Isnin, 28 Mac 2011

Pasca SPM: Pilih kursus secara bijak, ikut minat

Ketika ini, ibu bapa dan lepasan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) sibuk membuat 'kerja rumah' untuk memilih kursus dan institusi pengajian tinggi (IPT) yang menepati impian masing-masing sama ada di dalam atau di luar negara. Sama ada IPT awam atau swasta bergantung kepada keputusan SPM, kesesuaian kursus dan kemampuan kewangan.

Bagi 9,239 calon yang mendapat keputusan gred cemerlang (A+, A, A-) dalam semua mata pelajaran, tentunya tidak berdepan masalah untuk memilih kursus idaman di universiti pilihan hati masing-masing. Mereka ada keistimewaan dan kebebasan kerana menepati syarat kelayakan yang ditetapkan tetapi jangan rambang mata. Buat pilihan mengikut minat dan cita-cita. Jangan ikut kawan takut merana badan.

Luaskan skop dan buat kajian teliti. Usah bataskan pilihan kepada kerjaya 'popular' seperti doktor, jurutera dan peguam sahaja. Pertimbangkan juga opsyen untuk menceburi bidang yang nichetetapi berpotensi serta menjanjikan pulangan lumayan seperti industri maritim, aeroangkasa danaviation. Kursus ini ditawarkan oleh IPT tempatan.

Paling utama, pastikan kursus yang ingin dipohon khususnya yang ditawarkan oleh IPT swasta diiktiraf Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) dan menerima akreditasi oleh Agensi Kelayakan Malaysia (MQA). Sila rujuk laman sesawang rasmi untuk rujukan lanjut atau layariwww.mohe.gov.my.

Perlu diingat bahawa bagi kursus kedoktoran dan kejuruteraan, ia perlu diiktiraf oleh pertubuhan profesional yang berkaitan. Begitu juga untuk kursus yang ditawarkan oleh universiti luar negara.

Kepada yang berhasrat ingin belajar di luar negara, sila pertimbangkan faktor keselamatan kerana ketika ini banyak negara yang sedang dilanda krisis. Negara-negara di Asia Barat seperti Mesir, Bahrain dan Yaman sedang berlaku pergolakan politik.

Manakala Jepun pula berdepan ancaman radiasi nuklear yang berada pada paras bahaya dan mencemari air serta makanan akibat bencana tsunami.

Sila ikuti perkembangan terkini dan dapatkan maklumat yang sahih daripada Kementerian Pengajian Tinggi di talian 03-88835000.

Dalam pada itu, peluang masih ada untuk yang kurang cemerlang dalam SPM. Sertai bidang kemahiran sama ada di politeknik atau di institusi latihan kemahiran.

Contohnya , Institut Latihan Perindustrian (ILP) di bawah kelolaan Kementerian Sumber Manusia, Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN) dan Institut Kemahiran Mara (IKM).

Pelajar yang tamat latihan akan menerima Sijil Kemahiran Malaysia (SKM) tahap 1, 2, 3, 4 dan 5. Mereka yang mendapat sijil berkenaan biasanya bekerja di sektor industri dan menerima gaji setanding dengan graduan lepasan universiti.

Pada masa sama, semak tawaran biasiswa dan pembiayaan pendidikan di akhbar untuk membantu mengurangkan tanggungan kewangan ibu bapa.

Sumber : http : //www.utusan.com.my/

ISU ALAM SEKITAR : Teknologi satelit mengurus bencana

Pegawai Jabatan Meteorologi Malaysia memantau perkembangan gempa bumi.

Oleh NURFARHANA MOHD NOR, NOOR AZAWANI ABD. WAHAB dan OOI WEI HAN

BENCANA alam sering mencetuskan perdebatan di arena antarabangsa. Apabila ia berlaku terutama yang membabitkan angka korban dan kemusnahan yang besar.

Kebiasaannya, ia akan menimbulkan masalah tuduh menuduh antara pihak terbabit berhubung punca-puncanya.

Ironinya, semua itu tidak membawa kepada kesudahan atau penyelesaian.

Adakah wajar semua pihak mengambil keputusan untuk tunggu dan lihat? Jika ia, maka kita sedang melakukan suatu kesilapan besar dan bakal mengundang bahaya kepada seluruh manusia di muka bumi.

Perkara utama ialah setiap rakyat perlu diberi kesedaran tentang bencana ini. Mereka perlu tahu apa yang menjadi punca siapa yang bertanggungjawab dan bagaimana mengatasinya.

Malah mereka juga perlu disedarkan bahawa sikap tidak peduli dan acuh tidak acuh mereka terhadap alam sekitar turut menyumbang kepada fenomena alam yang sukar diduga itu.

Isu pemanasan global yang sering diperkatakan pada masa kini misalnya berpunca daripada sikap orang ramai terhadap kepentingan penjagaan alam sekitar.

Keadaan semakin meruncing apabila isu itu menyumbang kepada perubahan suhu yang tidak stabil, sekali gus menyebabkan berlakunya bencana alam.

