Ahad, 23 Ogos 2009

INI TANAH AIR, TEMPAT BERMULA DAN BERAKHIR

Ini tanah air, tempat bermula dan berakhir,
Di sini setia terukir, cinta pertama dan terakhir!

Kita telusuri batas sejarah ke musim suram terjajah,
Menguak hitam belenggu dalam murup durja yang gundah,
Saat melangkah runduk di bawah serakah telunjuk,
Suara pun hilang terpanar di tengah sorak petualang.

Di denai waktu membiak tunas insaf seluruh warga,
Musibah lalu jangan lagi meragut sejahtera wangsa,
Bumi ini tanah air pesaka warisan pejuang,
Dari darah, dari keringat dan semangat menjulang.

Ini tanah air, tempat bermula dan berakhir,
Di sini setia terukir, cinta pertama dan terakhir!

Malaysiaku, bumi mewangi seribu restu,
Melimpah sejuta anugerah dari rahmat teguh bersatu,
Menjulang wawasan gemilang ke puncak persada mercu biru,
Membias bayu kecundang jelmaan cemburu sejuta seteru.

Anak-anak bumiku tercinta,
Hulurkan tangan memalu genta kelangsungan merdeka,
Rapatkan barisan keramat berbekal azimat muafakat,
Segera cantaskan pucuk angkuh rusuh dengan minda yang ampuh.

Ini tanah air, tempat bermula dan berakhir,
Di sini setia terukir, cinta pertama dan terakhir!

Alaf ini tempoh memacu asmara cinta berahi bumi pertiwi,
Membilas noda hitam dari kemelut sengketa selisih semalam,
Muhibah rimbun, mesra anggun, menghijau santun,
Ini negeri terbaik, bumi tercantik, rakyat terdidik,
Mengorak langkah, berkongsi arah menancap monumen terindah.

Sahutlah gemersik suara nafiri seruan perjuangan,
Cokmar kebebasan biar lestari kukuh dalam genggaman,
Tanah ini milik hakiki zaman berzaman,
Jangan sampai berulang lagi diulet kehinaan.

Ini tanah kita, padang permainan seluruh anak bangsa,
Ini darah kita, nafas kita, roh dan jiwa generasi merdeka,
Nusa ini maruah kita, citra kita, martabat daulat perkasa,
Wilayah ini wadah wacana hitam putih pemangkin wibawa.

Ini tanah air, tempat bermula dan berakhir,
Biar luluh jiwa raga, darah setiaku tetap mengalir,
Di sini setia terukir, cinta pertama dan terakhir,
Biar nyawa luluh tercicir, janji ini tiada mungkir.

Ghazali Lateh
Banting,
September 2000

# Sajak ini pernah memenangi sayembara Puisi Puteri Pos, dan dimuatkan dalam antologi Jamung Merdeka kelolaan Gapena.

Sumber : http://penyair.wordpress.com/

HATI-HATI DENGAN ULAT PELELONG

Oleh Nurul Halawati Mohamad Azhari

KUALA LUMPUR, 19 Ogos (Bernama) -- Membeli atau menjual hartanah lelong memang nampak mudah tetapi pengguna harus ingat dan berhati-hati kerana urusan jual-beli seumpama ini ada kalanya turut mendatangkan kesulitan.

Kebelakangan ini terdapat banyak aduan mengenai penipuan, ketidak adilan dan maklumat tidak lengkap yang dialami oleh pembeli atau mereka yang hartanah akan dilelong.

Kebanyakan daripada masalah itu timbul berikutan ceteknya pengetahuan pembeli berhubung proses lelongan dan hak mereka apabila terbabit dalam urusan lelongan.

Bagi Setiausaha Kerja Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Nadzim Johan, isu penipuan di rumah lelong bukanlah perkara baru. Saban hari, ada saja aduan secara lisan mahupun berbentuk e-mail yang diterima oleh persatuan itu mengenai masalah ini.

