Khamis, 10 Mei 2012

ISU KENEGARAAN : Sidang Dewan Negara Ditangguh, Lulus 21 Rang Undang-Undang


KUALA LUMPUR: Dewan Negara yang bersidang 10 hari sejak 23 April lepas, ditangguhkan ke suatu tarikh yang akan ditetapkan kemudian.


Sepanjang persidangan, Dewan Negara meluluskan 21 rang undang-undang termasuk Rang Undang-Undang Perbekalan Tambahan (2011) 2012 dan rang undang-undang berkaitan keselamatan yang mencetuskan perdebatan hebat iaitu Rang Undang-Undang Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 bagi menggantikan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) 1960.

Empat lagi rang undang-undang berkaitan keselamatan yang diluluskan tanpa pindaan ialah Rang Undang-Undang Kanun Keseksaan (Pindaan) 2012; Rang Undang-Undang Kanun Tatacara Jenayah (Pindaan) (No.2) 2012; Rang Undang-Undang Keterangan (Pindaan) (No.2) 2012 dan Rang Undang-Undang Laut Wilayah 2012.

Turut diluluskan Rang Undang-Undang Pembayaran dan Adjudikasi Industri Pembinaan 2011; Rang Undang-Undang Pengantaraan 2012 dan Rang Undang-UndangInstitut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (MIROS) 2012, yang berfungsi membantu pembangunan dan pentadbiran keselamatan jalan raya secara teratur.

Selain itu, tiga rang undang-undang berkaitan kewangan iaitu Rang Undang-Undang Cukai Pendapatan (Pindaan) 2012; Rang Undang-Undang Laporan Kewangan (Pindaan) 2012 dan Rang Undang-Undang Syarikat Labuan (Pindaan) 2012 juga diluluskan tanpa pindaan.

Dewan Negara turut meluluskan Rang Undang-Undang Rukun Tetangga 2012, Rang Undang-Undang Pasukan Sukarelawan Malaysia 2012, Rang Undang-Undang Jasa Perkasa Persekutuan (Elaun Kenangan) 2012 dan Rang Undang-Undang Pingat Tentera Udara (Elaun Kenangan) 2012.

Tiga rang undang-undang berkaitan universiti juga diluluskan tanpa pindaaniaitu Rang Undang-Undang Universiti dan Kolej Universiti (Pindaan) 2012, RangUndang-Undang Tinggi Swasta (Pindaan 2012) dan Rang Undang-Undang Institusi-Institusi Pelajaran (Tatatertib) (Pindaan) 2012.

Rang Undang-Undang Pasaran Modal dan Perkhidmatan (Pindaan) 2012 serta RangUndang-Undang Mesin Cetak dan Penerbitan (Pindaan) 2012 juga diluluskan tanpa pindaan.

Persidangan hari terakhir juga menerima penarikan balik pindaan terhadap Akta Kesalahan Pilihan Raya 1954 yang sebelum ini diluluskan Dewan Rakyat pada 19 April lepas.

Persidangan kali ini turut menyaksikan pelantikan semula Mohd Khalid Ahmad sebagai Anggota Dewan Negara dan pelantikan baru Pengerusi Koperasi Gula Perlis Abdul Shukor Mohd Sultan. - BERNAMA

ISU PENDIDIKAN : Hargai pengorbanan, doakan kesejahteraan warga pendidikJasa bimbing pelajar jadi insan berguna tidak ternilai

KECEMERLANGAN hidup seseorang di dunia ini tidak dapat lari daripada sumbangan dan pengorbanan ibu bapa, keluarga, rakan dan guru. Sumbangan dan pengorbanan itu tidak mampu dibalas,  lebih-lebih lagi sumbangan guru membimbing ke arah kecemerlangan hidup di dunia dan di akhirat.

