Isnin, 24 Januari 2011

MEMERDEKAKAN KEMERDEKAAN

Oleh : LIM SWEE TIN

Bersediakah kita memerdekakan kemerdekaan
Dari minda terbelenggu
Dari gersang wawasan
Dari kerdil jiwa anak jajahan.

Bersediakah kita memerdekakan kemerdekaan
Dengan himbau ufuk baru luas saujana
Dengan geledah tafsir baru bernas berani
Dengan gerak minda baru jelas merentas.

Lupakan parut silam
lupakan juga kesumat dendam
Rintis fikir berlapis teroka langkah dinamis
Lupakan nostalgia longlai
lupakan juga mimpi yang berkecai
Tinjau dimensi yang lebih berdimensi
jengoklah esok yang lebih esok.

Kita masih boleh jika ingin pulang
ke negeri kemerdekaan
Negeri kemerdekaan kita tidak jauh
dari batas sempadan
Batas sempadannya hanyalah
sekepal luluh rasa
Luluh rasa inilah yang menghimpit
menjerat rawat yang terlambat.

Bersediakah kita memerdekakan kemerdekaan
Kemerdekaan yang membawa kita pergi
memercukan gemilang
Kemerdekaan yang memaruahkan kita
sebagai satu bangsa terbilang
Kemerdekaan yang mengangkat martabat
meningkatkan darjat di tanah berdaulat!

Sumber : (Lim Swee Tin, Pemikiran Kesusasteraan : Wajah dan Wadah Kebudayaan Kebangsaan, JKKN Malaysia, 2009)

ISU PENARIKAN BALIK NOVEL SPM : Muhyiddin ada formula selesai kontroversi Interlok

LABIS: Tan Sri Muhyiddin Yassin menjelaskan beliau sudah mempunyai formula bagi menyelesaikan kontroversi berhubung novel Interlok dan menjangka isu berkenaan dapat diselesaikan dalam tempoh terdekat.

Timbalan Perdana Menteri berkata, beliau sudah berbincang dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mengenai formula penyelesaian isu itu dan akan mengadakan perbincangan secara mendalam dengan pemimpin MIC sehari dua lagi.

Muhyiddin berkata, beliau akan berbincang dengan Menteri Sumber Manusia, Datuk Dr S Subramaniam atas kapasiti sebagai anggota Kabinet sebelum mengadakan pertemuan dengan Presiden MIC, Datuk G Palanivel.

Kontroversi Interlok karya Sasterawan Negara, Datuk Abdullah Hussein, timbul berikutan keputusan Kementerian Pelajaran memilih novel itu sebagai teks sastera Tingkatan Lima tahun ini yang didakwa mengandungi perkataan yang tidak disenangi kaum India.

Bercakap kepada pemberita selepas menghadiri Majlis Jalinan Mesra Bersama Rakyat di Restoran Mustafah Nasi Ayam Gemas di sini, semalam, Muhyiddin berkata, kerajaan mahu isu itu diselesaikan dengan semangat kerjasama dalam BN dan mengambil kira semua perkara berbangkit.

“Ada pihak yang memutar belit dan mahu menimbulkan soal kemarahan dengan pelbagai tuduhan, jangan politik soal begitu (tetapi) ramai yang tidak membacanya.

“Saya nak jelaskan, kita sudah ada formula untuk menyelesaikannya dan saya sudah berbincang dengan Perdana Menteri. Pertemuan dengan pihak MIC untuk berbincang secara mendalam sehari dua lagi dan berharap bila diputuskan nanti perkara itu tidak ditimbulkan lagi,” katanya.
Mengenai kemungkinan pihaknya akan membuang perkataan yang menjadi kontroversi dalam novel Interlok, beliau berkata, cadangan itu juga akan diambil kira.

“Kita akan mengambil pendekatan terbaik untuk menyelesaikan itu, saya percaya tiada benda terlalu rumit sehingga boleh menjadi besar kerana satu perkataan dalam novel itu saja.

“Ada caranya dan saya sudah mendapat formula untuk kemukakan dengan pemimpin MIC dan percaya mereka akan ada kata sepakat,” katanya.

Beliau berkata, jika isu itu dibincang atas semangat setia kawan, tidak timbul dakwaan ia boleh mencetus perkara tidak baik.

Sementara itu, Timbalan Menteri Pelajaran, Dr Mohd Puad Zakarshi, ketika ditemui selepas melawat Sekolah Rendah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) Labis, berkata novel itu tidak boleh ditarik balik tanpa penjelasan secukupnya mengenai isu itu.

Sumber : http : //www.bharian.com.my/

Pelajar diserang histeria cuba terjun bangunan sekolah

Anggota-anggota bomba menyelamatkan seorang pelajar Sekolah Menengah Abu Bakar yang cuba terjun dari tingkat tiga sekolah berkenaan di Temerloh, semalam.

TEMERLOH 24 Jan. – Lebih 1,000 warga Sekolah Menengah Kebangsaan Abu Bakar dekat sini, gempar apabila seorang pelajar tingkatan tiga yang diserang histeria mengancam untuk terjun dari tingkat dua bangunan di sekolah itu hari ini.

Kejadian pukul 8.30 pagi tersebut berlaku ketika semua pelajar berada dalam kelas masing-masing sebelum tiba-tiba dikejutkan dengan jeritan pelajar perempuan terbabit.

Pelajar itu kemudian melompat keluar dari tingkap kelasnya ke bahagian koridor sebelum berlari-lari sepanjang bangunan sambil mendepakan tangannya.

Keadaan berlarutan selama sejam itu bertambah cemas apabila pelajar terbabit menarik cermin kaca tingkap lalu membaling ke bawah bangunan.

Suasana kecoh di pekarangan sekolah itu turut menarik perhatian kakitangan Pejabat Pelajaran Daerah (PPD) Temerloh yang terletak bersebelahan dengan sekolah berkenaan.

Pegawai Pelajaran Daerah, Mohd. Nadzri Ab. Wahab yang turut bergegas ke tempat kejadian berkata, beliau melihat pelajar itu menjilat darah pada tangannya setelah luka terkena serpihan kaca.

“Dia semakin agresif apabila membuka tudung lalu membaling ke bawah. Paling mencemaskan apabila dia berdiri di hujung koridor dengan kedua-dua kakinya hanya sedikit memijak lantai,” katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Katanya, pihak sekolah kemudian menghubungi bomba, Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM) dan polis bagi menyelamatkan pelajar terbabit.

Menurutnya, pengurusan sekolah turut bertindak menyediakan tilam yang diletakkan di aras bawah bangunan itu bagi mengelakkan kejadian tidak diingini.

“Saya difahamkan pelajar itu tidak tinggal di asrama tetapi bertindak demikian akibat serangan histeria.

“Keluarga pelajar terbabit turut hadir memujuknya namun tidak berhasil. Tindakan pantas pasukan penyelamat akhirnya dapat menyelamatkan pelajar itu,” jelasnya.

Mohd Nadzri berkata, kejadian histeria beberapa kali berlaku di sekolah terbabit namun kejadian hari ini paling mencemaskan.

Pelajar itu dihantar ke Hospital Sultan Haji Ahmad Shah (HoSHAS) manakala terdapat beberapa pelajar lain juga terkena histeria namun keadaan terkawal.

Sumber : http : //www.utusan.com.my/