Khamis, 14 Julai 2011

STAR Ipoh juara bahas Piala PM SBP

Nur Qusyairi Mohamed Fauzi dan Nur Natashya Abdul Rahman bergambar bersama piala dan replika cek yang dimenangi pada Pertandingan Akhir Bahas Piala Perdana Menteri Ke-38 SBP di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya, semalam.

Oleh HASHNAN ABDULLAH
pengarang@utusan.com.my

PUTRAJAYA 14 Julai - Sekolah Tuanku Abdul Rahman (Ipoh, Perak) diumumkan sebagai johan Pertandingan Akhir Bahas Piala Perdana Menteri Ke-38 Sekolah Berasrama Penuh (SBP) dalam kategori Bahasa Malayu di sini hari ini.

Bagi kategori Bahasa Inggeris pula dimenangi oleh Kolej Tunku Kurshiah, Seremban, Negeri Sembilan).

Selaku juara, kedua-dua sekolah itu membawa pulang wang tunai RM4,000 bersama piala iringan berserta sijil penyertaan.

Pembahas Bahasa Melayu terbaik pula dimenangi oleh Nur Qusyairi Mohamed Fauzi dari Sekolah Tuanku Abdul Rahman dan Nur Natashya Abdul Rahman dari Kolej Tunku Kurshiah bagi Bahasa Inggeris.

Kedua-duanya membawa pulang hadiah wang tunai RM1,000 bersama piala iringan.

Timbalan Ketua Pengarah Pelajaran, Dr. Khair Mohamad Yusof yang mewakili Ketua Pengarah Pelajaran, Datuk Abd Ghafar Mahmud menyampaikan hadiah kepada para pemenangnya.

Turut hadir Pengurus Besar Kewangan merangkap Setiausaha Bank Kerjasama Rakyat Malaysia Berhad (Bank Rakyat), Mustafa Abdul Razak.

Bank Rakyat menjadi penaja utama pertandingan bahas kali ini dengan memperuntukan sebanyak RM100,000.

Terdahulu dalam ucapan perasmian, Abd. Ghafar yang teks ucapannya dibacakan oleh Dr. Khair berkata, pertandingan itu sangat penting kerana ia dapat melahirkan pemimpin yang berkeyakinan, berketerampilan, berdaya saing dan bijak berkomunikasi.

"Ia juga dapat membentuk pemimpin yang berwibawa, berfikiran kreatif dan terbuka.

"Diharapkan pertandingan bahas ini dapat mencungkil dan mengasah bakat pelajar dengan seni berpidato ala parlimen secara cerdas dan bijaksana," katanya.

Sehingga Jun lalu, bilangan pelajar SBP berjumlah 37,543 orang.

Abd. Ghafar berkata, sehingga kini terdapat 60 buah SBP yang telah beroperasi dan dijangka tiga buah SBP baharu akan dibuka sehingga hujung tahun ini.

"SBP baharu itu adalah Sekolah Menengah (SM) Sains Setiu, SM Sains Sembrong dan SM Sains Banting," katanya.

Sementara itu, Nur Qusyairi menyifatkan kemenangan sekolahnya itu disebabkan hasil kerjasama yang dipamerkan oleh rakan sepasukan.

"Saya juga tidak menyangka menerima anugerah pembahas terbaik, ini semua disebabkan hasil tunjuk ajar yang diberikan oleh guru-guru selama ini," katanya.

Bagi Nur Natashya pula, dia bersyukur kerana latihan yang dijalani bersama rakan pasukan debatnya selama ini akhirnya membuahkan hasil.

"Terima kasih kepada rakan-rakan dan guru-guru yang membimbing kami berjaya merangkul kemenangan pada hari ini," katanya.

Sumber : http : //www.utusan.com.my/