Khamis, 19 Januari 2012

ISU SOSIAL : Institut Wasatiyyah tolak ekstremisme


DATUK AZIZ JAMALUDIN MHD TAHIR
Yang Dipertua Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (Yadim).


Lebih setahun lalu, Datuk Seri Najib Tun Razak mempromosikan pendekatan kesederhanaan bagi mengatasi masalah kemanusiaan dan ketegangan politik dunia. Maka dua hari lalu (17 Januari 2012) dengan rasminya tertubuhnya Institut Wasatiyyah sebagai wahana membina strategi dan merealisasikan pendekatan sederhana dan keseimbangan dalam semua aspek kehidupan.

Promosi itu kemudiannya dipersetujui oleh masyarakat antarabangsa sehingga tertubuhnya Global Movement of Moderates atau Pergerakan Kesederhanaan Global di mana Malaysia diberikan kepercayaan untuk memulakannya secara lebih meluas.

Keyakinan masyarakat antarabangsa itu adalah disebabkan Malaysia merupakan negara Islam yang paling stabil dari segi politik manakala kedudukan ekonominya juga menjadi model tentang keanjalan sistem sehingga mampu berhadapan dengan pelbagai cabaran.

Apabila memahami dengan jelas maksud pendekatan wasatiyyah yang dikemukakan oleh Najib ketika menjelaskannya dalam Persidangan Umum Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu pada akhir tahun 2010, idea itu mendapat sambutan yang amat memberangsangkan.

Bagaikan mendapat sokongan moral di peringkat antarabangsa, maka Malaysia telah mempelopori penganjuran sebuah persidangan peringkat antarabangsa di Kuala Lumpur yang mana pada majlis perasmiannya, dengan rasminya tertubuhkan Institut Wasatiyyah yang akan diletakkan di bawah Jabatan Perdana Menteri manakala sebuah Kerusi Wasatiyyah diwujudkan di Universiti Malaya, sebuah universiti tertua di Malaysia.

Penubuhan Institut Wasatiyyah juga membuktikan bahawa Malaysia adalah serius untuk mendidik rakyatnya bagaimana mencintai cara hidup yang sederhana dan seimbang. Perspektif itu adalah suatu pendekatan terbaik dan telah dibuktikan mampu membawa kesan yang besar dan berpanjangan sebagaimana dipraktikkan Nabi Muhammad SAW sejak menerima perintah Allah SWT untuk menyampaikan risalah-Nya, sebagaimana terkandung dalam al-Quran.

Pendekatan sederhana dan seimbang yang dipelopori oleh Nabi Muhammad SAW telah menjadikan pola kehidupan masyarakat Madinah sebagai contoh terbaik sebagai masyarakat madani.

Hingga kini, masih belum ada contoh kehidupan bermasyarakat yang benar-benar adil dan boleh hidup dengan aman, kerana prinsip-prinsip pemerintahan baginda tidak menggunakan kekerasan dalam menyelesaikan sebarang kemelut meskipun ada desakan-desakan untuk melaksanakannya.

Malah hasil daripada sikap kesederhanaan inilah telah membuka hati ramai penduduk Arab di seluruh Semenanjung Arab memeluk Islam dan membentuk satu ummah.

Hal yang sama turut berlaku di Malaysia. Apabila pendekatan sederhana dilakukan semasa berunding untuk mendapat kemerdekaan dan pemuafakatan antara kaum pada tahun 1955 menyebabkan segelintir pejuang kemerdekaan yang berhaluan kiri mengambil jalan penuh revolusioner.

Sejarah itu tetap menjadi iktibar yang begitu mendalam di sanubari rakyat Malaysia dan menyedari hakikat itulah juga telah memberi ilham Perdana Menteri untuk menghidupkan dengan berkesan gerakan kesederhanaan dan keseimbangan. Dalam Islam sendiri sudah terbukti, dengan pendekatan dakwah yang berhemah dan sentiasa menggalakkan persefahaman jumlah penganutnya bertambah dengan begitu pesat.

