Rabu, 18 Julai 2012

ISU SOSIAL : Wujud ruang kerjaya luas untuk belia


Oleh : Mohamed Maliki Mohamed Rapiee

Lanjut tempoh sara wajib jejas peluang

Dasar baru Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) yang membenarkan calon yang memiliki ijazah Sarjana Muda memohon jawatan pada peringkat Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) baru-baru ini menimbulkan pelbagai reaksi banyak pihak. Pada satu sudut, ia mampu meningkatkan keupayaan guna tenaga sektor awam kerana diharapkan tahap akademik yang lebih tinggi ini akan mampu melonjakkan mutu perkhidmatan serta profesionalisme penjawat awam. Pada sudut lain, ia adalah jalan penyelesaian singkat terhadap isu lambakan graduan yang masih tidak mendapat pekerjaan.

Khabarnya, dasar baru SPA ini mendapat sambutan yang amat menggalakkan daripada graduan yang sememangnya berharap dapat menamatkan kemarau kerjaya sejak berkonvokesyen. Namun, beberapa persoalan penting harus kita fikirkan secara mendalam berikutan hal ini.

Bercakap soal belia, tumpuan kita seharusnya meluas kepada kelompok berusia 15 hingga 40 tahun keseluruhannya. Semua pihak harus mengakui bahawa peluang kerja buat belia kita semakin mengecil dan kompetitif.

Dalam sektor awam, keputusan kerajaan melanjutkan tempoh persaraan wajib secara langsung mengecilkan jumlah pemegang ijazah sarjana muda untuk memegang jawatan dan mengembangkan kerjayanya. Hal ini amat jelas terjadi dalam bidang pendidikan apabila ada ramai bakal guru tersadai tidak dipanggil untuk penempatan. Antara puncanya ialah kerana tempat yang sepatutnya kosong masih diduduki kerana guru senior tidak jadi bersara.

Penulis sejak awal lagi bertegas bahawa melanjutkan tempoh persaraan kakitangan awam bukanlah langkah yang tepat dalam perancangan sumber manusia negara. Sekiranya alasan prestasi dan kemahiran menjadi ukuran, ia seolah-olah satu prejudis terhadap kemahiran dan keupayaan anak muda ini, sekali gus ia seolah-olah memperkecilkan keseluruhan institusi pengajian tinggi serta badan latihan profesional yang kita sendiri kawal dan wujudkan.

Anak muda ini harus dimasukkan ke pasaran pekerjaan seberapa awal yang mungkin supaya potensi dimiliki boleh dimanfaatkan sebaiknya. Kesukaran graduan kita mendapatkan pekerjaan kini dirumitkan lagi dengan suasana ekonomi yang sederhana dengan kebanyakan majikan mengehadkan pengambilan pekerja baru. Kini, apabila peluang pekerjaan peringkat lepasan SPM dibukakan kepada graduan, dengan sendirinya masalah pengangguran ini beralih kepada belia lepasan SPM yang tidak berkemampuan memegang skrol ijazah.

Sebenarnya, usaha melayan dan menangani kerenah kumpulan lebih rumit dan menyukarkan. Kumpulan belia lepasan SPM yang tidak berjaya masuk ke mana-mana institusi pengajian tinggi atau kolej pada kebiasaannya disebut sebagai belia tercicir dan jauh daripada arus perdana kehidupan.

Memandangkan sistem pendidikan di negara kita berdasarkan merit pencapaian akademik dan kokurikulum, maka sudah pasti kumpulan ini berada pada ‘kelas hujung-hujung’, iaitu sejak awal persekolahan mempunyai tahap pencapaian akademik yang agak rendah.

