Sabtu, 14 Julai 2012

ISU BAHASA : Kejayaan melalui perpaduan bahasa


Oleh ZIN MAHMUD

Perbezaan antara Bahasa Malaysia dan Bahasa Indonesia adalah antara lainnya kecenderungan penggunaan perkataan yang asal-usulnya berbeza. Bahasa Indonesia cenderung menggunakan perkataan yang asalnya daripada bahasa Sanskrit. Sementara Bahasa Malaysia dari bahasa Arab.

Umpamanya, ideologi negara Indonesia dinamakan Pancasila, perkataan asal daripada bahasa Sanskrit. Di Malaysia dinamakan Rukun Negara. Rukun asalnya daripada perkataan bahasa Arab.

Kedua-dua Bahasa Malaysia dan Bahasa Indonesia adalah bahasa Melayu. Cumanya bahasa Melayu di Indonesia dipengaruhi  kuat oleh bahasa Sanskrit kerana kedudukan tamadun Jawa yang dipengaruhi Hindu-Buddha berasaskan bahasa Sanskrit amat kuat.

Sementara bahasa Melayu di Malaysia berpaksikan Kesultanan Melayu di Melaka telah dipengaruhi dengan Islam hingga bahasa Arab menggantikan bahasa Sanskrit sebagai bahasa ilmu.

Itu asasnya. Apabila penjajah Inggeris dan Belanda membahagikan wilayah Melayu menjadi dua iaitu Indonesia dan Malaysia, maka bahasa di kedua-dua negara juga berkembang secara berpisah. Maka banyaklah perkataan Inggeris masuk ke dalam Bahasa Malaysia, dan istilah Belanda masuk ke Bahasa Indonesia.

Maka istilah kantor, kamar dan koran yang asalnya Belanda menjadi perkataan dalam Bahasa Indonesia. Sedangkan di Malaysia, ia menggunakan istilah pejabat, bilik dan akhbar.

Katakanlah dulu proses Islamisasi tidak berlaku di Indonesia, maka bahasa Melayu antara kedua-dua negara akan menjauh. Bahasa Indonesia akan penuh dengan perkataan Sanskrit dan Bahasa Malaysia penuh dengan bahasa Arab.

Maka Bahasa Indonesia dan Bahasa Malaysia jadi seperti Hindi dan Urdu. Ia asalnya merupakan satu bahasa. Jadi apabila kerajaan Moghul memerintah India, maka banyaklah istilah Parsi yang masuk ke bahasa itu. Muncullah bahasa Urdu.

Kini bahasa rasmi Pakistan ialah Urdu, yang penuh dengan istilah Parsi. Sementara Hindi menjadi bahasa rasmi India, penuh dengan perkataan Sanskrit.

Selama ini penutur Urdu dan Hindi boleh memahami satu sama lain tetapi akhirnya akan berpisah jauh dan satu hari mungkin tidak akan lagi memahami di antara satu sama lain. Lebih-lebih lagi tulisan kedua-duanya berbeza. Urdu menggunakan tulisan jawi Parsi sementara Hindi menggunakan tulisan Devanagari.

Begitu juga dengan Bahasa Indonesia dan Bahasa Malaysia akan berpisah jauh kerana perbezaan istilah yang akhirnya membuat penuturnya tidak memahami di antara satu sama lain.

Lebih-lebih lagi jika bahasa Belanda mempengaruhi kuat ke atas Bahasa Indonesia dan bahasa Inggeris ke atas Bahasa Malaysia. Tambahan pula dengan perbezaan tulisan. Ketika Indonesia mencapai kemerdekaan pada tahun 1945, tulisan Bahasa Indonesia adalah rumi sedangkan bahasa Melayu di Malaya menggunakan tulisan Jawi.

Hanya setelah negara ini mencapai kemerdekaan barulah usaha dibuat supaya bahasa Melayu menggunakan tulisan rumi. Tetapi ejaan rumi Melayu di Malaya berbeza dengan Bahasa Indonesia.

