Jumaat, 28 Ogos 2009

RM3.97 juta taja 822 pelajar ikuti KIBA

Anakanda Nurul Husna bergambar bersama Datuk Seri Adnan Yaakob
selepas menerima anugerah Pelajar Wanita Terbaik KIBA
Yayasan Pahang

KUANTAN 28 Ogos – Yayasan Pahang membelanjakan sebanyak RM3.97 juta sejak tahun 1992 bagi menaja seramai 822 pelajar mengikuti Kursus Intensif Bahasa Arab (KIBA).

Menteri Besar Pahang, Datuk Seri Adnan Yaakob berkata, pihak yayasan juga telah membelanjakan RM29 juta bagi menaja pelajar menyambung pengajian mereka ke Mesir, Jordan dan Maghribi.

‘‘Jumlah peruntukan yang besar ini, jelas menunjukkan kerajaan negeri melalui Yayasan Pahang, begitu konsisten untuk melahirkan lebih ramai generasi berpendidikan tinggi terutama di kalangan pelajar aliran agama,” katanya.

Beliau berucap pada majlis penyampaian sijil KIBA kepada 120 pelajar Kolej Antarabangsa IKIP di Kompleks Yayasan Pahang, Tanjung Lumpur di sini, semalam.

Turut hadir Pengurus Besar Yayasan Pahang, Datuk Saariah Saad dan Pengarah Maahad Tahfiz Pahang, Datuk Zulkifli Ali.

Pelajar terbabit akan melanjutkan pengajian mereka ke beberapa universiti terpilih di Mesir, Jordan dan Mahgribi.

KIBA dianjurkan oleh Kolej Antarabangsa IKIP dengan kerjasama Universiti Yarmouk Jordan untuk meningkatkan kemahiran dan keyakinan pelajar terbabit berkomunikasi dalam bahasa Arab.

Adnan berkata, beliau percaya pelajar terbabit mampu mengekalkan nilai dan norma jati diri Melayu meskipun tidak berada di dalam negara.

‘‘Janganlah terpengaruh dengan budaya negatif yang melalaikan dan boleh merosakkan jiwa. Pastikan masa tidak dibazirkan dengan perkara tidak berfaedah,” katanya.

Sementara itu, beberapa pelajar yang ditemui mengakui KIBA membantu meningkatkan penguasaan bahasa Arab mereka sebelum melanjutkan pengajian ke Timur Tengah dijadual bulan depan.

Mereka turut melahirkan rasa teruja untuk melanjutkan pengajian ke seberang laut bagi menimba ilmu pengetahuan dan pulang ke tanah air berbakti kepada agama, bangsa dan negara.

Muhammad Abdillah Mohd. Sarif, 20, berkata, beliau akan melanjutkan pengajian dalam tahun tiga dan empat di Universiti Yarmouk Jordan dalam bidang syariah, ekonomi dan perbankan Islam.

‘‘Saya bercita-cita menjadi pakar ekonomi Islam,” katanya yang merupakan anak ketiga daripada lapan beradik.

Muhammad Suleiman Syed Ibrahim, 21, pula berkata, beliau akan melanjutkan pengajian di Universiti Al-Azhar, Mesir dalam bidang Qur‘an wal qiraat.

‘‘Saya yakin boleh melakukan. Kalau orang lain boleh buat kenapa saya tidak,” katanya yang mahu menjadi ulama profesional.

Bagi Nurul Husna Mohamad Tawpik, 18, pula, beliau hendak menjadi penterjemah selepas menamatkan pengajian di Maghribi kelak.

Sumber : http: //www.utusan.com.my/

Nota hujung:

Penulis ingin menyatakan rasa bangga dan bersyukur atas kejayaan anakanda NURUL HUSNA muncul sebagai pelajar terbaik wanita dalam program berkenaan.Tahniah! Harapan ayahanda moga kejayaan anakanda menjadi pendorong untuk anakanda lebih cemerlang apabila melanjutkan pengajian di Maghribi nanti. AMIN!

PENGAJARAN DARIPADA MANUSIA TERPANTAS DUNIA

APA pengajaran yang boleh diberikan pemenang tiga pingat emas Olimpik, Usain Bolt, manusia terpantas di dunia, terhadap pemimpin perniagaan masa depan?

