Ahad, 29 April 2012

ISU PENDIDIKAN : Rakyat dipelawa sertai dialog Nasional Pendidikan Negara 2012


PUTRAJAYA: Kerajaan mempelawa semua lapisan masyarakat untuk menyampaikan pandangan dan suara hati melalui siri Dialog Nasional Pendidikan Negara 2012 bagi memartabatkan sistem pendidikan negara, kata Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Timbalan Perdana Menteri berkata, selain sesi dialog, rakyat juga boleh menyalurkan pandangan mereka melalui twitter, facebook dan laman sesawang kajian semula pendidikan bermula hari ini sehingga pertengahan Julai nanti. "Siri dialog ini adalah satu inisiatif yang bersejarah kerana buat pertama kali kerajaan mempelawa pandangan masyarakat umum dalam skala yang besar untuk bersama-sama merangka pelan pembangunan pendidikan negara ketika kita sedang melangkah memasuki fasa baru transformasi," katanya.

Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran berkata demikian ketika melancarkan Dialog Nasional Pendidikan Negara 2012, di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya (PICC), hari ini. Turut hadir, Timbalan Menteri Pelajaran, Dr Mohd Puad Zarkashi; Ketua Setiausaha, Datuk Dr Rosli Mohamed; Ketua Pengarah, Datuk Seri Abd Ghafar Mahmud dan Pengerusi Panel Penilaian Bebas Kajian Semula Pendidikan, Tan Sri Dr Dzulkifli Abdul Razak. Muhyiddin berkata, satu laporan awal disediakan selepas kajian itu dilakukan dan rakyat sekali lagi dipelawa untuk memberikan pandangan mereka sebelum dokumen Pelan Hala Tuju Pendidikan Negara dimuktamadkan.

Bagaimanapun, beliau menegaskan bahawa siri dialog tersebut bukan medan untuk mengutarakan tuntutan melampau yang bercanggah dengan perkara-perkara asas yang termaktub dalam perlembagaan, undang-undang dan Rukun Negara.

Jelasnya, siri dialog itu bertujuan untuk meningkatkan kualiti semua sekolah termasuk sekolah kebangsaan, jenis kebangsaan Cina/Tamil, mubaligh dan sekolah agama bantuan kerajaan.

"Jangan ada pihak yang merasakan hanya sekolah-sekolah tertentu sahaja yang akan menerima manfaat daripada kajian semula pendidikan ini, manakala sekolah-sekolah yang lain pula terabai," katanya.

Menurutnya, kerajaan menetapkan sembilan bidang utama kajian semula pendidikan iaitu: memartabatkan profesion keguruan; meningkatkan kualiti kepimpinan sekolah; meningkatkan kualiti sekolah yang merupakan elemen penting dalam usaha meningkatkan kualiti pengajaran dan pembelajaran; memantapkan kualiti dan pentaksiran untuk menyediakan modal insan abad ke-21.

Seterusnya, meningkatkan penguasaan pelbagai bahasa di kalangan murid; penglibatan ibu bapa, sektor swasta dan masyarakat sebagai rakan kongsi dalam pendidikan; meningkatkan kesediaan murid untuk merebut peluang dalam pendidikan tinggi dan pasaran kerja; memperbaiki kecekapan dan keberkesanan pengurusan sumber dan membina kemampuan serta keupayaan sistem penyampaian pendidikan.

Katanya, transformasi pendidikan penting bagi melahirkan generasi yang berdaya saing di peringkat antarabangsa melalui pendidikan bertaraf dunia.

"Kita mensasarkan dalam tempoh 15 tahun akan datang, Malaysia bakal meraih kejayaan seperti Korea, Finland, New Zealand dan Singapura yang berada pada kedudukan teratas dalam pencapaian pentaksiran di peringkat antarabangsa," katanya.

Jelasnya melalui usaha berterusan kerajaan, sektor pendidikan terus mengalami perubahan sejak penggubalan Penyata Razak 1956, Laporan Rahman Talib 1960, Akta Pelajaran 1961, Laporan Jawatankuasa Kabinet 1974 dan 1979 serta Falsafah Pendidikan Kebangsaan 1988.

"Jika kita menoleh ke belakang, pada 1970 hanya 75 peratus rakyat Malaysia boleh membaca dan menulis. Namun hari ini kadar literasi di negara kita telah meningkat kepada lebih 90 peratus. Demikian juga halnya dengan taraf sosio-ekonomi rakyat," katanya.