Bahkan dalam situasi semaraknya kebencian terhadap Islam selepas peristiwa robohnya Pusat Dagangan Antarabangsa pada bulan September 2001, jumlah penganut Islam sudah berkembang menjadi kedudukan yang kedua terbanyak selepas Kristian. Populasi penduduk Islam sedunia sudah menjangkau 1.8 bilion dan dalam jangka waktu kurang lima puluh tahun, jumlah penganut Islam dijangka akan berada di kedudukan teratas.

Jika diimbas kembali sejarah politik, sikap ekstremisme sebenarnya sudah bermula sejak permulaan lahirnya semangat kebangsaan, tetapi ia tidak sampai kepada peringkat membunuh dan terbunuh. Tragedi menyerang secara kekerasan itu sebenarnya dimulakan oleh sekelompok pemimpin yang menyanjungi prinsip perjuangan revolusi, kerana dengan cara itulah akan mempercepatkan proses kemerdekaan sesebuah negara.

Pendekatan yang diambil oleh orang Melayu lebih berkesan kerana menghormati prinsip perundingan dan pemuafakatan. Prinsip sedemikianlah menjadikan Malaysia sebuah negara yang merdeka tanpa perlu mengorbankan rakyatnya, kecualilah dalam usaha menentang sekumpulan mereka yang tidak bersetuju dengan kaedah tersebut.

Kelompok itu kemudiannya melancarkan perang dan gerakan bersenjata sehinggalah meninggalkan trauma yang mendalam hingga sekarang walaupun secara mutlaknya darurat telah ditamatkan pada tahun 1960 di Semenanjung dan pada tahun 1971, di Sabah dan Sarawak.

Setelah gerakan bersenjata dilumpuhkan, sebahagian kecil penggerak komunis meneruskan serangan dan melancarkan tahun pemberontakan pada tahun 1975, dengan harapan akan beroleh kejayaan besar apabila lebih ramai anggota pasukan keselamatan berjaya dibunuh. Rupa-rupanya pendekatan tersebut terus mengalami kegagalan dan semakin dibenci oleh masyarakat umum.

Selain penubuhan Institut Wasatiyyah (di JPM) dan penubuhan Kerusi Wasatiyah (di UM), Penubuhan Yayasan Pergerakan Kesederhanaan Global pula dijangka mampu meningkatkan peranan GMM sebagai pusat penyatuan kepada semua usaha dan pendekatan menentang keganasan dan ekstremis sama ada yang digerakkan oleh agensi kerajaan atau pertubuhan bukan kerajaan (NGO).

Menurut Najib, "Selain menjadi inisiatif eksklusif yang digerakkan oleh Malaysia, GMM juga akan menyokong inisiatif lain yang digerakkan oleh badan antarabangsa ke arah mempromosikan gerakan kesederhanaan dan keseimbangan termasuk dialog dan kerjasama sama seperti United Nations Alliance of Civilisations (UNOAC)."

Gerakan kesederhanaan atau wasatiyyah bukanlah menampilkan sikap yang lemah atau mengalah, tetapi ia adalah langkah berani yang penuh kebijaksanaan. Seperti digambarkan oleh seorang pemikir tingkah laku manusia yang semakin diyakini oleh masyarakat antarabangsa, Steven Covey, era masa kini ialah era yang bakal dibentuk oleh kebijaksanaan.

Sesuatu tindakan yang boleh disifatkan bijaksana, dalam pendekatan falsafah Melayu ialah menarik rambut di dalam tepung, rambut tidak putus manakala tepung tidak terburai.

Tindakan menggunakan pendekatan sederhana dan seimbang bukan bermakna pengecut ataupun terlalu berlembut. Ia adalah sebuah pendekatan yang dalam konteks psikologi pengurusan atau perundingan ialah strategi "menang-menang" dan dalam keadaan itulah ia dinamakan sebagai "situasi bijaksana."