"PPIM berasa bertanggungjawab membantu mengenengahkan isu ini berikutan ramai pengguna yang tidak mendapat keadilan. Mana ada orang yang suka-suka biar rumah mereka dilelong.

"Dilelong itu satu hal, tetapi mereka tidak mendapat keadilan dan hak mereka seolah-olah tidak dipedulikan langsung," ulas Nadzim yang turut melihat sendiri masalah yang timbul di rumah lelong yang dikunjungi beliau dalam usaha membantu pengguna membuat aduan.

SERIBU SATU MASALAH

Pengguna yang datang mengadu tampil dengan seribu satu masalah dan satu contoh yang boleh diteladani ialah kes individu yang teraniaya apabila peralatan dapur dengan harga asalnya RM800,000, yang sepatutnya dilelong pada harga RM60,000, akhirnya setelah dibida harganya turun sehingga RM30,000.

Kes terbaru yang ditangani oleh Nadzim ialah kes seorang pengguna membeli rumah daripada sepupunya mendapati bahawa rumah itu akan dilelong setelah si penjual diisytihar bankrap.

Selepas 20 peratus deposit dibayar dan menandatangani perjanjian jual dan beli, dan sementara menunggu transaksi itu disiapkan, pihak bank pula mengambil keputusan hendak melelong rumah berkenaan walaupun dirayu pembeli.

Menurut Nadzim, beliau cuba membantu pembeli dengan membawa kes itu ke pejabat Pemegang Harta untuk mendapatkan penangguhan lelongan bagi menyelesaikan masalah berkenaan.

"Bersama seorang peguam, kami ke pejabat Ketua Pengarah, yang kemudian menyerahkan sepucuk surat yang membawa kami ke pejabat cawangannya di Shah Alam. Malangnya surat penangguhan lelongan yang kami perlukan tidak dapat dikeluarkan atas beberapa sebab.

"Lelongan akan diadakan pada hari Selasa, jadi saya cuba menyelesaikannya pada hari Isnin. Pihak bank masih mahukan surat daripada pejabat Pemegang Harta bagi membenarkan pembeli rumah berurusan terus dengan bank.

Dengan bantuan seorang peguam, salinan surat berkenaan disiapkan tetapi pejabat Pemegang Harta menyatakan bahawa ia tidak perlu kerana pembeli boleh berurusan terus dengan pihak bank.

Oleh kerana kesuntukan masa, pembeli berkenaan dinasihatkan oleh pihak bank agar membeli bank draf berjumlah RM58,000 kerana rumah itu akan dilelong pada harga mula RM585,000, sekiranya pembeli masih mahu memiliki hartanah itu.

SINDIKET BERLELUASA

Malangnya selain masalah di pejabat pentadbir harta, Nadzim turut melihat ada satu masalah yang lebih besar berlaku di rumah lelong.

Berdasarkan pengalaman berada di rumah lelong sewaktu menyelesaikan kes itu, beliau mendapati ada sesuatu yang tidak kena apabila mereka didatangi seorang lelaki yang berbisik kepada beberapa pembida jika hendak beli rumah berkenaan perlu bayar RM5,000 tunai barulah lelongan boleh ditarik balik.

"Saya kata demikian bukan kerana hendak kata rumah lelong tipu pembeli. Tetapi macam ada komplot tertentu yang bekerjasama dengan pihak tertentu. Sehinggakan adakah munasabah bila seorang pembida tanya ada kaveat atau tidak? Boleh tukar ke? Lelaki berkenaan jawab boleh," cerita Nadzim.

"Saya fikir, seperti ada satu sindiket atau ulat pelelong yang bekerjasama dengan pihak tertentu, jelas Nadzim.

Belum lagi dikira pihak yang mengambil untung atas angin dengan memujuk para pembida membayar sejumlah wang tertentu jika ingin memasuki rumah lelong. Keadaan ini sering berlaku apabila terdapat ramai pembida untuk satu hartanah. Bermakna, mereka yang dapat membayar wang itu, akan layak masuk sebagai pembida.