Secara rasminya bahasa Melayu di Hindi Belanda menjadi Bahasa Indonesia ialah pada tahun 28 Oktober 1928 melalui Sumpah Pemuda.

Berpisah

Sementara bahasa Melayu di Malaya menjadi Bahasa Malaysia pada 16 September 1963. Dengan ejaan berbeza, ia semakin berpisah jauh. Maka apa yang disebut sebagai bahasa Melayu adalah bahasa Melayu di Thailand dan Brunei yang menggunakan tulisan jawi.

Oleh kerana Singapura pada mulanya negeri dalam Malaysia, maka ia juga menggunakan Bahasa Malaysia. Hanya apabila ia berpisah daripada Malaysia pada tahun 1965, bahas a sana dikenali semula sebagai bahasa Melayu. Tetapi tulisannya menggunakan kaedah rumi Bahasa Malaysia.

Selepas Konfrontasi dan semasa pemerintahan Presiden Suharto dan Perdana Menteri Tun Razak, terdapat perasaan jelas bahawa kedua-dua bahasa, Bahasa Malaysia dan Bahasa Indonesia tidak wajar dibiarkan hanyut semakin berpisah jauh.

Maka pada 16 Ogos 1972, ejaan kedua bahasa diseragamkan. Komitmen penyeragaman ejaan ini menunjukkan bahawa kedua bahasa mahu disatukan. Maka ejaan rumi diseragamkan ini turut diikut serta oleh bahasa Melayu di Thailand, Singapura dan Brunei yang melihat Kuala Lumpur sebagai paksi bahasanya.

Kepentingan bahasa Belanda yang semakin berkurangan di Indonesia dan digantikan dengan bahasa Inggeris menyebabkan Bahasa Indonesia mengikut jejak Bahasa Malaysia dalam mengambil istilah-istilah yang asalnya dari bahasa Inggeris. Dominasi Amerika Syarikat ke atas Indonesia dan kemunculan teknologi maklumat akhirnya akan merapatkan lagi bahasa Malaysia dan Indonesia.

Bahasa Malaysia juga banyak mengambil istilah Bahasa Indonesia yang asal-usulnya dari Sanskrit seperti wisma, siswa dan pustaka. Nama tempat di Malaysia juga ada yang asalnya Sanskrit seperti Titiwangsa, Mahameru, Suria dan Damansara. Istilah Sanskrit dan Arab amat dekat dengan lidah bahasa Melayu.

Bahasa Malaysia juga tidak keberatan mengambil perkataan Indonesia yang asalnya dari Belanda seperti organisasi dan prestasi.

Masa depan cerah bagi Bahasa Malaysia terletak pada penyatuan semua bahasa Melayu. Baik dengan Bahasa Indonesia mahupun dengan bahasa Melayu di Thailand, Singapura dan Brunei.

Seperti kata cogan jata kedua-dua negara : Bersekutu Bertambah Mutu dan Bhineka Tunggal Ika, dalam bahasa Sanskrit bermaksud Perpaduan dalam Kepelbagaian.

Sememangnya terdapat banyak perbezaan di antara kedua bahasa. Tetapi dengan sentiasa mencari jalan supaya kedua bahasa semakin mendekat, maka itulah masa depan bahasa kita.

Sumber : http : //www.utusan.com.my/

ISU KESIHATAN : Kurang tidur punca obesiti


Lebih pendek masa tidur seseorang rasa lapar bertambah

Washington : Tabiat tidur seseorang mampu menjejaskan kawalan berat badan dan kurang tidur dikaitkan dengan memberi kesan bukan hanya berapa banyak kalori yang kita ambil tetapi juga berapa banyak tenaga yang dibakar, kata satu kajian terbaru. Sejak beberapa tahun lalu, beberapa kajian epidemiologikal mendapati ada kaitan antara berapa lama tidur seseorang dan obesiti selain diabetes jenis kedua, yang merumuskan bahawa kurang tidur menambahkan risiko untuk menambahkan berat badan dan menyebabkan penyakit kencing manis.

