Isnin, 10 Ogos 2009

ISU SELESEMA BABI (INFLUENZA A H1 N1)

Tolong Basuh Tangan Dan Pakai Penutup Muka Anda

Oleh Zulkiple Ibrahim

KUALA LUMPUR, 10 Ogos (Bernama) -- Umum sudah mengetahui penularan virus H1N1 dan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak sendiri dilaporkan berkata selesema babi ini kini menjadi ancaman serius kepada negara.

Beliau menasihati orang ramai supaya mengambil tindakan pencegahan yang menyeluruh, selepas laporan kematian akibat influenza A H1N1 ini meningkat kepada 32 pada 10 Ogos.

Banyak sekolah, institusi pengajian tinggi, malah bank ditutup sementara kerana jangkitan H1N1.

Langkah pencegahan seperti membasuh tangan dan memakai topeng penutup mulut terutama bila hadir pada majlis umum hendaklah dilakukan, selain orang ramai di nasihatkan supaya menghindari tempat yang sesak.

PENUTUP MULUT

Namun antara mengetahui dengan mengamalkan langkah pencegahan, jauh berbeza, jika diperhatikan respons orang ramai.

Pada satu pesta ria makanan dan barangan di Kelana Jaya dekat sini 8 ogos lepas, orang ramai masih bersesak ke tempat itu, menunjukkan sambutan tidak berkurangan walaupun peringatan sudah diberi.

Namun mereka yang memakai penutup mulut atau topeng muka, boleh dibilang dengan jari.

"Tak seronoklah pakcik", jawab seorang remaja bila ditanya penulis kenapa dia tidak memakai topeng pelindung itu.

Dari situ, penulis meneruskan destinasi ke sebuah kompleks membeli belah di Bukit Raja Klang yang sedang menganjurkan karnival jualan.

Senarionya sama, tidak ramai pengunjung yang memakai topeng muka walaupun mereka yang memang jelas mengalami masalah batuk dan bersin.

"Dalam sehari saya kira hanya 10 orang daripada beratus-ratus orang yang berkunjung ke sini memakai topeng (muka)", kata seorang pengawal keselamatan di situ.

PENCUCI TANGAN

"Nanti takut pula pelancong asing nak datang kalau mereka tengok semua orang pakai topeng, rosaklah bisnes," kata seorang kenalan penulis, yang juga seorang ejen pelancongan bila ditanya tentang isu itu.

Sementara itu, sebuah pusat perubatan di sini menyediakan berpuluh-puluh botol pencuci tangan di depan pintu masuk ke lif dan wad di bangunannya.

Gel itu untuk digunakan pelawat serta petugas sebelum masuk dan keluar dari wad di pusat perubatan itu. Ini langkah pencegahan yang amat dialu-alukan dan orang ramai sendiri tentunya suka menggunakan kemudahan ini.

Beberapa sekolah di bandar raya ini juga mengedarkan topeng muka kepada pelajar terutama mereka yang menunjukkan gejala demam selesema.

SIKAP AMBIL MUDAH?

Tetapi enggan memakai topeng pelindung ketika H1N1 tengah melanda, adakah ia satu sikap mengambil mudah tentang risiko jangkitan?

Seorang pegawai perubatan berkata:

"Pada asasnya, sebenarnya tak semua orang perlu pakai topeng muka kecuali mereka yang mempunyai tanda dan gejala demam selesema.

"Batuk dan bersin tanpa menutup mulut dan hidung boleh menerbangkan virus kerana transmisi penyakit ini ialah melalui udara. Tetapi ramai yang batuk dan selesema gagal menutup muka mereka, oleh itu mereka yang sihat pun terpaksa pakai topeng muka.

"Ini berpunca daripada sikap sambil lewa orang ramai," katanya.

Kes kematian pertama disebabkan H1N1 di negara ini dilaporkan pada 21 Julai.

Kiranya belum terlewat, elok juga dicadangkan amalan memakai topeng muka ini dibudayakan dengan orang yang menghidap selesema dan batuk memakainya.

Maka tidaklah yang sihat yang perlu bersusah payah menutup muka dan menjadi "tidak seronok" atau "tidak selesa" memakainya setiap kali berada di khalayak ramai seperti yang dikatakan remaja tadi.

Sumber : http://www.bernama.com/

ISU SELESEMA BABI (INFLUENZA A H1 N1)

Pendekatan 'darurat kesihatan' sesuai kekang H1N1

PERKEMBANGAN mutakhir selesema babi atau Influenza A (H1N1) menunjukkan keadaan yang amat membimbangkan dengan jumlah kematian yang semakin meningkat saban hari.

Kebimbangan mengenai wabak maut ini lebih ketara apabila peningkatannya disebabkan oleh jangkitan tempatan dan bukan lagi diimport.

Lapan kematian dalam sehari seperti yang dicatatkan kelmarin adalah sesuatu yang menakutkan. Tidak pernah berlaku keadaan seumpama ini ketika wabak JE, SARS dan sebagainya sebelum ini.

