Sabtu, 29 September 2012

ISU SOSIAL : Keruntuhan moral: Di manakah salahnya?


Oleh : DR ISMAIL IBRAHIM

Perbuatan warga kita melanggar undang-undang trafik   adalah merupakan soal moral yang kelihatan mulai terhakis dengan seriusnya di negara kita. Kita jangan menganggap bahawa melanggar undang-undang trafik atau lalu lintas itu satu perkara kecil yang tidak termasuk dalam perlanggaran moral atau akhlak yang baik kerana daripada melanggar peraturan lalu lintas inilah membawa seseorang itu kepada persediaannya untuk melanggar peraturan dan undang-undang yang lain, seperti peraturan dan adab menghormati  harta benda orang lain, maruah orang lain, kehormatan anak gadis dan wanita-wanita lain, hinggalah kepada menghormati nyawa orang dan seribu satu masalah lain lagi yang sering dilanggar dan dicabuli di dalam masyrakat kita pada hari ini.

Ketua Pengarah JPJ  pada 26 September yang lalu memberitahu media bahawa sistem pemasangan kamera untuk mengawasi lalu lintas dan menangkap pesalah lalu lintas telah dilaksanakan untuk mendidik para pengguna jalan raya supaya sentiasa mengikut peraturan. Pemasangan kamera tersebut  dapat mengurangkan kemalangan kepada diri para pengguna jalan raya itu sendiri dan orang-orang lain yang  tidak berdosa  akibat  kecuaian para pengguna lalu lintas yang tidak bermoral dan tidak patuh kepada undang-undang.

Ketua Pengarah JPJ itu menjelaskan bahawa dalam masa dua hari sahaja sistem kamera itu dipasangkan hanya di beberapa tempat tertentu sahaja yang sering mengalami kemalangan serius di Perak, Selangor, Putrajaya dan Kuala Lumpur. Daripada 2,952 pesalah yang telah dikesan dengan kamera itu, 809 kerana memandu laju melebihi had laju yang telah ditetepkan dan 2,143 kerana melanggar lampu isyarat. Itu baru dua hari, dan tidak pula meliputi seluruh negara, dan itu pun telah terdapat  tanda amaran kepada para pengguna jalan raya yang memberitahu bahawa di hadapan terdapat kamera dalam sistem kamera Automated Enforcement System (AES)! Jadi semua pemandu telah tahu bahawa di hadapan terdapat kamera yang akan menangkap mereka yang buat salah!

Kita jangan ingat bahawa perkara ini perkara kecil, apa sangat melanggar lampu isyarat, atau memandu laju, kerana yang harus kita ingat ialah prinsip manusia ini yang seharusnya hidup berperaturan, beradab, mentaati undang-undang, malah yang penting sekali ialah hidup berdisiplin dan berkelakuan yang menunjukkan bahawa manusia ini haruslah bertamadun dan berperadaban, malah agama kita sendiri mengajar kita berperaturan dalam sembahyang, puasa dan sebagainya, budaya kita juga mengajar kita beradab dalam makan minum dan bergaul dengan orang tua serta ibu bapa dan anggota masyarakat umum, malah peraturan juga harus dihormati, jangan menyakiti orang lain, menipu, mencuri, merompak dan membunuh, peraturan juga terdapat untuk menusia memenuhi tuntutan jasmaninya, memenuhi tuntutan fitrah nafsunya berkelamin, jangan menceroboh dan merogol dan sebagainya.

Semuanya ini datang sekali gus apabila manusia hidup berdisiplin dan bertamadun, dan sesiapa yang melanggar peraturan ini seharusnya merasa malu dengan dirinya sendiri dan malu dengan orang lain, apa lagi malu dengan Rasulullah dan malu kepada ALLAH, Tuhan yang maha esa. (Cubalah tonton program TV Al-Hijrah "kalau Rasulullah masih berada bersama kita, "Lau Kana Bainana"). Oleh itu mentaati peraturan lalu lintas juga termasuk dalam perilaku yang menunjukkan seorang itu bermoral atau pun tidak.

Kita hairan melihat telatah pelik sesetengah pemandu kita yang melanggar lampu isyarat, iaitu lampu isyarat telah menyala merah, tetapi mereka  terus memandu dengan muka yang selamba, seolah-olah merasa megah apabila dapat melanggar peraturan, dan ketika memandu di atas jalan raya, mereka memotong saja kereta lain  yang  meluncur di jalan raya mengikut had laju yang telah ditetapkan, termasuk lori dan bas, seolah-olah merasakan bahawa merekalah hero dan wira dalam dunia ini.