"Orang ramai sebenarnya tidak tahu prosedur dan takut-takut. Contohnya seorang pembida yang kena buat bank draf. Kerana terdesak, dia terpaksa berurusan dengan seorang lelaki yang saya perhatikan memang duduk di situ dengan bank draf. Kalau hendak beli rumah, kena bayar RM1,000. Nampaknya ada orang yang senang-senang saja boleh buat duit begitu," katanya.

CADANGAN PERUNTUKAN UNDANG-UNDANG

Beliau turut menasihatkan pihak yang ingin membeli hartanah lelong ataupun pihak yang hartanahnya akan dilelong supaya berhati-hati kerana dibimbangi akan terjebak dengan pihak yang tidak bertanggungjawab dan mengambil untung atas angin.

"Sekarang ini apa yang PPIM nampak ialah adanya sindiket yang menjalankan urus niaga atas angin dan membuat duit di atas keadaan pengguna yang tidak begitu faham tentang perjalanan rumah lelong."

Pihaknya sedang mengumpul aduan daripada pengguna, yang pernah berhadapan dengan masalah berkaitan lelongan rumah, untuk tujuan membongkar sindiket ulat pelelong di rumah lelongan.

Beliau turut mencadangkan supaya peruntukan undang-undang diwujudkan untuk menghalang kegiatan itu.

Pengguna pula perlu memahami prosedur lelongan di samping pihak berwajib meletakkan pemerhati untuk membetulkan keadaan yang dilihat begitu tersusun dan bagai dirancang.

PANDUAN PENGGUNA

Bagi pengguna yang berminat membeli hartanah lelong ada beberapa perkara yang mereka perlu lakukan terlebih dahulu.

*Lihat lokasi dan keadaan hartanah itu bagi memastikan tiada penipuan atau pemilik asal masih lagi menetap di situ.

*Dapatkan salinan dokumen yang berkaitan dengan hartanah berkenaan di pejabat tanah.

*Baca syarat-syarat lelongan iaitu perkara yang berkaitan dengan cukai seperti cukai tanah, cukai pintu, cukai tandas dan bil tertunggak seperti air dan elektrik. Semak jumlahnya dan tanggungjawab pihak mana untuk menyelesaikannya.

Setelah itu barulah tentukan keputusan sama ada untuk masuk bidaan atau tidak.

Selain itu, mereka yang berminat untuk membuat bidaan perlu menyediakan bank draf sekurang-kurangnya 10 peratus daripada harga lelongan barulah dibenarkan masuk ke rumah lelong untuk membuat bidaan. Misalnya harga bidaan bermula pada RM150,000, pembida perlu membawa bank draf bernilai RM15,000.

Pemenang bidaan hendaklah melangsaikan baki deposit pada harga bidaan yang dimenangi pada hari itu. Misalnya, jika bidaan yang dimenangi ialah RM200,000, pemenang perlu menambah RM5,000 bagi baki deposit yang mesti diselesaikan pada hari yang sama.

Apabila deposit dibayar, pembeli diberi tempoh tiga atau empat bulan untuk menyelesaikan baki harga lelong yang dimenangi misalnya melalui pinjaman bank atau simpanan sendiri.

-- BERNAMA

ISU SELESEMA BABI (INFLUENZA A H1N1)

Fungsi bioteknologi menangani wabak H1N1

Oleh M Firdaus Raih
rencanabh@bharian.com.my

Pemahaman Tamiflu, antiviral penting bagi proses pemulihan daripada jangkitan

KEBELAKANGAN ini, perkataan seperti Tamiflu, antiviral, antibiotik dan vaksin sudah menjadi sebutan dalam perbualan harian kita. Namun, masih ada sedikit sebanyak kekeliruan mengenai apa yang sebenarnya dimaksudkan dengan perkataan ini. Tambahan pula, masih juga timbul kekeliruan mengenai ujian bagi mengesan jangkitan Influenza A (H1N1).

