Rabu, 25 November 2009

SALAM AIDIL ADHA 1430 HIJRAH


"daging dan darah binatang korban atau hadiah itu tidak sekali-kali akan sampai kepada Allah, tetapi yang sampai kepadanya ialah amal yang ikhlas yang berdasarkan taqwa dari kamu. Demikianlah ia memudahkan binatang-binatang itu bagi kamu supaya kamu membesarkan Allah kerana mendapat nikmat petunjuk-Nya. dan sampaikanlah berita gembira (dengan balasan yang sebaik-baiknya) kepada orang-orang yang berusaha supaya baik amalnya" (AL HAJJ : 37)

... terhampar pengorbanan sesuci perjuangan ... mengutip manisnya iman, menyunting akrabnya takwa... SALAM AIDIL ADHA.

Sembelih Korban Menurut Mazhab As-Syafie

Sembelihan menurut Mazhab Imam As-Syafie mestilah dengan memutuskan dua urat utama pada leher binatang yang berkenaan iaitu; 1) Urat Halkum(saluran pernafasan), 2) Urat Marih(saluran makanan) kerana dengan putusnya kedua-dua urat berkenaan maka akan mudahnya haiwan berkenaan mati. Dalam Mazhab As-Syafie disunatkan turut sama memotong Urat Al-Wijdan iaitu saluran darah. Jika haiwan berkenaan pendek lehernya seperti lembu disembelih dihujung lehernya manakala jika panjang lehernya seperti unta disembelih dipangkal lehernya.

Berdasarkan Mazhab As-Syafie juga amalan yang sunat ketika menyembelih binatang korban adalah seperti berikut:
1.Mengadap Kiblat.
2.Membaca: "Bismillahi wallahu Akbar"بِسْمِ اللهِ وَاللهُ أَكْبَر.
3.Membaca Salawat
4.Membaca doa : أللهم هذا منك وإليك
5.Elok juga ditambah doa: أللهم تقبل مني كما تقبلت من إبراهيم خليلك

Rujukan : الفقه الإسلامي وأدلته، الدكتور وهبة الزحيلي ج:4، ص:2736

Sumber : http://zuridanmdaud.blogspot.com/

Ghairah dendang kemajuan tapi minda Melayu masih di takuk lama


Oleh Ramlan Ramli


PERKATAAN Melayu merujuk kepada Kamus Dewan bermaksud nama suatu bangsa dan bahasa terutama di Semenanjung Malaysia. Dilihat dari sudut sejarah, ternyata bangsa Melayu tidak tandus peradabannya.

Bermula dengan kerajaan Sriwijaya yang beragama Hindu, Sambojaya, Langkasuka, Kataha, Syailendra, Kalinga, Mataram, Kediri, Singasari, Majapahit, Darmasyraya, Aditiawarman, Pagaruyung, Majapahit dan Semundra Pasai.


Kerajaan Semundra Pasai adalah kerajaan pertama memeluk Islam daripada agama Hindu. Melayu pertama memeluk Islam bernama Merah Silu raja kepada kerajaan terbabit. Merah Silu kemudiannya menukar nama kepada Sultan Al-Malikul Saleh.

Selepas raja memeluk Islam, maka tiada halangan besar untuk rakyatnya beransur-ansur memeluk Islam. Sesuai dengan ajaran Islam yang tidak pernah menolak adat dan budaya tempatan selagi tidak bercanggah dengan akidah.

Masa berlalu dan generasi berganti, hari ini bangsa Melayu sudah lupa sejarah. Entah kenapa walaupun bangsa Melayu dikatakan sebagai bangsa yang kaya dengan budaya dan adat resam, amalan membaca bukan menjadi tradisi Melayu.

Sering kali didengar perkataan ibu, ayah atau datuk nenek menegur anak cucu ‘kata orang tua-tua...’. Siapa orang tua itu tidak dapat dipastikan. Adakah namanya Socrates, Plato atau Aristotle tak siapa yang tahu. Merakamkan idea dalam bentuk tulisan agaknya bukan budaya Melayu.

Mempelajari sastera klasik, kita akan menemukan nama besar penulis tersohor seorang Bendahara Kerajaan Johor Riau bergelar timang-timangannya Tun Seri Lanang. Walaupun wujud banyak lagi hikayat lama, tidak diketahui pengarangnya. Kemudian kita akan berjumpa lama selepas itu yang digelar Bapa Kesusasteraan Melayu Moden, Munsyi Abdullah. Malangnya Munsyi Abdullah bukanlah Melayu tulen. Beliau berketurunan Tamil beragama Islam.

Bagaimanapun, orang Melayu hari ini patut berterima kasih kepada si Tamil ini kerana jika diharapkan kepada Melayu tulen, maka tiada langsung khazanah sastera bangsa kita. Sedih dan sayu rasa hati apabila diimbas kembali sejarah bangsa. Patutlah ramai Melayu layu tidak mahu membaca dan mengimbas sejarah, mungkin kerana terlalu meruntun emosi jati diri Melayu tulen.

Terlepas daripada persoalan emosi yang kaku dan bisu, mari kita telusuri keadaan bangsa kita kini. Dibandingkan dengan pembangunan fizikal ternyata modal insan kita jauh ketinggalan. Ruang pemikiran antara generasi jauh berbeza. Institusi keluarga di negara ini kian runtuh hari demi hari. Ibu bapa hilang kawalan ke atas anak kerana jika dikawal, anak akan memberontak. (Inilah fakta lazim ditemui setiap kali menjalankan bengkel interaktif).