Tarikh 16 Mei setiap tahun amat bermakna bagi warga guru yang pasti diingati, dihargai dan diraikan. Tidak kiralah siapapun yang pernah mengajar kita, banyak atau sedikit ilmu dicurahkan, bangsa atau agamanya, mereka tetap guru kita. Jasa bimbing pelajar jadi insan berguna tidak ternilai.

Merekalah yang mengajar membaca, menulis dan mengira supaya kita menjadi insan berilmu. Oleh itu, adalah wajar kita mengiktiraf sumbangan dan jasa guru terhadap pembangunan masyarakat serta negara.

Berdasarkan sumbangan guru, maka tema sambutan Hari Guru tahun ini ialah ‘Guru Inovatif Melonjakkan Transformasi Pendidikan Negara’.

Guru Inovatif mampu membuat transformasi (perubahan) atau mencipta sesuatu yang baru dalam bentuk sumber atau kaedah sesuai dengan perkembangan semasa ke arah penjanaan dan perkembangan minda lebih dinamik.

Atas dasar itu, guru harus menggarap elemen inovasi dalam melonjak transformasi pendidikan negara, dengan menerapkan idea serta kepakaran sebagai proses pengajaran dan pembelajaran supaya sumber ilmu disebarkan secara paling kreatif.

Firman Allah SWT yang bermaksud: “Sesungguhnya pada kejadian langit dan bumi, dan pada pertukaran malam dan siang, ada tanda-tanda (kekuasaan, kebijaksanaan, dan keluasan rahmat Allah) bagi orang-orang Yang berakal.” (Surah Ali-Imran, ayat 190)

Menurut Imam al-Qurtubi, ayat ini mengandungi perintah Allah supaya manusia menggunakan akal dan fikiran untuk melakukan penelitian serta penyelidikan terhadap dalil kekuasaan Allah. Budaya mengkaji dan bermuhasabah ini diharapkan mampu menjana guru berinovasi.

Usaha melahirkan modal insan beriman dan bertakwa bukanlah suatu usaha mudah yang boleh dipandang remeh. Usaha itu memerlukan ilmu dan kemahiran tinggi. Guru berkorban masa, tenaga dan wang ringgit tanpa mengenal erti penat serta perasaan jemu memastikan anak didiknya menjadi insan berguna kepada agama, bangsa dan negara.

Guru berperanan sebagai ejen perubahan berganding dengan ulama dan umara menggerakkan usaha membangun modal insan terbilang. Berkat kesabaran, kesungguhan dan pengorbanan guru, lahirlah mereka yang berjaya dan tersohor.

Guru membangun minda anak dengan ilmu fardu ain, fardu kifayah, ilmu kehidupan termasuklah sains dan teknologi. Guru bukan hanya sekadar mengajar, malah membentuk akhlak terpuji supaya pelajar bukan saja hebat intelek malah beradab dan berintegriti.

Itulah matlamat Falsafah Pendidikan Kebangsaan yang bertepatan dengan maksud hadis Nabi SAW: “Apabila seorang anak Nabi Adam meninggal dunia maka terputuslah (pahala) amalannya kecuali tiga perkara iaitu sedekah jariah, ilmu yang dimanfaatkan dan anak soleh yang mendoakan (rahmat dan keampunan) untuknya.” (Hadis riwayat Muslim)

Suasana harmoni dan hubungan mesra antara guru, ibu bapa dan masyarakat perlu diperkukuh demi melicinkan proses pendidikan. Janganlah diperbesar atau disensasikan isu remeh-temeh, sebaliknya setiap isu diselesaikan secara bijaksana.

Budayakan amalan perundingan seperti tuntutan Islam bagi mengelak timbulnya pelbagai kesan tidak diingini kepada semua pihak.

Jasa guru perlu dihargai dengan cara mendoakan kebahagiaan mereka sama ada yang masih hidup atau sudah meninggal dunia, menziarahi guru-guru untuk mengeratkan silaturahim, menghulurkan sumbangan mengikut kemampuan kepada institusi pendidikan.