Dilihat dari sudut psikologi dan kognitif, berkemungkinan besar mereka memiliki ‘esteem’ diri yang rendah serta mudah terjebak kepada suasana hidup yang negatif. Data daripada Unit Pusat Universiti (UPU), Kementerian Pengajian Tinggi menunjukkan ada 468,808 orang calon lepasan SPM pada 2011. Daripada jumlah itu hanya 171,590 orang yang berjaya memasuki institusi pengajian tinggi awam (IPTA) dan Institut Latihan Kemahiran Awam (ILKA), manakala kira-kira 80,000 orang memasuki institusi pengajian tinggi swasta (IPTS) dan Institut Latihan Kemahiran Swasta (ILKS).

Ini bermakna ada kira-kira 217,278 belia lepasan SPM pada 2011 yang kini sama ada berada pada pasaran kerja atau menganggur, berkahwin atau berada dalam pusat serenti atau juga penjara. Sudah pasti peluang pekerjaan untuk sektor awam hampir tertutup rapat kerana kumpulan ini terpaksa bersaing dengan rakan yang lebih berketerampilan dan bergelar graduan.

Adalah amat membimbangkan sekiranya kita membiarkan kelompok ini tanpa perhatian yang mendalam. Dalam konteks pergerakan belia, semua pertubuhan belia sedaya upaya mendekati kumpulan belia tercicir dengan memberikan mereka info berkaitan kerjaya serta latihan kemahiran khususnya yang berkonsepkan latihan kemahiran peluang kedua.

Namun, jawapan akhir kepada persoalan belia kita ialah dengan menyediakan mereka peluang pekerjaan  yang bersesuaian dengan keupayaan serta mampu menyediakan masa depan. Bernstein (2004) menyatakan ada empat faktor yang menyumbang kepada kegembiraan dan kesejahteraan hidup kebanyakan orang iaitu kesihatan, status ekonomi, pekerjaan dan hubungan kekeluargaan. Justeru, aspek sosioekonomi generasi muda ini perlu kita cari penyelesaian segera untuk mengelakkan mereka terus tertekan dan terjebak kepada sisi negatif kehidupan.

Penulis ialah Presiden Majlis Belia Malaysia

Sumber : http : //www.bharian.com.my/

ISU SOSIAL : PM Lancar Skim Persaraan Swasta


Oleh : MARTIN CARVALHO dan RAHIMY RAHIM

Kuala Lumpur : Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak telah melancarkan Skim Pesaraan Swasta (PRS) pada Rabu, yang membolehkan mereka yang bekerja sendiri dan pekerjanya berpeluang membuat simpanan untuk persaraan mereka.

Bagi menggalakkan simpanan di bawah skim tersebut, mereka akan diberi pelepasan cukai sehingga RM3,000 dan majikan pula mendapat pengurangan cukai bagi setiap caruman kepada PRS untuk pekerja mereka dengan kadar yang ditetapkan iaitu 19 peratus.

Sejumlah 24 dana akan diuruskan oleh lapan penyedia Skim Persaraan Swasta yang boleh didapati  oleh  orang ramai pada September ini.

Lapan Penyedia PRS adalah AmInvestment Management; American International Assurance; CIMB-Principal Asset Management; Hwang Investment Management; ING Funds; Manulife Unit Trust; Public Mutual  dan RHB Investment Management.

Najib, yang juga Menteri Kewangan berkata, PRS merupakan sebahagian daripada inisiatif kerajaan untuk memberi peluang kepada tenaga kerja untuk mendapatkan simpanan jangka panjang untuk persaraan mereka selaras dengan langkah untuk membangunkan Malaysia sebagai sebuah negara berpendapatan tinggi.

“Wawasan 2020 bukan sekadar mencapai sasaran pertumbuhan KDNK atau meningkatkan pendapatan per kapita di Malaysia, malah menambah baik kualiti kehidupan rakyat.

“Sebuah negara yang berpendapatan tinggi perlu mapan dan kukuh dari segi rangka kerja sosialnya bagi memastikan simpanan persaraan yang mencukupi.