Kebijaksanaan itulah yang amat diharapkan lahir daripada jiwa manusia yang sanggup mendahulukan rakyat dan melonjakkan prestasi, dan bukannya daripada mereka yang hanya tahu bercakap, mengkritik, mencaci dan merendah-rendahkan keupayaan orang lain bagi menutup kelemahannya.

Sikap melampau memang sentiasa berada dalam kerugian, kerana yang dikejar itu adalah bayang-bayangnya sendiri yang hanya muncul sekadar visual dan bukannya berbingkai serta boleh dipegang. Ia adalah sebuah kengerian yang bakal mencetuskan lebih banyak tragedi.

Lahirnya Intitut Wasatiyyah di Malaysia bermakna kerajaan benar-benar mahu mempraktikkan prinsip kesederhanaan dan mengetepikan keseluruhan nilai kekerasan serta sikap melampau. Ia akan dibudayakan sebagai satu corak kehidupan yang beradab dan bersusila, menghormati nilai dan hak setiap orang secara yang lebih wajar dan bermakna.

Sumber : http : //www.utusan.com.my/

ISU SOSIAL : Tangani rasuah perlukan kesungguhan


TRANSPARENCY International (IT) Malaysia mengeluarkan laporan mengenai Indeks Persepsi Rasuah (IPR) bagi 2011 baru-baru ini. IT-M adalah sebuah badan bebas bukan kerajaan, yang komited menentang rasuah sama ada dalam sektor perkhidmatan awam, sektor swasta, dan juga institusi sivil melalui advokasi, kajian serta pendidikan.

Badan ini berdaftar dengan Pendaftar Pertubuhan (ROS) dan sudah mencapai standard antarabangsa. Laporan menunjukkan skor IPR bagi negara ini jatuh daripada 4.4 kepada 4.3 pada 2011 yang meletakkan Malaysia di tangga ke-60 daripada 178 negara yang dipantau berbanding tangga ke-56 dua tahun berturut-turut sebelumnya.

Laporan itu juga menunjukkan kepada kita bahawa gejala rasuah di negara ini tidak menunjukkan sebarang penurunan walau pelbagai usaha pencegahan dan membendung rasuah sudah dilakukan, malah, dapatan ini mencerminkan kelemahan tadbir urus yang sedang membarah dalam pentadbiran negara.

Cabaran besar ke arah mencapai tadbir urus yang baik ialah membanteras rasuah daripada menjadi lingkaran ‘kejam’ yang tidak berkesudahan.

Untuk mencapai tadbir urus yang baik, antara perkara pertama yang perlu diselesaikan ialah soal ketelusan dalam pentadbiran seperti ditulis Saladin al-Jurf (1999) dalam makalahnya Good Governance and Transparency: Their Impact on Development.

Menurutnya, mana-mana kerajaan tidak boleh terbabit dalam tadbir urus yang baik seperti pengurusan negara yang bagus tanpa menggalak dan mempromosikan ketelusan. Justeru, kepemimpinan politik negara terutama Tun Hussien Onn, Tun Dr Mahathir Mohamad dan Tun Abdullah Ahmad Badawi begitu giat membanteras rasuah sebagai matlamat perjuangan dalam memimpin dan mentadbir Negara. Tidak ketinggalan, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak juga menyuntik semangat Wawasan 2020 dalam Pelan Transformasi Kerajaan yang bertujuan memperkasa tadbir urus yang baik.

Ironinya, persepsi umum kian merosot kerana statistik rasuah negara saban tahun meningkat. Rakyat mula mempertikai keberkesanan program untuk membasmi gejala tidak sihat ini daripada terus membarah. Usaha untuk membentuk dan menghidupsuburkan tadbir urus yang baik akan terencat jikalau gejala rasuah ini tidak ditangani bersungguh-sungguh oleh semua pihak sama ada kerajaan ataupun swasta, pemimpin mahupun rakyat jelata.