Fenomena alam itu boleh berlaku dalam pelbagai bentuk seperti gempa bumi, tanah runtuh, banjir kilat, kebakaran hutan, tsunami, kemarau dan lain-lain lagi.

Malaysia sendiri tidak ketinggalan daripada dilanda bencana.

Sejak 20 tahun kebelakangan ini bencana yang paling kerap direkodkan di negara ini adalah tragedi banjir besar dan kejadian tanah runtuh.

Tragedi Highland Tower (1993), Pos Dipang (1996), Ribut Greg di Sabah (1996) dan kejadian tanah runtuh di Gombak (2004) adalah antara bencana alam yang berlaku serta mendapat liputan meluas media di negara ini.

Terdapat banyak faktor yang menyumbang kepada berlakunya malapetaka yang membawa kepada kemusnahan dan kehilangan nyawa itu.

Namun, ia tidak bermakna tidak ada usaha untuk menanganinya.

Kerajaan melalui agensi-agensi berkaitan telah mengambil pelbagai inisiatif dengan menyediakan infrastruktur-infrastruktur amaran awal sebagai persediaan menghadapi bencana.

Sebagai contoh, Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) telah membangunkan sistem ramalan dan amaran awal banjir di mana maklumat-maklumat disalurkan kepada agensi tindak balas dan juga orang awam.

Jabatan Meteorologi Malaysia (JMM) pula bertindak sebagai pemantau, pengkaji dan peramal cuaca sekali gus bertanggungjawab dalam menyebarkan maklumat berkaitan cuaca atau kejadian tsunami kepada orang ramai.

Jabatan Kerja Raya (JKR) pula berperanan dalam melaksanakan penyelenggaraan serta pemantauan sebelum dan selepas bencana.

Pada zaman serba maju dan moden ini, penggunaan serta adaptasi teknologi dilihat banyak membantu serta memudah cara bagi sesuatu aplikasi.

Ini terbukti serta telah dilaksanakan di kebanyakan negara maju membabitkan teknologi satelit begitu berperanan serta memberikan impak dalam menangani serta menghadapi isu bencana.

Di Malaysia, Agensi Angkasa Negara (Angkasa) di bawah Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi telah dipertanggungjawabkan untuk menjadi agensi penggerak utama di dalam pembangunan teknologi satelit serta menggalakkan penggunaan aplikasinya di semua sektor.

Diharapkan dengan inisiatif tersebut secara tidak langsung dapat membantu dalam aspek pengurusan bencana sekali gus dapat mengurangkan kematian dan kerosakan harta benda sewaktu bencana.

Sumber : //www.utusan.com.my/

ISU AGAMA : Umat Islam perlu berjiwa besar bina tamadun sempurna

Oleh Nik Mustapha Nik Hassan

SUASANA mutakhir di Barat sepatutnya membuka hati umat Islam kepada keyakinan mutlak perlunya membina kekuatan dalam semua aspek untuk membangun tamadun menepati tuntutan Ilahi.

Kejahilan dan perpecahan menyebabkan ummah sentiasa dipermain Barat. Teriakan berbentuk retorik agama untuk membangunkan ummah patut menjadi perkara lampau. Islam dan umatnya hanya boleh dibangunkan dengan asas ilmu yang mantap dan pengikut yang faham serta yakin hanya dengan pendekatan Islam.

Pendekatan sekular yang menumpu kepada pembangunan ekonomi untuk membina peradaban manusia sudah menghasilkan kegagalan ketara kepada kebajikan manusia termasuk keunggulan ekonomi negara terbabit.

Kemiskinan yang melarat, pengagihan kekayaan tidak seimbang, keruntuhan institusi keluarga, akhlak, alam sekitar dan pelbagai masalah kemanusiaan patut membuka hati agar pendekatan alternatif untuk membina peradaban manusia perlu diusaha segera.

Pendekatan membina kemajuan masyarakat dan negara melalui pencapaian pertumbuhan ekonomi jelas mempamerkan, walaupun pertumbuhan ekonomi tercapai masalah lain seperti kemiskinan, pengangguran dan hutang turut mencatat angka membimbangkan.

Contohnya, hutang ekonomi negara maju kini semakin meruncing. Beban hutang sektor awam Amerika Syarikat pada 2010 melebihi AS$14 trilion, meningkat 72 peratus daripada lima tahun lalu. Jumlah ini tidak termasuk hutang sektor swasta yang lebih besar lagi.

Jepun turut mencatat hutang dua kali ganda ekonominya iaitu AS$5 trillion. Mengikut John Lipsky dari Tabung Kewangan Antarabangsa (IMF), nisbah purata hutang negara maju akan melebihi 100 peratus Keluaran Dalam Negara Kasar tahun ini sejak peperangan dunia lalu.

Keadaan ini akan menempah krisis fiskal yang ketara pada masa depan. Jika dasar fiskal sukar untuk berperanan dengan baik dalam menyusun ekonomi negara, cuba bayangkan apa akan jadi kepada ekonomi negara itu. Persoalan perlu umat Islam ambil iktibar ialah pendekatan Barat yang kita sanjungi tidak boleh lagi dijadikan panduan. Di samping itu, pendekatan dikatakan menurut kehendak syariah juga perlu kepada pengkajian semula.