Pada majlis itu, Muhyiddin turut menyampaikan watikah pelantikan kepada ahli panel dialog nasional pendidikan negara iaitu Pengerusinya, Tan Sri Dr Wan Mohd Zahid Wan Mohd Noordin yang juga Pengerusi Universiti Teknologi MARA.

Ahli panel lain termasuk Pengarah Institut Kajian Etnik UKM, Prof Datuk Dr Shamsul Amri Baharuddin; Pengerusi Yayasan Guru Malaysia Bhd, Tan Sri Alimuddin Mohd Dom; Pengerusi Lembaga Kemajuan Perindustrian Malaysia (MIDA), Tan Sri Sulaiman Mahbob, dua bekas timbalan ketua pengarah Kementerian Pelajaran, Datuk Asariah Mior Shaharudin dan Dr Zahri Aziz.

Mereka juga termasuk Pengerusi Biro Perkhidmatan Pendidikan Majlis Islam Sarawak, Dr Zulwali Kifli Merawi; Pensyarah Kuliyyah Pendidikan UIA Malaysia, Prof Datuk Dr Sidek Baba; Pengerusi Kolej Yayasan Sabah, Datuk Kamal D E Quadra; Timbalan Dekan Sekolah Sains Sosial USM, Prof Madya Dr Sivamurugan Pandian; Timbalan Pengarah Institut Alam & Tamadun Melayu UKM, Prof Dr Teo Kok Seong dan pengurus besar Policy Initiative Telentcorp Malaysia, Agnes Maria San.

Pada sidang media kemudian, Muhyiddin berkata, panel khusus itu akan mengadakan perjumpaan dengan semua pihak yang berkepentingan dan masyarakat di seluruh negara untuk mengumpul pandangan sebelum ia dijadikan sebagai pelan tindakan pada Ogos nanti dan menyiapkan laporan lengkap sebelum akhir tahun ini. - BERNAMA

ISU BAHASA : Ada pihak di seberang tolak konsep rumpun Melayu


Oleh : Zin Mahmud

TIDAK lama dahulu, akhbar Kompas, Indonesia menyiarkan laporan ini:

"Anggapan yang salah jika dikatakan Indonesia merupakan bangsa serumpun dengan Malaysia. Indonesia lebih hebat dan lebih beragam dibandingkan Malaysia.

"Kalau disebut bangsa serumpun, identik dengan Melayu saja, sedangkan suku bangsa, bahasa, dan budaya suku lain dinihilkan (ditiadakan).

"Serumpun apanya? Dalam bidang suku dan budaya, Malaysia tidak ada kaitannya sama sekali dengan budaya Papua, Flores, maupun budaya lainnya yang ada di Indonesia. Indonesia lebih luas, hebat, dan beragam!" kata sejarawan Dr Anhar Gonggong dalam Seminar "Cross Cultural Fertilization: Sebuah Strategi Kebudayaan" yang berlangsung di Universitas Paramadina Jakarta,."

Saya tertarik dengan laporan ini kerana ia menunjukkan bahawa gagasan rumpun Melayu antara Malaysia dan Indonesia rupanya ditolak oleh pihak-pihak tertentu di Indonesia.

Sedangkan di Malaysia, sekurang-kurangnya konsep rumpun Melayu yang meliputi Malaysia dan Indonesia itu adalah suatu yang diterima sebagai fakta sejak negara ini belum merdeka lagi.

Ia seolah-olah hanya pihak Malaysia, atau lebih tepat lagi orang Melayu di negara ini yang terhegeh mahu menjadi saudara serumpun kepada Indonesia, sedangkan di sebelah seberang sana, ada antara mereka tidak dapat menerimanya.

Tetapi saya berasakan penolakan mereka terhadap gagasan rumpun Melayu itu adalah kerana konsep bangsa Melayu yang ditafsirkan secara berbeza oleh kedua-dua negara.

Bagi orang Malaysia, apabila disebut rumpun Melayu, ia meliputi keseluruhan peribumi yang mendiami seluruh gugusan kepulauan Melayu, dari segi sempadan politiknya kini meliputi Malaysia dan Indonesia.

Melayu itu hanyalah nama suatu bangsa keluarga besar bagi keseluruhan bumiputera kepulauan Melayu. Ia merujuk bukan saja Melayu di Semenanjung Malaysia dan Sumatera tetapi semua suku kaum, besar dan kecil, termasuk Jawa, Aceh, Batak, Iban, Kadazan, Bugis, Banjar hinggalah ke Maluku, Flores malah Papua. Maknanya keseluruhan peribumi di kepulauan Malaysia dan Indonesia.