Berkatalah dengan lemah-lembut dan jangan sekali-kali menyakiti hati guru. Ucapkan terima kasih kepada guru dan semua insan yang pernah menabur bakti kepada kita.

Sumber : http : //www.bharian.com.my/

ISU PENGAJIAN TINGGI : Pindaan Akta Universiti dan Kolej Universiti (Auku) Diluluskan Dewan Negara


KUALA LUMPUR: Rang Undang-Undang Universiti dan Kolej Universiti (Pindaan) 2012 yang membenarkan mahasiswa terlibat dalam apa juga persatuan, badan atau kumpulan termasuk parti politik ketika di luar kampus, diluluskan di Dewan Negara pada Khamis.
Timbalan Menteri Pengajian Tinggi Datuk Saifuddin Abdullah ketika menggulung perbahasan berkata selain membuktikan keikhlasan dan keberanian kerajaan, pindaan itu akan menghapuskan 'budaya kebimbangan' di kalangan mahasiswa.
Beliau berkata penghapusan budaya itu akan membuang sifat pasif dan berdiam diri mereka, yang akhirnya akan melahirkan mahasiswa berkualiti tinggi yang mampu menyumbang kepada pembangunan negara.
"Langkah kerajaan ini amat berani kerana ketika universiti didakwa kawasan 'penentang kerajaan', kerajaan 'membuka' universiti melalui pindaan yang menunjukkan kerajaan memahami maksud sebenar demokrasi progresif," katanya.
Saifuddin berkata pindaan itu diharap dapat menyuburkan kembali aktiviti berpersatuan di kalangan mahasiswa yang dahulunya terhalang hingga menyebabkan beberapa persatuan yang aktif seperti Persatuan Kebangsaan Pelajar Malaysia terkubur.
Terdahulu, Senator Baharudin Abu Bakar ketika membahaskan rang undang-undang itu, melahirkan kebimbangan berhubung kemungkinan mahasiswa bakal 'diperkudakan' pihak yang berkepentingan politik setelah akta itu dilaksanakan.
"Bila adanya perubahan pada akta ini, mahasiswa jangan ingat mahu berpolitik sahaja sehingga pembelajaran terabai. Mahasiswa ini golongan yang baik, hebat dan pintar. Namun, ada yang mempergunakan mereka demi kepentingan sendiri.
"Mereka ini baik asalnya, tetapi mereka diberi 'hidangan' yang salah, mereka diberi 'racun' sampai jadi begitu sekali," katanya.
Senator Datuk Dr Firdaus Abdullah pula membidas kritikan sesetengah anggota dewan yang mengatakan pelaksanaan AUKU menghalang perkembangan bakat seseorang pelajar.
Merujuk kejayaan beberapa bekas mahasiswa di era Auku yang kini menyandang jawatan tinggi seperti Menteri Pengajian Tinggi Datuk Seri Mohamad Khaled Nordin, timbalannya Datuk Saifuddin Abdullah serta Menteri Belia dan Sukan Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek, beliau berkata keadaan itu membuktikan dakwaan akta tersebut menyekat perkembangan bakat mahasiswa adalah tidak benar.
Malah, bekas Ketua Pengarah Dewan Bahasa dan Pusataka itu mencadangkan agar kementerian memastikan hanya pelajar yang cemerlang dalam akademik sahaja dibenarkan terlibat aktif dalam politik.
Senator Datuk Dr Johari Mat pula mengingatkan mahasiswa supaya bijak dalam membezakan antara kebebasan bersuara dan politik kepartian apabila pindaan itu dilaksanakan.
Peringatan tegas itu dizahirkan bagi memastikan pewaris legasi bangsa berkenaan tidak hanyut dalam perjuangan politik sia-sia hingga mengabaikan tanggungjawab sebenar mereka menuntut ilmu ketika di menara gading.
Bagi Senator Mohd Khalid Ahmad, kegagalan mahasiswa membezakan kebebasan bersuara dan politik kepartian akan menjadikan mereka terlalu taksub kepada parti politik yang mereka anggotai.
"Ketaksuban mahasiswa terhadap sesebuah parti politik akan membuatkan mereka berpecah kepada kelompok yang menyokong parti politik tertentu. Ini menyebabkan perpaduan di kalangan mahasiswa akan terjejas," katanya. - BERNAMA

