Selasa, 15 Januari 2013

Semakan Tawaran Ke Sekolah Berasrama Penuh (SBP) Tingkatan 4 Sesi 2013


Para pelajar yang memohon untuk memasuki Tingkatan 4 2013 di Sekolah Berasrama Penuh (SBP) Kementerian Pelajaran Malaysia boleh menyemak keputusan permohonan mereka secara  atas talian (online).

Semakan keputusan permohonan ke Tingkatan 4 SBP boleh dibuat dengan menggunakan angka giliran PMR atau nombor MyKad pemohon.

Semakan permohonan SBP boleh dibuat mulai  16 Januari 2013 (RABU) .

Keputusan permohonan ke Tingkatan 4 SBP 2013 boleh disemak di Laman rasmi KPM  di alamat :  http://www.moe.gov.my/.

Sila semak dengan teliti maklumat yang dipaparkan.

Sekiranya anda berjaya dan bersetuju dengan tawaran tersebut, surat dan lampiran tawaran MESTI DICETAK SEGERA dan dibawa semasa hari pendaftaran.

Pelajar yang tidak berjaya mendapat tempat, boleh membuat rayuan secara online mulai 16 Januari 2013.

Keputusan rayuan tertakluk kepada kekosongan tempat yang ada setelah proses pendaftaran murid yang menerima tawaran.

ISU PERKHIDMATAN AWAM : Penjawat Awam Perlu Miliki Ciri-Ciri Positif Penakluk Dunia


PUTRAJAYA : Penjawat awam perlu melengkapkan diri dengan ciri-ciri positif penakluk dunia terkemuka antaranya mempunyai daya kekuatan dan ketahanan, kebijaksanaan berunding dan mampu bertindak sebagai satu pasukan.

Ketua Setiausaha Negara Datuk Seri Dr Ali Hamsa berkata ciri-ciri itu membolehkan Alexander The Great, Genghis Khan, Asoka the Great, Jabal al Tariq, Napoleon Bonaparte dan Hannibal The Great menakluki dunia dan kejayaan mereka diingati selama-lamanya.

Beliau berkata penjawat awam mampu meningkatkan kualiti perkhidmatan mereka jika menghayati ciri-ciri istimewa penakluk dunia itu termasuk visi yang menarik, kepimpinan luar biasa, kuasa motivasi, komunikasi, rundingan berkesan, daya ketahanan dan percaya terhadap kemampuan tentera mereka sebagai satu pasukan kental.

"Dalam perspektif perkhidmatan awam, signifikasi dan kisah-kisah penaklukan luar biasa ini boleh dihayati dan dijadikan sumber tenaga dan inspirasi untuk menangkis tohmahan yang sering didengari seperti keengganan penjawat awam untuk mencabar status quo, membuat perubahan minda, melakukan anjakan paradigma, berfikir di luar kotak serta berkongsi sumber dan kepakaran.

"Kita tidak boleh berada di takuk lama ciptaan kita sendiri lalu menjadikan budaya silo atau keterpisahan serta ketaksuban menjaga sempadan masing-masing," katanya ketika berucap pada majlis Anugerah Felo Intan dan penyampaian Diploma Intan 2012, di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya, PICC, Selasa.

Beliau berkata penjawat awam juga perlu mengenal pasti bantuan sumber, infrastruktur dan sentiasa bersedia dengan ilmu pengetahuan dan kemahiran terkini dalam menyediakan perkhidmatan awam yang terbaik.

Ali berkata selain menjadi produktif, kreatif dan berinovasi, penjawat awam juga mesti jujur, adil dan prihatin dalam memastikan kesejahteraan rakyat terjamin.

"Bagi meniti ketidakmustahilan, kita perlu mempunyai keberanian, kecekalan daya fikiran, perancangan dan keinginan untuk membuat sesuatu di luar dugaan yang dapat melakar kejayaan yang boleh dibanggakan.

"Kita tidak perlu menunggu satu-satu Pekeliling atau arahan bertulis dikeluarkan barulah bertindak, sebaliknya proaktif untuk melaksanakannya dengan mencari jalan memudahkan dan bukan menyusahkan," katanya.

Pada majlis itu Tan Sri Ismail Adam dianugerah Tokoh Felo Intan 2012 manakala 458 pegawai tadbir dan diplomatik (PTD) menerima Diploma Intan. - BERNAMA

ISU KEPENGGUNAAN : Hentikan budaya hutang, boros


Oleh : S. M. MOHAMED IDRIS

PERSATUAN Pengguna Pulau Pinang (CAP) amat terkejut dengan satu laporan berita akhbar yang mendedahkan Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) berjaya menyelesaikan sebanyak RM139,000 hutang ceti haram atau ah long yang melibatkan 102 anggotanya.

