Khamis, 12 April 2012

ISU KENEGARAAN : Ke arah menempa demokrasi keemasan


Bismillahirahmanirrahim.

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh dan Salam 1Malaysia.

Pertama-tama, sebesar-besar pujian dan rasa syukur diucapkan ke hadrat Allah S.W.T yang telah melimpah taufik dan kurnia-Nya kepada kita semua agar hidup dalam aman dan kerukunan.

Ampun Tuanku,

Menghadap Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, Almu'tasimu Billahi Muhibbuddin Tuanku Alhaj Abdul Halim Mu'adzam Shah ibni Almarhum Sultan Badlishah.

Menghadap Seri Paduka Baginda Raja Permaisuri Agong, Tuanku Hajah Haminah.

Ampun Tuanku beribu-ribu ampun, sembah patik mohon diampun.

Sebagai bunga mukadimah, patik bagi pihak Kerajaan, anggota keselamatan, penjawat awam dan rakyat Malaysia sekaliannya mempersembahkan setinggi-tinggi junjungan kasih kepada Tuanku berdua sempena pertabalan sebagai Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong dan Raja Permaisuri Agong keempat belas, pada pagi yang penuh beristiadat ini.

Sesungguhnya, lembaran-lembaran kehidupan sejak zaman berzaman menyaksikan setiap satu perkara akan tiba jua pada waktunya. Setiap satu peristiwa pula akan berlaku pada tempoh dan saatnya. Maka, setelah lebih 40 tahun berlalu pada pagi yang nyaman dan syahdu ini, Malaysia sekali lagi mengukir dan memahat pada titik-titik garisan sejarah negara yang bitara lagi tersendiri, apabila bertakhta buat kali keduanya, Tuanku Alhaj Abdul Halim Mu'adzam Shah sebagai Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong.

Sayugia majlis pertabalan ini menjadi perlambangan betapa utuhnya institusi kebangsaan yang telah terzahir sejak lebih lima dekad lalu. Inilah cerminan kebijaksanaan pentadbiran bapa-bapa pengasas pertiwi tercinta yang bertali arus lagi sambung menyambung semenjak Almarhum Tunku Abdul Rahman sampailah kini dalam mengadun dan menenun fabrik warisan lampau serta keperluan masa depan demi mencipta kestabilan nasional.

Hasilnya, lahirlah sistem Raja Berperlembagaan dan Demokrasi Berparlimen yang berteraskan falsafah Persekutuan serta prinsip ketertinggian perlembagaan itu sendiri. Lalu wujudlah sebuah ekosistem sebagai pemangkin kepada transformasi Malaysia daripada sebuah negara pertanian berpendapatan rendah kepada sebuah negara perindustrian moden berpendapatan sederhana tinggi.

Ampun Tuanku,

Membuka lipatan-lipatan waktu, negara kita telah diuji dan dihadapkan dengan pelbagai episod genting seperti darurat, pemberontakan Parti Komunis Malaya, era konfrantasi dan insurgensi.

Kemudiannya, ketidakstabilan ini ditambah buruk oleh pergeseran kaum akibat dieksploitasi oleh pihak yang tidak bertanggungjawab.

Era luar biasa tersebut memerlukan langkah yang juga luar biasa untuk menanganinya. Kini, masa telah berkisar, musim juga beralih. Maka, sebagai Kerajaan yang menjunjung kepentingan rakyat, langkah luar biasa wajar diambil berpaksikan keberanian moral demi perubahan dan pembaharuan.

Ampun Tuanku,

Sempena sambutan Hari Malaysia ke-48, patik bagi pihak Kerajaan telah mengumumkan sebuah road map dalam memeta perubahan dan pembaharuan landskap siasah negara melalui Program Transformasi Politik atau PTP.

PTP adalah sebahagian daripada Dasar Transformasi Nasional yang melibatkan komponen Program Transformasi Kerajaan, Program Transformasi Ekonomi, Model Baru Ekonomi dan Program Transformasi Luar Bandar.

Bagi menjelaskan lagi, sebenarnya, usaha-usaha untuk merencana segala bentuk transformasi tersebut, bermula tiga tahun lalu, adalah sebagai tapak, kerangka serta landasan yang mencakupi semua aspek dan bidang. Apa yang penting, matlamat akhirnya adalah untuk memacu Malaysia menjadi sebuah negara maju dengan rakyat berpendapatan tinggi menjelang tahun 2020.

Sebetulnya lagi, PTP digembleng atas sebab Kerajaan Tuanku menginsafi bahawa keinginan muncul sebagai negara maju menuntut kepada kemajuan kedua-dua elemen, iaitu hardware atau perkakasan, serta software yakni perisian.

