Sabtu, 26 Februari 2011

Anugerah World Press Photo : pengiktirafan fotografi paling berprestij

Bibi Aisha yang kehilangan telinga dan hidungnya akibat dicantas oleh suami

Oleh ABD. HALIM HADI
halim.hadi@utusan.com.my

SEKEPING gambar mampu menceritakan segalanya bahkan cukup untuk mengembalikan kisah-kisah yang sudah luput dari ingatan dan lebih bernilai daripada seribu perkataan.

Selepas penciptaan kamera pertama sekitar 1800-an, kaedah merakam gambar berkembang pesat sehingga melahirkan satu cabang seni iaitu fotografi.

Diperkukuhkan dengan teknologi digital, fotografi kini memainkan peranan yang cukup penting dalam kehidupan seharian manusia.

Namun kemajuan teknologi yang banyak membantu pada masa sama menjadikan persaingan semakin sengit.

Di kalangan pengamal dan peminat fotografi, bulan Februari adalah masa yang paling dinanti-nantikan untuk menyaksikan paparan imej-imej terbaik dari seluruh dunia. Satu daripadanya adalah yang merangkul gelaran terbaik antara yang terbaik.

Anugerah World Press Photo yang merupakan pengiktirafan fotografi paling berprestij baru-baru ini menobatkan jurugambar, Jodi Bieber sebagai pemenang World Press Photo of the Year bagi pertandingan 2010.

Potret menyayat hati wanita muda Afghanistan yang menjadi mangsa keganasan rumah tangga menewaskan lebih 100,000 keping gambar yang dihantar oleh 5,846 jurugambar dari 125 buah negara pada tahun lalu.

Gambar terbitan Majalah Time, Bibi Aisha yang kehilangan hidung dan telinga akibat dicantas oleh suaminya menceritakan kesengsaraan hidup wanita itu dengan penyampaian yang cukup 'kuat'.

Ia disifatkan sebagai satu lagi potret terbaik selepas gambar gadis bermata hijau dari Afghanistan petikan jurugambar tersohor, Steve McCurry.

Gambar juara 2011 oleh jurugambar wanita dari Afrika Selatan itu dipilih selepas memenangi hadiah tempat pertama di dalam kategori Potret. Pertandingan kali ke-54 baru-baru ini dibahagikan kepada 10 kategori yang setiap satu dipecahkan kepada penyertaan tunggal dan gambar bercerita.

Kategori terdiri daripada berita utama, berita umum, individu dalam berita, sukan dan aksi, laporan sukan, isu semasa, kehidupan harian, potret, seni dan hiburan dan alam sekitar.

Proses penilaian yang memakan masa selama dua minggu dilakukan oleh 19 juri berpengalaman terdiri daripada jurugambar profesional, editor gambar dan wakil dari agensi gambar seluruh dunia dengan pelbagai latar belakang.

Dengan kemenangan itu, Bieber menerima habuan wang tunai bernilai 10,000 pound (RM49,000) dan hadiah tajaan penganjur bersama berupa kamera digital Canon dan jam tangan Maurice Locroix.

Bieber yang telahpun memenangi lapan hadiah World Press Photo (pelbagai kategori) sebelum ini berkata, kemenangan itu membuatkan segala pengorbanannya dalam karier akhirnya berbalas.

"Pencarian gambar terbaik bukan hanya menuntut jurugambar berada di tempat dan masa yang betul malah ia memerlukan usaha yang berterusan.

"Anda tidak akan berhenti selagi anda tidak berjaya memperolehinya," katanya.

Penganugerahan itu menurutnya adalah pengiktirafan tertinggi yang hanya tiba ke pangkuan tuan yang benar-benar meletakkan maruah di dalam pekerjaan mereka.

Sehebat namanya, World Press Photo yang dimulakan sejak 1955 bukan sembarangan pertandingan. Setiap gambar adalah gambar yang merakamkan detik-detik penting di dunia.

Ia adalah perpustakaan tamadun dunia yang merekod peristiwa dari pelbagai aspek kehidupan yang akan dijadikan sumber rujukan politik, ekonomi, hiburan, sukan malah dunia fotografi itu sendiri.

Sebagai penghormatan, pemenang akan 'dibalas' dengan majlis penganugerahan yang diadakan kota ibu pejabat World Press di Amsterdam, Belanda di dalam majlis yang dihadiri menteri, golongan kenamaan dan peneraju dalam bidang itu.

Bukan itu sahaja, gambar-gambar yang menang juga akan dipamerkan di lebih 100 buah bandar di 45 buah negara. Selain itu, gambar bagi setiap kategori juga akan dicetak di dalam buku tahunan yang diterjemah ke dalam enam bahasa utama.

Pertandingan tanpa yuran itu dibuka kepada jurugambar media profesional dan amatur setiap tahun. Bukan sahaja daripada akhbar, malah penyertaan turut membenarkan jurugambar majalah dan agensi dari seluruh dunia untuk turut serta.

Pengasas anugerah berprestij itu, David Burnett berkata, tiada detik-detik yang bersifat peribadi diberi peluang kepada mana-mana penyertaan.

Namun sebelum menghantar penyertaan anda, Burnett, selaku Pengerusi Juri World Press Photo 2011 mempunyai nasihat dan amaran untuk dipertimbangkan.

"Kita menerima beratus ribu penyertaan setiap tahun. Jangan menghantar gambar hanya kerana kamu yang merakamnya.

"Lihat hasil kerja dengan mata yang tajam. Anggaplah diri anda (jurugambar) sebagai pengarang, jangan bazirkan masa kami jika kamu tidak serius," tegasnya.

Sumber : http : //www.utusan.com.my/