Pemahaman mengenai perkara ini penting bagi membolehkan kita membuat keputusan berasaskan maklumat untuk membantu pihak bertanggungjawab ke atas kesihatan awam dan juga untuk kebaikan umumnya. Oleh itu, rencana ini akan cuba mengupas perkataan dan isu terbabit serta peranan dimainkan oleh bioteknologi dalam menangani wabak penyakit di zaman ini.

Semoga maklumat ini, terutama sekali dengan latar belakang penularan penyakit H1N1 yang dihadapi, boleh dijadikan panduan. Dua perkataan yang mungkin sudah lama dikenali sejak sebelum wabak H1N1 lagi ialah antibiotik dan juga vaksin.

Antibiotik dikatakan sebagai bahan kimia yang secara khususnya boleh membasmi pertumbuhan bakteria dan penggunaannya dalam pembasmian mikroorganisma lain seperti kulat. Vaksin pula adalah satu campuran atau persediaan biologi digunakan untuk sistem pertahanan badan supaya dapat mengenali sesuatu bahan asing yang menceroboh masuk ke badan.

Antara bendasing yang dimaksudkan adalah mikroorganisma pembawa penyakit yang juga dikenali sebagai 'patogen' seperti bakteria dan juga virus. Ini bermakna antibiotik adalah sesuatu yang digunakan khusus untuk membasmi jangkitan bakteria dan tidak boleh digunakan terhadap jangkitan virus. Penyalahgunaan antibiotik mengakibatkan masalah kerintangan bakteria terhadap antibiotik.

Penyalahgunaan boleh timbul dalam beberapa keadaan. Situasi utama yang membabitkan populasi awam ialah pengambilan dos antibiotik yang tidak mencukupi. Keadaan sebegini boleh timbul apabila pesakit mendapati jangkitan yang mereka alami seperti batuk sudah pun hilang dan terus menghentikan pengambilan antibiotik yang diberikan.

Mungkin juga berlaku keadaan, pesakit mendapati mereka mendapat jangkitan dan oleh kerana masih ada antibiotik terdahulu yang tidak dihabiskan, maka pesakit itu mengambil inisiatif untuk mengubati diri sendiri dengan antibiotik terbabit.

Lama-kelamaan, bakteria yang tidak dibasmikan sepenuhnya akan bermutasi dan menjadi rintang terhadap antibiotik sedia ada. Kerintangan bakteria patogen terhadap antibiotik adalah satu masalah yang besar. Sekiranya bakteria yang dulunya dianggap kurang berbahaya menjadi rintang terhadap antibiotik, jangkitan bakteria itu tidak boleh lagi diubati dengan antibiotik sama. Maka antibiotik baru perlu ditemui atau dibangunkan.

Antibiotik secara amnya bertindak dengan merencat sesuatu sistem yang diperlukan untuk kemandirian bakteria. Sebagai contoh,

sekiranya sejenis bahan kimia dapat bertindak merencat sistem penghasilan protein bakteria, maka bakteria itu tidak dapat menghasilkan protein untuk terus hidup dan mengakibatkan kematian bakteria.

Bahan kimia yang bertindak sedemikian adalah antibiotik. Beberapa spesies atau jenis bakteria yang berlainan mungkin boleh dibasmi dengan satu jenis antibiotik sekiranya sistem yang terjejas oleh antibiotik pada bakteria berlainan itu mempunyai persamaan. Dengan kefahaman ini, antibiotik tidak boleh digunakan bagi menangani jangkitan virus seperti Influenza.

Bagi penyakit yang disebabkan virus, kebiasaannya, ubat antivirus yang khusus terhadap sesuatu virus, seperti Tamiflu, boleh digunakan. Tindakan ubatan antiviral berbeza daripada antibiotik. Antiviral lazimnya bertindak merencat penggandaan virus dan tidak bertindak membasmi atau membunuh virus seperti dilakukan oleh antibiotik terhadap bakteria.

