Sabtu, 30 Januari 2010

Hamka - Penjalin hubungan Malaysia-Indonesia

Oleh Dr. RAIS YATIM

SASTERAWAN-mualim Haji Abdul Malik Karim Amrullah yang lebih terkenal dengan nama pendeknya Hamka masih dalam kenangan dan penilaian tinggi walaupun telah meninggal dunia 29 tahun lampau.

Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) dengan kerjasama Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan (KPKK) serta pihak-pihak lain baru sahaja selesai mengadakan seminar mengenang kembali sumbangan pujangga nusantara itu 25 Januari lalu dengan penuh kejayaan.

Seminar itu dimajukan menerusi pelbagai kertaskerja dan penyelidikan yang menyerlahkan kembali satu-satunya tokoh agama dan sasterawan ulung Indonesia yang mampu menghasilkan 68 buah buku sepanjang hayat 73 tahun. Seminar yang asalnya bingkisan mahasiswa anak-anak Minang UKM diserikan dengan persembahan seni budaya dengan penglibatan pelbagai personaliti, budayawan, ahli politik, penyelidik dan penulis, termasuk anakanda Hamka sendiri, Bapak Rusdi Hamka. Beliau berkunjung khas dari Jakarta untuk bersama-sama khalayak karyawan seni di Malaysia.

Walaupun seminar UKM itu menarik perhatian dan lantas menyingkap dan menyumbang pelbagai aspek kehidupan al-buya itu, elemen yang tetap menonjol ialah kehidupan dan sumbangan Hamka kepada masyarakat ilmuan, kerukunan hidup sebagai Muslim dan pembudayaan cara hidup yang positif.

Masyarakat pembaca Indonesia dan Malaysia tidak lupa akan sumbangan dan peranan besar Hamka dalam mensejagatkan nilai-nilai murni kehidupan. Sama ada melalui pidato atau penulisan buku, majalah, rencana dan lain-lain bentuk penyampaian, hakikatnya ialah ketokohan dan keahlian Hamka dalam dunia komunikasi dan penulisan tradisional sudah terbukti. Beliau juga merupakan seorang pejuang bahasa, sastera, penyumbang falsafah dan pencetus. Beliau senang dengan Albert Camus, Leo Tolstoy dan lain-lain penulis dunia yang berjiwa besar di samping berkemampuan berlunas dengan pelbagai aspek Islam.

Seorang yang hanya sempat belajar hingga ke peringkat sekolah rendah di Maninjau, Sumatra Barat sebelum Perang Dunia Pertama, beliau bangkit dengan kesungguhan mempelajari bahasa Arab atas dorongan bapanya. Beliau selanjutnya menajamkam gaya penyampaian bahasa Indonesia yang mudah dan menarik; melahirkan novel-novel klasik seperti Tenggelamnya Kapal Van der Wijck (1937, Merantau ke Deli (1940) Di Bawah Lindungan Kaabah (1936) dan 64 buku penulisannya yang lain.

Pada tahun-tahun 1970 hingga 1980-an buku-buku Hamka menjadi bahan bacaan wajib bagi kursus-kursus sastera di Malaysia dan Singapura. Di Brunei juga Pak Hamka menjadi personaliti cendekiawan ulung. Pada thun 1936 sahaja beliau menghasilkan lapan novel dan penulisan bukan fiksyen. Sifat prolifiknya diakui di Nusantara dan dunia Arab.

Sekalipun beliau tidak pernah belajar di universiti, penulisannya menembusi bukan sahaja universiti tempatan di Indonesia tetapi juga di Malaysia dan di Timur Tengah. Pada tahun 1958 Universiti Al-Azhar menghargai beliau dengan anugerah Honoris Causa. Pada tahun 1974 UKM pula memberi pengiktirafan sama.

Mesej

Hamka sentiasa menganjurkan mesej kesejagatan manusia melalui Islam di samping menyuarakan aspek-aspek kemurnian berfikir dalam konteks kehidupan masyarakat Indonesia-Malaysia. Beliau juga amat prihatin dengan kehidupan masyarakat adat di Minangkabau walaupun beliau mengajukan banyak pembaharuan di dalam kehidupan masyarakat beradat di Minangkabau. Buku karangannya Adat Minangkabau Menghadapi Revolusi (1946) mencerminkan perihal ini.

Selepas beberapa hari menerima Honoris Causa dari UKM pada tahun 1974 Hamka menerima jemputan Almarhum Tuanku Jaafar Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan. Dalam ceramahnya di Masjid Sri Menanti beliau mengajukan supaya keturunan masyarakat Minang di Negeri Sembilan turut lentur dan memperjuangkan kebenaran dengan keindahan alam di Sri Menanti. Berikut pantun yang digubahnya di ceramah itu:

Pisau raut di bonkok hulu

Dibentang tilam tengah alaman

Pasir dan laut menjadi guru

Alam terbentang jadi pedoman

Antara 1970 hingga 1978 Hamka kerap berkunjung ke Malaysia atas anjuran pelbagai pihak. Setiap kali beliau berceramah usaha merapatkan Malaysia-Indonesia tidak pernah dilupai. Anjuran Hamka ialah supaya masyarakat sentiasa mengambil langkah-langkah kemasyarakatan dan keagamaan dalam merapatkan kedua-dua negara ke arah persaudaraan intim. Beliau sentiasa mencari asas-asas perpaduan budaya melalui Islam, adat Perpatih dan lain-lain lingkungan hidup. Gaya Hamka berpidato agak biasa, termasuk yang disampaikannya melalui Radio dan Television Malaysia (RTM) ketika itu, tetapi perbandingan bayangannya yang sering cenderung kepada keadaan di Minangkabau dan Tanah Jawa amat ketara. Penggunaan ayat-ayat al Quran dan hadis memang beraliran mudah di bibirnya di samping menyelitkan kata-kata dan perbilangan adat.