Kajian oleh penyelidik Universiti Tubingen and Lubeck di Jerman dan Universiti Uppsala di Sweden menunjukkan kesan tidur yang singkat boleh meningkatkan rasa lapar selain penggunaan tenaga serta aktiviti fizikal tubuh seseorang.

Aktiviti fizikal diukur dengan alat khas yang dipakai pada pinggang untuk mengesan pecutan. Tenaga digunakan badan dinilai secara tidak langsung oleh kalorimetri, satu alat yang menganggarkan jumlah kepanasan dikeluarkan oleh seseorang ketika mereka menggunakan oksigen.

Kurang tidur akan meningkatkan rasa lapar selain turut menambahkan jumlah ‘hormon lapar’ ghrelin yang dikesan dalam darah seseorang.

Lebih pendek masa tidur seseorang, mereka akan mengalami lebih rasa lapar.

Berjaga selama satu malam juga akan mengurangkan jumlah tenaga digunakan oleh badan apabila berehat.

Kajian ini memaklumkan apabila kita kurang tidur, kita akan makan lebih banyak disebabkan rasa lapar. Ini boleh menyebabkan kita bertambah berat badan.

Bagaimanapun kurang tidur juga menyebabkan kita kurang membakar kalori yang menjadi tambahan kepada penambahan berat badan.

Kajian berterusan bertujuan untuk mengetahui jika menambahkan waktu tidur boleh membantu usaha mengawal berat badan.

Walaupun masih ada cara untuk menambahkan waktu tidur bagi merawat obesiti dan diabetes, keputusan penyelidikan sedia ada jelas menyokong tanggapan bahawa tidur membabitkan keseimbangan antara jumlah kalori yang kita ambil setiap hari dan jumlah yang digunakan melalui aktiviti dan metabolisme.- Agensi

ISU KESIHATAN : Penyakit Radang Sendi Dalam Kalangan Rakyat Malaysia SeriusBENTONG : Penyakit radang sendi atau Rheumatoid Athritis (RA), khususnya dalam kalangan wanita, di negara ini dilihat semakin membimbangkan, kata Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai.

Beliau berkata ini kerana penyakit itu menyerang wanita tiga kali ganda lebih berbanding lelaki.

"Sehubungan itu, kesedaran mengenai penyakit berkenaan perlu disebarluaskan kepada masyarakat agar mereka mendapat rawatan awal bagi mengelak kecacatan.

"Penyakit RA dalam kalangan rakyat Malaysia adalah serius, dan kira-kira 52 peratus pesakit tidak dapat kembali bekerja kerana mengalami kecacatan akibat gagal mendapat rawatan awal," katanya kepada pemberita selepas Program Meet My Wira (Malaysian Women In Rheumatoid Arthritis) di Hospital Bentong, Sabtu.

Liow berkata masyarakat juga diingat tidak memandang ringan penyakit itu dan perlu mengubah persepsi bahawa ia hanya menyerang golongan dewasa.

"Perlu diingatkan, kanak-kanak juga ada yang diserang penyakit ini kerana mengikut kajian, 42 peratus daripada pesakit RA di negara ini adalah dari kalangan mereka yang berumur 50 tahun ke bawah.

"Jika ramai dari kalangan mereka yang masih muda diserang penyakit ini, ia akan memberi kesan terhadap institusi pekerjaan," katanya.

Mengulas kekurangan tenaga pakar penyakit RA di negara ini, beliau berkata Kementerian Kesihatan kini berusaha menambah dan melatih pegawai perubatan dalam bidang berkenaan secara berperingkat.

"Kini kita mempunyai 23 doktor pakar dalam bidang RA yang merawat pesakit dewasa manakala seorang pakar RA untuk kanak-kanak dan dua lagi sedang menjalani latihan," katanya sambil menambah pakar RA terdapat di setiap negeri kecuali Kedah dan Perlis.

Dalam perkembangan berkaitan, Liow berkata kempen My Wira yang digerakkan ke seluruh negara mendapat sambutan positif daripada rakyat, badan bukan kerajaan dan swasta.

