Selasa, 23 Oktober 2012

ISU SOSIAL : Berintegritikah rakyat Malaysia?


Oleh : Akhbar Satar

Strategi atasi masalah ketelusan perlu dicari

Beberapa hari selepas peristiwa 11 September 2001 di World Trade Center, seorang anggota bomba New York menemui sebuah bekas habuk rokok yang mempunyai logo sebuah syarikat di bawah runtuhan bangunan. Beliau terus mengembalikannya kepada tuan punya. Ia mendapat liputan meluas di Amerika Syarikat.

Di Los Angeles, seorang pemandu teksi, Adam Woldemarim diberikan ganjaran sebanyak AS$2,000 (RM6,148) oleh pemilik wang tunai berjumlah AS$221,510 (RM680,927) selepas wang yang disimpan di dalam sebuah beg komputer riba tertinggal di dalam teksinya.

Sementara di Thailand, seorang pemandu teksi memulangkan 8.2 kilogram perhiasan emas bernilai AS$410,000 (RM1.2 juta) kepada pemiliknya selepas tertinggal di dalam teksinya. Pemilik wang memberikan pemandu teksi itu emas bernilai AS$6,400 (RM19,200) sebagai ganjaran. Semua insiden ini membabitkan integriti seseorang yang patut dicontohi dan diamalkan.

Penulis cuba mencari maklumat seperti ini di Malaysia malangnya, tiada dan kalau adapun hanya membabitkan nilai yang kecil.

Jika kita merujuk kamus dwibahasa Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP), integriti bermaksud kejujuran, ketulusan, kesempurnaan dan keutuhan. Integriti dipengaruhi oleh faktor sekeliling dan adalah garis panduan, penanda aras, titik rujukan atau matlamat yang digunakan untuk membuat keputusan yang bergantung kepada ketepatan dan kejujuran. Oleh yang demikian, penghayatan integriti juga adalah sejajar tuntutan Islam yang mengajar umatnya supaya menghayati akhlak mulia seperti diperjuangkan oleh junjungan besar Nabi Muhammad SAW.

Isu integriti bukan hanya rasuah

Perlu kita ingat, isu integriti bukan hanya berfokus kepada isu rasuah, malah ia adalah konsep yang lebih besar. Amalan budaya kerja menuntut integriti merangkumi ketepatan waktu, kerahsiaan dan penyampaian maklumat, memberi perkhidmatan, perhubungan dengan ketua jabatan, rakan sekerja dan sebagainya.

Jika diteliti lebih mendalam, kita dapati seseorang yang terbabit dalam rasuah, penipuan atau jenayah, biasanya bermula daripada perbuatan tidak berintegriti dalam isu kecil. Orang yang tidak berintegriti membolehkan mereka terjerumus dalam kes lebih besar seperti rasuah, pecah amanah, menipu atau menggelapkan wang syarikat.

Bayangkan seseorang pekerja yang menunjukkan mereka berkerja keras di depan bosnya, tetapi apabila bos tiada, akan menghilang atau tidak berada di tempat masing-masing. Ada dalam kalangan bos pula yang menyalahgunakan masa untuk membuat kerja peribadi. Kepemimpinan sepatutnya melalui teladan.

Setiap pekerja haruslah bergerak di atas landasan yang betul sebagai prasyarat bagi menjayakan budaya kerja cemerlang, mempunyai komitmen, memiliki kesedaran kualiti, bersedia menerima perubahan dan tiada batasan masa untuk cemerlang. Kerja yang hendak dilaksanakan perlu dilakukan dengan sepenuh hati atas mengikut kehendak organisasi dan mengetepikan kepentingan lain khususnya kepentingan peribadi.

Di luar negara, tempat letak kereta orang kurang upaya (OKU) digunakan oleh orang yang berhak saja dan perkara ini jarang berlaku di negara kita. Seseorang boleh membeli akhbar yang disediakan di tempat awam dengan memasukkan wang ke dalam peti yang disediakan dan mereka hanya mengambil senaskhah surat khabar.

Ramai yang tak berintegriti

Penulis berpendapat cara ini masih tidak boleh dilaksanakan di sini kerana kemungkinan pembeli mengambil lebih daripada satu naskhah adalah besar. Sebagai contoh surat khabar yang diedarkan secara percuma, masih ada orang yang mengambil lebih daripada satu naskhah, padahal mereka perlu senaskhah saja untuk dibaca. Perkara ini berlaku kerana mereka tidak berintegriti.

Justeru, penulis berharap pemberian baucar RM250 kepada pelajar kolej untuk membeli buku, tidak disalahgunakan dengan membeli barangan lain dan mengambil resit palsu daripada kedai tertentu. Integriti tidak hanya perlu dimiliki oleh penerima baucar, tetapi juga oleh pemilik kedai buku. Begitu juga dengan pemberian RM200 kepada remaja yang tidak bekerja, pemantauan sebaik baiknya perlu dilakukan agar ia tidak disalahgunakan untuk membeli barangan yang tidak berfaedah atau disalahgunakan oleh penagih dadah.