ISU SOSIAL : Kahwin pada usia muda bukan perkara pelik


Oleh Asri Md Saman @ Osman
bhagama@bharian.com.my

Cepat dirikan rumah tangga bagi pasangan berkasih sayang hindari zina, maksiat

RASULULLAH SAW memberi fokus kepada golongan muda kerana mereka permata yang berharga hinggakan seorang sarjana Islam pernah menyatakan, jika ingin melihat masa depan sesebuah negara lihatlah masa depan remaja atau anak mudanya.

Namun, fenomena kita alami kini anak muda dikhayalkan dengan percintaan terlarang yang menyebabkan mereka lalai, lalu hanyut di arus noda dan maksiat. Kemudian timbullah perbuatan haram seperti zina, membuang bayi dan membunuh diri.

Percintaan terlarang yang mereka bina telah mengakibatkan zaman muda mereka hancur begitu saja. Islam telah menggariskan cara hidup cukup sempurna buat manusia sejagat.

Allah SWT berfirman yang bermaksud: “Dan janganlah kamu mendekati zina; sesungguhnya zina itu adalah perbuatan yang keji dan satu jalan yang buruk.” (Surah al-Israa’, ayat 32)

Banyak kesan akibat daripada perbuatan zina antaranya merosakkan nasab keturunan, mewujudkan gejala pembuangan bayi dan mencemarkan kehormatan.

Bagi mengelak gejala zina berleluasa, Islam telah menunjukkan alternatif yang berkesan iaitu berkahwin. Golongan muda yang terjerat dalam masalah percintaan sebelum berkahwin perlulah segera memperbetul gaya hidup mereka dengan mengesahkan hubungan melalui akad nikah.

Secara realitinya, sememangnya golongan muda amat teruja untuk berkahwin kerana secara fitrah gelora jiwa muda sememangnya bergejolak menyebabkan fikiran mereka tidak keruan dan hanya memikirkan pasangannya. Mereka ingin menyayangi dan disayangi.

Hal ini telah dinyatakan dalam firman yang bermaksud: “Dijadikan terasa indah pada (pandangan) manusia kecintaan kepada apa yang diingini iaitu: wanita, anak, harta yang banyak dari jenis emas, perak, kuda pilihan, binatang ternak dan sawah ladang. Itulah kesenangan hidup di dunia, dan di sisi Allah tempat kembali yang baik (syurga).” (Surah ali-Imran, ayat 14)

Namun, terdapat beberapa kekangan yang menghalang golongan muda meneruskan hasrat murni mereka kerana dua faktor utama iaitu ibu bapa dan sumber kewangan. Hal ini menyebabkan ramai golongan muda menjerumuskan diri mereka dalam percintaan yang jauh daripada reda Ilahi.

Pada zaman generasi yang terdedah dengan sistem maklumat di ‘hujung jari’, ibu bapa kini harus sedar, masyarakat sedang diserang dengan budaya hedonisme, masyarakat dikelilingi hiburan yang melampau dan dipagari dengan kemaksiatan.

Oleh itu, jalan penyelesaian terbaik bagi menjaga pandangan lelaki yang beriman adalah dengan berkahwin. Hal ini dinyatakan Rasulullah SAW dalam sabda yang bermaksud: “Wahai sekalian pemuda, sesiapa yang berkemampuan dan mempunyai keinginan untuk berkahwin, maka berkahwinlah kerana perkahwinan akan memelihara pandangan dan kemaluan kamu. Sesiapa yang tidak mampu maka berpuasalah kerana dengan berpuasalah ia dapat memelihara daripada kejahatan.” (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

Ibu bapa jangan memberi alasan bahawa anak perlu menamatkan pengajian di institusi pengajian sebelum berkahwin. Sememangnya itu satu kesilapan yang kebanyakan ibu bapa lakukan kerana syaitan dan hawa nafsu tidak mengira usia untuk disesatkan.