"Dengan kerjasama ini, kita berharap kesedaran dalam kalangan masyarakat dapat dipertingkat dan pada masa sama, rakyat sedar bahawa kerajaan akan sentiasa menyediakan kemudahan kesihatan yang terbaik untuk rakyat," katanya. - BERNAMA

ISU PENGAJIAN TINGGI : Politeknik wadah lahirkan penginovasi hebat


Oleh Mohd Rizal Azman Rifin
rencana@hmetro.com.my
         
PENGAJIAN bidang teknikal dan vokasional terus berkembang pesat sejajar keperluan tenaga pakar dalam sektor industri, sekali gus menjadikan pendidikan berkenaan sebagai antara fokus utama negara.

Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) melalui Jabatan Pengajian Politeknik (JPP) memperkenalkan strategi terbaru dalam memantapkan pendidikan teknikal dan vokasional dengan menubuhkan Politeknik Metro.

Politeknik yang berkonsepkan Open Distant Learning (ODL) dibina dengan matlamat memperluas peluang dan ruang setiap lapisan masyarakat untuk menimba ilmu serta memperoleh kemahiran tinggi dalam bidang kepakaran teknikal.

Politeknik Metro juga bertujuan memberi peluang kepada golongan berkerjaya untuk mendalami ilmu teknikal, sekali gus sebagai wadah pengamalan pembelajaran sepanjang hayat. Meskipun berkonsepkan ODL, namun Politeknik Metro tetap menjalankan sesi penyampaian berorientasikan proses pembelajaran dan pengajaran berasaskan penggunaan teknologi maklumat secara optimum.

Kini ruang dan peluang untuk rakyat khususnya yang bekerja meneruskan pembelajaran di peringkat tinggi dalam aspek teknikal sudah disediakan. Ini sekali gus membuka lembaran baru sistem pengajian tinggi negara kerana selama ini hanya universiti tertentu saja yang bersedia membuka peluang mengikuti pembelajaran cara itu.

Dengan adanya Politeknik Metro, jumlah tenaga pakar dalam bidang teknikal dan vokasional pasti berjaya dihasilkan secara optimum. Malah, diramalkan bidang ini akan mendapat wajah baru yang lebih segar dengan kerancakan penyelidikan dan penerokaan pelbagai inovasi bermanfaat untuk negara.

Tunjang teras kepada kelangsungan perkembangan pembangunan industri negara pada masa depan banyak bergantung kepada penyediaan tenaga pakar dalam bidang teknikal dan vokasional. Kesediaan dan kemampuan pihak IPT termasuklah politeknik menawarkan graduan yang hebat dan berkemahiran unggul pasti dapat menyumbang kepada hasrat negara menjadi sebuah negara maju menjelang 2020.

Soalnya, bagaimana kita mampu merealisasikan hasrat murni itu? Jawabnya sudah tentu terletak pada kesediaan pihak IPT termasuklah seluruh politeknik dan institusi kemahiran lain menggembleng usaha memperhebatkan kualiti pengajian.

Justeru, penubuhan Politeknik Metro menepati hasrat itu yang ingin melahirkan anak tempatan berkebolehan sebagai bangsa pencipta.

Dengan pengajian teras utamanya menjurus kepada bidang teknikal dan vokasional, dirasakan politeknik termasuklah Politeknik Metro mampu memikul amanah besar melahirkan bangsa pencipta. Oleh itu, Bahagian Penyelidikan dan Pembangunan Inovasi atau lebih dikenali sebagai Pusat Inovasi Politeknik seharusnya berperanan secara lebih aktif dalam menggerakkan usaha mengetengahkan hasil cipta dan inovasi bermutu.

Dengan semangat anak muda yang sentiasa dahagakan ilmu dan kemahiran ketika mereka belajar di politeknik berupaya melahirkan warga tempatan yang berani menjadi seorang penginovasi hebat.

Sesungguhnya dengan wujudnya Politeknik Metro itu menjadikan sektor pengajian tinggi negara semakin hidup berkembang subur dengan kerancakan pesat menuju pencapaian visi negara sebagai sebuah negara maju.

