Jumaat, 23 Disember 2011

ISU PENGAJIAN TINGGI : Kewajaran saring kemasukan pelajar asing


Oleh SHAFIDAH SAAD

ISU kebanjiran pelajar asing terutamanya warga Afrika di institusi pengajian tinggi (IPT) ketika ini menjadi isu yang hangat diperkatakan oleh banyak pihak.

Terbaru, cadangan oleh Ketua Setiausaha Kementerian Dalam Negeri (KDN), Tan Sri Mahmood Adam berkaitan sistem tapisan bagi menyaring kemasukan pelajar asing ke Malaysia yang bakal diperkenalkan pada tahun hadapan adalah langkah yang baik serta wajar dilaksanakan.

Ini kerana kemasukan pelajar asing ke negara ini sedikit sebanyak memberikan kesan negatif kepada imej Malaysia seperti peningkatan kadar jenayah. Situasi ini menimbulkan kebimbangan dalam kalangan mahasiswa tempatan dan masyarakat sekeliling. Terdapat golongan warga Afrika ini menyalah gunakan visa pelajar dan pas lawatan sosial mereka.

Cadangan pengenalan sistem tapisan untuk kemasukan pelajar asing ini merupakan tindakan yang bijak menerusi proses pengeluaran visa pelajar yang turut diperketatkan. Usaha ini merupakan kerjasama antara Jabatan Imigresen dan Kementerian Pengajian Tinggi (KPT).

Diharapkan dengan mengetatkan proses pengeluaran visa ini dapat mengurangkan kes penipuan oleh golongan tersebut seperti tinggal melebihi tempoh malah terdapat juga masalah sosial dan kegiatan jenayah yang melibatkan warga asing ini.

Penggunaan visa pelajar selepas melalui proses penapisan yang lebih ketat ini membolehkan pemantauan dilaksanakan oleh agensi berkaitan.

Menurut Mahmood juga, pembatalan visa akan dilakukan sekiranya mendapati terdapat penyalahgunaan visa oleh pelajar asing ini. Usaha ini seharusnya mendapat perhatian dan kerjasama semua pihak supaya dapat memastikan tiada kegiatan jenayah dan aktiviti tidak bermoral dilakukan di negara ini oleh pelajar asing.

Pada pendapat saya, usaha ini sangat baik dan seterusnya dapat memastikan Malaysia terus menjadi pusat kecemerlangan ilmu dan tidak disalahgunakan oleh pihak tertentu.

Malah statistik jenayah oleh warga Afrika yang memegang pas pelajar sehingga Oktober 2011 pula menunjukkan bahawa jumlah tertinggi sebanyak 144 kes oleh bangsa Nigeria dengan jumlah keseluruhan statistik jenayah warga Afrika sebanyak 182 kes.

Oleh itu, beberapa penambahbaikan perlu dilakukan bagi memastikan pelajar asing di negara ini tidak menimbulkan masalah dan memberi ancaman keselamatan kepada masyarakat supaya suasana pembelajaran berlangsung secara harmoni.

Tambahan pula, terdapat pelajar asing yang berkelakuan tidak sopan di dalam kampus dan tindakan mereka ini bertentangan dengan budaya masyarakat Malaysia.

Pelajar asing yang memasuki IPT di Malaysia perlu mengetahui, memahami dan menghormati adat dan budaya masyarakat Malaysia terutamanya masyarakat yang beragama Islam agar tidak melakukan perkara yang tidak sopan dan dilarang oleh agama di khalayak ramai.

Sensitiviti dan kesedaran ini perlu ada dalam diri setiap pelajar asing ini dan mereka perlu menghormati sosiobudaya di Malaysia.

Terbaru, kes berkaitan warga asing Afrika juga membuka mata semua. Seorang lelaki warga Afrika mampu membina sebuah banglo dan sebuah hotel bertaraf lima bintang bernilai RM400 juta di negaranya dengan hasil kegiatan penipuan yang dilakukan di Malaysia.

Malah lelaki tersebut turut menjadi idola golongan muda di negara kelahirannya. Penipuan yang dilakukan oleh warga Afrika di negara ini semakin serius kerana menyebabkan kerugian sebanyak RM29 juta bermula Januari hingga Oktober 2011.

Penipuan-penipuan ini boleh berlaku sekiranya rakyat Malaysia tidak peka dengan sesuatu pelawaan oleh mereka dan mudah menjadi mangsa. Penipuan yang sering dilakukan oleh warga Afrika adalah kiriman bungkusan, black money, vaksin ternakan, iklan di laman web, jenayah siber dan wasiat.