Golongan muda yang terdedah dengan persekitaran membangkitkan hawa nafsu wajar dinikahkan kerana dikhuatiri mereka akan terpengaruh dengan suasana persekitaran itu dan melepaskan syahwat pada jalan yang dilarang agama.

Faktor kedua yang menjadi pencetus kepada permasalahan ini ialah sumber kewangan. Dalam hal ini, golongan remaja perlu sedar untuk menjejakkan kaki ke jenjang pelamin sebenarnya bukanlah satu perkara yang sukar.

Masalahnya, masyarakat lebih suka menyusahkan diri kerana terlalu mengikutkan adat. Contohnya, sewaktu melangsungkan kenduri perkahwinan kebanyakannya mengidamkan baju mahal, pelamin mewah, juru solek dan makanan lazat untuk tetamu.

Jika mengikut hukum yang ditetapkan Islam segala-galanya akan menjadi mudah. Majlis kenduri ada dinyatakan Rasulullah SAW yang bermaksud: “Adakanlah kenduri kahwin walaupun hanya dengan seekor kambing.”

Oleh itu, tidak menjadi permasalahan jika kita mengikut segala yang disarankan Islam, segala-galanya akan menjadi mudah dan senang kerana Islam adalah agama yang mudah dan praktikal.

Memberatkan perkara yang mudah sehingga melampaui batas kemampuan manusia hendaklah dijauhi. Islam tidak menyusahkan umatnya sebaliknya manusia menyusahkan diri mereka.

Perkahwinan di usia remaja suatu perkara yang sangat baik kerana dalam usaha pembinaan jati diri mukmin, perkahwinan perlu diberi penekanan supaya segala aspek ibadah menjadi tenang dan aman untuk dilaksanakan.

Hal ini ada dinyatakan Ibnu Abbas yang bermaksud: “Tidak sempurna ibadah seseorang sehingga dia bernikah.”

Janganlah memandang kahwin muda sebagai suatu perkara yang pelik sebaliknya lihatlah kemungkaran dan pergaulan bebas pada hari ini sebagai suatu yang sangat pelik, jijik dan kotor supaya suasana persekitaran masyarakat bersih daripada segala penyakit sosial.

Sumber : http : //www.bharian.com.my/

ISU SOSIAL : LGBT budaya songsang merosakkan sistem sosial, keluarga


SALAH satu isu masyarakat yang menghantui kita pada hari ini adalah Lesbian, Gay, Biseksual, Transgender (LGBT) yang membawa budaya songsang melawan arus sistem agama, kemanusiaan dan keluarga.

Mereka yang memilih serta terjebak di dalam budaya songsang ini dengan jelasnya melakukan sesuatu yang tidak normal dan tidak menghormati institusi keluarga, agama dan aspek moral.

Jika dilihat daripada perspektif yang lebih besar, budaya ini akan merosakkan sistem sosial dan sistem keluarga. Budaya songsang ini bukan lahir daripada kehendak yang normal tetapi dibudayakan melalui cara hidup songsang yang terpesong jauh dari sistem kemanusiaan sejagat.

Akibat daripada pembudayaan negatif ini akan membawa kemusnahan sistem sosial dengan percanggahan nilai dan perkosaan adat budaya ketimuran.

Ibu bapa adalah kumpulan pertama yang akan mengalami tekanan daripada perubahan anak mereka kepada budaya LGBT yang mana ‘stigma vikarius’ akan membuat mereka merasakan anak-anak mereka akan melalui diskriminasi, penderaan lisan dan kemungkinan serangan fizikal.