Justeru apabila ada pihak yang menyebut bahawa Malaysia tidak ada kaitan dengan Flores dan Papua, maka justeru negara ini dan Indonesia tidak boleh dianggap serumpun, maka itu tidak tepat.

Dalam Malaysia pun, kalau dikira daripada suku kaum, Melayu tidak ada kaitan dengan Iban dan Kadazan di Sarawak dan Sabah.Tetapi kalau dikira sebagai serumpun, maka sudah tentu Melayu, Iban, Kadazan dan lain-lain Bumiputera adalah serumpun. Dari segi suku kaum, sudah tentu Iban di Sarawak dan Kalimantan adalah berkaitan walaupun mereka berada di negara berbeza.

Dikirakan

Dalam Indonesia, kalau dikirakan suku kaum, tentunya Melayu di Sumatera berbeza daripada peribumi Flores. Begitu juga dengan Jawa.

Tetapi kini kesemuanya dianggap sebagai satu bukan kerana masing-masing berada dalam negara yang sama iaitu Indonesia tetapi dari segi leluhur adalah menduduki suatu kawasan besar yang berkaitan dan berhubungan.

Maka Melayu yang disebut sebagai rumpun hanyalah satu istilah. Nama lain boleh digunakan, umpamanya rumpun Nusantara bagi merujuk pada keseluruhan bangsa peribumi Malaysia dan Indonesia.

Tetapi perkataan Melayu dipilih kerana kedua-dua negara Malaysia dan Indonesia menggunakan bahasa Melayu. Maka adalah wajar rumpun bangsa di Malaysia dan Indonesia ini disebut sebagai Melayu walaupun dari segi darah keturunan atau budaya adalah berbeza.

Hakikatnya pemisahan antara Malaysia dan Indonesia adalah hasil daripada proses sejarah dengan kehadiran penjajah di rantau ini. Indonesia mewarisi tanah jajahan Belanda, dan Malaysia tanah jajahan Britain. Tetapi dari segi rumpun, kedua negara memiliki hubungan yang wajar dicarinya persamaan, dan bukannya perbezaan.

Persamaan utama adalah kedua-duanya menggunakan bahasa Melayu yang menjadi Bahasa Indonesia dan Bahasa Malaysia. Tetapi ia tetap dikenali sebagai bahasa Melayu di Brunei, Singapura dan Thailand Selatan.

Orang Malaysia mengakui kehebatan keluasan dan kepelbagaian Indonesia, jauh lebih daripada Malaysia. Tetapi itu tidak bermakna apabila orang Malaysia mendokong gagasan rumpun Melayu, ia bertujuan untuk memperkecilkan kedudukan bangsa Indonesia, atau "menihilkan" peribumi bukan Melayu.

Ini kerana dalam laporan Kompas itu, Anhar menyatakan bahawa, bangsa Indonesia jangan mau direndahkan oleh bangsa mana pun dengan iming-iming sahabat dekat, bangsa serumpun, dan sebagainya, tetapi di belakang merendahkan bangsa Indonesia dengan sebutan Indon dan sebagainya.

"Ingat, Indonesia dalam sejarahnya saat masih dalam kekuasaan Kerajaan Sriwijaya dan Majapahit, wilayahnya sangat luas serta mencakup beberapa negara tetangga sehingga disebut Nusantara," kata Anhar.

Sebutan Indonesia, kata Anhar, merupakan buah fikiran jenius para pendiri bangsa yang bervisi jauh ke depan untuk menyatukan suku-suku bangsa, bahasa, dan kebudayaan yang sangat beragam.

Cendekiawan Harry Tjan Silalahi mengatakan, jika Indonesia dan Malaysia dianggap serumpun maka keberadaan suku dan budaya lain di luar Melayu dianggap tak ada. "Pandangan ini sesat dan berbahaya," ujarnya.

Sungguh keras mereka menolak gagasan rumpun Melayu itu. Tetapi hakikat sejarahnya, Sri Wijaya, Majapahit dan Melaka adalah serumpun jua. Mereka berbahasa Melayu.Justeru mereka memiliki memori kolektif serupa berasaskan sastera serumpun. Air dicincang tidak akan putus.

Sumber : http : //www.utusan.com.my/