Pelaksanaannya yang bersifat ‘literal’ tidak menghasilkan natijah berkesan ke arah pencapaian matlamat syariah. Matlamat pelaksanaan mengikut kehendak syariah ialah untuk membina peradaban manusia bukan hanya membicara hal serpihan. Justeru, pendekatan yang bagaimana mampu membawa kebajikan dan kesejahteraan menyeluruh kepada kehidupan manusia keseluruhannya.

Untuk membina peradaban ummah yang kuat bersesuaian suasana semasa, panduan agama yang tepat, sempurna dan menyeluruh berpandukan semangat al-Quran dan al-Sunnah wajib diketengahkan secara terperinci serta realistik keadaan dan tempat.

Ini memerlukan ilmuwan Muslim menguasai ilmu al-Quran dan hadis serta memahami perjalanan sistem hidup semasa untuk membimbing kemajuan ummah.

Keadilan sosial bernegara mengikut Islam dapat difahami sebagai suasana apabila sektor awam dalam negara pada asasnya dapat menyedia keperluan hidup asasi rakyat dengan pembinaan keimanan individu Muslim melalui sistem pendidikan.

Menaikkan taraf daya kemahiran hidup untuk semua lapisan masyarakat, memberi kebebasan dan jaminan perundangan, memberi jaminan untuk menentu atau berusaha bersama dalam kegiatan ekonomi dan berusaha membina tamadun utuh untuk generasi masa depan.

Dengan kata lain pendekatan kepada amalan perniagaan adalah untuk memberi kesejahteraan dan kebajikan kepada seluruh masyarakat. Pendekatan ini memerlukan amalan ikhlas dan kecekapan dalam urusan perniagaan. Abad ke-21 ini adalah era pertembungan tamadun. Justeru, untuk umat Islam menonjol dan menjadi ikutan, perlu berjiwa besar dan jujur membentuk kemajuan ke arah membina sebuah tamadun sempurna dan mulia.

Penulis ialah Ketua Pengarah Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM)

Sumber : http : //www.bharian.com.my/

ISU PENGEKALAN NOVEL SPM : DBP tidak cetak semula Interlok

Oleh Amin Ridzuan Ishak
aminridzuan@bharian.com.my

Teknik tampalan dapat jimat kos

BATU KAWAN: Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) tidak akan mencetak semula novel Interlok untuk menggantikan buku digunakan pelajar di beberapa negeri walaupun kerajaan mengumumkan ada beberapa frasa sensitif bagi kaum India perlu dipinda dan disunting.

Ketua Pengarahnya, Datuk Termuzi Abdul Aziz berkata, pihaknya tidak akan mencetak novel digunakan sebagai teks komponen sastera (KOMSAS ) Bahasa Malaysia Tingkatan 5 bagi meminda beberapa frasa sensitif dalam buku itu, sebaliknya akan memperbetulkan dengan menggunakan teknik tampalan.

"Kami mengambil pendekatan ini bagi mengelakkan kerugian kerana frasa yang perlu dipinda dalam Interlok seperti diumumkan kerajaan tidak terlalu banyak sehingga menyebabkannya perlu dicetak semula.

“DBP akan menggunakan teknik tampalan iaitu menampal muka surat baru di muka surat asal yang mempunyai frasa perlu diganti. Kaedah ini lebih mudah dan tidak memerlukan kos yang tinggi,” katanya kepada Berita Harian selepas majlis pelancaran album kumpulan nasyid, Rayyan di Karnival Jom Heboh di sini, semalam.

Majlis pelancaran album bertajuk Tasbih Cinta itu disempurnakan Pengerusi Kumpulan Media Prima, Datuk Johan Jaafar.

Termuzi berkata, pihaknya akan memulakan proses meminda frasa sensitif dalam novel digunakan pelajar di Selangor, Kuala Lumpur, Putrajaya dan Negeri Sembilan selepas mendapat arahan dan Kementerian Pelajaran.

Katanya, pindaan beberapa frasa secara cetakan semula hanya akan dilakukan ketika pihaknya mencetak keluaran novel Interlok seterusnya.

“Untuk keluaran terdahulu, kami akan gunakan teknik tampalan terlebih kerana ia mudah dan tidak membazir,” katanya.

Kontroversi mengenai novel Interlok berakhir apabila frasa sensitif bagi kaum India diganti dengan frasa 'golongan yang sama', yang diputuskan Panel Bebas Mengkaji Pindaan Novel Interlok dan cadangan menyunting frasa berkenaan dari novel itu dipersetujui penulisnya, Sasterawan Negara Datuk Abdullah Hussain, selaku pemegang hak cipta.

Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, dipetik sebagai berkata keputusan itu menyelesaikan isu pokok berhubung penggunaan perkataan yang merujuk kasta kaum India yang didakwa bersifat rasis dan menyinggung perasaan sehingga menimbulkan bantahan beberapa kumpulan sejak isu itu dibangkitkan pada Disember tahun lalu.

Sumber : http : //www.bharian.com.my/