Ini bermakna virus induk yang menjangkiti individu tidak dapat menghasilkan lebih banyak virus untuk meneruskan jangkitan terbabit. Dengan cara ini, sistem pertahanan (keimunan) semula jadi tubuh berpeluang untuk bertindak membantu memulihkan badan daripada jangkitan.

Pada zaman ini, bioteknologi berperanan penting dalam pencarian dan pembangunan pelbagai ubatan anti mikroorganisma seperti antibiotik dan antiviral dan penghasi-lan vaksin yang baru. Lazimnya, sa-saran bagi ubatan adalah protein.

Protein yang menjadi sasaran boleh terbabit dalam pelbagai fungsi penting untuk kehidupan bakteria atau penggandaan virus. Ilmu biologi molekul mempunyai peranan penting kerana penyelidikan dalam bidang ini banyak menyumbang pemahaman mengenai fungsi dan mekanisme tindakan sesuatu protein. Apabila sesuatu protein sasaran dikenal pasti dan dikaji mekanisme tindakannya, maka pemahaman yang timbul boleh diguna pakai bagi mencari jalan untuk merencatkan tindakan protein itu.

Vaksin pula terhasil apabila sesuatu bendasing mengaruhkan sistem pertahanan tubuh untuk mengenalinya sebagai suatu bendasing dan menghasilkan antibodi yang boleh menyekat bendasing berkenaan. Ada beberapa cara vaksin dihasilkan. Antaranya penghasilan vaksin menggu-na-kan mikroorganisma patogen yang dilemahkan atau dinyahaktifkan.

Selain itu, toksin yang dihasilkan bakteria boleh digunakan. Ini bermakna, bagi individu yang sudah divaksinasi, toksin dihasilkan oleh kuman jangkitan boleh dikenal pasti lalu dinyahaktifkan. Dalam keadaan sebegini, vaksin tidak menghasilkan tindakan secara langsung ke atas organisma patogen.

Penggunaan virus yang dilemahkan atau dimatikan, terutama bagi virus yang masih belum difahami sepenuhnya, membawa risikonya tersendiri. Oleh itu, wujud usaha untuk membolehkan hanya protein permukaan mikrob patogen dipencilkan dan dipersembahkan untuk dikenal pasti oleh sistem keimunan badan.

Cara sebegini membolehkan sistem pertahanan mengenali mikroorganisma yang boleh menjangkitinya dan menyediakan antibodi yang bersesuaian tanpa risiko seperti dalam kes penggunaan virus yang dilemahkan.

Antara usaha yang giat dijalankan di banyak makmal penyelidikan seluruh dunia, termasuk di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) ialah kajian terhadap protein mikroorganisma yang berpotensi dijadikan sasaran ubatan. Ilmu biologi molekul dan bioteknologi menjadi teras yang mendokong penyelidikan sebegini. Usaha ini di-harap dapat menyediakan antibiotik generasi akan datang yang boleh menangani masalah kerintangan antibiotik dan antiviral. Teknologi yang dibangunkan membolehkan kajian sesuatu organisma patogen dilakukan dengan lebih cepat.

Sesuatu organisma yang baru saja dikenal pasti boleh diselidiki hingga memperoleh ubatan antimikrob atau vaksin dalam masa yang singkat dan bukan jangkamasa bertahun atau berabad lamanya seperti sekarang.

Dengan harapan sedemikian, maka tidak hairanlah dana hingga puluhan bilion dolar Amerika disalurkan setiap tahun dalam bidang bioteknologi. Penguasaan bidang ilmu biologi molekul dan bioteknologi, terutama aspek bioteknologi perubatan, dijangka dapat memberi pulangan yang menguntungkan pelabur awal.