Inilah langkah yang mampu melahirkan tenaga kerja berkemahiran tinggi dalam bidang teknikal, sekali gus memenuhi keperluan pasaran industri negara.

Politeknik Metro adalah satu lagi mercu tanda baru sektor pengajian tinggi negara yang akan menggalas tanggungjawab besar membina wajah baru masyarakat bestari.

Penulis pensyarah Jabatan Kejuruteraan Mekanikal, Politeknik Muadzam Shah, Pahang.

Sumber : http : //www.hmetro.com.my/

ISU SOSIAL : Sifat sombong bunuh produktivitiOleh : Dr Sharifah Hayati

Suasana, budaya kerja muhibah mampu bendung sifat tercela

Minggu lalu saya sentuh ciri pertama hamba Allah SWT yang baik lagi beriman seperti difirmankan dalam surah al-Furqan, iaitu tidak sombong. Kali ini penulisan menjurus kepada sifat sombong yang disebut beberapa kali dalam al-Quran. Firman Allah SWT: “Sesungguhnya Allah tidak menyukai orang yang sombong.” (Surah al-Nahl, ayat 23). Sabda Rasulullah SAW: “Tidak akan masuk syurga orang yang di dalam hatinya terdapat setitik kesombongan.” (Hadis Muttafaq ‘alaih).

"Maka masukilah pintu- pintu neraka jahanam, kamu kekal di dalamnya. Maka amat buruklah tempat orang yang menyombongkan diri itu." - Surah al-Nahl, Ayat 29.

Kesombongan menyebabkan keingkaran terhadap perintah Allah SWT, sekali gus membawa kepada kekufuran seperti kisah kesombongan iblis dan penghinaannya terhadap Nabi Adam.

Sifat ini juga boleh membawa kepada kebinasaan apabila hubungan dan suasana persekitaran tidak dibina berasas nilai hormat menghormati dan saling kasih mengasihi. Justeru, impak negatif kesombongan perlu dilihat dari pelbagai aspek, termasuk kesombongan dalam bekerja yang menjejaskan nilai kehidupan.

Antara ciri kesombongan seperti membanggakan diri, menganggap diri lebih baik daripada orang lain, menghina dan memandang rendah, memperkecilkan usaha orang lain, enggan menerima pakai pandangan walaupun benar hanya kerana ia disuarakan oleh pekerja bawahan.

Daripada Abu Hurairah, Rasulullah bersabda: “Seseorang akan dianggap melakukan keburukan apabila dia menghina saudara Muslimnya.” (Hadis riwayat Imam Muslim).

Penyakit bunuh silaturahim

Kesombongan adalah penyakit yang boleh melunturkan dan membunuh semangat silaturahim menyebabkan usaha menzahirkan suasana kerja dan budaya organisasi muhibah sukar direalisasi.

Membina suasana harmoni dan muhibah di tempat kerja bukan saja dengan menerapkan nilai murni yang ditekankan dalam kalangan warganya, tetapi usaha menghindarkan nilai buruk yang boleh membantutkan matlamat serta usaha murni perlu diberi penekanan serius.

Kesan kesombongan bukan sekadar membina suasana kerja dan hubungan tidak harmoni, juga contoh amalan bekerja tidak sihat yang boleh menyebabkan berlakunya penderaan emosi terhadap pekerja.

Aspek penderaan emosi di tempat kerja adalah sesuatu yang sukar diukur dan dilihat kesannya secara langsung tetapi mampu menjejaskan keseronokan serta kepuasan bekerja. Kerana itulah sifat ini amat ditegah dan dicela dalam ajaran Islam.

Pantang larang

Beberapa pantang larang bagi menyelamatkan diri daripada amalan kesombongan dalam bekerja boleh dijadikan panduan dan peringatan iaitu kesombongan dalam tutur kata dan tingkah laku.

Cuba elakkan daripada menggunakan bahasa kesat sama ada kepada rakan atau staf bawahan. Kedua, elakkan menggunakan kata-kata sindiran dan yang merendah-rendahkan. Ketiga, elakkan memberi gelaran tertentu yang menjatuhkan maruah diri seseorang.