Hakikatnya, kehebatan infrastruktur fizikal semata-mata tanpa terbangunnya kesetaraan dari segi roh, semangat serta kesegaran intelek, sesebuah kemajuan itu mana mungkin bersifat mapan.

Menjengah sudut pandang yang lain, Kerajaan Tuanku percaya bahawa setelah lebih separuh kurun merdeka dan mengamalkan demokrasi, masyarakat berbilang kaum di Malaysia telah mencapai tahap kematangan yang tinggi.

Berpegang kepada hal itu, kita kini bersedia memasuki era baru di mana fungsi kerajaan tidak lagi dilihat sebagai mengehadkan kebebasan individu, sebaliknya, untuk memastikan bahawa hak-hak asasi yang dilindungi perlembagaan bagi setiap individu itu terjamin.

Selanjutnya, satu perimbangan adil, dapat pula ditemui antara kebebasan seseorang dan keselamatan kebangsaan.

Ampun Tuanku,

Bersesuaian dengan iltizam, Kerajaan Tuanku melalui Parlimen telah pun membatalkan tiga proklamasi darurat yang masih berkuatkuasa dan akan membiarkan kesemua ordinan di bawah perisytiharan tersebut mansuh pada bulan Jun ini kecuali tiga ordinan yang akan dibentangkan sebagai rang undang-undang baru di Parlimen.

Rang undang-undang berkenaan adalah yang berkaitan dengan RELA, Rukun Tetangga dan Undang-Undang Laut Wilayah.

Kerajaan Tuanku juga telah mengambil langkah-langkah memansuhkan Akta Kediaman Terhad, Akta Buang Negeri dan menggubal Akta Perhimpunan Aman serta meminda Akta Universiti dan Kolej Universiti atau AUKU.

Pada hari Isnin depan, bersamaan 16 April ini, di Parlimen, patik akan membentangkan rang undang-undang bagi memansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri atau ISA. Pada hemah kerajaan, meskipun ISA telah banyak berjasa kepada negara, ia telahpun melampaui jangka hayat kegunaannya.

Ringkasnya, kita memerlukan kerangka baru perundangan keselamatan nasional dalam era kontemporari yang semakin kompleks.

Di bawah undang-undang baru, Kerajaan Tuanku mengambil keputusan untuk menghapuskan kuasa tahanan tanpa perbicaraan dimiliki Menteri Dalam Negeri manakala tahanan oleh pihak berkuasa bagi tujuan siasatan kini dipendekkan. Kuasa semakan kehakiman pula akan dikembalikan sepenuhnya kepada Mahkamah.

Rang Undang-Undang ini juga menjamin bahawa tidak ada seorang pun rakyat Malaysia boleh ditahan kerana kepercayaan atau aktiviti politiknya.

Ampun Tuanku,

Pendek kata, Rang Undang-Undang Kesalahan Keselamatan yakni Langkah-Langkah Khas bukan sahaja akan memastikan pihak berkuasa mempunyai senjata perundangan yang cukup bagi memerangi keganasan global dan mempertahankan demokrasi berparlimen di Malaysia, tetapi juga untuk memelihara hak kebebasan warganegara.

Kesimpulannya, semua prakarsa, inisiatif dan program ini adalah tidak lain dan tidak bukan untuk memastikan tempoh pemerintahan Tuanku, Insya-Allah, akan menempa sebuah kala demokrasi keemasan di Malaysia.

Ampun Tuanku,

Sememangnya peranan Raja-Raja Melayu sejak dari zaman Kesultanan Melaka, tempoh sebelum merdeka, membawa kepada mencapai kemerdekaan telah tersulam kemas sehinggalah kini dalam perjalanan Malaysia pada era moden.

Kendatipun pertautan raja dan rakyat sedang menyelusuri jejak-jejak waktu, namun ia kekal relevan mendakap realiti semasa. Benarlah bagai dikata hubungan raja dan rakyat terpisah tiada. Bagai aur dengan tebing, saling melengkapi. Ikatan kedua-duanya begitu simbiotik, berputik melalui wa'ad dan bai'ah yang telah terpateri kukuh di Bukit Siguntang Mahameru antara Sang Sapurba dan Demang Lebar Daun serta kisah-kisah dalam Hikayat Merong Mahawangsa.

Selanjutnya lagi, tawarikh telah turut membuktikan apabila perhubungan antara keduanya disuburi keharmonian serta dibajai emosi dan kerohanian yang mendalam, maka sebarang apa pun kemelut yang dihadapi negara dapat ditangani dengan jayanya.

