Selasa, 4 Ogos 2009

PERSEDIAAN MENGHADAPI RAMADHAN AL-MUBARAK

Sabda Rasulullah s.a.w:

((كَمْ مِنْ صَائِمٍ لَيْسَ لَهُ مِنْ صِيَامِهِ إِلَّا الْجُوعُ وَكَمْ مِنْ قَائِمٍ لَيْسَ لَهُ مِنْ قِيَامِهِ إِلَّا السَّهَرُ))

(( Berapa ramai orang yang berpuasa tetapi ia tidak memperoleh apa-apa kecuali lapar dan dahaga dan berapa ramai orang yang qiam (solat malam) tetapi ia tidak memperoleh apa-apa melainkan berjaga sahaja)). Riwayat Imam Ahmad

Hadis di atas membayangkan bahawa pada bulan Ramadan terdapat juga golongan yang berpuasa namun mereka tidak mendapat ganjaran pahala dari Allah Taala kerana mereka berpuasa dalam keadaan jahil atau ketika berpuasa mereka turut melanggar syariat Allah Taala. Justeru bagi memastikan ibadah puasa Ramadan tidak dilalui dengan sia-sia sewajarnyalah kita berusaha membuat persediaan rapi demi memperolehi ganjaran berlipat ganda yang ditawarkan oleh Allah Taala sepanjang Ramadan.

Berikut adalah beberapa persiapan yang boleh dibuat oleh seorang muslim bagi menjadikan Ramadan kali ini lebih bermakna:

1) Persiapan Diri:

Sebagai muslim yang benar-benar prihatin dengan kehadiran Ramadhan semestinyalah menyemak semula hukum-hakam yang berkaitan dengan pengertian puasa, hikmah, rukun dan perkara-perkara yang membatalkan puasa agar ibadah yang dilalui tidak sia-sia. Juga hendaklah mengetahui amalan-amalan sunat yang sangat digalakkan ketika berpuasa seperti membaca al-quran, bersedekah dan membantu golongan yang susah. Di samping itu hendaklah juga mengetahui fatwa-fatwa berkaitan dengan permasalahan semasa yang berkaitan dengan puasa.

Kita juga hendaklah mengetahui bahawa ketika Ramadhan kita bukan sahaja dituntut menahan lapar dan dahaga tetapi hendaklah juga memelihara aurat, tidak bergaul bebas lelaki dan perempuan, tidak mengunjungi pusat-pusat hiburan dan kelab malam, tidak bersentuhan dengan bukan muhrim, tidak membeli tiket loteri dan berjudi, tidak menghabiskan masa membuat perkara sia-sia seperti menonton tv dan mendengar lagu-lagu yang melalaikan dan tidak terlibat dengan mengumpat dan menfitnah orang lain.

Seorang muslim yang akan menempuh bulan Ramadhan sewajarnya menanamkan keazaman dengan penuh ikhlas untuk menumpukan sepenuhnya bulan ini dengan amal ibadah. Kehadiran ke masjid bukan kerana malu kepada orang ramai tetapi benar-benar mengharapkan pengampunan dari Allah Taala.

Cara yang terbaik untuk meningkat ilmu dan kefahaman berkaitan puasa khususnya ialah dengan menghadiri ceramah-ceramah dan kuliah-kuliah yang menyentuh tentang persediaan Ramadhan dan ibadah puasa.

Bagi memastikan amalan harian kita lebih teratur dan tersusun sepanjang Ramadhan, kita bolehlah menyusun satu jadual ringkas seperti berikut:

Subuh :
• Bangun awal dan solat sunat dua rakaat (tahajjud).
• Bersahur sekurang-kurangnya seteguk air.
• Solat Subuh di masjid atau surau.
• Membaca al-Quran atau mendengar tazkirah subuh.

Pagi:
• Ke pejabat dengan menghayati bacaan al-Quran di dalam kenderaan.
• Solat Sunat Dhuha
• Bekerja seperti biasa.

Tengah hari:
• Solat Zohor berjamaah samada di masjid berdekatan atau di pejabat.
• Tadarus al-Quran bersama rakan-rakan di pejabat atau belajar membaca al-Quran.
• Rehat atau tidur lebih kurang sepuluh minit.
• Bekerja seperti biasa.

