kedua, saya perhatikan pemain Malaysia lebih berazam dan bermain dengan penuh minat khususnya dalam kawalan bola," katanya.

Ferguson menyifatkan persembahan pasukan Malaysia telah meningkat sejak pertemuan terakhir mereka pada perlawanan persahabatan di sini pada 2001 di mana pasukan itu menang 6-0.

Kunjungan Manchester United kali ini adalah kali keempat selepas tahun 1991, 1995 dan 2001.

Sumber : http://www.bernama.com/

Nota hujung :

Semangat juang yang ditunjukkan oleh para pemain negara wajar dipuji. Cuma kita agak terkilan apabila menyaksikan lebih ramai rakyat Malaysia yang menyokong MU berbanding mereka yang menyokong pasukan negara sendiri. Di mana agaknya semangat patriotik warganegara Malaysia? Fikir-fikirkan...

ISU PEKERJA ASING

Tempoh bekerja di Malaysia 5 tahun

Oleh Johari Ibrahim
joib@bharian.com.my

MUHYIDDIN mempengerusikan Mesyuarat Jawatankuasa Kabinet mengenai Pekerja Asing dan Pendatang Asing Tanpa Izin di Putrajaya, semalam. Hadir sama (dari kiri) Menteri Perusahaan, Perladangan dan Komoditi, Tan Sri Bernard Dompok; Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein dan Menteri Sumber Manusia, Datuk Dr S Subramaniam.

Pekerja asing mahu sambung khidmat perlu mohon semula selepas pulang ke negara mereka

PUTRAJAYA: Semua pekerja asing kecuali pembantu rumah hanya dibenarkan bekerja di Malaysia untuk tempoh maksimum lima tahun dan membuat permohonan semula selepas pulang ke negara masing-masing jika berhasrat bekerja semula.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, majikan yang masih memerlukan pekerja terbabit terutama golongan profesional dan mahir selepas tempoh tamat, boleh membuat permohonan khusus yang akan dipertimbangkan mengikut kes.
Ia adalah antara tujuh langkah yang diputuskan Mesyuarat Jawatankuasa Kabinet mengenai Pekerja Asing dan Pendatang Asing Tanpa Izin yang dipengerusikannya di sini semalam.

Beliau berkata tujuh langkah itu untuk mengurangkan pergantungan kepada pekerja asing selain memperkemaskan peraturan mengenai pekerja asing, terutama mengenai penguatkuasaan dan pemantauan.

Langkah lain ialah:

# Pengambilan pekerja asing Bangladesh terus dibekukan.

# Memberi kebenaran semula pengambilan pekerja asing bagi sektor pekilangan elektrik dan elektronik serta tekstil.

# Kekal membekukan pengambilan pekerja asing sektor perkhidmatan kecuali sektor kecil tukang masak restoran, pekerja pembersihan dan pencucian dan resort pulau peranginan.

# Tiada kebenaran baru menjalankan perniagaan membekal dan mengurus pekerja asing; dan

# Pekerja asing tidak dibenarkan bekerja di barisan depan.

Muhyiddin juga berkata, tujuh strategi pengurangan pergantungan kepada pekerja asing akan dilaksanakan secara berperingkat mengikut keadaan ekonomi dan kesesuaian supaya tidak memberi kesan negatif kepada negara.

Katanya, antara langkah ialah memastikan sektor pembinaan menggunakan Sistem Pembinaan Berindustri (IBS) atau pasang siap bagi sekurang-kurangnya 70 peratus projek kerajaan. Menjawab soalan, Muhyiddin berkata, sasaran mengurangkan jumlah pekerja asing kepada 1.8 juta pada tahun 2010 masih jauh daripada matlamat.

Mengenai langkah Indonesia yang membekukan sementara penghantaran pembantu rumah, beliau berkata, kerajaan tidak menghalang jika mereka mahu bekerja di sini.

INFO:
Strategi lain yang dicadangkan bagi kurangkan pergantungan kepada pekerja asing:

# Memperkemaskan semua prosedur dan proses pengambilan pekerja asing.

# Syarikat membekal dan mengurus pekerja asing hanya dibenarkan membekalkan pekerja kepada sektor pekilangan, perladangan dan pertanian saja.

# Menggalakkan industri beralih kepada industri berorientasikan modal melalui dana bantuan kerajaan dan insentif cukai.

# Mengkaji dan memperkemaskan insentif perkhidmatan yang ditawarkan kepada pekerja tempatan seperti struktur gaji, elaun dan latihan.

# Menggalakkan lebih banyak perkhidmatan layan diri di sektor perkhidmatan seperti stesen minyak, restoran dan pasar mini.

Sumber : http://www.bharian.com.my/