Persoalannya di sini, sampai bilakah masalah ini akan berterusan? Apakah jalan penyelesaian untuk membendung masalah ini agar ia dapat di atasi? Dapat dilihat bahawa kemasukan warga asing yang semakin berleluasa sejak kebelakangan ini menyumbang kepada peningkatan kadar jenayah di dalam negara kita.

Tidak kiralah dari negara mana datangnya warga asing ini, masalah yang sering diperkatakan ialah mendatangkan membabitkan kes-kes jenayah yang membimbangkan semua pihak. Maka sudah tentu, langkah menyaring kemasukan pelajar asing ini adalah tindakan wajar selain mengambil beberapa langkah drastik lain untuk mengatasinya.

PENULIS ialah Presiden, Majlis Tertinggi Mahasiswa (MTM) Kolej Canselor Sesi 2011/2012 Universiti Putra Malaysia.

Sumber : http : //www.utusan.com.my/

ISU SOSIAL : Warga asing makin 'ganas'


Oleh NURUL ANUAR KARI
anuar.kari@utusan.com.my


WARGA asing, pendatang haram, PATI dan pelbagai lagi gelaran diberikan kepada kumpulan ini. Walaupun rakyat Malaysia telah lali dengan kehadiran mereka, namun ia terus menghantui kehidupan harian masyarakat negara ini.

Hakikatnya, warga asing yang masuk secara sah masih diperlukan dalam sektor-sektor tertentu terutamanya yang tidak mahu diceburi rakyat tempatan.

Disebabkan rakyat negara ini tidak mahu gaji yang kecil, kerja kotor, berbahaya dan berpanas, kebanyakan kekosongan itu kini diisi warga asing termasuklah yang masuk secara haram.

Apabila permintaan meningkat dan peluang kerja bertambah, semakin ramai pendatang asing yang masuk membanjiri bandar, kampung hinggalah ke kawasan-kawasan pedalaman.

Malangnya, ada di antara pendatang asing ini mengambil jalan mudah masuk dengan tujuan menjalankan kegiatan jenayah sementara ada juga yang dipaksa ke arah itu akibat gagal mencari kerja dengan pendapatan yang cukup untuk menampung keluarga masing-masing.

Sememangnya Malaysia bukan sahaja negara majmuk dari segi rakyatnya tetapi 'majmuk' juga dari segi kumpulan pendatang asing yang menyusup masuk.

Maka, tidak menghairankan antara jenayah yang paling biasa berlaku adalah pergaduhan dan pembunuhan di antara warganegara berbeza ini sama ada kerana berebut pekerjaan, kawasan penempatan haram, perempuan mahupun disebabkan ego dan 'maruah' puak masing-masing.

Tidak kurang juga yang terlibat dengan jenayah kekerasan dan vandalisme akibat mabuk kerana ada di antara mereka yang meneruskan amalan tradisi suka meminum arak selepas sehari bekerja atau ketika hari cuti.

Bagi rakyat Malaysia pula, jenayah yang paling dibimbangi adalah rogol dan bunuh terhadap wanita tempatan tanpa mengira usia atau status akibat warga asing yang kemaruk asmara, paling nyata dari sikap mereka membuat gangguan seksual mana-mana wanita setiap kali berkumpul dengan rakan sebangsa.

Namun, kini terdapat sesetengah jenayah yang makin khusus kepada warganegara tertentu seperti mana media kini banyak melaporkan penipuan Internet yang didalangi warga Afrika atau 'awang hitam' yang semakin membanjiri bandar-bandar utama Malaysia.

Bukan sahaja menipu belajar di institusi pendidikan tinggi swasta, 'awang hitam' turut menipu golongan wanita kaya dan individu lain menggunakan pelbagai skim dan rancangan halus melalui Internet khususnya laman sosial yang digilai penduduk negara ini sehinggakan mereka mampu menjadi jutawan segera.

Tidak ketinggalan, warga Iran yang semakin kerap tumpas di beberapa lapangan terbang negara dengan membawa masuk dadah dalam jumlah yang besar dan menggunakan pelbagai taktik licik menyorokkan bahan terlarang itu daripada pihak berkuasa.

Warga Indonesia yang telah sekian lama membanjiri Malaysia berterusan ditangkap terlibat dalam kes rompakan, samun, pecah rumah dan bunuh terutamanya yang dikaitkan dengan ilmu hitam dan senjata berbahaya.