Dari sudut tingkah laku pula, cuba elakkan gerak geri dan tindak balas yang memperkecilkan hasil usaha orang lain seperti tidak memberikan apa-apa reaksi positif, sebaliknya menghentak meja, menghempaskan fail, kertas kerja, produk dan sebagainya apabila tidak berpuas hati.

Elakkan memperlekeh atau tidak menunjukkan minat terhadap pandangan orang lain, menggunakan kuasa sewenang-wenangnya untuk mengetepikan pekerja tidak disukai atau mengambil yang disukai, memanipulasi tenaga pekerja bawahan secara tidak adil dan berhemah.

Semua bentuk tutur kata dan tingkah laku yang mengandungi nilai kesombongan adalah gambaran kerja tidak berakhlak atau beretika.

Kesan menjaga komunikasi

Justeru, jika seseorang pekerja itu mempunyai pangkat dan kedudukan tinggi atau sesebuah organisasi yang cemerlang pencapaiannya tetapi mengamalkan cara dan suasana bekerja begini, maka pada hakikatnya, ia dianggap sebagai pekerja dan organisasi yang tidak cemerlang.

Sebaliknya, jika kita dapat menjaga komunikasi dan gerak kerja daripada sebarang bentuk kesombongan, terutama apabila dalam situasi tertekan, ia adalah suatu tanda kejayaan ketahanan peribadi pekerja.

Oleh itu, marilah bersama mempromosikan suasana dan budaya kerja muhibah dengan membendung nilai kesombongan daripada setiap tindakan ketika bekerja.

Penulis ialah Prof Madya di Jabatan Siasah Syariyyah, Akademi Pengajian Islam, Universiti Malaya (UM)

Sumber : //www.bharian.com.my/

ISU SOSIAL : Ramai maut di tangan peragutOleh : NIZAM YATIM

PADA Ahad lalu kita dikejutkan dengan berita sedih seorang kerani akaun, Tang Mui Choo, 35, meninggal dunia di Hospital Melaka selepas 23 jam bertarung dengan maut akibat cedera parah kerana diragut.

Mangsa yang masih bujang mengalami kecederaan teruk di kepala dan patah tulang rusuk sehingga menikam paru-parunya, meninggal dunia ketika dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) hospital berkenaan.

Sehari sebelum itu, Mui Choo yang menunggang motosikal ke tempat kerjanya pada pukul 8.05 pagi, diragut dua lelaki bermotosikal sehingga menyebabkan berlaku pergelutan sebelum mangsa terjatuh di atas jalan raya.

Tragedi yang menimpa Mui Choo mengingatkan kita kepada banyak lagi kes seumpamanya yang telah dialami rakyat Malaysia berbilang kaum.

Setiap hari, pasti ada laporan kes itu dan paling menyedihkan kebanyakan mangsa ialah golongan wanita yang mengalami kecederaan parah atau maut.

Kita masih ingat, satu kisah menyayat hati melibatkan Siti Delima Aladdin, 43, yang maut ketika mengejar peragut sejauh enam kilometer di Bachok, Kelantan.

Ketika kejadian pada Disember 2011, ibu kepada tujuh anak maut selepas motosikal yang ditunggangnya melanggar tiang elektrik ketika mengejar dua penjenayah yang meragut dompetnya di Beris Kubur Besar.

Tahun 2009 pula, adalah tahun yang paling banyak dilaporkan kejadian jenayah ragut antaranya melibatkan wanita hamil dua bulan, Jamilah Selamat, 31, yang meninggal dunia selepas koma dua hari.

Dia cedera teruk di kepala selepas diragut di Taman Ayer Hitam, Batu Pahat, Johor kira-kira pukul 7.15 malam

Jurujual di kedai kraftangan di pekan Ayer Hitam itu meninggalkan suami, Razali Ahmad, 41, serta dua anak, Nor Asyikin, tujuh, dan Mohd. Khairi Ridwan, lima.