Apakah selama ini kita belum membangun dengan agak maju dan ke hadapan dalam pembangunan infrastruktur dan pembangunan kemudahan awam seperti  perumahan, jalan raya, kenderaan awam, kompleks membeli-belah, sekolah, kolej dan universiti?

Kalau semuanya  itu telah membangun dengan agak baik, ditambah pula dengan kadar penggangguran yang semakin kurang, harga barang yang terkawal, peningkatan ekonomi keluarga dan individu yang agak baik, kemudahan pendidikan yang meliputi segala peringkat masyarakat, maka yang kurangnya tentulah apa-apa yang ada dalam diri dan hati kita sendiri, dalam hati nurani dan jiwa kita sendiri, termasuk kesedaran hendak menjadi orang yang baik atau tidak, hendak menghormati undang-undang atau tidak.

Di Australia umpamanya sistem AES itu telah dilaksanakan, dan ketika  penulis ke sana beberapa bulan yang lalu nampaknya orang di sana amat berdisiplin semasa memandu, mungkin kerana mereka telah dididik oleh kamera ini, tetapi di tempat yang tidak ada kamera ini pun mereka kelihatan masih mematuhi peraturan dan undang-undang lalu lintas, apakah mereka lebih baik daripada kita dari segi adab dan disiplin, atau ajaran agama mereka?

Oleh itu nampaknya masalah kejatuhan moral dan akhlak sekarang merupakan satu masalah besar dalam masyarakat kita. Akibatnya setiap hari kita membaca dan menonton segala macam pencerobohan dan keganasan yang berlaku, penipuan, pembunuhan, pencabulan dan sebagainya, yang sekali gus menambah tugas polis dan penguat kuasa undang-undang kita.

Di manakah salahnya? Mungkin kita dapat sama-sama membincangkan hal ini seterusnya pada kesempatan yang lain.

Sementara itu, para pemandu kenderaan semua, ketika memandu di jalan raya, pandang-pandanglah sikit tanda jalan kerana terdapat satu tanda baru tentang AES ini iaitu di hadapan ada kamera yang mengintip kita, dan kamera ini tidak boleh disuap atau diberikan rasuah, dia bukan manusia, tetapi nampaknya manusia hari ini tidak mahu dididik oleh manusia sendiri, mereka lebih takut kepada makhluk lain yang bukannya bernama manusia termasuklah kamera AES!. Pelik sungguh makhluk yang bernama manusia!

Penulis ialah bekas Ketua Pengarah Ikim dan bekas Duta Malaysia ke Arab Saudi

Sumber : http : //www.sinarharian.com.my/

ISU EKONOMI : Individu Pendapatan Bercukai Bawah RM5,000 Tidak Dikenakan Cukai


CYBERJAYA : Selaras dengan pengumuman penurunan kadar cukai satu mata peratusan, individu yang pendapatan bercukainya di bawah RM5,000 tidak perlu lagi membayar cukai mulai tahun taksiran 2013.

Menjelaskan demikian, Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) Tan Sri Dr Mohd Shukor Mahfar berkata mereka yang berpendapatan bercukai RM5,000 hingga RM20,000 ke atas pula akan menikmati kadar cukai sebanyak dua peratus berbanding tiga peratus sebelum ini.

"Manakala bagi individu yang pendapatan bercukainya antara RM20,001 hinggaRM35,000 pula akan dikenakan cukai sebanyak enam peratus berbanding sebelum ini tujuh peratus," katanya kepada pemberita di sini.

Beliau berkata pengurangan cukai itu setelah diambil kira semua pelepasan cukai dan bukannya mengikut pendapatan kasar.

Mereka yang mempunyai sebarang pertanyaan mengenai Bajet 2013 dan pengurangan cukai itu boleh menghubungi Pusat Khidmat Pelanggan di talian 1-300-88-3010 atau emel di callcentre@hasil.gov.my.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dalam pembentangan Belanjawan2013 semalam, mengumumkan penurunan kadar satu mata peratusan cukai mulai tahundepan, langkah itu membolehkan kira-kira 170,000 individu tidak perlu lagi membayar cukai pendapatan.

Mohd Shukor berkata secara keseluruhannya bajet 2013 mengandungi 37 pindaan di bawah Akta Cukai Pendapatan 1967; lapan pindaan di bawah Akta Petroleum (Cukai Pendapatan) 1967; sepuluh pindaan di bawah Akta Cukai Keuntungan Harta Tanah 1976; dan enam pindaan di bawah Akta Setem 1949.

Kesemua pindaan itu katanya sebagai menyokong fokus bajet bagi merangsang aktiviti pelaburan, memperkasa pendidikan dan latihan, membudaya inovasi dan meningkat produktiviti.