Dari China pula, ribuan kes penipuan pas lawatan terus dicatatkan untuk menjadi gadis pelayan pelanggan (GRO) dan pelacur terutamanya di rumah-rumah urut yang kini tumbuh bagai cendawan selepas hujan.

Tidak kurang juga warga China yang bersubahat dalam penyeludupan produk dari negara tersebut di samping bersubahat dalam 'industri' cetak rompak yang terus maju di setiap pelosok negara ini.

Dari India, Pakistan dan Bangladesh pula lebih banyak dikaitkan dengan mengganggu wanita tempatan, merusuh dan terbaru, beberapa kes pembunuhan kejam termasuk melibatkan pembunuhan kanak-kanak dan mengerat badan mangsa.

Dalam pada itu, warga Myanmar yang rata-ratanya merupakan pelarian politik, lebih banyak menjalankan perniagaan secara haram tetapi bilangan mereka yang semakin ramai, kian membimbangkan penduduk setempat.

Tidak lupa juga kepada jiran di utara dan selatan Semenanjung di mana rakyat Thailand menyeludup minyak (diesel) dan barang-barang terkawal yang harganya lebih murah.

Rakyat Singapura pula dikesan melanggar undang-undang jalan raya, tidak membayar saman dan mungkin terlibat dengan penipuan laporan kecurian kenderaan di Malaysia.

Walaupun mengeluarkan nada seolah-olah membenci warga asing, hakikatnya rakyat Malaysia yang ramah mesra hanya membenci kepada segelintir mereka yang mencemar dan mengganggu ketenteraman hidup di negara ini.

Jenayah sebenarnya tidak mengenal bangsa dan kerakyatan tetapi jumlah penjenayah pendatang asing akan melonjak sejajar dengan peningkatan mendadak warga asing ke negara ini.

Kebelakangan ini juga, rakyat Malaysia sudah mula mengambil tindakan sendiri terutamanya terhadap warga asing yang mabuk dan mengganggu wanita tempatan.

Jika golongan pendatang seperti ini terus dipandang enteng pihak berkuasa, akhirnya rakyat pasti akan bangkit dan bertindak sendiri demi menjaga keluarga, bangsa dan negara tercinta ini.

Sumber : http : //www.utusan.com.my/

ISU SOSIAL : Penipuan Transaksi Beli Barang Melalui Internet Meningkat Sejak 2009


KUALA LUMPUR: Polis menasihatkan orang ramai supaya berwaspada dalam membuat transaksi bagi pembelian barangan melalui internet berikutan meningkatnya kes penipuan cara itu sejak tiga tahun kebelakangan ini.

Penolong Ketua Urus Setia Ketua Polis Negara (Perhubungan Awam) ACP Ramli Mohamed Yoosuf berkata, bagi tempoh 10 bulan pertama tahun ini, sebanyak 1,424 kes dilaporkan berbanding 1,114 kes sepanjang tahun lepas dan 551 kes pada 2009.

Jumlah kerugian untuk tahun ini pula ialah RM3.519 juta berbanding RM3.124 juta sepanjang tahun lepas dan RM786,000 bagi 2009, katanya dalam kenyataan, di sini hari ini.

Beliau berkata pada tahun ini, kes paling banyak membabitkan 'mudah.my' dengan 1,009 transaksi melibatkan kerugian RM1.7 juta, diikuti transaksi lain-lain sebanyak 415 kes dengan kerugian RM1.84 juta.

Selain itu, polis juga menerima 2,472 laporan mengenai kes penipuan kewangan atas talian sejak 2008 sehingga Okt tahun ini, dengan kerugian kira-kira RM19 juta.

Ramli berkata, modus operandi yang digunakan ialah dengan menyamar sebagai kakitangan bank atau pegawai polis, yang meyakinkan mangsa agar menyerahkan nombor akaun bank bagi mendapatkan tawaran hadiah, menyelesaikan hutang kad kredit atau tawaran mendapatkan barang lelongan kastam.

Katanya, mangsa hanya menyedari telah tertipu apabila mendapati wang dalam akaun mereka berkurangan.

Beliau turut meminta orang ramai yang mempunyai maklumat berhubung kes berkenaan agar menghubungi urus setia Jabatan Siasatan Jenayah Komersil di talian 03-26163972 pada waktu pejabat, atau bilik gerakan di talian 03-26163999 selepas waktu pejabat.

Sumber : BERNAMA