Dari satu segi, keadaan ini menampakkan pihak berkuasa seolah-olah hilang kawalan. Tidak tahu lagi apa yang perlu dilakukan dan di mana hendak bermula.

Walaupun pihak berkuasa mengambil pelbagai langkah mengikut prosedur kesihatan antarabangsa sejak wabak ini dikesan di negara ini, namun keadaannya semakin teruk.

Bagi mengurangkan rasa panik rakyat, mereka sepatutnya tahu apa yang akan dilakukan oleh pihak berkuasa kesihatan dan apa yang sepatutnya mereka sendiri lakukan.

Sehubungan itu, kerajaan perlu bersikap telus kepada rakyat mengenai keadaan sebenar wabak ini dan membuat hebahan dari semasa ke semasa mengenainya.

Sudah sampai masanya pihak berkuasa mengambil langkah-langkah drastik menangani wabak ini. Nasihat supaya rakyat tidak panik mungkin tidak memadai lagi.

Penularan wabak yang semakin serius dengan kematian meningkat setiap hari tidak boleh tidak menyebabkan rakyat panik dan inginkan jaminan konkrit daripada kerajaan tentang keselamatan mereka.

Dalam keadaan sekarang, mungkin bukan masanya untuk memikirkan kaedah jangka panjang menangani wabak berbahaya ini.

Sebaliknya langkah segera jangka pendek perlu dilakukan serta-merta. Kenal pasti kawasan wabak dan tutup semua premis. Adakan gerakan pembersihan besar-besaran bagi menghentikan penularan.

Pertingkatkan pengesanan wabak ini di pintu-pintu masuk ke negara ini. Aliran keluar masuk orang ramai melalui udara, laut dan darat perlu diteliti dan diperketatkan.

Wajibkan pengimbasan badan di semua pintu masuk, tempat-tempat awam, sekolah, hotel, tempat ibadah, pejabat, restoran, pasar raya, kilang dan lain-lain.

Dengan menerima hakikat bahawa wabak selesema babi di negara ini semakin serius, pihak berkuasa dicadangkan mengambil langkah berani dengan mengisytiharkan 'darurat kesihatan' bagi mengekang dan menangani epidemik ini dengan lebih berkesan.

Dengan pengisytiharan darurat, membolehkan Majlis Keselamatan Negara menyelaraskan semua agensi kerajaan dan bukan kerajaan di peringkat kebangsaan, negeri dan daerah secara lebih menyeluruh dan bersepadu.

Langkah ini mungkin memberi kesan negatif kepada pelaburan dan industri pelancongan negara, tetapi keselamatan rakyat dan kepentingan negara perlu diutamakan.

Sumber : http: //www.utusan.com.my/

Ketawa berlebihan tabiat kaum munafik

Oleh Wan Marzuki Wan Ramli

SETIAP insan sering berhadapan dengan pelbagai keadaan hidup yang memerlukan tindakan mental dan fizikal. Menangis dan hiba sering dikaitkan dengan kedukaan dan penderitaan, manakala ketawa selalunya menjadi manifestasi keriangan dan kepuasan yang tidak semua insan dapat merasainya.

Islam tidak pernah melarang umatnya melahirkan kegembiraan dan kepuasan hati dengan ketawa. Namun, sebagai agama syumul dengan adab dan disiplin, syariat tetap membataskan tahap ketawa yang dibenarkan. Ia bagi mengelakkan orang Islam dipandang rendah martabatnya oleh bukan Islam. Menyingkap sirah Rasulullah SAW ketika hebat melancarkan misi dakwah melalui jihad perang selepas hijrah ke Madinah.

Allah menempelak sebahagian tentera munafik yang pada mulanya menyatakan persetujuan untuk bersama Baginda di medan peperangan. Bagaimanapun, mereka membatalkan janji dan persetujuan pada saat genting tentera Islam bakal bertarung dengan kekuatan tentera Musyrikin Quraisy dalam Perang Uhud.

Berikutan peristiwa itu, Allah berfirman bermaksud: "Oleh itu bolehlah mereka ketawa sedikit (di dunia ini) dan mereka akan menangis banyak (di akhirat kelak), sebagai balasan bagi apa yang mereka usahakan." (Surah at-Taubah, ayat 82). Jelas daripada ayat ini, Allah mengungkapkan sifat lazim kaum munafik selalunya suka mengamal tabiat ketawa berlebihan.

Sedih, murung, riang, gembira dan ketawa adalah sentuhan naluri semula jadi, tetapi Islam tetap mengehadkan untuk mengelak berlaku dalam keadaan melampau. Lantaran Islam menyediakan pilihan yang boleh diamalkan bagi mengelak kita daripada bertindak di luar batasan kemanusiaan apabila hati dan perasaan bertindak balas dengan apa yang dialami.

Rasulullah SAW bersabda bermaksud: "Dan janganlah kamu banyak ketawa kerana banyak ketawa itu mematikan hati." (Riwayat Ahmad dan at-Tirmizi)

Sumber : http: //www.bharian.com.my/