Justeru itu katanya, LHDN akan menganjurkan Seminar Percukaian Kebangsaan di 23 lokasi di seluruh negara, mulai 3 Oktober depan.

Ia bertujuan memberi penerangan lanjut berkaitan perubahan dalam Akta Cukai Pendapatan dan akta-akta lain yang ditadbir agensi itu yang terkandung dalam Bajet 2013. BERNAMA

ISU SOSIAL : Tangani Panik Dan Ketakutan Ketika Dalam Bahaya


KUALA LUMPUR : Panik dan ketakutan pasti dirasai oleh sesiapa sahaja semasa berdepan dengan perompak tetapi apakah yang wajar dilakukan pada saat-saat genting itu?

Pengalaman seorang pemuda ketika berhadapan dengan sekumpulan penjenayah baru-baru ini mungkin boleh dijadikan iktibar.

Beliau yang memandu sendirian di sebuah lebuh raya di Lembah Klang pada tengah malah dengan tiba-tiba dipintas dan dihalang laluannya oleh sebuah kereta yang dinaiki lima lelaki.

Beliau bertambah panik apabila melihat kelima-lima lelaki itu menyerbu ke arahnya dengan seorang daripada mereka mengacukan sebilah pisau.

Tidak ada apa yang mampu dilakukannya selain akur dengan penjenayah itu dan merayu agar tidak dicederakan. Tidak sampai lima minit, selepas mendapat wang dan beberapa barang lain daripada keretanya, penjenayah itu terus berlalu.

Tindakan pemuda itu, yang tidak melawan dan mengikut apa yang diminta oleh penjenayah demi menyelamatkan nyawanya, adalah tindakan yang bijak menurut Master Saiful Hamiruzzaman, Perunding Keselamatan Peribadi dan Anggota Yayasan Pencegahan Jenayah Malaysia (MCPF).

Ketika berhadapan dengan suasana genting seperti itu, apa yang perlu dilakukan oleh mangsa bukan mempertahan wang atau harta yang dimiliki sebaliknya melepaskan diri dan menyelamatkan nyawa.

"Namun ramai yang tersilap langkah dan bertindak mempertahan wang dan harta tanpa mengukur kemampuan sendiri hingga akhirnya dicederakan atau dibunuh oleh penjenayah," katanya ketika berkongsi tip dan teknik menyelamatkan diri ketika berhadapan penjenayah dalam bengkel Pencegahan Jenayah anjuran Pusat Kecergasan, Celebrity Fitness di Wangsa Maju baru-baru ini.

MENANGANI PANIK

Walau sehebat mana ilmu pertahanan diri yang dimiliki seseorang itu, ketika berhadapan penjenayah kemahiran itu kadang kala gagal dipraktikkan dengan sempurna akibat perasaan takut dan panik.

Lagipun lawan mereka itu mungkin lebih hebat lagi.

Perasaan panik dan takut adalah tindak balas lumrah pada manusia. Namun menurut Saiful, kajian yang dilakukan menunjukkan dalam keadaan terdesak, manusia akan mempunyai lebih tenaga dan semangat untuk melawan.

"Ketika semangat dan tenaga untuk melawan itu tinggi, seseorang akan bertindak sama ada secara positif atau sebaliknya. Jika positif mungkin dia boleh menyelamatkan dirinya dan jika negatif ia boleh membawa padah," kata Saiful yang menerima gelaran Master daripada Majlis Pertahanan Diri Sedunia.

Saiful berkata, langkah paling mudah untuk mengatasi perasaan panik dan takut terutama berhadapan situasi mendesak adalah dengan menarik nafas sedalam-dalamnya dan melepaskannya melalui jeritan padu "huhh" seperti yang sering dilakukan dalam seni pertahanan diri.

Nampak mudah, namun jika tidak dibiasakan melalui latihan pernafasan dan jeritan yang betul, seseorang akan gagal untuk melakukannya ketika berhadapan situasi genting sebegitu.

"Kena buat latihan pernafasan dan menjerit. Harus selalu dipraktikkan sekurang-kurangnya sekali dalam seminggu. Anda mampu melepaskan perasaan takut, panik dan segala yang negatif dalam diri dan kembali lebih tenang serta bersemangat.

"Jeritan itu juga mungkin boleh membantu membuatkan penjenayah terkejut dan membolehkan anda melepaskan diri," katanya.

Namun, teknik ini tidak boleh dipraktikkan dalam semua situasi ketika berhadapan penjenayah. Ia harus mengikut keadaan dan persekitaran.

"Jika penjenayah mengacu senjata seperti pisau, senjata api atau sebagainya, anda tidak boleh menjerit kerana provokasi seumpama itu boleh menyebabkan penjenayah bertindak balas dengan mencederakan atau membunuh mangsa.