Sewaktu Presiden Sukarno mengasakkan dasar konfrontasi terhadap Malaysia sebelum Persekutuan Malaysia pada tahun 1963, Hamka banyak memainkan peranan untuk kontra dasar "ganyang Malaysia" anjuran Sukarno. Masih diingati kata-kata beliau dari Jakarta, "Mengapa perlu bertingkah senjata dengan jiran yang sebangsa, seagama dan sebudaya. Bukankah kita serumpun?". Kata-kata itu amat ketara untuk menonjolkan pendirian kasihnya terhadap Malaysia.

Cekal

Lantaran pendiriannya yang cekal menyanggahi dasar ganyang Malaysia, pemerintahan Sukarno mengenakan Hamka hukuman tahanan rumah bagi tempoh 1964-1966.

Tuanku Jaafar memang tertarik dengan penulisan, pidato dan komunikasi Hamka yang lunak terhadap Malaysia. Yamtuan Negeri Sembilan itu pernah mengutus seorang sahabat ke Jakarta untuk menziarahi beliau dalam tahanan. Malangnya permohonan untuk menemui Hamka telah tidak dibenarkan oleh pihak berkuasa Indonesia ketika itu.

Dalam tempoh tahanan itulah Hamka menyiapkan karya besarnya Tafsir al-Azhar dalam lima jilid. Beliau pernah mengakui secara positif bahawa penahanannya selama dua tahun itu memberi peluang kepadanya menyudahkan karier hebatnya itu.

Seminar mengenai sumbangan Hamka yang dikendalikan di UKM minggu lalu membawa banyak kenangan di samping manfaat sampingan. Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan lantas menyumbang dermasiswa penyelidikan mengenai Hamka, peranannya sebagai seorang pujangga, seorang guru, pejuang kebenaran dan khususnya sebagai pembina jambatan muhibah Indonesia-Malaysia.

Sumber : http : //www.utusan.com.my/

Mulut berbau

Halitosis disebabkan sisa makanan di celah gigi, gusi bermasalah

MASALAH mulut atau nafas berbau sememangnya memalukan. Namun, ia pasti lebih memalukan jika mereka yang mengalami tidak menyedarinya atau membiarkannya tanpa sebarang tindakan.

Ini kerana masalah yang juga dikenali halitosis ini bukan setakat membabitkan individu tetapi juga boleh menyebabkan seseorang itu dijauhi. Apakah puncanya masalah ini?

Faktor utamanya adalah disebabkan sisa makanan yang tertinggal di celah gigi. Sisa yang tidak dibersihkan pula akan mereput dan akhirnya menyebabkan nafas berbau. Masalah gusi juga mungkin boleh menyebabkan mulut berbau.

Justeru, memastikan mulut sentiasa bersih adalah tanggungjawab kita sepanjang masa. Mulut tidak hanya membantu fungsi mengunyah makanan, tetapi pada masa sama menjadi rumah kepada ratusan dan mungkin utaan jenis bakteria. Keseimbangan antara jenis-jenis bakteria ini memastikan mulut sentiasa segar.

Perlu diingat, punca mulut berbau tidak sama bagi setiap orang. Pemeriksaan dengan doktor gigi akan memastikan punca sebenar masalah anda.

INFO: Tanda-tanda mulut anda berbau

  • Anda sering berasa ada bau busuk atau rasa kurang enak dalam mulut
  • Rakan atau orang di sekeliling menutup mulut atau mengalihkan pandangan apabila anda bercakap
  • Ada rakan yang menegur atau menghulurkan gula-gula kepada anda
  • Ada kesan atau calitan berwarna kuning atau putih pada lidah anda.
Ada beberapa langkah pencegahan yang boleh diambil bagi mengatasi masalah ini. Kerap kali, menggosok gigi sekurang-kurangnya dua kali sehari dan perbuatan flos gigi setiap hari juga membantu menghilangkan bau mulut.

Langkah lain boleh diambil bagi mengurangkan masalah bau mulut:

1) Minum teh

Kajian mendapati bahan kimia dalam teh hijau dan teh hitam dikenali sebagai ‘polyphenols’ membantu menghentikan pertumbuhan bakteria yang bertanggungjawab dalam masalah mulut berbau.

2) Minum banyak air

Minum banyak air membantu mulut kekal lembap. Dalam kepercayaan perubatan Cina, mulut berbau disebabkan kepanasan yang berlebihan dalam perut. Air, sup atau buah-buahan seperti timun membantu menyeimbangkan tubuh. Sementara minuman seperti kopi, susu, makanan bergoreng atau makanan pedas dipercayai hanya menambah masalah. Apa saja jenis minuman terutama air kosong membantu membuang partikel kecil makanan dan lebihan mukus daripada mulut. Ia juga membantu mengelakkan mulut kering.

3) Penggunaan herba

Selain mengunyah gula-gula getah, amalan mengunyah herba seperti pudina, rosemary dan selasih dapat membantu mengurangkan bau mulut.

4) Belajar mengawal tekanan

Sesetengah orang terutama lelaki muda memiliki rejim kebersihan gigi yang baik tetapi mungkin ramai tidak menyedari yang tekanan meningkatkan penghasilan bau mulut.

5) Berhenti merokok

Merokok bukan saja membuatkan mulut berbau tetapi juga mengeringkan mulut.

Sumber : http : //www.bharian.com.my/