Maka paling mudah untuk keluar daripada masalah ini ialah keluarga menggunakan mekanisme bela diri menyalahkan orang lain seperti masyarakat, guru, pemimpin dan sebagainya. Menariknya apabila golongan yang disalahkan turut tidak mahu kalah dan bangkit menyalahkan yang lain. Putaran ini sudah sekian lama berlaku dalam negara kita sehingga akhirnya sedar atau tidak seluruh masyarakat sudah menerima budaya menyalahkan ini sebagai sesuatu yang normal sehingga menjadi norma.

Bangsa Melayu menerusi Kerajaan Melayu Melaka mencapai kegemilangannya kerana ramai dagang santeri yang datang berniaga dan kemudian terus bermastautin. Berkahwin dengan wanita tempatan kemudian membentuk generasi berkualiti menerusi asimilasi ini. Sultan Melaka sendiri, Sultan Mansur Shah berkahwin dengan Hang Li Po, puteri Maharaja China.

Kegemilangan Melaka turut disumbang oleh sistem urus tadbir yang baik di bawah kelolaan Bendahara Seri Maharaja, seorang Melayu mempunyai darah keturunan Tamil. Portugis hanya berjaya menawan Melaka selepas Bendahara Seri Maharaja dijatuhkan hukuman bunuh dalam skandal merebut puteri Bendahara, Tun Fatimah.

Sewajarnya dalam keadaan sekarang dengan limpahan warga berbilang kaum, Malaysia sewajarnya lebih maju berbanding negara-negara Harimau Ekonomi yang lain. Ketika Melaka di puncak kegemilangannya, warga Jepun masih leka dengan tradisi jumud mereka mengagungkan budaya Samurai sehingga mereka tewas kepada bangsa Monggul.

Lebih 50 tahun kita masih gagal berasimilasi antara kaum. Perkahwinan campur patut digalakkan. Biarlah kita meriah dengan keluarga yang berbagai warna kulit daripada sekadar meriah dengan paluan kompang dan tepung tawar. Istiadat tepung tawar walaupun terus dipertahankan tetapi gagal menawar geruh dalam rumah tangga. Walaupun sesama bangsa dan sama cara hidup tetapi kadar perceraian dalam kalangan Melayu masih tinggi. Melayu masih menang sorak kampung tergadai.

Walaupun sibuk berkokok ke sana ke mari mendendangkan kemajuan dicapai, sangat menggerunkan apabila didapati minda pemikiran Melayu masih di takuk lama. Melayu sekarang bukan membina kepercayaan, keyakinan terhadap jati diri tetapi terus menerus kekal dalam kepercayaan karut marut yang tiada asas logik dan boleh dijadikan wadah melonjakkan bangsa Melayu ke takah yang lebih tinggi.

Melayu lebih disibukkan saban hari dengan cerita hantu polong walaupun tinggal di tengah kota metropolitan. Tentu ada yang pernah mendengar khabar angin, konon ternampak hantu ketika menaiki LRT Putra melintasi Kampung Baru Kuala Lumpur kerana khabarnya terowong berkenaan melalui bawah kawasan kubur.

Sistem Transit Aliran Ringan dibawa ke negara ini bagi mengatasi masalah kesesakan jalan raya yang semakin mendesak seluruh warganya. Sepatutnya warga Kuala Lumpur bersungut mengenai masalah kelewatan LRT atau perlunya menambah laluan ke seluruh Kuala Lumpur dan seterusnya keluar ke seluruh Lembah Klang. Sudahnya, cerita hantu pula yang keluar.

Kalau betul sekalipun ada hantu tak mungkin terowong itu ditutup kerana menelan belanja yang besar, sedangkan ada terowong lebih kecil yang ‘hantunya’ merogol gadis bawah umur masih terus dikekalkan dengan ingatan dan amaran agar tidak melalui terowong berkenaan berseorangan demi keselamatan.

Demikianlah kita generasi hari ini berfikir tanpa menaakul. Setiap pemikiran yang dicetuskan seharusnya mengikut landasan yang menghala kepada kemajuan. Dasar yang diwartakan kerajaan sepatutnya boleh menjadi landasan melapangkan kotak fikir Melayu. Tetapi kita lebih senang hidup kita dicorakkan orang lain supaya apabila berlaku kesilapan, dengan mudahnya kita boleh menuding jari.

Bangsa Melayu mempunyai citra budaya yang cukup indah dan tersusun. Ketika bangsa lain memandang wanita sebagai warga kelas kedua, Melayu mencipta budaya Pepatih yang melebihkan golongan ibu. Maju mundur bangsa kita akan terjamin sekiranya kita sedia kembali berasimilasi dengan kaum lain dalam negara ini.

Melayu adalah bangsa pengembara, pelaut yang handal, meredah samudera melangkaui dunia. Selagi Melayu terperuk di hujung kampung seperti dihajatkan penjajah, maka selagi itulah kita tak akan dapat menggapai kembali kegemilangan seperti pernah dicapai oleh Kerajaan Melaka ketika Sultan Mansur Shah memerintah, Bendahara Tun Perak mentadbir dan Laksamana Hang Tuah menjalankan diplomasi antara negara.

Penulis ialah Penolong Pegawai Psikologi, Pusat Perkembangan Kemahiran Kebangsaan Serendah.

Sumber : http://www.bharian.com.my/