Menurut berita itu lagi, Panglima Tentera Laut, Laksamana Tan Sri Abdul Aziz Jaafar berkata, bayaran itu merupakan jumlah yang berjaya dikurangkan hasil perundingan bersama pihak berkenaan walaupun jumlah sebenar yang sepatutnya dibayar RM370,000.

Katanya, kegiatan meminjam wang daripada 'lintah darat' itu melibatkan anggota pelbagai pangkat dan dalam hal itu, TLDM menggunakan pendekatan penerangan dan ceramah untuk membantu mereka.

CAP berpandangan pihak TLDM tidak sepatutnya menggunakan wang awam untuk digunakan bagi menyelesaikan hutang ah long yang diambil oleh anggotanya kerana ini akan memberikan satu contoh yang tidak baik.

Ini kerana ia akan memberikan persepsi atau tanggapan dalam kalangan anggota TLDM bahawa adalah tidak salah untuk meminjam dan berhutang dengan ceti haram atau ah long kerana sekiranya gagal untuk membayarnya pihak berkuasa akan menyelesaikan hutang itu.

Pendedahan ini juga menunjukkan bahawa masih ramai lagi rakyat Malaysia yang bukan sahaja melibatkan anggota TLDM yang mengamalkan dan terjebak dengan budaya meminjam wang dan berhutang daripada ceti haram dan ah long walaupun sudah lama pihak kami berusaha mendidik pengguna agar mengelakkan budaya hutang dan boros.

Eloklah kita menginsafi hakikat bahawa hutang isi rumah di negara ini pada 2010 ialah sebanyak RM577 bilion. Segenap lapisan masyarakat di negara ini sanggup berhutang bagi memenuhi tuntutan gaya hidup moden termasuk mereka yang berpendapatan sekitar RM2,000 sebulan.

Namun hidup mereka akhirnya semakin merana apabila Jabatan Insolvensi Malaysia terpaksa mengisytiharkan 85,175 daripada mereka sebagai muflis kerana tidak mampu membayar hutang.

Tiga jenis hutang lazimnya dibuat oleh peminjam yang sesetengahnya mahu hidup bergaya iaitu hutang sewa beli kenderaan yang tinggi, pinjaman peribadi, pembelian saham dan kad kredit serta pinjaman perumahan.

Kegilaan masyarakat negara ini menjalani gaya hidup moden dengan berhutang keliling pinggang begitu menggerunkan apabila maklumat terkini seperti yang tertera di atas. Kegagalan menguruskan hutang mengakibatkan 85,175 rakyat negara ini menjadi bankrap ketika usia muda.

Berikut adalah kes muflis di Malaysia. Sebanyak 85,175 kes dari tahun 2007 hingga Mac 2012.

Sewa beli kenderaan 21,796 kes, pinjaman peribadi 12,547 kes, pinjaman perumahan 12,098 kes dan pinjaman perniagaan 9,865 kes (Sumber: Jabatan Insolvensi Malaysia).

Bagi mereka yang sudah pun terjebak dengan budaya meminjam dan berhutang ini, tidak ada jalan lain kecuali melunaskan hutang mereka sekiranya tidak mahu menanggung risiko berdepan dengan pelbagai kerenah ceti haram dan ah long.

Terdapat pelbagai faktor yang mendorong seseorang itu meminjam atau berhutang antaranya bermain judi tetapi ada juga yang meminjam dan berhutang kerana hendak hidup mewah atau terpengaruh dengan gaya hidup orang lain yang lebih mewah daripada mereka.

Inilah masalahnya yang sering melanda masyarakat kita, kalau tidak mampu untuk memiliki sesuatu dalam hidup kita ini, usahlah membebankan diri dengan meminjam dan berhutang yang akhirnya menjerat diri sendiri.

Terimalah hakikat kemampuan gaji dan pendapatan kita serta hiduplah dengan sikap sederhana (terdapat satu hadis yang diriwayatkan oleh Imam Ahmad: Tidak akan kekurangan orang yang hidup sederhana).

Orang yang membelanjakan harta dengan secara berhemat dan sederhana tidak akan menjurus kepada pemborosan dan berlebih-lebihan dan sudah tentu tidak akan kekurangan. Satu lagi sikap yang perlu diamalkan ialah Qanaah iaitu cukuplah dengan apa yang ada, seperti kata pepatah Melayu ukurlah baju di badan sendiri.