“Ini melibatkan penyertaan kedua-dua sektor awam dan swasta bagi memastikan negara bersedia menghadapi cabaran terhadap populasi yang semakin menua,” katanya ketika berucap ketika melancarkan Skim Persaraan Swasta dan Pentadbir Pencen Swasta di Suruhanjaya Sekuriti di sini, Rabu.

Beliau menyatakan bahawa negara ini mempunyai penduduk yang muda dengan purata umur rakyat Malaysia adalah 26 tahun dengan jangka hayat meningkat kepada 80 tahun.

“Dengan kata lain, generasi masa depan kita akan hidup lebih 20 tahun selepas bersara.

“Mesej ini adalah jelas. Rakyat Malaysia sebagai pengguna bijak perlu membuat simpanan,” tambahnya.

Belia berkata, langkah untuk menubuhkan PRS merupakan sebahagian daripada objektif kepada rangka kerja persaraan yang komprehensif pelbagai tunggak untuk negara.

“Ini merupakan tonggak  ketiga pembangunan bagi skim persaraan swasta secara sukarela di mana ia merupakan sebahagian daripada komitmen saya untuk memperbaharui dan mengukuhkan landskap persaraan dan pencen secara menyeluruh di Malaysia,” kata beliau sambil menjadikan peningkatan umur persaraan kepada 60 tahun baru-baru ini sebagai contoh.

Sumber : http : //www.mstar.com.my/

ISU SOSIAL : 10 Sebab Mengapa Orang Tidak Mahu Bersara


i.        Perlu gaji maksimum sebelum  membuat keputusan untuk  bersara.

 ii.      Perlukan perasaan  “bekerja”.

iii.      Rasa tidak stabil jika bersara .

iv.      Rasa kesunyian jika bersara.

 v.      Tiada siapa yang suka akan orang yang bersara.

vi.      Orang yang bersara mempunyai  stigma memiliki  sedikit wang.

vii.      Bersara bermakna seseorang tidak lagi mampu untuk melaksanakan apa-apa 
          kebaikan.

viii.     Seseorang yang telah bersara adalah tidak berguna melainkan jika dibuktikan
          sebaliknya.

ix.   Persaraan bermakna seseorang mendapat 50% pembayaran gaji terakhir (terlalu sedikit untuk hidup sedangkan kos sara hidup mahal).

x.       Persaraan bermakna seseorang itu tidak diperlukan, tidak dikehendaki lagi dan oleh itu tidak berguna.


ISU SOSIAL : Penipuan Cinta Siber, Beli Barang Dalam Talian Catat Rugi RM16 JutaKUALA LUMPUR : Kes penipuan cinta dan penipuan transaksi bagi pembelian barangan secara dalam talian merupakan kes paling banyak daripada 403 kes penipuan internet yang melibatkan kerugian RM16 juta yang dilaporkan dalam tempoh tiga bulan pertama tahun ini.

Pegawai  Siasatan Jenayah Siber dan Multimedia Ibu Pejabat Polis Persekutuan di Bukit Aman, Asisten Superitendan Mohd Syafiq Jinuin Abdullah berkata, kes penipuan cinta internet biasanya melibatkan wanita rakyat Malaysia yang menjalin hubungan dengan warga negara Afrika dan akhirnya melakukan transaksi wang kepada akaun 'kekasihnya' itu.

"Kajian mendapati antara golongan wanita yang sering menjadi mangsa ialah ibu tunggal, wanita belum berkahwin dan wanita yang mempunyai masalah rumah tangga," katanya pada Forum Kepenggunaan, Penipuan Internet : Terjebak atau Tamak  anjuran Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) serta beberapa agensi lain, di sini, Rabu.

Beliau berkata, sepanjang tahun lepas sebanyak 6,586 laporan diterima yang membabitkan kerugian RM34 juta manakala pada 2010 sebanyak 6,238 laporan diterima yang melibatkan kerugian RM18 juta.

Mengenai penipuan transaksi pembelian barangan pula, Mohd Syafiq Jinuin berkata, "scammer" biasanya menggunakan laman web milik pihak lain untuk melakukan penipuan.