Ampun Tuanku,

Sehubungan itu, patik sekali lagi mewakili kerajaan dan rakyat seluruhnya merakamkan rasa bangga kerana tonggak institusi Yang di-Pertuan Agong sebagai kepala utama negara kembali dipegang oleh Tuanku yang sangat berpengalaman dan terkenal mengasihi rakyat jelata.

Laginya, serasa pula tidak lengkap, seandainya patik dan pihak keluarga tidak mengambil kesempatan ini secara khusus bagi melahirkan rasa bertuah kerana setelah Allahyarham ayahanda patik berpeluang berkhidmat dengan Tuanku, kini ditakdirkan pula giliran patik untuk menumpah khidmat. Segalanya dalam perhitungan Allah, dan mudah-mudahan Tuhan yang Maha Esa memberi pertolongan dan inayah-Nya kepada kita semua.

Ampun Tuanku,

Akhir kalam, patik bagi pihak kerajaan, hamba rakyat, putera puteri watan ini serta segenap jajah takluknya dengan penuh rasa kasih mesra yang marak lagi menyala, memohon semoga Allah S.W.T melanjutkan usia Tuanku dan Tuanku Permaisuri serta sentiasa terpelihara dalam keadaan sihat walafiat. Moga-moga Tuanku berdua kekal bersemayam di atas takhta Persekutuan dan dipermudahkan segala urusan bagi menjalankan tugas-tugas rasmi negara, demi Malaysia yang tercinta.

Wabillahi Taufik Walhidayah Wassalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh. Ampun Tuanku.

Sumber : http : //www.utusan.com.my/

ISU BAHASA : Surat terbuka dua kepada Kementerian Pelajaran


Bersama Salbiah Ani
dahiya@bharian.com.my


HARI Sastera Nasional Ke-15 sudah lebih tiga minggu berlalu, tetapi tetap menjadi sebutan dalam kalangan orang sastera sehingga kini bukan kerana kehebatan program itu, tetapi dek resolusi agar sastera dijadikan mata pelajaran wajib bermula prasekolah ditolak Kementerian Pelajaran.

Cadangan itu antara 14 resolusi yang dicapai Gabungan Persatuan Penulis Nasional Malaysia (GAPENA) bersama-sama 22 kerabatnya ditolak Timbalan Menteri Pelajaran, Dr Mohd Puad Zarkashi, tanpa sebarang rundingan.

Alasan beliau ialah pembelajaran sastera sebagai subjek elektif di sekolah menengah sekarang sudah mencukupi dan tidak perlu diperluaskan sebagai mata pelajaran wajib dalam sistem persekolahan kebangsaan.

Sudah pasti penolakan mentah-mentah itu menimbulkan rasa tidak puas hati dalam kalangan orang sastera yang sejak sekian lama sememangnya tidak puas hati dengan layanan yang diberikan pada bidang terbabit dalam sistem pelajaran mahupun pembangunan negara.

Penekanan berlebihan pada subjek yang membawa pulangan material kepada pelajar generasi kini demi mengejar kemajuan negara menyebabkan nilai murni yang dilihat orang sastera ada dalam sesetengah teks sastera terpilih, tidak dikongsi apalagi dihargai pihak lain.

Jika orang sastera beranggapan segala macam nilai murni yang terkandung dalam teks sastera terpilih ‘wajib’ dikongsi dengan generasi masa depan sebagai pewaris negara, tetapi orang di luar bidang itu masih ‘dihantui’ serta dibelenggu dengan tanggapan naskhah sastera hanya khayalan!

Alangkah moleknya jika Kementerian Pelajaran menangani permintaan terbabit secara lebih panjang akal dengan mengadakan rundingan meja bulat yang membabitkan pakar bidang dan mereka yang arif dalam bidang ini sebelum menolak cadangan berkenaan.
Jika Kementerian Pelajaran boleh melayan permintaan sesetengah kumpulan yang sah bersifat perkauman dan enggan menerima hakikat sejarah bangsa mereka apalagi negara berhubung Interlok karya Sasterawan Negara Ke-9, Datuk Abdullah Hussain, mengapa tidak cadangan menjadikan sastera sebagai mata pelajaran wajib melalui proses sama?

Dengan segala macam kekalutan dalam masyarakat Malaysia yang diamuk gelombang globalisasi nan menggila lagi menyesatkan kini, kelompok sasterawan yakin bahawa antara penyelesaian terbaik ialah dengan memperkenalkan semula sastera sebagai satu subjek wajib.