Petang:
• Solat Asar di masjid atau surau.
• Membaca al-Quran.
• Pulang ke rumah dengan menghayati bacaan al-Quran di dalam kenderaan.
• Menyediakan juadah berbuka/membantu isteri.
• Bertadarus al-Quran dengan keluarga.
• Berbuka puasa dengan tamar dan air kemudian solat maghrib berjamaah di masjid (bagi lelaki).
• Solat Maghrib Berjamaah di Masjid (Kaum lelaki).
• Pulang ke rumah untuk makan bersama keluarga.

Malam:
• Solat Sunat sebelum Isyak
• Solat Isyak.
• Solat Sunat selepas Isyak.
• Solat Sunat Tarawih.
• Bertadarus al-Quran di masjid atau surau.
• Tidur awal untuk bangun awal.

Ketika waktu cuti pula sebaiknya dipenuhi dengan amalan beriktikaf di masjid samada seorang diri atau membawa isteri dan anak-anak yang sudah dewasa. Sewajarnya bulan puasa ini dikurangkan aktiviti berjalan-jalan ke pusat membeli belah atau pusat pelancongan kerana biasanya akan terdedah kepada memandang kepada sesuatu yang boleh mengurangkan pahala puasa.

Segala perancangan amalan di atas tidak boleh dilakukan secara mengejut atau tergesa-tergesa, oleh itu kesempatan di bulan Syaaban ini wajar digunakan bagi membiasakan diri dengan amalan-amalan tersebut.

2) Persiapan di Rumah:

Sebagai ketua keluarga seorang bapa adalah bertanggungjawab untuk mewujudkan suasana iman di rumah ketika bulan khususnya ketika bulan Ramadhan. Isteri dan anak-anak hendaklah dibiasakan dengan aktiviti-aktiviti yang bermanfaatSabda Rasulullah s.a.w:


Antara persediaan yang boleh dilakukan ialah dengan menyediakan bilik atau sudut khusus di dalam rumah untuk beribadah. Sediakan al-Quran secukupnya untuk ahli keluarga dan tetapkan waktu untuk solat malam berjamaah atau waktu membaca al-Quran bersama-sama. Sediakan vcd kuliah agama dan dokumentari Islam untuk ditonton ketika waktu lapang. Pastikan ahli keluarga tidak menghabiskan masa di hadapan tv menonton rancangan atau filem yang tidak bermanfaat.

Ketua keluarga juga mestilah memastikan isteri dan anak-anak yang sudah dewasa benar-benar menutup aurat ketika keluar dari rumah.

Sebelum Ramadhan elok juga diadakan satu taklimat khusus kepada ahli keluarga untuk menerangkan fadhilat-fadhilat Ramadhan dan disiplin yang mesti dipatuhi sepanjang Ramadhan.

3) Persiapan di Masjid.

Masjid atau surau adalah tempat tumpuan sepanjang bulan Ramadhan. Oleh itu ahli jawatankuasa masjid hendaklah membuat perancangan rapi bagi menyediakan tempat yang kondusif untuk beribadah sepanjang Ramadhan khususnya. Persediaan rapi ini juga wajar dibuat supaya ada ahli jamaah yang datang dapat terus istiqomah berjamaah di masjid walaupun selepas tamatnya Ramadhan.

Antara aktiviti-aktiviti yang boleh dilakukan ialah menyediakan Imam yang baik bacaannya untuk mengetuai solat Tarawih kerana ia memainkan peranan penting membangkitkan keseronokan melakukan solat Tarawih. Imam ini juga hendaklah diberi taklimat terlebih dahulu agar membaca al-Quran tidak terlalu panjang dan tidak terlalu pendek ketika solat Tarawih. Amalan membaca sejuzuk al-Quran satu malam perlulah diukur dengan kesesuaian ahli jamaah. Kerana fenomena yang sering berlaku ialah tempoh yang panjang ketika solat Tarawih menyebabkan ramai makmun yang lari dan meninggalkan jamaah. Begitu juga dengan jumalah rakaat solat Tarawih samada 8 atau 20 hendaklah dilihat dari sudut keberkesanan dan peluang menyampaikan untuk berdakwah.