Jangan sekali-kali terpedaya dengan iklan-iklan yang terpapar di dalam media massa baik media elektronik atau media cetak terutama sekali pada musim-musim perayaan yang menonjolkan budaya hidup mewah, boros dan membazir yang semuanya berpaksikan kepada wang.

Dalam masyarakat kita, memang terdapat mereka yang suka meminjam wang, gemar hidup bergaya lebih daripada kemampuan serta berbelanja lebih daripada pendapatan, banyak orang kelihatan hidup senang walaupun pada hakikatnya kesenangan itu berasaskan kepada hutang.

Satu lagi amalan buruk di dalam masyarakat kita ialah membazir. Kini amalan membazir di dalam masyarakat nampaknya tidak dibendung malah semakin dibiarkan.

Perilaku membazir ini dapat dilihat di dalam pelbagai bentuk seperti membazir makanan, aksesori dan hiasan diri, pembaziran di dalam rumah, membazir di dalam pakaian, hiasan dan perabot rumah serta pejabat.

Sehubungan itu, CAP menggesa pihak berkuasa agar mengambil tindakan yang sewajarnya bagi mencegah menularnya budaya meminjam, berhutang, membazir dan boros dalam kalangan rakyat negara ini.

Pihak berkuasa juga digesa agar mengawal dan memantau iklan-iklan yang disiarkan di dalam media massa  agar tidak menggalakkan masyarakat ke arah budaya hidup mewah, boros dan membazir.

Masyarakat perlu dididik untuk mengamalkan cara hidup sederhana, berjimat-cermat, tidak boros dan membazir di dalam hidup dan menginsafi bahawa masih ada anggota masyarakat yang hidup di dalam kemiskinan yang memerlukan bantuan untuk meneruskan kehidupan.

Penulis ialah Presiden Persatuan Pengguna Pulau Pinang

Sumber : http : //www.utusan.com.my/

ISU SOSIAL : Usah mudah 'menderhakakan' anak sekalipun hati ibu bapa tergores


"WAHAI orang-orang yang beriman! Janganlah kamu mengkhianati (amanah) Allah dan Rasul-Nya, serta (janganlah) kamu mengkhianati amanah-amanah (yang diserahkan kepada) kamu, sedangkan kamu mengetahui dosanya. Dan ketahuilah bahawa harta benda kamu dan anak-anak kamu hanya menjadi ujian, dan sesungguhnya di sisi Allah jualah pahala yang besar" (Surah al-Anfal: 27-28).

Anak adalah amanah dan ujian kepada manusia. Anak yang lahir daripada perkahwinan lazimnya menjadi penyeri rumah tangga, pengikat kasih sayang di antara suami isteri. Namun lewat ini, banyak paparan mengenai kes penderaan yang melibatkan anak-anak kecil dilaporkan di media.

Seawal usia masih lagi bayi, anak-anak kecil ini sudah didera. Ada sebahagiannya meninggal dunia akibat kecederaan yang dialami dan sebahagiannya lagi hidup dalam trauma yang berpanjangan sehingga mereka dewasa.

Penderaan terhadap anak-anak kecil dalam keluarga sering dikaitkan dengan bukti serangan fizikal. Adapun penderaan emosi dikatakan paling kerap berlaku, namun tidak banyak maklumat mengenainya serta kurang diberi perhatian.

Penderaan emosi terhadap kanak-kanak kecil dalam keluarga boleh berlaku bersama-sama dengan penderaan fizikal ataupun boleh berlaku secara berasingan. Penderaan dari sudut inilah sebenarnya banyak mencorakkan perilaku dan gaya berfikir individu apabila dewasa kelak.

Perilaku ibu bapa atau penjaga seperti menolak kewujudan anak dalam keluarga, tidak mengambil berat, mengasingkan anak dan sebagainya merupakan contoh-contoh penderaan emosi yang dilakukan dengan sengaja mahupun tanpa disedari. Anak-anak yang mengalami kematian ibu bapa, anak-anak perceraian, anak-anak dalam perkahwinan ibu atau bapa bersama pasangan baharu mereka kerap mengalami situasi ini.

Kes-kes penderaan dan pengabaian yang dilaporkan kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) telah meningkat dari setahun ke setahun contohnya pada 2005 sebanyak 1,800 kes dilaporkan, 2007 sebanyak 2,279 kes dan 2008 sebanyak 2,780 kes. Malah dipercayai jumlah kes yang tidak dilaporkan jauh lebih tinggi.

Trend penderaan dalam kalangan anak yang dijaga ahli keluarga juga telah menunjukkan evolusi; seperti didera oleh teman lelaki atau wanita kepada ibu bapa mangsa.