Selemah-lemah sastera sebagai subjek yang mampu memberi pulangan material, tiada siapa boleh menafikan kehadiran nilai kemanusiaan dalam setiap naskhah tanpa menafikan ada naskhah yang diangkat sebagai teks hanya biasa-biasa dan ‘teruk’, sedangkan sepatutnya karya agung didahulukan!

Penulis tidak menafikan kerajaan sudah pun memperkenalkan Agama dan Moral sebagai satu mata pelajaran wajib untuk bekalan membina sahsiah diri mereka, tetapi penulis yakin pendekatan terbabit kurang menarik minat pelajar kerana subjek itu lebih bersifat ‘khutbah’ dan hafalan.

Sebahagian besar mereka membaca kedua-dua subjek itu untuk lulus periksa daripada menghayati dan mengguna pakainya dalam kehidupan seharian mereka, sama seperti membaca teks sastera dalam Komponan Sastera Dalam Pengajaran Bahasa Melayu (KOMSAS).

Persoalan ketiadaan guru untuk mengajar sekiranya sastera dijadikan subjek wajib sebenarnya tidak timbul kerana khidmat mereka kini sudah digunakan bagi mengajar KOMSAS serta boleh diberi latihan semula bagi meluaskan kemahiran mengajar.

Perjuangan orang sastera yang melahirkan KOMSAS dengan harapan lebih ramai penulis negara ini akan dikenali pelajar bagi penulis ibarat ‘senjata makan tuan’ kerana senario semasa menunjukkan terlalu sedikit karya dengan nilai murni dan sarat estetika diangkat sebagai teks.

Lambakan teks dalam KOMSAS tidak menggalakkan pelajar untuk membaca naskhah, sebaliknya menghafal isi buku bimbingan peperiksaan kerana teks terlalu banyak sedangkan soalan yang dikemukakan dalam kertas peperiksaan terlalu sedikit serta tidak berbaloi diberi tumpuan!

Lalu yang beruntung dalam kes KOMSAS ialah pengarang yang karya mereka diangkat sebagai teks kerana mendapat keuntungan daripada habuan honororium dan paling mencatat keuntungan berlipat ganda ialah penulis buku bimbingan peperiksaan, buku rujukan dan penerbit buku terbabit!

Meskipun laungan sasterawan bahawa teks sastera mampu menyemai budaya membaca pelajar boleh dipertikaikan, tetapi setidak-tidaknya pelajar diberi ruang untuk masuk ke dunia ‘pelarian’ terbimbing berhubung realiti kehidupan daripada membiarkan mereka teraba-raba!

Tidakkah perkembangan ilmu sastera hari ini dapat membuka hati nurani mereka yang berkenaan di Kementerian Pelajaran betapa kebijaksanaan manusia Melayu dirakam rapi dalam karya agung Melayu antaranya Sejarah Melayu dan Hikayat Hang Tuah, dengan syarat ia dibaca secara berlapis.

Pemikiran kritis bangsa Melayu silam seperti Raja Ali Haji umpamanya yang terpancar dalam Gurindam Dua Belas membuktikan betapa tokoh itu berpijak di bumi nyata dan bukan khayalan sehingga segala macam sikap serta tegurannya dalam karya sememangnya benar sehingga ke hari ini!

Ralat juga penulis apabila membaca kenyataan akhbar yang dikeluarkan Kementerian Pelajaran berhubung bantuan kewangan yang diberikan kepada pelajar cemerlang lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2011.

Mana tidaknya, perkataan bursary yang bermaksud biasiswa dikekalkan penggunaannya seolah-olah takut menggunakan istilah sedia ada dalam bahasa rasmi dan bahasa kebangsaan negara ini dan inilah padahnya apabila tidak yakin dengan kelebihan bahasa Melayu!

Sumber : http : //www.bharian.com.my/

ISU BAHASA : Kemelut bahasa, sastera Melayu


Oleh Hafizah Iszahanid
hafiza@bharian.com.my


Kanak-kanak negara ini tidak dapat pendedahan sejak awal usia

BAHASA dan sastera Melayu ‘diramalkan’ tidak akan mati dalam tempoh 20 tahun lagi, tetapi akan terpinggir berikutan kedua-dua bidang terbabit tidak diperkenalkan secara sistematik kepada generasi muda sejak mereka masih pada peringkat prasekolah.

Selain itu, kebanyakan ibu bapa dan pusat pendidikan prasekolah didapati memberi lebih penekanan kepada bahasa Inggeris dan Matematik seolah-olah hanya kedua-dua subjek itu sahaja yang menjamin masa depan anak mereka, turut menyumbang kepada situasi terbabit.