Di samping itu satu ceramah atau kuliah khusus perlu diadakan sebelum Ramadhan bagi meningkatkan kefahaman tentang ibadah puasa. Manakala di sepanjang bulan Ramadhan hendaklah diatur aktiviti tazkirah 7 ke 10 minit setiap hari selepas 4 rakaat solat Tarawih.Tazkirah ini hendaklah menfokuskan kepada hikmah-hikmah berpuasa dan perkara-perkara yang berkaitan dengan keindahan Islam. Kerana kebanjiran umat Islam di masjid ketika Ramadhan wajar dijadikan peluang menyampaikan mesej dakwah dan menanamkan kefahaman Islam kepada mereka.

Penutup.

Demikianlah beberapa cadangan persiapan yang boleh dilakukan oleh setiap individu muslim bagi memastikan keagungan bulan Ramadhan yang ditempuhi tidak berlalu dengan sia-sia.

Sumber : http://zuridanmdaud.blogspot.com/

ISU SELESEMA BABI ( INFLUENZA A H1N1)

Pastikan rakyat sentiasa waspada jangkitan H1N1

WABAK selesema babi atau Influenza A (H1N1) yang pertama kali dilaporkan di negara ini 15 Mei lalu, sudah mencatat korban kesembilan semalam. Jumlah yang disahkan menghidap penyakit itu pula meningkat kepada kira-kira 1,500 orang. Walaupun kematian pertama akibat wabak itu di negara ini dicatatkan 23 Julai lalu, angka korban dalam tempoh dua minggu itu memberi isyarat negara perlu lebih bersedia menghadapi ancaman wabak itu. Ketika dunia masih tercari-cari penawar H1N1, kita sebenarnya tiada pilihan selain berusaha meningkatkan kesedaran di kalangan rakyat untuk mencegah jangkitan wabak itu. Kita tidak boleh berdiam diri dan menunggu sehingga ada antara keluarga kita yang dihinggapi wabak penyakit itu, baru mahu bertindak. Kita akui, pelbagai langkah sudah diambil oleh pihak berkuasa, khususnya Kementerian Kesihatan untuk membendung wabak itu. Bagaimanapun, peningkatan berterusan kes jangkitan dan korban jiwa menuntut sesuatu tindakan lebih drastik dilakukan. Kita menghargai usaha pihak berkuasa menguat kuasa perintah kuarantin dan arahan tegas menutup kampus institusi pengajian bagi membendung wabak itu. Apa pula langkah yang harus diambil sektor awam dan swasta. Dengan ancaman penularan yang semakin serius, ketua jabatan di kedua-dua sektor itu harus melakukan sesuatu untuk menjamin keselamatan kakitangan dan anggota keluarga mereka. Pada saat getir seperti ini, sektor swasta perlu mengambil berat soal kakitangan mereka dan tidak memikirkan soal komersial semata-mata. Jika perlu mengeluarkan modal untuk belanja perubatan dan kos pemeriksaan kesihatan, ia perlu dilakukan dengan rela hati. Ini penting bukan saja untuk menjamin keutuhan operasi mereka, malah memastikan mesej meningkatkan kesedaran di kalangan orang ramai terhadap bahaya wabak lebih berkesan. Usaha ini perlu bermula dengan golongan pekerja yang kebanyakannya adalah ketua keluarga.

Melihat senario semasa, tidak keterlaluan disimpulkan bahawa kesedaran masyarakat negara ini terhadap bahaya H1N1 umumnya masih di tahap rendah. Rata-rata kita lihat orang ramai masih meneruskan rutin harian seperti biasa. Hakikat bahawa Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) melaporkan jumlah kes itu kini sudah melepasi paras 130,000 sehingga akhir bulan lalu dengan hampir 1,000 kematian dan mencapai tahap pandemik, tidak membawa kebimbangan kepada mereka. Di pusat membeli-belah, taman, tempat awam malah lapangan terbang pun, jumlah yang mengambil inisiatif perlindungan asas seperti memakai topeng muka, amat sedikit bilangannya. Itu belum lagi diambil kira mereka yang ingkar arahan kuarantin atau enggan membuat pemeriksaan walaupun selepas menghidap sindrom H1N1. Budaya 'tidak kisah' dan 'sudah terhantuk baru terngadah' ini harus diubah segera. Dalam konteks ini, pihak berkuasa perlu segera merumus strategi untuk menimbulkan kesedaran masyarakat. Hari ini, kita dapat lihat dengan jelas bagaimana kerajaan berjaya mewujudkan kesedaran terhadap ancaman denggi, jadi tiada sebab kempen serupa tidak boleh dilakukan terhadap H1N1. H1N1 jauh lebih bahaya daripada denggi dengan nisbah kematiannya 1:200 berbanding denggi yang hanya 1:500. Kita prihatin bahawa usaha mewujudkan kesedaran di kalangan rakyat tidak seharusnya mencetuskan suasana panik. Matlamatnya ialah untuk memastikan rakyat sentiasa berwaspada. Hanya dengan cara itu, sebarang langkah yang diambil pihak berkuasa dalam membendung H1N1 dapat dijayakan dengan berkesan.