Agak mengejutkan, banyak juga. Bintang pecut itu dan jurulatihnya, Glen Mills, berada di Lausanne, Switzerland minggu lalu untuk berkongsi pengalaman, motivasi dan prinsip kejayaan mereka di depan 200 peserta seminar di sebuah sekolah perniagaan IMD.

"Kejayaan bagi saya adalah berterusan melakukan perkara hebat. Saya belum betul-betul berjaya. Bagi saya, saya akan menjadi atlit hebat jika saya mampu melakukan perkara ini saban tahun," katanya pada seminar itu.

Namun ia bukanlah semestinya mengenai memecahkan rekod, Bolt berkata: "Tahap saya adalah kejuaraan, bukan catatan rekod. Saya mahu menjadi legenda. Saya mahu orang berkata saya adalah antara atlit terhebat dalam sukan ini."

Pelari Jamaica berusia 22 tahun itu disertai jurulatihnya yang bagaikan bapanya sendiri, Mills.

"Ya, dia adalah bintang. Tapi apabila kami berada di trek, saya adalah bos," kata Mills, yang menegaskan bahawa Bolt perlu mengekalkan tahap tingginya. "Dia perlu memiliki motivasi untuk mengatasi apa yang dilakukannya sebelum ini. Dia belum memuncak lagi. Dia ada dua tahun lagi sebelum memuncak."

Mills pertama kali menyaksikan Bolt berlari pada kejohanan remaja dunia di Jamaica tujuh tahun lalu.

Di depan penyokong sendiri, Bolt yang berusia 15 tahun ketika itu memenangi acara 200 meter dengan masa 20.61 saat, muncul pelari paling muda memenangi perlumbaan pada kejohanan remaja dunia.

Namun perubahan daripada sekolah tinggi ke era profesional tidak mudah. Bolt mengalami beberapa kegagalan sebagai atlit remaja, terutamanya teknik yang lemah dan kecederaan berulang.

Menarik diri daripada pusingan pertama dalam kemunculan sulungnya pada Sukan Olimpik 2004 kerana kecederaan menimbulkan kritikan di tanah airnya.

Mills mula melatih Bolt pada 2005 dan mengemudi atlit itu daripada seorang yang sering cedera kepada juara Olimpik dalam tempoh dua tahun.

"Perkara pertama yang diberitahunya kepada saya adalah saya perlu kalah sebelum boleh menang," kata pelari pecut itu.

"Ia penting untuk mengajarnya mengenai perjalanan daripada terus kepada destinasi terakhir," kata jurulatih itu.

"Saya seorang yang bersifat realistik. Anda akan menjadi lebih berjaya jika anda bersedia bagi kejayaan dan kegagalan," katanya. "Sesetengah jurulatih hanya bercakap mengenai kejayaan. Tapi jika anda bersedia bagi segala keadaan, maka anda akan mampu menangani semua keadaan dengan lebih baik."

Profesor IMD, John Weeks berasakan pelari pecut Jamaica itu memberikan banyak pengajaran buat ahli perniagaan masa kini.

"Mencapai tahap yang dimiliki Bolt memerlukan motivasi, pemikiran kritikal dan fokus. Malah lebih penting, ia memerlukan seseorang mengubah kegagalan terdahulu kepada kelebihan, mengubah kekurangan kepada kekuatan dan mengembangkan motivasi yang diperlukan oleh seorang juara dunia," katanya.

Pakar perunding Fabio Antonello bersetuju adalah menarik mendengar daripada seseorang yang belajar menerusi masa-masa sukar.

"Dalam dunia hari ini kita perlu mengetepikan ketakutan berdepan kegagalan dan percaya terhadap keupayaan diri sendiri," katanya.

Sumber : http : //www.hmetro.com.my/

ISU SUMBER TENAGA ALTERNATIF

Teknologi nuklear bantu Malaysia capai status negara maju

Oleh Jamudin Idris
rencanabh@bharian.com.my

WALAUPUN isu nuklear tidak serancak diperkatakan ketika harga minyak mentah melambung dulu, usaha kerajaan untuk memajukan teknologi nuklear masih tidak terlambat apa lagi jika dibandingkan dalam konteks negara serantau.