Gejala rasuah meninggalkan impak yang besar sehinggakan sesebuah tamadun, empayar dan bangsa boleh runtuh dalam sekelip mata. Sebagai memetik sebahagian ucapan Najib pada Seminar Muafakat Memerangi Rasuah di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) pada 1997, beliau mengatakan: “ Empayar Rom, Empayar Uthmaniah, Dinasti Ming, yang tidak terurus pentadbirannya menyebabkan tentera dan kakitangan awamnya terpaksa mengamalkan rasuah sehingga akhirnya hancur.

Demikian juga dengan kisah kejatuhan Kerajaan Melayu Melaka akibat berlakunya amalan rasuah di kalangan raja dan pembesarnya. Pemimpin nasionalis China Kai Shek di China, Richard Nixon di Amerika, Marcos di Filipina dan akhirnya Presiden Mobuto di Zaire tumbang kerana gejala yang sama.” Sejak itu, Najib menggalas amanah yang amat berat bagi memastikan keberlangsungan negara bebas rasuah. Ia memerlukan sepenuh kesungguhan dalam membanteras gejala ini sebelum Malaysia mengalami nasib sama seperti pemimpin dalam ucapan beliau.

Semua masyarakat beragama dan bermoral menolak rasuah sebagai satu jenayah moral yang keji. Kesan rasuah bukan saja membabitkan segelintir individu pengamal rasuah, tetapi melangkaui lebih daripada itu. Ia membabitkan segenap aspek negara dari segi keadilan sosialnya, kestabilan politiknya, kemakmuran ekonominya, juga nilai dan etika rakyatnya.

FARIDAH MOHD TAP
Pensyarah Pengajian Malaysia,
Kolej Uniti, Port Dickson.

Sumber : http : //www.bharian.com.my/

ISU PENGAJIAN TINGGI : Impak Demonstrasi Mahasiswa


Usah bertindak di luar batasan

Oleh Ruhaiza Rusmin
ruhaizarusmin@hmetro.com.my


USIA masih mentah dan tiada pengalaman hidup, namun segelintir mahasiswa sanggup menggadai masa depan dan pengajian belum tamat semata-mata terlalu taksub mengikut kata hati.

Mengetepikan akal waras dan matang untuk membuat pertimbangan, mereka lantang bersuara menyatakan hasrat melakukan perubahan biarpun hakikatnya ia tidak semudah memetik jari.

Lebih berani, mereka cuba bermain api dengan membuat tuntutan tidak masuk akal sehingga memberi persepsi negatif, apakah golongan itu mudah diperguna atau dipengaruhi orang lain?

Apakah perjuangan dan perubahan dikehendaki itu lebih penting daripada melunaskan tanggungjawab mereka sebagai seorang pelajar?

Apakah selama ini institusi terlalu tegas dan langsung tidak berkompromi hingga golongan terbabit perlu melanggar undang-undang?

Atau adakah mereka hanya mengikut membuta tuli dan sanggup bertindak agresif kerana berasakan diri cukup hebat bergelar mahasiswa?

Presiden Kolej Poly-tech Mara, Datuk Yusoff Harun, berkata mahasiswa perlu menjadi golongan yang boleh dibanggakan dengan kecemerlangan dan kematangannya bukan yang mudah diperkotak-katik sesuka hati pihak yang mempunyai agenda tersendiri.

Menurutnya, amat malang dan memalukan apabila mereka bertindak melampau dan di luar batasan kerana bukan saja boleh digambarkan sebagai golongan cetek akal malah senang dimanipulasi.

“Mahasiswa adalah golongan terpilih dan perlu mempunyai prinsip yang tidak boleh digugat orang lain hanya dengan isu remeh.

“Mereka ada karisma tersendiri dan masyarakat juga memberi sanjungan dan pengiktirafan. Malangnya, itu tidak berlaku pada segelintir mahasiswa yang berasakan diri hebat dan tidak boleh dicabar.

“Hakikatnya, mereka masih teraba-raba mencari masa depan. Atas maksud tertentu, mereka berjuang dengan alasan mahu membuat perubahan sedangkan perjuangan perlu berpaksikan pada tujuan asal dan jangan dicampur-aduk dengan perkara lain,” katanya.