Pelabur awal di sini dimaksudkan pemodal dan pengeluar dana penyelidikan besar-besaran seperti kerajaan Amerika Syarikat dan pemodal swasta seperti dana amanah. Selain menjanjikan pulangan kewangan, penguasaan teknologi penghasilan antimikrob dan vaksin juga mempunyai dampak dari segi jaminan keselamatan dan kesejahteraan sesebuah negara yang tidak dapat dinilai hanya berasaskan wang ringgit.

Penulis ialah penyelidik bidang biologi komputasi (bioinformatik) dan biologi struktur di Pusat Pengajian Biosains dan Bioteknologi, Fakulti Sains dan Teknologi, UKM.

Sumber : http: //www.bharian.com.my/

ISU SELESEMA BABI (INFLUENZA A H1N1)

Bantu negara atasi pandemik selesema babi, pakailah penutup mulut

PANDEMIK Influenza A (H1N1) seperti tidak menunjukkan tanda-tanda akan berakhir dalam tempoh terdekat ini. Sejak tercetusnya penyebaran virus selesema babi ini, kerajaan telah pun mengambil pelbagai pendekatan.

Semuanya dalam usaha membendung wabak ini daripada terus menjadi ancaman kepada rakyat.

Terbaru kerajaan mengumumkan penubuhan pasukan khas untuk menyiasat jumlah kematian yang dikatakan begitu tinggi akibat penularan virus ini sehingga "mencetuskan panik di kalangan rakyat".

Bagaimanapun, jika diperhatikan keadaan sebenar dalam masyarakat ketika ini, istilah "panik" itu mungkin kurang tepat.

Berdasarkan situasi semasa serta 'penerimaan' ramai, tiada langsung tanda-tanda penularan wabak itu menimbulkan kebimbangan melampau kepada masyarakat.

Malah lebih ramai yang bimbang dengan masalah kekurangan gula berbanding ketiadaan topeng mulut.

Jika dilihat daripada keadaan ini, mungkin boleh dikatakan "kebimbangan atau panik" hanya berlegar di pihak kerajaan dan Kementerian Kesihatan sahaja.

Kelompok inilah yang kelihatan bersungguh-sungguh untuk menangani penularan H1N1. Sedangkan tiada tanda-tanda kegusaran yang serius di kalangan majoriti ahli masyarakat kita.

Semua orang kelihatan bebas melakukan rutin harian tanpa mengendahkan rayuan kerajaan. Sekurang-kurangnya berhubung isu pemakaian topeng mulut.

Keengganan rakyat memenuhi permintaan kerajaan itu jelas jika dilihat di tempat-tempat tumpuan ramai. Contoh terbaik dalam bulan puasa ini ialah di pasar-pasar Ramadan.

Dalam ribuan orang yang mengunjungi pasar-pasar berkenaan pada satu-satu masa mungkin tidak sampai 10 orang yang memakai topeng mulut.

Pastinya dalam ramai-ramai itu mungkin ada yang 'berperanan' sebagai penyebar virus H1N1 secara tidak disedari.

Paling malang jika dalam kumpulan orang ramai itu terdapat juga pengunjung yang merupakan penghidap penyakit kronik. Keadaan itu sudah pasti akan mendedahkan mereka kepada ancaman H1N1.

Mereka sepatutnya sedar mereka berdepan dengan risiko tetapi apa yang dilakukan? Tidak ada. Seperti biasa, ramai yang bersifat tidak ambil peduli. Ramai yang beranggapan mereka kebal daripada ancaman H1N1 ini.

Maka rayuan kerajaan agar orang ramai memakai topeng mulut tidak langsung diberi perhatian. Kerajaan hanya akan mendapat 'perhatian' apabila jumlah dijangkiti H1N1 meningkat dengan mendadak.

Ketika itu seperti biasa, ramai yang akan menuding jari menyalahkan kerajaan dan Kementerian Kesihatan.

Malah jangan terkejut jika isu H1N1 juga akan menjadi modal politik di kalangan pemimpin pembangkang untuk menghentam kerajaan. Kononnya kerajaan tidak cekap atau tidak bertindak apa-apa.