Sementara itu, mereka akan mengalami public stigma apabila ahli keluarga ditekan untuk merasakan mereka yang bertanggungjawab menyebabkan anak mereka menjadi gay.

Ibu bapa kepada gay dan lesbian, terpaksa menghadapi tekanan yang datang dari pelbagai sudut sama ada keagamaan, kemasyarakatan dan undang-undang sosial dunia yang berlandaskan nilai murni.

Dalam usaha untuk membangunkan dan mengekalkan nilai diri yang baik, anak-anak yang terjerumus dalam budaya LGBT perlu melihat tanggungan orang yang menyayangi mereka untuk sedar bahawa penglibatan mereka dalam budaya LGBT adalah salah.

Institusi keluarga adalah benteng terakhir untuk melahirkan keluarga dan insan berintegriti melalui pembinaan keluarga bahagia, peningkatan integriti dalam pengurusan kesihatan jasmani dan rohani serta pemantapan nilai-nilai murni sebagai asas pembentukan identiti.

LGBT adalah dilihat sebagai salah satu simptom penyakit sosial yang jika tidak dibendung akan memporak-perandakan sistem budaya bangsa dan mengikis nilai negara.

Isu LGBT harus dilihat dari sudut yang lebih besar iaitu sudut nilai kenegaraan untuk negara. Ini kerana kita tidak mahu melihat negara mencapai kemajuan dengan mengorbankan nilai.

Maka kita amat perlu memantau gejala ini dan dalam masa sama satu proses penerangan perlu dipergiatkan untuk menyedarkan masyarakat terutama golongan muda tentang mudarat gejala ini.

Di samping itu juga pendekatan rehabilitasi perlu disediakan untuk membantu mereka yang terjebak supaya kembali ke landasan yang betul.

Saya ingin menyeru semua pihak untuk turut serta menggalakkan usaha dalam pemupukan nilai murni untuk negara bagi mempromosikan kesedaran terhadap nilai-nilai kemanusiaan yang murni dalam masyarakat kita.

Semua golongan strata masyarakat hendaklah sama-sama memikul tanggungjawab ini dan bertindak bersama merealisasikannya demi kesejahteraan negara.

Kini tibalah masanya untuk kita, sebagai sebuah negara meningkatkan kualiti hidup rakyat Malaysia dan menangani sebarang perkembangan negatif dengan segera sebelum situasi itu menjadi lebih buruk.

Bagi saya isu LGBT bukanlah isu mengenai hak asasi manusia. Sebaliknya isu tersebut merupakan suatu amalan yang bercanggah dengan nilai moral masyarakat kita dan tidak pernah diiktiraf oleh mereka yang waras.

Golongan muda adalah tonggak pemimpin masa depan. Anak-anak kita perlu mencerna satu budaya sendiri yang berlandaskan nilai-nilai murni.

Janganlah menciplak ideologi Barat bulat-bulat kerana ia tidak semestinya betul dan sesuai dengan kepelbagaian bangsa dan budaya kita di sini.

Saya menyarankan supaya Dasar Sosial Negara disemak semula untuk menentukan sejauh mana polisi tersebut menyumbang dalam mewujudkan masyarakat yang progresif dan berdaya tahan yang berdasarkan kepada nilai moral dan bagi memperkasakan modal sosial.

Semakan terhadap Dasar Sosial juga adalah perlu untuk menilai semula usaha oleh kerajaan dalam mewujudkan kestabilan, kesihatan dan keharmonian masyarakat Malaysia bergantung pada kekuatan asas moral bagi mengimbangi pembangunan ekonomi yang pantas dengan nilai moral dan kemasyarakatan .

Dasar Sosial Negara perlu sentiasa diteliti dan dikaji demi mencapai matlamat “Negara Maju Bernilai Murni".

TAN SRI LEE LAM THYE
Ahli Exco Yayasan Pencegahan
Jenayah Malaysia (MCPF)

Sumber : http : //www.utusan.com.my/