Di kalangan negara Barat, nuklear sudah tidak asing lagi. Tenaga nuklear digunakan dengan meluas dan jiran terdekat kita seperti Korea Selatan, sejak tiga tahun lalu dilaporkan sudah mempunyai 20 reaktor nuklear dan hampir 40 peratus bekalan elektrik disumbangkan oleh sektor berkenaan.

Secara jujur, kepentingan nuklear kepada sesebuah negara sebagai sumber tenaga sebenarnya tidak dapat dipertikaikan, apatah lagi sumber bahan api seperti minyak, gas dan arang batu akan pupus apabila tiba waktunya.

Ketiga-tiga bahan api itu juga bukan senang untuk diganti atau tumbuh kembali selain kos mencari gali dan melombong memerlukan perbelanjaan tinggi.

Jadi persidangan dan pameran nuklear antarabangsa 2009 di ibu negara baru-baru ini mengenai kepentingan nuklear cukup relevan dan pakar dapat berbincang mengenai teknologi nuklear dan orang ramai diberi kefahaman kepentingan perkara itu.

Semua sedar teknologi dan teknik penggunaan nuklear dapat memberi manfaat dan sumbangan besar kepada pembangunan ekonomi dan kesejahteraan rakyat tetapi yang dikhuatiri ialah bahan buangan atau sisa daripada industri berkenaan.

Bagaimanapun, menerusi teknologi yang ada sekarang, bahan buangan disimpan untuk jangka masa tertentu dan apabila tidak berbahaya, ia dilupuskan.

Langkah lain yang sedang dibincangkan ialah pembelian secara pakej di mana bahan mentah nuklear dibeli dari negara penjual yang bersedia mengambil sisa buangan nuklear.

Ramai orang melihat teknologi nuklear untuk menghasilkan tenaga elektrik saja tetapi teknologi nuklear boleh dikembang dan diperluaskan meliputi pelbagai bidang penting seperti perubatan, pertanian, pembuatan, alam sekitar dan sebagainya.

Dalam bidang perubatan, teknologi nuklear sudah digunakan dengan meluas di hospital termasuk untuk melawan penyakit berbahaya seperti kanser, manakala dalam bidang pertanian kita berjaya menghasilkan anak pokok yang bermutu tinggi, enzim serta baja.

Begitu juga dalam bidang pembuatan, penggunaan teknologi nuklear membolehkan pengeluaran sarung tangan getah, resin dan sebagainya yang memberi sumbangan besar pada industri sarung tangan di Malaysia.

Teknologi nuklear turut memberi sumbangan besar untuk menjaga persekitaran seperti dalam bidang marin dan pencemaran udara selain mengesan kebocoran atau paip tersumbat dalam industri minyak dan gas.

Ketika ini, walaupun Malaysia hanya mempunyai sebuah reaktor penyelidikan di Bangi Selangor, sumbangan diberikan cukup membanggakan.

Pusat itu turut melatih pegawai tempatan dan luar negara yang terbabit dengan nuklear. Sebuah agensi yang dikenali Nuklear Malaysia di bawah Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi sudah lama ditubuhkan untuk memajukan teknologi nuklear di negara ini.

Seperti juga rakyat di negara serantau, pendedahan kepada nuklear di Malaysia agak perlahan menyebabkan orang ramai kurang pengetahuan mengenai perkara itu dan timbul kebimbangan yang berlebihan.

Kebocoran reaktor nuklear di Three Mile Islands, Amerika Syarikat pada 1979, Chernobyl, Ukraine (1986), Tokai Mura, Jepun (1999), United Kingdom (2000) dan di Sweden tiga tahun lalu masih menghantui sebilangan masyarakat.

Hakikatnya, malapetaka disebabkan kebocoran reaktor nuklear bukan berlaku setiap tahun. Disebabkan kejadian itu, banyak negara mengambil langkah keselamatan dan bersama-sama memastikan dapat menjana tenaga nuklear yang lebih murah, bersih dan selamat.

Sumber : http ://www.bharian.com.my/

Tiga tahap berpuasa. Di mana kedudukan puasa kita?

IBADAT puasa Ramadan adalah fardu ain bagi setiap Muslim dan Muslimah.

Kefarduan ini ditetapkan dalam al-Quran, sunnah dan kesepakatan ulama.