Menurutnya lagi, laman-laman web tersebut yang tidak mempunyai peraturan khusus, dan bebas mengakibatkan penipuan terus berlaku.

Mohd Syafiq berkata, selain itu penipuan internet turut melibatkan kegiatan 'phishing' dan kes penipuan kewangan secara dalam talian.

"Bagi kes penipuan kewangan atas talian, modus operandi yang digunakan ialah dengan menyamar sebagai kakitangan bank atau pegawai polis, yang meyakinkan mangsa agar menyerahkan nombor akaun bank bagi mendapatkan tawaran hadiah, atau menyelesaikan hutang kad kredit," katanya.

Katanya, mangsa hanya menyedari telah tertipu apabila mendapati wang dalam akaun mereka berkurangan.

Sementara itu, Pengarah Pejabat KPDNKK Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur Abu Samah Shabudin berkata, sejak Januari lepas sehingga kini pihaknya telah menerima sebanyak 81 aduan kes penipuan "gores dan menang".

"Jumlah kerugian ialah RM649,025, dan daripada kerugian itu, jumlah terbesar dialami oleh seorang pesara wanita (58 tahun) yang ditipu sebanyak RM123,000  sejak Mac lalu dengan melakukan empat transaksi kepada sindiket "gores dan menang"," katanya.

Katanya, di Kuala Lumpur antara kawasan menjadi tumpuan sindiket 'gores dan menang' ialah Terminal Bersepadu Selatan (TBS) Bandar Tasik Selatan, Monorail KL Sentral, jejantas Monorail Times Square, serta beberapa kawasan lain. - BERNAMA

ISU SOSIAL : Ramadan transformasi sifat mahmudahOleh : Mohd Rizal Azman Rifin

Pertingkat muhasabah diri hapus virus mazmumah

Selang beberapa hari lagi Ramadan penuh berkat dan ganjaran pahala bakal menjelma. Malah, setiap kali menjelang bulan mulia ini, biasanya suri rumah paling sibuk bersiap mengenai menu yang sesuai dan menyelerakan untuk juadah berbuka serta bersahur.

Inilah kelaziman dan agenda yang seakan berakar umbi kukuh dalam masyarakat tatkala datangnya Ramadan. Alangkah baik jika kita membuat sedikit ‘kerja rumah’ dengan menyediakan ‘senarai semak’ mengenai kelemahan dilakukan sepanjang Ramadan sebelum ini.

Harapan kita segala kecacatan amalan Ramadan lalu dapat ditebus kembali pada tahun ini. Mari kita bermuhasabah diri.

Pertama, apakah kita hanya berpuasa zahir semata-mata dengan meninggalkan soal makan minum sedangkan perangai lama seperti mengumpat, berhasad dengki dan sebagainya masih terlekat di hati.

Jika demikian, maka kita perlu imbas semula hati pada Ramadan tahun ini supaya virus mazmumah dapat dinyahkan dari dalam diri.

Tidak guna berpuasa selama 13 jam menahan lapar dan dahaga, tetapi tidak mampu menahan lidah daripada berkata yang keji, hati penuh berkarat kerana iri hati kepada insan lain dan tabiat menabur fitnah masih menebal.

Kita mesti berusaha membuang apa saja toksid penyakit hati jauh dari sanubari supaya amalan berpuasa tahun ini mendapat ‘Gred A’ daripada Allah. Jadikan ia seumpama mesin basuh mencuci segala kotoran melekat di jiwa, seterusnya menghasilkan jiwa dan hati yang jernih tanpa debu dosa.

Kedua, Ramadan sinonim dengan amalan bertadarus al-Quran dan kehadiran Ramadan seolah-olah menjadi satu magnet yang menarik kita untuk turut serta menggiatkan aktiviti membaca al-Quran.

Namun, janganlah kerana amalan itu terhenti sekitar Ramadan saja dan selepas itu semangat untuk memegang kitab al-Quran mulai kendur.

Ramadan dan al-Quran ibarat dua sahabat karib saling mencintai antara satu sama lain kerana kitab suci itu diturunkan pada bulan mulia ini. Janggal dan tidak lengkap pakej puasa Ramadan kita seandainya amalan membaca al-Quran tidak diamalkan.

Ketiga, jika sebelum ini kita tidak pernah atau hanya sesekali saja bersolat malam, maka tahun ini sewajarnya kita berazam mengubah tabiat malas bersolat malam dengan melakukan transformasi hati supaya rajin dan bersemangat menunaikannya.

Mualla bin Fadhil ada memberitahu, orang soleh terdahulu membahagikan 12 bulan kepada dua bahagian. Enam bulan pertama mereka memohon kepada Allah supaya dapat bertemu Ramadan dan melaksanakan ibadat dalam bulan demikian dengan aktif.

Pada enam bulan kedua, mereka memohon kepada Allah supaya puasa dan semua ibadat dilakukan sepanjang Ramadan diterima Allah.

Demikianlah kasih dan cinta orang soleh pada zaman dulu. Jadi, berusahalah menjinakkan hati kita, anak isteri supaya membiasakan amalan mendirikan solat malam sebagai menyahut seruan Allah yang menjanjikan pulangan pahala besar.

Keempat, seharusnya puasa di bulan Ramadan menjadikan kita seorang insan yang tidak bakhil sebaliknya sentiasa teruja untuk menghulurkan sedekah dan bantuan kepada orang lain.

Jadikanlah Ramadan ini akademi yang mengasuh dan mendidik hati dengan sifat mahmudah serta amalan soleh sekali gus memadamkan virus mazmumah yang sentiasa bersarang dalam jiwa selama ini.

Penulis Pensyarah Jabatan Kejuruteraan Mekanikal, Politeknik Muadzam Shah, Pahang

Sumber : http : //www.bharian.com.my/

ISU EKONOMI : Kawal salah guna istilah agama


Oleh : DR ASYRAF WAJDI DUSUKI

PERASAAN penulis benar-benar tersentak apabila melihat gambar yang dikongsi rakan di Facebook. 

Gambar itu mempamerkan majlis keraian makan malam anjuran syarikat urus niaga emas yang menggunakan label Syariah dan mendakwa patuh Syariah dalam operasinya pada bunting sambil diapit beberapa model wanita berpakaian kurang sopan, berdiri megah mewakili syarikat tersebut.

Jika dinilai daripada gambar majlis keraian tersebut, syarikat yang berlabel Syariah tersebut amat tersasar daripada roh dan prinsip Syariah yang sejati.

Tidak hairanlah apabila Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-100 pada 4 - 6 Julai lalu memutuskan bahawa operasi dan transaksi jual beli dan pelaburan emas yang dijalankan syarikat berkenaan sebagai tidak patuh Syariah, lantaran tidak memenuhi piawai Syariah dalam akad jual beli emas atau disebut dalam istilah syarakhnya bai’ al-sarf.

Penulis tidak berhajat untuk mengulas fatwa yang diputuskan Majlis Fatwa berkenaan dalam penulisan kali ini. Apa yang lebih membimbangkan adalah budaya baru dalam industri komersial kini iaitu menggunakan label dan istilah agama untuk melariskan produk.

Fenomena sebegini tampak semakin melanda kalangan syarikat yang tidak dikawalselia (non-regulated companies) lantaran tiada undang-undang khusus sebagaimana dalam industri pemakanan halal dan kewangan Islam.

Ini berbeza dengan institusi kewangan Islam yang dikawal ketat aspek pematuhan Syariahnya melalui pelbagai undang-undang seperti Akta Bank Islam 1983, Akta Takaful 1984, Akta Bank Negara 2009, Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007 yang dipantau dan dikawal selia Bank Negara Malaysia dan Suruhanjaya Sekuriti Malaysia.

Malah aspek pematuhan Syariah di institusi kewangan berjenama Islam ini meliputi aspek produk, aktiviti dan operasinya.

Oleh itu, Bank Negara mewajibkan setiap institusi untuk melakukan proses pengauditan Syariah secara berterusan agar tiada unsur yang menyanggah Syarak selain pemantauan oleh majlis penasihat Syariah dan jabatan syariah di institusi berkenaan.

Begitu juga dengan syarikat dalam industri pemakanan yang dikawal ketat oleh Akta Halal dan hanya dibenarkan logo Halal keluaran Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) yang dari semasa ke semasa menjalankan penguatkuasaan ke atasnya.

Manakala, syarikat yang secara langsung terlibat dalam kedua-dua industri ini seperti urus niaga emas dan pelaburan mata tampak begitu rakus menggunakan label agama bagi melariskan barangan jualan selain memperdaya pelanggan dengan menggunakan istilah syarak yang mengelirukan.

Lebih mengecewakan, ada golongan agama turut bersubahat dengan syarikat sedemikian dengan memberikan perakuan bahawa segala produk dan operasi syarikat mematuhi syariah. Walhal, kadangkala mereka tidak pula meneliti secara tuntas setiap aspek operasi dan aktiviti syarikat yang didakwa mereka memenuhi prinsip Syariah.

Kebanyakan syarikat itu memanipulasi masyarakat dengan mewujudkan majlis penasihat Syariah yang didakwa memantau dan memperakui setiap operasi.

Hakikatnya, tiada siapa yang mengawal selia mahupun mengaudit setiap aspek operasi dan aktiviti selain mungkin sekadar meluluskan produk jualan yang kononnya patuh Syariah.

Islam cukup tegas dalam memastikan tiada unsur penipuan dan perdayaan pelanggan dalam aspek muamalah jual beli dan transaksi ekonomi umat. Oleh itu, Nabi Muhammad SAW dalam banyak hadis menegaskan antara adab dan prinsip terpenting dalam berjual beli adalah bercakap benar dan tidak banyak bersumpah.

Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Ada tiga golongan yang ALLAH tidak akan bercakap dengan mereka dan tidak akan melihat mereka di hari kiamat kelak. ALLAH juga tidak akan membebaskan mereka. Mereka akan mendapat azab yang amat menyakitkan.

Abu Dzar berkata: Mereka kempunan dan rugi. Siapakah mereka, wahai Rasulullah?

Baginda menjawab: Orang yang mengungkit pemberiannya, orang yang melabuhkan pakaiannya dan orang yang melariskan barangannya dengan menggunakan sumpah palsu.” (Riwayat Imam Muslim)

Demi kemaslahatan umat, sudah tiba masanya pihak berwajib mengambil tindakan tegas dan drastik bagi membendung gejala penyalahgunaan istilah agama demi melariskan produk mereka selain memperdaya pelanggan.

Akta lebih khusus mungkin perlu diperkenalkan bagi memastikan aspek pematuhan Syariah benar-benar dizahirkan dan dilaksanakan dalam setiap aktiviti dan operasi khususnya bagi syarikat yang tidak dikawal selia seperti mana yang berlaku dalam industri halal dan kewangan Islam.

Sumber : http : //www.sinarharian.com.my/

ISU PENDIDIKAN : Garis panduan diwujudkan kawal telefon bimbit di sekolah


KUALA LUMPUR 17 Julai - Satu garis panduan bagi mengawal penggunaan alat komunikasi di sekolah akan ditetapkan untuk mengelakkan ia mengganggu proses pengajaran dan pembelajaran dalam kelas.

Timbalan Menteri Pelajaran, Datuk Dr. Wee Ka Siong berkata, ia termasuk mengehadkan penggunaan telefon bimbit dengan melarang pelajar menggunakannya sewaktu pembelajaran dan akan mengambil tindakan tegas sekiranya gagal mematuhi peraturan tersebut.

"Kementerian dalam proses merangka Draf Peraturan Pendidikan (Disiplin Murid) 2012 yang akan menyenaraikan peraturan yang wajib dipatuhi.

"Ibu bapa tidak perlu bimbang dan melihat perkara ini secara negatif, sudah tentu kita tidak akan membiarkan pelajar taksub dengan alat komunikasi mereka, malah, kita akan mengajar mereka menggunakan peralatan itu dengan betul," katanya pada sidang akhbar selepas menutup Pertandingan Pidato Tingkatan Peringkat Wilayah Persekutuan di sini hari ini.

Beliau mengulas kebimbangan ibu bapa berhubung keputusan kerajaan membenarkan para pelajar membawa peralatan komunikasi termasuk telefon bimbit dan iPad ke sekolah mulai tahun depan.

Menurut Ka Siong, garis panduan itu akan turut menetapkan had masa yang membolehkan pelajar menggunakan alat komunikasi berkenaan selain dipantau para guru di sekolah.

Katanya, kementerian juga tidak akan sesekali membenarkan pelajar menggunakan telefon pada waktu pembelajaran dan guru-guru diberikan kuasa penuh merampas atau mengambil tindakan tegas terhadap pelajar yang melanggar kesalahan tersebut.

"Sekiranya pelajar menyalahgunakan kebebasan yang kita berikan, tindakan tegas seperti mendenda dan melarang pelajar terbabit dari menggunakan telefon di sekolah akan diambil," tegasnya.

Ka Siong menjelaskan, keputusan membenarkan telefon bimbit dibawa ke sekolah adalah sejajar dengan perkembangan semasa serta mengambil kira faktor keselamatan pelajar.

"Sebelum ini ibu bapa pernah beberapa kali meminta kami membenarkan anak-anak mereka membawa telefon bimbit ke sekolah bagi membolehkan mereka mengawasi pergerakan anak masing-masing," katanya.

Sumber : http : //www.utusan.com.my/

ISU PENDIDIKAN : Mencari kewajaran bawa telefon bimbit ke sekolah


Oleh : Fauziah Arof

MACAM-MACAM reaksi daripada pelbagai pihak apabila Kementerian Pelajaran mengambil langkah merangka Draf Peraturan Pendidikan (Disiplin Murid) 2012 yang membolehkan pelajar membawa telefon bimbit dan iPad ke sekolah mulai tahun depan.

Bagi pelajar-pelajar , tentunya menganggap langkah ini sebagai suatu kemudahan yang ‘menyeronokkan’ dan ditunggu-tunggu manakala golongan ibu bapa ada yang merasa lega kerana boleh mengikuti perkembangan anak mereka di sekolah dan pada masa sama tidak kurang ramai juga bimbang dengan kesannya kepada anak-anak apabila membawa alat komunikasi itu ke sekolah.

Pertama, bimbang disalah guna kemudahan tersebut. Yang keduanya, apabila berlakunya kecurian atau kehilangan gajet berharga itu.

Draf peraturan membenarkan penggunaan telefon bimbit ini dirangka selari dengan perkembangan semasa serta mengambil kira faktor keselamatan pelajar, tambahan sebelum ini, pihak ibu bapa sudah beberapa kali meminta kementerian agar membenarkan telefon bimbit dibawa ke sekolah bagi membolehkan mereka mengawasi pergerakan anak mereka.

Sememangnya ada baik dan tidak baiknya membawa telefon bimbit ke sekolah. Dari segi baiknya, tentu ia memudahkan ibu bapa untuk mengesan anak mereka terutamanya selepas waktu sekolah. Ada ketikanya anak-anak terlepas bas sekolah mungkin kerana lambat keluar kelas dan tidak memaklumkan kepada pemandu bas terlebih dahulu. Tidak kurang juga yang nakal dan suka berpeleseran selepas waktu sekolah.

Saya pernah diminta oleh anak saya yang bersekolah rendah menghantar kawannya pulang ke rumah kerana kawannya itu terlepas bas. Ini disebabkan semua murid di dalam kelasnya dihukum balik lewat sedikit setelah gagal menyiapkan kerja rumah yang diberi. Mujur saya tidak bekerja ketika itu.

Kediaman saya yang amat dekat dengan sekolah tidak memerlukan anak saya untuk menaiki bas. Sampai di rumah saya, kawannya itu yang menangis kerana panik meminjam telefon bimbit saya memberitahu ibunya di tempat kerja yang dia terlepas bas dan saya akan menghantarnya.

Saya merasa gusar, rasa marah pun ada. Kenapalah cikgu boleh membuat hukuman sebegitu tanpa memikirkan pelajar-pelajar yang menaiki bas sekolah. Siapa yang akan menghantar mereka sekiranya terlepas bas? Jika dibiar pelajar ini ‘bersidai’ menunggu penjaganya mengambilnya pulang di depan sekolah dalam suasana yang agak sunyi, semua pelajar telah pulang, kita bimbang ada pihak lain yang tidak bertanggungjawab pula menawarkan khidmat untuk menghantar pelajar ini pulang ke rumah.

Dalam situasi seperti ini telefon bimbit amat diperlukan. Memang ada telefon awam disediakan di sekolah tetapi tidak semua diselenggara dengan baik, lama dibiarkan rosak dan tidak banyak pula kemudahan itu. Dalam pada itu, jangan terkejut ramai juga pelajar sekolah terutamanya di peringkat rendah yang tidak tahu menggunakan telefon awam.

Tetapi dari sudut tidak baiknya, kita juga bimbang telefon tersebut akan disalahguna pelajar. Kemudahan ini digunakan untuk menghantar khidmat pesanan ringkas (SMS) sesama kawan di dalam kelas atau luar kelas, melayari Internet pada waktu sekolah, mengemas kini status di Facebook, twitter, merakamkan perbuatan kawan-kawan dan guru-guru dan sebagainya.

Pada masa sama, para guru bukan sahaja berhadapan dengan cabaran mengawal pelajar sekolah ini daripada menyalahguna telefon bimbit di sekolah tetapi terpaksa melayani masalah kehilangan telefon bimbit itu.

Kehilangan gajet ini juga mungkin membuatkan pelajar-pelajar terbabit menuduh antara satu dengan lain sehingga berlakunya pergaduhan dan bermacam-macam lagi kesan daripada kehilangannya.

Selain itu, pelajar-pelajar yang tidak ada telefon bimbit dan iPad, mula merengek meminta ibu bapa membelikan telefon bimbit kerana melihat kawan-kawan memilikinya dan membawa ke sekolah. Yang lagi haru, mereka mahu yang lebih canggih daripada kawan-kawan dengan niat berlawan-lawan, telefon siapa yang lebih up to date.

Saya tidak pasti apakah peraturan-peraturan ketat yang akan digunakan kementerian dalam mengawal penggunaan telefon bimbit ini. Tetapi sudah pastinya draf yang sedang dirangka itu perlu mengambil kira kesan-kesan yang tidak baik ini.

Kita mahu tahu hadnya, bila waktu telefon bimbit ini boleh digunakan dan bagaimana pihak sekolah dapat mengawal penggunaannya. Pelaksanaan peraturan-peraturan berkaitannya pun perlu tegas dan perlu dipatuhi. Sedangkan peraturan sedia ada yang melarang pelajar sekolah membawa telefon bimbit, ramai juga yang melanggarnya dengan membawanya secara sorok-sorok.

Kita bimbang peraturan yang ada jika tidak dilaksanakan secara tegas, tidak memberi apa-apa makna, sedangkan orang dewasa pun sukar untuk mematuhi peraturan.

Sumber : http : //www.utusan.com.my/