Sabtu, 8 Mei 2010

GANJARAN PENGORBANAN ISTERI & IBU


i. PAHALA WANITA MENGANDUNG

Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah malaikat untuknya. Allah s.w.t. mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebajikan dan menghapuskan daripadanya 1,000 kejahatan.

ii. PAHALA WANITA BERSALIN

Apabila seseorang perempuan mula sakit hendak bersalin, maka Allah s.w.t. mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah s.w.t.

iii. KELEBIHAN MELAHIRKAN ANAK

Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia dari dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.

iv. KELEBIHAN MEYUSUKAN ANAK

Apabila telah lahir anak lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.

v. PAHALA MEMELIHARA ANAK

Apabila semalaman ibu tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah s.w.t. memberikannya pahala seperti memerdekakan 70 hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah s.w.t.

vi. GANJARAN MENOLONG SUAMI

Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah s.w.t. memasukkan dia ke dalam syurga lebih dahulu daripada suaminya.

vii. GANJARAN WANITA SOLEHAH

Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa bulan ramadhan, memelihara kehormatannya serta taat akan suaminya, masuklah dia dari pintu syurga mana sahaja yang dikehendaki.

viii. GANJARAN MENTAATI SUAMI

Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutup pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-mana pintu yang di kehendaki dengan tidak berhisab.

ix. KELEBIHAN SEORANG IBU

Syurga itu di bawah telapak kaki ibu.

NOTA HUJUNG:

Allahu Akbar! Demikianlah ganjaran yang dijanjikan oleh Allah s.w.t. bagi mereka yang ikhlas melaksanakan amanah dan tanggungjawab sebagai isteri dan ibu dengan hati yang terbuka. Sekiranya, seseorang isteri dan ibu itu tahu betapa besarnya ganjaran pahala yang akan diterima kelak, sudah pasti tidak akan ada perbuatan membuang bayi, membunuh bayi dan sebagainya. Anak merupakan amanah Allah dan saham kita di alam akhirat kelak.


Kepada para suami dan anak-anak, sedar dan fahamilah pengorbanan seorang isteri dan ibu dalam menjalani kehidupan seharian, justeru, sebagai suami dan anak-anak marilah sama-sama kita bertekad untuk meringankan tangan untuk membantu mereka tanpa diminta. Berilah penghargaan dalam bentuk material atau hadiah kepada mereka atau paling tidak, luahkan penghargaan dalam bentuk kata-kata, sikap dan belaian mesra.

Mereka ini tidak menuntut bayaran sesen pun daripada suami mahupun anak-anak bagi kerja-kerja yang dibuat oleh mereka, namun balasan Allah s.w.t. adalah ganjaran yang paling berharga.