"Telah difardukan ke atas kamu berpuasa seperti mana telah difardukan ke atas orang yang terdahulu daripada kamu." (al-Baqarah:83)

Rasulullah s.a.w bersabda maksudnya: "Didirikan Islam atas lima perkara - antaranya puasa Ramadan." (Riwayat Bukhari)

Berpuasa perlu dilakukan mengikut tatacara yang ditunjukkan oleh Nabi s.a.w dan diterangkan ulama supaya ibadat berkenaan membawa keredaan, keberkatan dan pahala berganda.

Tetapi hari ini kita menemui ada golongan yang berpuasa dengan gaya tersendiri seperti puasa di depan khalayak, berbuka bila berseorangan, manakala ada juga berpuasa perut, tetapi anggota lain tidak.

Imam Ghazali dalam kitabnya Ihya Ulumiddin menyebut, puasa ada tiga kedudukan iaitu puasa umum, puasa khusus dan puasa khusus al-khusus.

Puasa umum ialah menahan perut dan kemaluan daripada memenuhi kehendak syahwat.

Puasa khusus pula ialah menahan pendengaran, penglihatan, lidah, tangan, kaki dan seluruh anggota badan daripada melakukan dosa.

Sementara puasa khusus al-khusus ialah menahan hati daripada keinginan yang buruk dan daripada memikirkan sesuatu selain daripada Allah sepenuhnya.

Puasa akan terbatal pada tahap ini lantaran memikirkan perkara selain daripada Allah dan hari akhirat.

Demikian juga akan terbatal puasa dengan memikirkan dunia kecuali urusan dunia yang kepentingannya untuk agama kerana itu termasuk bekalan akhirat dan bukan urusan dunia.

Arbab al-Qulub (orang yang prihatin dengan hati mereka) berkata, sesiapa yang pada siang Ramadan tergerak keinginannya mencari apa yang akan dimakan ketika berbuka puasa, ditulis satu kesalahan kerana ia lahir daripada sikap kurang percaya pada pemberian Allah dan kurang yakin terhadap rezeki yang dijanjikan.

Tahap puasa seperti ini ialah tahap nabi, as-siddiqin dan al-muqarrabin.

Puasa seperti ini tidak mungkin dapat digambarkan dengan perkataan, tetapi boleh direalisasikan dengan amalan.

Menurut Imam al-Ghazali, bagi mencapai tahap puasa al-khusus iaitu puasa orang soleh, perlu menyempurnakan enam perkara iaitu:

 • Menundukkan pandangan dan menahan daripada melihat perkara tercela dan dibenci oleh syariat serta daripada segala perkara yang boleh mengganggu dan melalaikan hati daripada mengingati Allah.

 • Memelihara lidah daripada menuturkan perkataan yang tidak berfaedah seperti gurau senda, mengumpat dan dusta. Hendaklah lebih banyak berdiam diri, banyak berzikir dan membaca al-Quran.

 • Menahan daripada mendengar perkataan yang dibenci oleh syarak. Ini kerana setiap perkataan yang haram dituturkan, haram juga didengar.

  Justeru, Allah menyamakan pendengaran haram dengan memakan harta haram seperti firman-Nya bermaksud: "Mereka itu adalah orang yang suka mendengar berita bohong, banyak memakan yang haram." (al-Maidah:42)

 • Menahan anggota badan daripada melakukan dosa seperti menahan tangan dan kaki daripada perkara yang dilarang dan menahan perut daripada perkara syubhah ketika berbuka.

  Ini kerana tidak ada makna berpuasa sekiranya pada siang hari menahan daripada makanan halal, tetapi berbuka dengan makanan haram.

 • Tidak berlebihan ketika berbuka dengan makanan halal sehingga perut penuh dengan makanan terbabit. Ini kerana tidak ada bekas yang lebih dibenci oleh Allah daripada perut yang penuh dengan makanan halal.

  Bagaimana boleh seseorang itu mematahkan keinginan syahwatnya dan menewaskan musuhnya sedangkan apabila berbuka dia seolah-olah hendak mengembalikan semula makanan yang terlepas ketika berpuasa.

 • Hendaklah timbul di dalam hatinya perasaan takut dan pengharapan kepada Allah kerana dia tidak tahu sama ada puasanya diterima Allah dan termasuk di kalangan orang yang berjaya atau puasanya tidak diterima lalu dia termasuk di kalangan orang celaka.

 • Sumber : http://www.hmetro.com.my/