Selasa, 28 Julai 2009

Usaha atasi jenayah perlu pendekatan lebih komprehensif


PENINGKATAN kadar jenayah memberi gambaran buruk terhadap imej sesebuah negara. Ia bukan saja menimbulkan keresahan kepada rakyat, malah menjejaskan kemasukan pelabur atau pelancong asing. Langkah kerajaan meletakkan sasaran pengurangan 20 peratus jenayah jalanan menjelang 2010, adalah satu permulaan yang baik. Ini adalah keputusan dan sasaran yang objektif kerana kegiatan jenayah bukanlah sesuatu yang mudah diselesaikan. Ia adalah penyakit sosial di seluruh dunia yang sukar dihapuskan. Ia hanya boleh dikurangkan peringkat demi peringkat. Di Malaysia, jenayah jalanan bukan isu baru. Laporan Suruhanjaya Diraja Penambahbaikan Perjalanan dan Pengurusan Polis Diraja Malaysia (PDRM) 2005 antara lain menyatakan ‘reputasi Malaysia sebagai negara yang selamat,’ terjejas teruk oleh kenaikan kadar jenayah. Sehingga ke hari ini, kes jenayah jalanan seperti ragut, samun, pecah rumah dan seluk saku terus berlaku. Fenomena tidak ada penyelesaiannya. Penjenayah jalanan semakin berani sehingga ada yang sanggup mencederakan mangsa, malah menyebabkan maut. Statistik polis menunjukkan jenayah jalanan meningkat 9.58 peratus kepada 19,343 kes sepanjang Januari hingga Jun lalu. Ia bersamaan purata hampir 110 kes sehari berbanding 17,652 kes pada tempoh sama tahun sebelumnya, cukup memberi gambaran untuk memberi gambaran mengenai tahap gejala itu.

Setakat ini, sudah banyak diperkatakan mengenai usaha membendung jenayah, tetapi kes jenayah terus juga meningkat. Ia tidak termasuk kes yang tidak dilaporkan. Ini disebabkan mangsa jenayah sendiri tidak yakin dengan keberkesanan pihak berkuasa membanteras jenayah atau menahan mereka yang terbabit dalam pelbagai bentuk perlakuan jenayah. Usaha membanteras jenayah jalanan bukan sesuatu yang mudah seperti ditonton melalui wayang atau drama, ia memerlukan pendekatan komprehensif dan komitmen semua pihak. Dalam konteks ini, langkah membendungnya tidak seharusnya terhad kepada usaha menggerakkan anggota pasukan keselamatan semata-mata. Selain mengenal pasti punca sebenar masalah itu, penggunaan teknologi juga memainkan peranan yang besar seperti memasang kamera CCTV di tempat yang berpotensi berlaku kegiatan jenayah. Pemasangan 900 kamera CCTV di kawasan sering berlaku jenayah, mungkin boleh membantu polis menyelesaikan masalah jenayah dengan cepat. Ia bukan saja memudahkan polis bertindak, tetapi lebih penting mencegah niat seseorang untuk melakukan kegiatan jenayah. Cara ini lebih berkesan, selain menempatkan lebih ramai polis atau pasukan Rela misalnya di kawasan yang strategik. Sebahagian penjenayah jalanan dilakukan warga asing. Keadaan ini menjadi punca pertambahan bilangan kes, terutama bagi mereka yang tidak mempunyai kerja akibat ditipu oleh pihak-pihak tertentu. Oleh itu, usaha menangani kebanjiran mereka yang masuk secara haram ke negara ini perlu turut ditangani. Selain itu, langkah konvensional lain perlu diberi perhatian, termasuk menambah bilangan polis dan menilai semula fungsi 570,899 anggota Rela supaya menjayakan semangat sukarela membanteras jenayah, penggemblengan kerjasama pasukan Jabatan Pertahanan Awam (JPA3), polis bantuan, Rukun Tetangga (RT) dan badan beruniform di institusi pendidikan tinggi (IPT) tempatan.


Sumber : http :// www.bharian.com/

ISU GAGASAN SATU MALAYSIA


Merealisasikan gagasan Satu Malaysia melalui sukan

SEJAK Perdana Menteri memperkenalkan gagasan Satu Malaysia, banyak pihak telah mengemukakan idea untuk menjayakannya.

Antaranya, Kementerian Belia dan Sukan yang memperkenalkan konsep "Satu Belia" bagi membantu mempercepatkan proses pencapaian gagasan itu dan begitu juga pihak lain dengan idea masing-masing.

Bagaimanapun, saranan Datuk Seri Najib Tun Razak untuk menggunakan sukan sebagai elemen meningkatkan kerjasama antara kaum dan agama merupakan sesuatu yang menarik.

Sukan sememangnya mampu menjadi teras untuk menyokong, mengekal dan mengukuhkan perpaduan di negara ini.

Secara umumnya, masyarakat lebih melihat sukan sebagai pertandingan, riadah dan tidak kurang yang menganggap sukan tertentu sebagai 'milik' kaum tertentu. Namun persepsi seperti itu perlu diubah.

Perbincangan-perbincangan kumpulan sasar, seminar dan mesyuarat yang berkaitan perlu disegerakan untuk merangka rancangan tindakan secara kolektif dan menyelaraskan aktiviti-aktiviti agar selari dengan hasrat menjadikan sukan sebagai bidang yang mampu 'mengikat' rakyat pelbagai kaum.

Terdapat beberapa aspek yang perlu diperhalusi demi menjadikan sukan sebagai salah satu mekanisme mencapai gagasan Satu Malaysia.

*Pertama, menentukan sejauh manakah bidang sukan di peringkat sekolah dan institusi pengajian tinggi (IPT) mampu menyumbang kepada gagasan Satu Malaysia.

Tidak dinafikan sekolah dan IPT adalah lubuk melahirkan jaguh sukan. Namun sukan juga perlu bertindak sebagai "serampang dua mata". Selain mencapai kemenangan, sukan juga perlu menjadi agen perpaduan.

Namun selalunya akibat didorong matlamat ingin menang dan kurang semangat kesukanan, konsep perpaduan diketepikan. Kurangnya semangat kesukanan bukan sahaja berlaku di peringkat sekolah dan IPT, malah melibatkan pertandingan di peringkat kebangsaan dan antarabangsa.

Oleh itu, pelajar perlu dididik agar menghargai sukan sebagai bidang untuk mencipta nama dan menaikkan nama institusi. Pada masa yang sama, ia perlu menjadi alat untuk berinteraksi, menjalinkan perpaduan dan memperluaskan pergaulan antara kaum.

*Kedua, kita perlu berpegang kepada prinsip sukan mampu meningkatkan semangat patriotik rakyat. Oleh itu, perlu dilipatgandakan usaha memajukan bidang sukan teras yang popular contohnya bola sepak, hoki dan badminton.

Pengalaman beberapa negara asing membuktikan bahawa kejayaan di pentas sukan antarabangsa mampu menyatupadukan rakyat tanpa mengira latar belakang. