Ahad, 29 Mac 2009

Dua Kematian Yang Mengejutkan...

Maksud Firman Allah S.W.T:

“dan bagi tiap-tiap umat ada tempoh (yang telah ditetapkan); maka apabila datang tempohnya, tidak dapat mereka dikemudiankan walau sesaatpun, dan tidak dapat pula mereka didahulukan.”
(Al A’raf : 34)

Demikianlah firman Allah S.W.T dalam Al- Quran tentang kematian. Hakikatnya setiap yang hidup pasti akan menghadapi kematian. Cuma tidak dapat dipastikan bilakah kita akan berhadapan dengannya. Yang penting sebagai insan yang beriman, kita bertanggungjawab untuk mempersiapkan diri kita bagi menghadapinya.

Pada hari Selasa 24 Mac yang lalu, sewaktu penulis berada di Temerloh, untuk menjalankan tanggungjawab yang ditetapkan oleh JPNP, penulis mendapat perkhabaran yang menyedihkan tentang kematian yang menimpa suami Cikgu Salmi salah seorang guru di SMKTPPTM. Khabarnya, mayat arwah ditemui di sebatang sungai tempat arwah pergi memancing, selepas dilaporkan tidak pulang beberapa hari.

Tidak sampai seminggu selepas itu, satu lagi peristiwa kematian berlaku. Kali ini melibatkan rakan guru BM yang berdedikasi, iaitu Cikgu Mohamad Loai Md Lor. Arwah menghembuskan nafas yang terakhir di Hospital Tengku Ampuan Hajah Afzan, pada malam tadi. Sepanjang hayatnya, beliau yang penulis kenali, amat aktif dalam aktiviti kebahasaan di peringkat Daerah Pekan. Kegigihan beliau untuk menuntut ilmu amat ketara apabila beliau yang sebelum itu mengajar di sekolah rendah akhirnya berjaya melanjutkan pengajiannya ke universiti walaupun dalam usia yang semakin meningkat. Setelah itu, beliau mengajar di beberapa buah sekolah menengah di daerah Pekan termasuk di SMK Paloh Hinai dan SMK Ahmad.

Takziah penulis ucapkan kepada keluarga yang ditinggalkan. Marilah sama-sama kita berdoa semoga roh kedua-dua mereka ditempatkan dalam kalangan orang-orang yang soleh. Amin!