Anak-anak yang dibesarkan dalam suasana kekeluargaan yang penuh dengan kelakuan ganas. penderaan atau dari segi emosinya penuh dengan interaksi yang mengandungi penghinaan, caci-mencaci, perli- memperli, komunikasi nada tinggi (marah, tengking dan sebagainya) akan mudah terbiasa dengan keadaan ini dan memahami bahawa inilah situasi yang biasa berlaku dalam sesebuah keluarga.

Apa yang dikhuatiri ia boleh meningkatkan kecenderungan untuk melakukan perkara yang sama pada masa akan datang.

Mengambil satu laporan statistik daripada Jabatan Perangkaan Malaysia menunjukkan peningkatan bilangan warga tua dan orang papa yang ditempatkan di rumah kebajikan kendalian JKM seperti pada 2005 seramai 2,670 orang, 2007 seramai 2,885 orang dan 2009 seramai 3010 orang. Ini tidak termasuk jumlah penghuni rumah kebajikan warga tua kendalian pihak swasta mahupun badan bukan kerajaan dan yang berpeleseran tiada tempat tinggal.

Apabila diselidiki rata-rata alasan yang diberikan ialah akibat daripada masalah kewangan, pasangan yang tidak mahu menerima warga tua dan juga akibat daripada kejahilan dan kecuaian anak tersebut sendiri.

Sementara itu, masyarakat secara terang-terangan pula terus 'menderhakakan' si anak dalam memberi respons kepada situasi ini. Namun begitu, terdapat satu perkara yang kurang dibincangkan secara mendalam dan terbuka ialah adakalanya pengabaian warga tua ini adalah akibat perbuatan penderaan yang dilakukan terhadap anak-anak mereka satu masa dahulu.

Umum memahami bahawa walau bagaimana keadaan dan perilaku ibu bapa, anak-anak wajib memuliakan mereka sebagaimana firman Allah dalam Surah al-Luqman ayat 14 yang bermaksud "Dan Kami perintahkan kepada manusia (agar berbuat baik) kepada kedua orang tuanya, ibunya telah mengandungkannya dengan keadaan lemah yang bertambah-tambah, dan menyusukannya selama dua tahun, bersyukurlah kepada-Ku dan kepada kedua orang tuamu, hanya kepada Aku kembalimu".

Akan tetapi amatlah malang apabila kedudukan ini disalah guna oleh ibu bapa dengan melakukan pelbagai penderaan terhadap anak-anak. Bahkan lebih malang apabila berasakan menjadi ibu bapa bermaksud tidak pernah berbuat dosa terhadap anak-anak.

Sesungguhnya setiap manusia yang berakal itu bertanggungjawab ke atas setiap perbuatan mereka tanpa ada pengecualian termasuklah ibu bapa sebagaimana firman Allah dalam Surah al-Mudhatthir ayat 38 yang bermaksud, "setiap diri terikat (bertanggungjawab) dengan apa yang telah dikerjakannya".

Kasih sayang tanpa asas amat sukar dipaksa ke atas manusia seperti sukarnya seorang anak yang dibuang, diabai, disisih, didera sepanjang hidup mereka sehingga dewasa untuk menyayangi insan yang tidak menyayangi mereka. Apatah lagi dengan didikan agama yang kurang sempurna dari ibu bapa, bagaimana anak-anak ini memahami hubungan istimewa di antara anak dan ibu bapa sebagaimana yang dituntut dalam agama.

Kita tidak mahu kitaran ini berlaku dari semasa ke semasa kerana ia boleh meruntuhkan pembangunan sosial negara pada masa akan datang apabila anak-anak mula cenderung untuk 'membalas' setiap perbuatan ibu bapa mereka. Individu menjadi semakin materialistik manakala soal kebajikan keluarga tidak lagi dipeduli.

Akhirnya jadilah kita satu bangsa yang mundur dan lemah akalnya kerana tidak kembali kepada fitrah kekeluargaan.

Sesungguhnya anak-anak adalah cerminan para ibu bapa. Adakalanya ibu bapa tergores dengan perbuatan anak-anak ketika mana mereka membesar, usahlah mudah 'menderhakakan' si anak.

Janganlah pula mudah 'tangankan' si anak. Tegurilah dengan hikmah dan maafkanlah mereka dan berilah kasih sayang sepenuh jiwa kerana barangkali ada kekhilafan diri kita yang pernah dilakukan sewaktu membesarkan mereka.

PENULIS ialah Pegawai Penyelidik Pusat Kajian Ekonomi dan Kemasyarakatan, Institut Kefahaman Islam Malaysia (IKIM)

Sumber : http: //www.utusan.com.my/