Sumber : http : //www.bharian.com.my/

ISU SELESEMA BABI ( INFLUENZA A H1 N1)

Pandemik H1N1 serlahkan jentera kawalan krisis negara lemah

KINI setiap kali matahari terbit menimbulkan kegusaran apabila bertambahnya lagi statistik kematian dan penularan wabak selesema babi atau influenza A (H1N1). Daripada beberapa orang, kini sudah menjadi ribuan.

Kalau dulu tidak ada kematian, kini kematian berlaku setiap hari dan ia menunjukkan ke arah peningkatan yang mendadak.

Pola jangkitan juga tidak lagi daripada gejala import tetapi penularannya lebih bersifat domestik. Kalau dilihat setakat kelmarin (3 Ogos) jumlah yang dijangkiti ialah 1,446 orang. Mengikut pecahan, hanya 574 sahaja mendapat infeksi dari luar negara. Bakinya seramai 872 orang adalah infeksi domestik.

Ini bermakna, jangkitan tempatan sudah jauh melebihi jangkitan import. Ia sudah pun di tahap gawat. Malang sekali, selain daripada pengumuman, iklan tv dan radio, penutupan sekolah serta institusi pengajian tinggi, nampaknya tidak ada langkah pencegahan (pre amptive) sebenar dilakukan bagi mengekang gejala ini daripada terus menular.

Selain Kementerian Kesihatan dan Kementerian Pengajian Tinggi melaksanakan beberapa tindakan kuarantin dan menghantar pulang pelajar serta pelatih ke kampung masing-masing, jentera negara yang berkaitan dengan isu H1N1 dilihat seperti tidak prihatin langsung dengan wabak ini.

Tidakkah Majlis Keselamatan Negara melihat ini sebagai satu ancaman bencana besar? Ataupun, perlukah menunggu petunjuk-petunjuk lain baru melaksanakan satu tindakan menyeluruh secara tergesa-gesa dan tidak terancang?

Rakyat biasa mungkin tidak memahami bahaya sebenar wabak yang selalu diberikan interpretasi yang remeh termasuk oleh pihak yang berwajib. Malah, terdapat kenyataan mengejutkan yang menyamakan H1N1 ini dengan selesema biasa.

Bolehkah kita salahkan mereka jika mengambil sikap demikian kerana tanggapan-tanggapan yang salah hasil pemahaman yang silap itu?

Fakta sebenar H1N1 adalah sejenis jangkitan baru yang belum ada rekod untuk dijadikan sebagai perbandingan. Kita semua tidak tahu apa yang berupaya dijanakan oleh penyakit ini. Malahan sehingga kini tidak ada rawatan khusus selain daripada antiviral yang boleh diberikan. Hatta tidak ada sebarang vaksin boleh diberikan kepada rakyat bagi menghalang jangkitan tersebut.

Apakah perkara ini tidak difikirkan secara rasional dan matang oleh pihak berwajib? Tidakkah mereka melihat gejala penularannya saban hari sebagai satu mimpi ngeri ‘tsunami wabak’ yang mungkin memakan korban terbesar pada alaf baru ini?

Di sebalik gerakan mansuh ISA yang dipelopori oleh Gerakan Memansuhkan ISA diberikan respons melewati kegusaran sebenar; H1N1 amat dikhuatiri memberikan kesan yang lebih hebat. Mungkin dalam tempoh terdekat, tidak ada lagi rakyat yang mampu berjalan secara bebas.

Sepatutnya, lama sebelum ini semboyan sudah dibunyikan oleh Pusat Kawalan Krisis Negara dan mereka sudah bersedia dengan pelbagai rancangan jangka pendek, sederhana dan panjang bagi menghadapi situasi ini. Apakah budaya “sudah terhantuk baru tengadah” masih menjadi pegangan?