Akhir-akhir ini negara terkejut dengan aksi demonstrasi liar segelintir mahasiswa yang ‘memberontak’ inginkan hak kebebasan biarpun permintaan itu tidak munasabah.

Mereka mengandaikan diri tertindas dan menjadi mangsa birokrasi selain mengutarakan kemahuan diberi lebih kebebasan akademik.

Persoalannya, kebebasan akademik bagaimanakah yang diingini hingga sanggup berdemonstrasi, mengganggu ketenteraman awam dan mencemarkan nama golongan intelektual.

Sekali gus memberi persepsi tidak baik dengan tanggapan mereka golongan ekstremis yang mahu menggugat keamanan negara selain begitu mudah melatah biarpun hanya dijolok dengan isu remeh.

Mengulas tindakan itu, beliau menggambarkannya sebagai satu ‘drama’ yang harus ditamatkan segera kerana bakal merugikan masa depan mahasiswa.

“Sejak dulu, mahasiswa memegang gelaran ‘mereka yang dihormati’, mengapa mesti mencalarkan identiti itu dengan perjuangan belum pasti? Buka minda dan berfikir dengan matang setiap masalah ada penyelesaiannya.

“Setiap perbuatan perlu selari dengan taraf pendidikan, daya intelektual, penerimaan masyarakat dan sebagainya. Tindakan melulu bukan saja merugikan malah menyebabkan masalah baru timbul hingga membabitkan isu lain.

“Janganlah kerana terlalu mengikut kata hati, segalanya tergadai dan menjadi sia-sia. Perjuangan menuntut ilmu itu lebih penting dengan imej mahasiswa berbanding tindakan radikal,” katanya mengakui antara punca golongan itu bertindak agresif kerana kurang mendapat fakta jelas mengenai sesuatu perkara atau diprovokasi pihak lain.

“Secara amnya, mahasiswa biasa dan tiada kepentingan tidak akan bertindak sedemikian. Mungkin mereka yang mudah ‘melatah’ ini ada faktor di sebaliknya hingga berani melanggar undang-undang.

“Pihak pengurusan institusi perlu memberi penjelasan jelas, mudah dan telus kepada mereka supaya dapat gambaran jelas.

“Dalam usia muda, mereka gemar bertindak mengikut emosi berbanding rasional akal,” katanya.

Agresif mahasiswa, akuinya juga adalah sifat semula jadi terutama jika permintaan mereka ditolak atau diperlekehkan namun bukan semua mahu menggadaikan masa depan hanya kerana mengikut emosi.

“Hanya segelintir saja yang beremosi dan mahu menunjukkan diri mereka hebat sedangkan sebahagian besarnya masih berfikir waras.

“Bayangkan, jika mempunyai senarai ‘rekod’ yang tidak elok, apakah masyarakat, industri atau majikan mahu menerima mereka?

“Justeru sebelum bertindak, berfikir panjang, jangan mudah terpengaruh atau mengikut darah muda kerana belum tentu perjuangan itu berhasil,” katanya.

Ditanya adakah kebangkitan itu juga disebabkan peristiwa yang melanda beberapa negara di dunia, beliau berkata, mahasiswa di negara ini tidak boleh disamakan dengan negara luar.

“Perjuangan di sana lebih tertumpu pada kehendak perubahan drastik atas faktor tertentu namun di negara ini keadaannya berbeza.

“Jika berpandangan jauh, mereka akan mengelak diri terbabit aktiviti ini kerana ia merugikan. Paling penting, selesaikan pengajian dulu sebelum membabitkan diri dalam aktiviti bersifat peribadi.

“Keseronokan atau kehebatan sementara tidak boleh menjamin kesenangan pada masa depan,” katanya.

Sementara itu, Yang Dipertua Majlis Perwakilan Mahasiswa Universiti Malaya, Mohd Syahid Mohd Zaini berkata, mereka hanya berdiri atas identiti mahasiswa dan tidak diperalatkan seperti didakwa.