Pada tahun sama, Saripah Mohd. Noor, 34, maut dirempuh sebuah kereta setelah terjatuh daripada motosikal akibat diragut dua pemuda bermotosikal di Kampung Padang Raja Melor, Kelantan kira-kira pukul 10.50 pagi.

Ibu yang hamil empat bulan itu meninggal dunia di tempat kejadian setelah mengalami kecederaan parah di kepala, kaki dan badan.

Mangsa yang hanya mempunyai wang tunai RM2 dalam begnya ketika kejadian meninggalkan lima anak iaitu Nur Idayu, 13, Mohd. Saifullah, 11, Mohd. Shawal Nabil, lapan, Nurul Akmal Alisa, enam, dan Siti Najwa, satu, serta ibunya, Hashimah Hussin, 54, untuk selama-lamanya.

Selain kematian, ada mangsa yang menanggung kesakitan akibat kecederaan seperti dialami Sharifah Hikmah Lokman, 40, yang terjatuh daripada motosikal dalam kejadian ragut di Kota Bharu pada 2009.

Turut menjadi mangsa pada tahun sama ialah isteri bekas jurulatih badminton kebangsaan, Rexy Mainaky iaitu Henny, 41, yang cedera diseret setelah diragut semasa keluar dari sebuah restoran di Ampang City, Selangor.

Kejadian tersebut membuktikan kes ragut yang kebanyakan dilakukan oleh penagih dadah masih lagi berleluasa walaupun kerajaan telah mengambil pelbagai langkah untuk mengatasinya.

Ini termasuk meletakkan matlamat menurunkan kadar jenayah ragut dalam Bidang Keberhasilan Utama Negara (NKRA) Bagi Mengurang Kadar Jenayah.

Untuk mengetahui betapa serius kejadian ragut di negara ini, kita hanya perlu melayari laman ensiklopedia dalam talian, Wikipedia yang hanya menyebut satu negara iaitu Malaysia sebagai tempat berlakunya jenayah ragut.

Yang amat menyedihkan adalah ketika jenayah ini berlaku, kebanyakan orang ramai hanya menjadi pemerhati sahaja, mungkin kerana mereka takut untuk menolong.

Ada kes, orang ramai tidak sempat berbuat apa-apa kerana kejadian berlaku terlalu pantas dan peragut bermotosikal hilang sekelip mata.

Selain pemantauan lebih kerap oleh pihak polis, sudah tiba masanya aspek hukuman sedia ada dikaji semula kerana didapati ia belum cukup gerun untuk menakutkan penjenayah.

Peragut biasanya dikenakan hukuman di bawah Seksyen 392 hingga Seksyen 402 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga maksimum 20 tahun dan sebatan jika sabit kesalahan.

Hukuman di bawah seksyen sama juga dikenakan terhadap pesalah jenayah samun dan rompak.

Sudah sampai masanya, peruntukan khusus yang mengenakan hukuman lebih berat terhadap peragut diwujudkan kerana perbuatan itu sering mengakibatkan mangsa cedera parah dan terdapat juga sebilangan mereka yang maut.

Para hakim seharusnya mengenakan hukuman paling maksimum. Misalnya, dalam kes kematian Jamilah, banyak pihak menganggap hukuman terhadap peragutnya, Mohd. Ariffin Anang, 26, iaitu penjara 15 tahun serta sebatan 10 kali adalah tidak setimpal.

Selain itu, pihak berkuasa tempatan juga perlu mencontohi langkah Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) yang telah memasang pagar dawai bagi memisahkan jalan raya dan kawasan pejalan kaki untuk mengurangkan kejadian ragut.

Sumber : http : //www.utusan.com.my/

ISU PENDIDIKAN : Sistem Pendidikan Dirombak Tahun DepanOleh LUQMAN HAZIQ dan IFQDAR A. RAHMAN

JOHOR BAHRU, 14 Julai - Dasar Pendidikan Negara bakal dirombak semula mulai tahun depan bagi mewujudkan sistem lebih berkualiti serta mampu melahirkan modal insan yang dapat menyumbang kepada perkembangan ekonomi seiring dengan usaha ke arah menuju negara berpendapatan tinggi.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, hasil daripada Dialog Nasional Pendidikan Negara akan diambil kira dalam merangka dan melaksanakan usaha penting tersebut.