Sepatutnya kita sudah ada garis pengukur jumlah jangkitan sebagai petunjuk kepada tahap seriusnya penyakit ini dan langkah berjaga-jaga. Jika statistik yang diberikan setiap hari tidak dilihat sebagai kayu pengukur, apakah lagi petunjuk yang akan digunakan?

Mari kita tanyakan diri kita sendiri apa akan berlaku selanjutnya pada hari esok, lusa, tulat dan seterusnya jika pihak berwajib hanya membuat pengumuman mengenai jumlah jangkitan atau kematian semata-mata?

Satu rayuan dan seruan rakyat kepada pemimpin di atas – tolong berikan saranan mengenai cara bagaimana pandemik ini boleh disekat atau diatasi.

Kami bukan perlukan iklan mencuci tangan dengan sabun berjenama tertentu yang kononnya mampu membunuh virus H1N1. Kami perlukan satu agenda kukuh yang terancang dan boleh dilaksana serta diikuti secara serentak di peringkat nasional.

Kita tentu tidak boleh menangani krisis ini secara terasing dan ikut-ikutan semata-mata. Kena ada satu langkah secara besar-besaran dan mesti dilaksanakan serentak. Kerana masalah ini bukan lagi terpencil. Ia bukan masalah orang kaya atau terpelajar yang sering ke luar negara. Tetapi ia telah melanda sehingga ke kampung pedalaman dan menyerang mereka yang tidak pernah menjejakkan kaki ke luar negara walau sekalipun.

Jentera Kawalan Krisis Negara perlu digerakkan segera. Jangan tunggu “nasi menjadi bubur” baru hendak memulakan langkah. Tetapi itulah hakikat yang perlu kita akui – jentera ini masih belum bergerak ataupun digerakkan. Apa lagi yang ditunggu?

Penasihat Persatuan Pengguna Islam Malaysia.
Sumber : http : //www.utusan.com.my/

ISU SELESEMA BABI ( INFLUENZA A H1 N1)


Empat langkah tambahan bendung penularan H1N1

PUTRAJAYA 4 Ogos – Kerajaan hari ini memutuskan empat langkah tambahan menangani wabak selesema babi atau influeza A (H1N1) yang sehingga kini telah mengorbankan sembilan nyawa.

Langkah-langkah tersebut adalah:

*Meningkatkan simpanan stok antivirus dari 10 kepada 20 peratus melibatkan kos sebanyak RM20 juta.

*Memberi rawatan antivirus serta merta kepada enam kategori pesakit yang berisiko dan mempunyai simptom selesema babi.

Enam kategori pesakit itu adalah:

*Wanita mengandung

*Obesiti

*Penghidap asma

*Pesakit paru-paru kronik

*Pesakit diabetes

*Pesakit yang mempunyai imuniti rendah

*Melaksanakan saringan suhu badan ke atas semua pelajar sebelum kelas bermula. Semua guru kelas akan dibekalkan dengan alat penyukat suhu. Pelajar yang didapati kurang sihat akan diasing dan dinasihat berehat di rumah serta mematuhi nasihat kesihatan.

*Menambah jumlah katil di Unit Rawatan Rapi (ICU) di hospital-hospital terbabit sekiranya tidak mencukupi.

Langkah tambahan itu diputuskan Jawatankuasa Kebangsaan Antara Kementerian Mengenai Pandemik A (HINI) yang bermesyuarat di sini, hari ini.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, kesemua pesakit yang berisiko dan mempunyai simptom HINI tidak perlu menjalani ujian pengesahan.

Katanya, rawatan antivirus akan diberi untuk kes-kes yang dikesan dalam tempoh 48 jam selepas menunjukkan tanda dijangkiti H1N1.

Beliau menjelaskan, keputusan itu dibuat berikutan jumlah kehadiran orang ramai yang mahu menjalani pemeriksaan H1N1 di hospital agak ramai.

“Semua kes yang mempunyai simptom jangkitan influenza dan mempunyai faktor risiko akan diberi rawatan antivirus serta-merta tanpa perlu membuat ujian pengesahan H1N1,” katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat tersebut di sini, hari ini.

Muhyiddin memberitahu, sebanyak 14 kes baru H1N1 melibatkan jangkitan tempatan dan warga Malaysia dilaporkan hari ini di mana 13 daripadanya merupakan kejadian daripada tiga kluster baru serta satu kes terpencil.