“Kami berjuang untuk membela nasib mahasiswa dan mengubah kesukaran yang sering dihadapi akibat birokrasi, bukan alat parti yang berdiri atas kapasiti diri sendiri.

“Adakah salah jika kami ingin menyuarakan pendapat dan memperjuangkan nasib rakan lain yang tertindas?

“Tindakan seperti itu terpaksa diambil kerana kami sudah muak dengan apa yang dijanjikan namun tidak dilaksanakan dengan telus,” katanya.

Mengenai pandangan masyarakat mengatakan mereka mudah diperalat, beliau menafikannya kerana mahasiswa mempunyai privasi sendiri untuk membuat pilihan.

“Mereka mengiktiraf kami sebagai golongan terpelajar, jadi mengapa mesti mempertikaikan tindakan itu?

“Mengapa dipandang serong hanya kerana mahu memberi teguran dan memperbetulkan keadaan salah?,” katanya

Katanya, sebagai mahasiswa, mereka tahu tanggungjawab utama ialah belajar tapi pada masa sama menjadi pengimbang tara kepada semua pihak selain ejen perubahan kepada masyarakat.

“Kami tidak kesal memperjuangkan tuntutan ini kerana idealisme kami hanyalah untuk membantu mahasiswa bukan menjadi tunggangan orang lain seperti tanggapan masyarakat. Betulkan persepsi salah itu,” katanya.

Sumber : http : //www.hmetro.com.my/

ISU BAHASA : Sukarkah bertutur bahasa Melayu?


OLEH : TAN SRI LEE LAM THYE

BEBERAPA pihak telah membangkit mengenai betapa pentingnya kita memartabatkan semula bahasa Melayu dan memperkukuhkan bahasa Inggeris.

Kongres Bahasa dan Persuratan Melayu Kelapan yang diadakan tahun lepas mahu bahasa Melayu dimartabatkan dan digunakan sepenuhnya termasuk dalam bidang ekonomi, kewangan serta perundangan.

Radio Televisyen Malaysia (RTM) bercadang melaksanakan proses alih suara bagi rakaman suara individu yang menggunakan bahasa Inggeris dalam sesi temu bual berbahasa Melayu sebagai usaha mengukuhkan penggunaan bahasa kebangsaan dalam bidang penyiaran.

Melalui Bulan Bahasa Kebangsaan yang dianjurkan setiap tahun, semua warga Malaysia diingatkan untuk memartabatkan bahasa Malaysia sebagai bahasa kebangsaan selain daripada usaha membolehkan kita menguasai bahasa Melayu dengan tepat.

Pada pendapat saya mutu penggunaan tatabahasa Melayu dalam pelbagai program yang disiarkan oleh stesen televisyen dan radio milik kerajaan dan swasta masih berada di tahap rendah.

Usaha perlu dilaksanakan dan membabitkan semua stesen penyiaran bagi mempertingkatkan penggunaan bahasa Melayu yang betul.

Suatu perkara yang memerlukan tindakan ialah mengenai pencemaran bahasa Melayu yang berleluasa seperti dalam dialog filem dan perbualan seharian yang mencerminkan fenomena bahasa rojak.

Saya dan ramai yang lain khuatir dengan aliran pertuturan bahasa rojak iaitu campuran bahasa Melayu dan Inggeris yang mencerminkan ketidakyakinan terhadap bahasa Melayu dan penggunaannya dengan betul.

Sukarkah untuk bertutur bahasa kebangsaan dengan betul?

Fenomena bahasa rojak yang kian menjadi-jadi. Bertutur dalam bahasa kebangsaan tetapi dicampuradukan dengan bahasa Inggeris sudah menjadi lumrah dan kebiasaan.

Daripada pertuturan harian sehinggalah kepada program-program televisyen, radio dan iklan kita semakin terdedah kepada bahasa rojak.