Cari kaedah terbaik

Pihak berwajib perlu mencari strategi bagi mengatasi masalah integriti. Sekadar memberi ceramah, penulis rasa ia kurang berkesan dan tidak lagi relevan pada masa kini. Kaedah terbaik dan sesuai perlu dicari untuk menerapkan nilai murni terutama kepada generasi Y yang mempunyai fikiran yang berbeza dengan generasi sebelumnya, memandangkan golongan inilah yang akan menjadi peneraju negara pada masa akan datang.

Bagaimanapun, kita perlu ingat sebaik mana pun sistem yang diwujudkan, jika orang yang melaksanakan sistem itu tidak berintegriti, sistem tidak akan dapat berfungsi dengan baik.

Penulis ialah Pengarah Institut Jenayah & Kriminologi Universiti HELP

Sumber : http : //www.bharian.com.my/

ISU PENDIDIKAN : Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia Dipersembah Kepada Majlis Raja-Raja


KUALA LUMPUR : Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia (PPPM) 2013-2025 yang lengkap, akan dipersembah kepada Majlis Raja-Raja untuk mendapat restu peringkat tertinggi itu, bagi pelaksanaannya yang berupaya membawa anjakan besar terhadap sistem pendidikan negara.

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata beliau menghargai cadangan dan pandangan yang dikemukakan Pemangku Raja Perak Raja Dr Nazrin Shah itu kerana semua pihak termasuk peringkat tertinggi yang menanungi rakyat perlu terlibat secara langsung dalam pelan itu.

"Saya hargai cadangan baginda. Harapan kita agar Raja-Raja memberi perkanan kepada pelan ini. Kita akan buat satu persembahan kepada Raja-Raja kalau itu diperkenankan nanti untuk taklimat mengenai apakah yang terkandung dalam PPPM yang disediakan ini," katanya di sini, Selasa.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menutup Konvensyen Kebangsaan Pengurusan Pendidikan Pengetua Cemerlang Malaysia 2012 'Pendidikan di Malaysia Melangkaui 2020' dan menyampaikan watikah pelantikan pengetua cemerlang baharu kepada 112 penerima.

Ketika merasmikan konvensyen itu semalam, Raja Dr Nazrin menyarankan supaya kerajaan mengemukakan PPPM pada Persidangan Majlis Raja-Raja agar ia mendapat perkenan sebelum dilaksanakan nanti.

"Bagaimanapun, sama ada ia dijadikan sebahagian manifesto atau tidak, dokumen itu akan tetap menjadi dokumen awam dan kita akan laksanakan untuk kepentingan negara. Ia akan bermula pada 2013 dan kita tidak boleh simpan terlalu lama," katanya.

Sementara itu, ketika ditanya mengenai MCA yang menolak cadangan di dalam PPPM untuk melaksanakan kurikulum Bahasa Melayu yang sama dengan Sekolah Kebangsaan (SK) untuk pelajar di Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC), Muhyiddin berkata MCA perlu meneliti cadangan yang terkandung di dalam pelan itu.

Pelaksanaannya bermula dengan murid kohort Tahun Empat pada 2014. Ia membawa kebaikan kepada pelajar berbangsa Cina dalam meningkatkan tahap penguasaan Bahasa Melayu, katanya.

"Saya terima laporan daripada MCA, kalau mereka tidak setuju kita akan ikut pandangan mereka, tengok dulu kandungan (cadangan itu), jika susah bagi mereka, maka okay, kita akan teruskan dengan kelas peralihan.

"Jika mereka masih tidak mahu, okay juga, kita tidak paksa jika mereka mahuanak mereka kurang menguasai Bahasa Melayu, bukan ada niat politik tetapi kitamahu anak-anak Cina baik Bahasa Melayu mereka seperti orang Melayu," katabeliau.

Muhyiddin berkata cadangan itu adalah untuk meningkatkan penguasaan Bahasa Melayu tanpa menjejaskan bahasa ibunda murid-murid di SJKC dan SJK Tamil kerana pencapaian Bahasa Melayu di antara SK dan SJK agak jauh.

Beliau berkata sekiranya ia dapat dicapai, murid itu tidak perlu lagike kelas peralihan selama setahun dan ia dapat menjimatkan masa.

"Cadangan kita ialah masuk ke darjah empat, lima dan enam kita akan tingkatkan standard Bahasa Melayu, berikan latihan yang lebih baik supaya setanding. Ada istilah yang digunakan di SK ada tetapi SJK tak ada. Jadi kita akan tingkatkan dari segi perkataan dan tatabahasa," katanya.

Mengenai anjakan kelima di dalam PPPM bahawa pengetua dan guru besar cemerlang akan ditempatkan di sekolah-sekolah luar bandar dan kawasan miskin bandar bagi meningkatkan prestasi sekolah, beliau berkata ia bagi menguji kecemerlangan selain memberikan cabaran kepada mereka sama ada mereka mampu melakukannya atau tidak.

"Saya percaya mereka kompeten, ia adil, jangan pengetua terbaik ke sekolah terbaik, kita nak uji kecemerlangan mereka dan hantar mereka ke sekolah yang kurang cemerlang dan lihat sama ada mereka boleh menjadikan sekolah itu lebih baik atau tidak," katanya. - BERNAMA