"Itu yang kita harapkan (rombakan besar-besaran) dan ia merupakan satu anjakan berganda dalam sistem pendidikan negara. Dialog ini amat penting dalam kita merangka Pelan Pembangunan Pendidikan (2013-2025) dan Pelan Strategik Pendidikan (2013-2015)," katanya pada sidang akhbar selepas menutup Dialog Nasional Pendidikan Negara 2012 di KSL Resort di sini hari ini.

Beliau yang juga Menteri Pelajaran berkata, pelan pembangunan dan pelan strategik itu merangkumi program jangka pendek, sederhana dan panjang.

"Ia amat penting dan kita berharap bidang pendidikan perlu dibaiki dan dapat dilaksanakan segera. Ini perkara besar dan kita kena ambil kira banyak perkara serta melaksanakannya mengikut fasa-fasa," ujarnya.

Muhyiddin berkata, sekiranya pelan tersebut dapat dilakukan lebih awal dari 15 tahun, maka sistem pendidikan negara mampu dilonjakkan setanding dengan negara maju lain.

Menurutnya, selain hasil dialog tersebut, pelan pembangunan dan pelan strategik yang akan dilaksanakan nanti juga mengambil kira pandangan Pertubuhan Pendidikan, Sains dan Kebudayaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO), Bank Dunia, hasil kajian panel bebas dan panel antarabangsa yang dilantik.

Menurutnya, hasil dialog itu akan dikumpulkan sebelum dikemukakan kepada beliau untuk dibawa ke Kabinet sebelum hujung tahun ini bagi kelulusan dan seterusnya dilaksanakan pada tahun depan.

Mengenai hasil dialog yang bermula April lalu dan menjelajah ke seluruh negara, Timbalan Perdana Menteri berkata, lebih 10,000 orang yang terdiri daripada pelbagai kaum dan profesion telah memberikan maklum balas secara lisan dan bertulis.

"Ada tiga perkara yang agak popular dibangkitkan iaitu yang pertama berkaitan guru seperti profesionalisme keguruan, kebajikan guru dan proses pengajaran. Kedua mengenai aspirasi iaitu soal sistem dan masalah pelajar dan ketiga kualiti sekolah yang melibatkan struktur, infrastruktur, jenis sekolah dan lain-lain," katanya.

Terdahulu dalam ucapannya, Muhyiddin berkata, secara umumnya Kementerian Pelajaran mengenal pasti sembilan bidang keutamaan untuk membina sistem pendidikan yang berkualiti iaitu guru, kepimpinan sekolah, kualiti sekolah, kurikulum dan pentaksiran, penguasaan pelbagai bahasa, peluang lepasan menengah, ibu bapa, komuniti dan sektor swasta, kecekapan dan keberkesanan sumber Kementerian Pelajaran dan kapasiti serta keupayaan penyampaian Kementerian Pelajaran.

Menurutnya, hasil daripada kajian, tinjauan melibatkan 2,551 responden juga mendapati 61 peratus responden amat yakin bahawa kajian semula pendidikan negara mampu menyediakan pelajar untuk menghadapi abad ke-21.

Malah 73 peratus sangat berkeyakinan pendidikan di Malaysia mampu mencapai tahap global pada masa akan datang.

"Dapatan ini menjadi sumber kekuatan kepada Kementerian Pelajaran kerana rakyat sendiri secara jujur menyatakan keyakinan dan kepercayaan terhadap usaha yang dijalankan kementerian.

"Atas dasar persamaan pandangan dan cita rasa itu, kementerian dan semua lapisan masyarakat akan dapat menggembleng tenaga dan berganding bahu untuk memajukan pendidikan di negara ini," katanya.

Sumber : http : //www.utusan.com.my/