Malah sebahagian anggota pentadbiran kerajaan kita juga cenderung menggunakan bahasa rojak termasuk dalam ucapan di majlis dan sidang akhbar yang kemudian disiarkan menerusi televisyen.

Sudah menjadi satu tabiat bagi mereka bercakap bahasa kebangsaan diselitkan bahasa Inggeris. Memang tidak salah - untuk membuktikan kita mempunyai kemahiran bercakap dalam pelbagai bahasa.

Soalannya ialah kalau mahu bertutur bahasa Inggeris gunakanlah sepenuhnya bahasa itu.

Begitu juga semasa bertutur bahasa kebangsaan, gunakan sepenuhnya dan tidak perlu dicampuradukan. Bahasa Melayu adalah bahasa indah dan tidak patut dijadikan mudah tercemar.

Sungguhpun saya bukan pakar linguistik, saya berpendapat masa telah tiba bagi semua pihak untuk memperbetulkan fenomena bahasa rojak ini dan jangan jadikannya suatu budaya atau amalan harian di negara kita.

Mesej yang saya ingin sampaikan ialah kita tidak dapat memartabatkan bahasa Melayu kalau kita cenderung mencampuradukkan percakapan dalam bahasa Melayu dengan bahasa Inggeris atau kita tidak dapat memperkukuhkan bahasa Inggeris dengan mencampuradukkan percakapan bahasa Inggeris dengan bahasa Melayu.

Penulis ialah Pemegang Amanah Yayasan 1Malaysia

Sumber : http : //www.utusan.com.my/

ISU BAHASA : Kejujuran penggerak PPSMI dipersoal


Agenda peribadi atau kepentingan pendidikan jadi pendorong

Oleh Nazmi Yaakub
nazmi@bharian.com.my


SEBARANG perdebatan mengenai usaha mengembalikan dasar Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) mesti bertitik tolak daripada landasan sebagai bahasa ilmu dan bukannya soal titik bengit lain.

Ini kerana perdebatan PPSMI perlu berpusat pada landasan apakah bahasa Melayu boleh dianggap sebagai bahasa ilmu dan sejauh mana kebenaran bahasa Inggeris sebagai bahasa ilmu.
Penegasan itu dilontarkan pada Dialog Orang Muda (DOM) - PPSMI: Kita Tewas? di Rumah Persatuan Penulis Nasional Malaysia (PENA), Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Setiausaha Akademi Sains Islam Malaysia (ASASI), Dr Mohammad Alinor Abdul Kadir, berkata bahasa Inggeris hanya digunakan sebagai bahasa ilmu sepenuhnya di tanah besar Inggeris apabila kerajaannya yang berpusat di London melaksanakan pengajaran bahasa Inggeris di sekolah dan universiti sepenuhnya pada 1830.

“Prof Dr Shaharir Mohamad Zain dalam kajian terhadap pungutan istilah bahasa Inggeris menunjukkan mereka meminjam 70 peratus daripada bahasa Greek, Latin dan Arab.

“Dalam tempoh 182 tahun itu, bangsa Inggeris hanya mendapat 30 peratus istilah dalam bahasanya sebagai istilah sains,” katanya pada forum yang dipengerusikan Tutor Akademi Pengajian Melayu (APM), Universiti Malaya (UM), Arif Atan.

Justeru bagi Dr Mohammad Alinor adalah tidak adil untuk menolak kemampuan bahasa Melayu sebagai bahasa ilmu yang dilaksanakan sepenuhnya dalam sistem pendidikan Malaysia pada 1983 dan ditamatkan pada 2003, sedangkan bangsa Inggeris mengambil jangka waktu hampir dua abad.

“Malah, kebudayaan Inggeris sendiri kini tersepit apabila Wales dan Scotland menuntut perluasan kuasa politik mereka termasuk bahasanya, manakala dalam konteks ekonomi di Eropah pula, ia dikuasai Jerman dan Perancis.