Hakikatnya ketika ini, parti-parti pembangkang yang menggelar diri mereka 'pembela rakyat' itu tidak pun tampil dengan kempen menggesa pengikut menjaga kebersihan diri dan memakai topeng mulut.

Mungkin mereka beranggapan jika melaksanakan kempen itu, mereka akan dilihat seperti akur kepada kerajaan.

Jadi, lebih baik berdiam diri dan menunggu keadaan menjadi semakin buruk. Ketika itu kerajaan akan "dipukul habis-habisan".

Kepada rakyat yang lebih bersifat rasional, sampai bilakah kita akan terus bersikap tunggu dan lihat. Sampai bila kita hanya akan tengadah apabila sudah terhantuk?

Sumber : http://www.utusan.com.my/

Buka puasa, sahur di hotel halal

KUANTAN – Umat Islam yang berhasrat membuka puasa atau bersahur digesa memilih hotel yang mempunyai Sijil Pengesahan Tanda Halal bagi membolehkan ibadat wajib itu sempurna dan mendapat keberkatan.

Penolong Pengarah Unit Pengurusan Halal, Bahagian Penyelidikan, Jabatan Agama Islam Pahang (Jaip), Noridzuan Abdul Manan berkata, JAIP sebelum ini melancarkan Bufet Halal Ramadan Hotel-Hotel Negeri bagi menggalakkan orang ramai memilih hotel halal untuk menjamu selera.

Menurutnya, sebanyak 16 hotel di negeri ini yang disahkan mempunyai Sijil Pengesahan Tanda Halal dari Jaip dan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).

“Kita menggalakkan individu, jabatan kerajaan dan syarikat korporat yang menganjurkan majlis berbuka puasa prihatin dan sensitif dengan pemilihan tempat makan untuk sahur dan berbuka,” katanya ketika dihubungi semalam.

Beliau turut menyenaraikan hotel yang sudah disahkan halal di Rompin iaitu Hotel Seri Malaysia, Rompin Beach Resort dan Sommerset Beach Resort manakala satu di Temerloh iaitu Hotel Green Park.

Selain itu, katanya, hotel yang diiktiraf halal di Genting pula ialah Hotel Seri Malaysia, Kampung Resort Hotel dan Resort Cafe, Resort Hotel dan Awana Genting Highlands Golf & Country Resort.

“Di Kuantan pula, Classic Hotel, Western Suria Cherating, Hotel Seri Malaysia, De Rhu Beach Resort, Hotel MS Garden, Hotel Sri Malaysia, dan Hotel Grand Continental adalah hotel yang membolehkan pelanggan menikmati makanan di situ tanpa was-was,” katanya.

Noridzuan berkata, umat Islam wajib mengambil berat makanan yang halal terutama ketika Ramadan dan tahu mengenai status menu yang disediakan kepada tetamu.

Beliau berkata, status makanan halal bukan sahaja digalakkan kepada pengurusan hotel tetapi restoran dan kedai makan juga perlu peka dengan kehendak dan keperluan pelanggan Islam.

”Kini, kita sudah mempunyai banyak pilihan. Justeru, pilih hotel atau restoran yang mempunyai Sijil Pengesahan Tanda Halal untuk berbuka puasa sekali gus melengkapkan ibadah puasa yang dilaksanakan seharian,” katanya.

Beliau turut menasihatkan restoran atau kedai makan mendapatkan sijil berkenaan bagi memberi keyakinan kepada umat Islam mendapatkan juadah berbuka puasa.

Sebelum ini Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kesenian, Warisan Pembangunan Keluarga dan Hal Ehwal Wanita, Datuk Shafik Fauzan Syarif menggesa pengusaha hotel mendapatkan sijil halal walaupun tidak diwajibkan bagi menarik lebih ramai pelanggan dalam kalangan Muslim.

Sumber : http ://www.http://www.sinarharian.com.my/