"Jadi pertimbangan akal dan pengetahuan risiko perlu sebelum bertindak," katanya.

BERTINDAK CEPAT

Jika sebelum ini anda berfikir, jenayah tidak akan berlaku kepada anda dan hanya berlaku pada orang lain, anda pasti tersilap kerana sesiapa sahaja berpotensi menjadi mangsa sekiranya tidak ada kesedaran dan tidak mengambil langkah-langkah pencegahan.

Penjenayah sentiasa mengintai peluang dan ruang untuk melakukan kegiatan mereka kerana itu setiap orang harus sentiasa berwaspada.

Tindakan pantas perlu diambil untuk mengelakkan daripada menjadi mangsa.

Saiful berkata, kajian menunjukkan sekiranya seseorang itu gagal melepaskandiri apabila terancam dalam tempoh 30 saat, mereka berpotensi menjadi mangsa penjenayah.

Kebiasaannya, pada lima saat pertama kejadian mangsa akan berada dalam keadaan keliru kerana terkejut atas apa yang berlaku.

"Jangan biarkan diri terus dalam keadaan itu, sebaliknya mula fikirkan tindakan yang perlu diambil untuk menyelamatkan diri.

"Dalam tempoh kurang 20 saat itu, cuba berkomunikasi dengan penjenayah akan apa yang diinginkannya. Jika mahukan duit, barang atau sebagainya berikan sahaja bagi mengelak diri dicederakan kerana matlamat akhirnya adalah untuk menyelamatkan diri," katanya.

Saiful juga merujuk kepada trend membimbangkan kebelakangan ini di mana penjenayah mencederakan mangsa terlebih dahulu sebelum melakukan samun atau sebagainya.

Sekiranya penjenayah bertindak agresif, individu boleh melakukan tindakan yang minimum seperti pijak kaki, tendang lutut, tampar muka atau menepuk kedua-dua belah telinga bagi membolehkannya melepaskan diri dan bukannya bertindak mempertahan diri.

"Jika berhadapan dengan ancaman seperti orang tidak siuman atau mabuk, cuba tepuk kedua-dua belah telinga mereka dengan tangan. Ia akan menyebabkan mereka hilang imbangan badan dan seterusnya akan membolehkan anda melepaskan diri," katanya menerangkan beberapa teknik mudah yang boleh digunakan.

LELAKI MANGSA TERTINGGI PENJENAYAH?

Mengikut statistik lebih ramai lelaki menjadi mangsa jenayah.

Kenapa lelaki sedangkan keadaan fizikal dan kudrat mereka lebih hebat daripada wanita?

Saiful berkata, ini berlaku kerana lelaki sering mengambil mudah soal keselamatan diri kerana sifat ego dan beranggapan mereka mampu mempertahan diri.

"Mereka juga beranggapan mencegah jenayah hanya untuk wanita dan kanak-kanak selain mereka mampu melawan dengan kekuatan yang mereka ada.

"Selain itu majoriti lelaki, kononnya menganggap mereka mempunyai kemampuan atau sudah biasa bergaduh dan bertumbuk," katanya.

Dalam situasi bahaya seperti itu, lelaki lebih mudah membuat provokasi atau cepat melenting sedangkan wanita pula memberi reaksi sebaliknya di mana mereka lebih banyak menangis dan merayu untuk dilepaskan.

"Apa yang lebih penting adalah melakukan pencegahan awal daripada menjadi mangsa penjenayah. Selain itu harus mempelajari cara-cara yang boleh digunakan untuk menyelamatkan diri," katanya yang turut menubuhkan kelab KickStart yang menawarkan program latihan intensif untuk mengkaji, mengelak atau bertindak apabila berada dalam keadaan bahaya.

TINGKAT PENGETAHUAN

Sementara itu, Choi Kwang Ho, Naib Presiden Jualan Celebrity Fitness Malaysia, berkata usaha yang dilakukan dengan mengadakan bengkel pencegahan jenayah bertujuan memberi pengetahuan dan petua berguna kepada anggota kelabnya cara menyelamatkan diri ketika berhadapan situasi bahaya.

Beliau berkata, Celebrity Fitness juga menyediakan latihan yang boleh digunakan sebagai langkah menyelamatkan diri ketika berhadapan situasi jenayah melalui kelas Body Combat.

"Melalui teknik yang diajar oleh Master Siful dengan apa yang dipraktikkan dalam Body Combat, diharapkan membantu ahli-ahli Celebrity Fitness dalam langkah pencegahan dan persediaan mereka ketika berhadapan situasi bahaya," katanya. - BERNAMA