“Inggeris bertungkus-lumus untuk mengekalkan bahasa Inggeris sebagai bahasa ilmu itu pun dibantu oleh Amerika Syarikat yang memiliki 400 juta rakyat,” katanya pada dialog anjuran Biro Penulis Muda PENA dengan kerjasama Institut Terjemahan dan Buku Malaysia (ITBM).

Perkara yang lebih kurang sama turut menimpa Amerika Syarikat apabila ia ditekan oleh bahasa dari Amerika Selatan sehingga konsep baru timbul, iaitu Etnomatematik yang membabitkan matematik dan budaya etnik.

“Ini bermakna sekiranya ia lebih sesuai diajar dalam bahasa Sepanyol, maka kita perlu melantik guru yang mengajarkannya dalam bahasa itu.

“Percaturan ini timbul semata-mata untuk memberi ilmu kepada pelajar dan soalnya apakah percaturan kita dalam isu pengajaran dan pembelajaran dalam apa juga bahasa dengan tujuan yang sama,” katanya yang juga penggerak Gerakan Mansuhkan PPSMI (GMP).

Mengenai pendapat semua jurnal sains dan matematik banyak didapati dalam bahasa Inggeris, beliau menolaknya dengan sinis bahawa ia disebabkan jurnal yang dibeli adalah dalam bahasa Inggeris.

“Saya pernah dilantik sebagai penyelidik pelawat di Trieste, Itali, selama tiga minggu dan mendapati universiti itu mempunyai bahan dalam pelbagai bahasa termasuk laporan teknik dari Jabatan Matematik dan Fizik di Universiti Vietnam dalam bahasa Vietnam,” katanya.

Setiausaha Pusat Pengembangan Kebudayaan Lim Lian Geok (LLG), Ng Yap Hwa, berkata pihaknya berpendapat semua bangsa berhak membangunkan bahasa ibunda sendiri tanpa mengira status bahasanya.

“Pendirian kami ialah pembelajaran bahasa Inggeris mesti dalam subjek bahasa itu sendiri, bukan subjek yang lain dan pelaksanaannya mesti ditinjau daripada segi pendidikan dan bukannya politik semata-mata.

“Pihak kami juga meneliti hujah yang diberikan oleh kumpulan penyokong PPSMI dan mendapati hujah mereka tidak meyakinkan kecuali tanggapan bahawa bahasa Inggeris adalah bahasa ibunda mereka,” katanya.

Meskipun LLG menghormati hak itu, Lian Geok berkata, pihaknya tidak setuju PPSMI dilaksanakan di mana juga sekolah kerana ia boleh menimbulkan kekeliruan.

“Kalau kita boleh ubah bahasa pengantar dalam subjek Sains dan Matematik, bagaimana pula dengan subjek lain yang tidak mustahil akan ditukar ke bahasa lain, sekali gus menyebabkan kekeliruan besar dalam sistem pendidikan kita.

“Kumpulan elit yang berminat untuk belajar dalam bahasa Inggeris, mereka boleh pergi ke sekolah swasta untuk mendapatkannya,” katanya.

Felo Himpunan Keilmuan Muslim (HAKIM), Imran Mustafa, berkata Pertubuhan Pendidikan, Saintifik dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (UNESCO) menganggap hujah bahasa tempatan tidak mampu menjadi bahasa ilmu sebagai mitos.

“UNESCO pernah menerbitkan kertas kajian pada 2004 yang sebenarnya menolak hampir semua hujah yang diberikan kumpulan pro PPSMI dan merangkumkan ke dalam satu seksyen, iaitu Mitos Pengajaran dan Pembelajaran dalam Bahasa Asing, iaitu mitos bahasa tempatan tidak boleh menyampaikan konsep moden.

“Seksyen itu menegaskan semua bahasa mempunyai kemampuan yang sama untuk menyampaikan pemikiran manusia dan membangunkan istilah serta struktur baru yang diperlukan.

“Leopold Senghor pernah membuktikannya dengan menterjemah Teori Relativiti oleh Einstein ke bahasa Wolof, iaitu bahasa lingua franca Senegal,” katanya.

Sumber : http : //www.bharian.com.my/