Katanya, jumlah terkumpul kes H1N1 di negara ini adalah sebanyak 1,460 kes terdiri daripada 574 kes import dan 886 jangkitan tempatan dengan angka kematian masih lapan orang.

“Daripada jumlah itu, seramai 1,410 pesakit telah sembuh. Hanya 27 orang sedang menerima rawatan antivirus di hospital dengan 10 pesakit di Unit Rawatan Rapi (ICU) dan 23 pesakit lain menerima rawatan antivirus di rumah.

“Daripada 10 kes di ICU, tiga orang mempunyai faktor risiko iaitu obesiti (1), wanita lepas bersalin (1) dan imuniti rendah (2),” ujarnya.

Timbalan Perdana Menteri menambah, berdasarkan situasi global, sehingga hari ini sebanyak 189,155 kes dengan 1,319 kematian dilaporkan membabitkan 168 negara dengan Pakistan melaporkan kes pertama.

Jelas beliau, statistik tersebut meningkat sebanyak 3,301 kes dengan 12 kematian berbanding hari sebelumnya.

Sumber : http : // www.utusan.com.my /

Cara betul pakai penutup hidung

WABAK H1N1, atau selesema babi, semakin hari semakin menakutkan rakyat negara ini. Apa tidaknya, wabak ini seperti diisytihar Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) sebagai pandemik tahap keenam, iaitu tahap yang paling kritikal, sudah pun menular di negara ini dalam bentuk penularan tempatan. Maknanya, wabak ini bukan lagi disebabkan oleh pelancong yang melawat negara ini, atau rakyat negara ini yang berkunjung ke luar negara, tetapi boleh saja disebabkan rakyat tempatan yang kehidupan sehariannya hanya di kawasan rumah.


Sejak wabak H1N1 merebak, saya melihat semakin ramai rakyat negara ini yang memakai penutup hidung dan mulut. Saya sendiri pada peringkat awal ketika wabak H1N1 melanda Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) turut memakai penutup hidung dan mulut. Namun, mungkin disebabkan masalah resdung, saya berasa kurang selesa dengan pemakaian itu.

Memakai penutup hidung dan mulut antara cara bagi meminimumkan risiko jangkitan virus H1N1. Antara cara virus ini merebak ialah melalui udara apabila pengidapnya bersin, batuk, malah bernafas sekalipun.

Sudah enam kes kematian membabitkan pesakit yang menghidap H1N1 mati di negara ini dalam tempoh tidak sampai sebulan. Bagi sesetengah pihak, wabak ini sudah tidak terkawal, atau semakin sukar untuk dikawal.

Ekoran kebimbangan masyarakat terhadap wabak H1N1, banyak syarikat tempatan dan antarabangsa yang mendapat keuntungan daripada malapetaka ini. Antara syarikat yang pastinya mendapat keuntungan ialah syarikat pengeluar cecair pencuci antiseptik, syarikat pengeluar vaksin antivirus H1N1, dan syarikat pengeluar penutup hidung dan mulut.

Bercakap mengenai penutup hidung dan mulut ini, saya melihat ramai yang tidak mengetahui cara pemakaian yang betul dan selamat. Banyak individu yang saya temu bual secara rambang menyatakan kesediaan mereka untuk berkongsi penutup hidung dan mulut dengan rakan mereka. Banyak juga yang menyatakan penutup hidung dan mulut boleh digunakan selagi keadaan fizikal penutup itu masih elok.

Selepas saya memberitahu kaedah pemakaian penutup hidung dan mulut yang betul dan selamat kepada keluarga saya, saya dapati isteri dan anak saya sedikit terperanjat. Namun, perkara yang lebih memeranjatkan saya ialah jawapan daripada anak perempuan saya yang baru berumur 10 tahun. Dengan selamba dia memberitahu saya : "Kalau begitu abah, lebih baik kita terus pakai purdah saja. Lebih selamat, murah, dan menjimatkan". Serentak dengan itu juga saya lihat isteri dan anak perempuan sulung saya tercengang dan terpinga-pinga.

DR MOHD HILMI ABDULLAH,
Universiti Pendidikan Sultan Idris,
Tanjung Malim, Perak.


Sumber : http : //www.bharian.blogspot.com/