Kenyataan itu pahit, tetapi itulah dapatan awal kajian mengenai perkembangan sastera kanak-kanak di Malaysia oleh Pensyarah Kanan, Jabatan Bahasa dan Kesusasteraan Melayu, Fakulti Bahasa dan Komunikasi, Universiti Perguruan Sultan Idris (UPSI), Dr Ani Omar.

“Hasil kajian mendapati hanya segelintir ibu bapa sedar kepentingan sastera dalam membantu perkembangan emosi anak mereka. Tinjauan di prasekolah terpilih, mendapati subjek Sastera yang diterapkan pada peringkat itu ialah Sastera Inggeris. Lagu dan buku cerita yang diperkenalkan adalah daripada sastera Inggeris.

“Mengapa tidak sastera Melayu turut diperkenalkan kepada kanak-kanak prasekolah dan tidak timbul tidak kecukupan bahan kerana hakikatnya khazanah dalam bidang ini terlalu luas dan menawarkan banyak pilihan yang boleh dijadikan bahan pembelajaran,” katanya ketika dihubungi Sastera, baru-baru ini.

Baginya kecenderungan terbabit tidak sepatutnya dibiarkan berakar umbi dalam masyarakat kerana semua pihak perlu sedar bahawa sastera dapat membantu perkembangan jiwa, kerohanian dan artistik individu yang akan menyeimbangkan manusia.

“Senario terbabit akan berkesudahan dengan generasi masa depan kekal seperti generasi hari ini, iaitu mereka membaca untuk peperiksaan dan bukan untuk pengetahuan. Keadaan ini sangat berbahaya kerana akan lahir generasi yang kurang nilai estetika dan kerohanian. Ada baiknya nilai kemanusiaan dan kejiwaan yang mampu ditawarkan sastera diperakui.

“Kita tidak akan dapat faktor itu dalam subjek lain, namun ada ibu bapa yang tidak tahu pun apa itu sastera. Mereka tidak faham pun sastera. Lalu atas ketidakpedulian ini mereka meminggirkan sastera Melayu daripada menjadi sebahagian daripada pengetahuan anak masing-masing,” ujarnya.

Dr Ani berharap keadaan terbabit tidak dibiarkan berterusan kerana pada akhirnya ia akan menyebabkan sastera Melayu terpinggir di tanah air sendiri dan ini sangat merugikan negara kerana sastera adalah rakaman budaya dan tamadun sesebuah bangsa.

“Sastera Inggeris tidak merangkumi lingkungan budaya tempatan berbanding sastera Melayu, tetapi malangnya hakikat kepentingan sastera Melayu seakan langsung tidak dipedulikan. Melalui sastera, kanak-kanak dibantu meneroka dunia dari pelbagai sudut pandangan.

“Mereka lebih mudah memahami baik dan buruk sesuatu perkara menerusi pembacaan mereka. Mereka akan tertarik untuk membaca lebih banyak buku. Jika dia masih tidak boleh membaca, buku yang dibaca oleh guru dan ibu bapa adalah langkah paling baik untuk menarik minat mereka untuk membaca dan menguasai bahasa,” katanya.

Baginya fungsi sastera sebagai pembentuk perkembangan sosial, emosi, intelek dan bahasa kanak-kanak sepatutnya dipupuk sejak kecil dan untuk merealisasikan impian terbabit, semua pihak perlu menyumbang, selain perlu bermula pada peringkat atasan.

“Kajian saya mendapati program Permata Negara tidak memberi peluang sama rata kepada sastera Melayu kerana ia sekadar sisipan dan dijalankan mengikut kecenderungan pengajar. Kalau rasa nak nyanyi lagu Melayu, nyanyilah. Kalau nak baca buku Melayu bacalah, berbanding bahasa Inggeris yang mempunyai slot khusus.

“Mereka ada subjek pengiraan, tetapi sastera Melayu langsung tidak diberi muka. Program itu sendiri tujuannya juga untuk memperbaiki penguasaan bahasa Inggeris. Lagu dan buku yang didedahkan kepada kanak-kanak ini adalah bahasa Inggeris. Mungkin mereka berasa maju jika bijak berbahasa Inggeris,” ujarnya.

Lalu yang menjadi mangsa adalah anak-anak itu sendiri kerana ibu bapanya dan dasar pentadbiran yang tidak menggariskan kepentingan sastera dan bahasa Melayu, sehingga mereka tidak kenal diri sendiri sedangkan mereka inilah waris masa depan dan bagaimanakah rupa bentuk negara ini pada masa akan datang?

Sumber : http : //www.bharian.com.my/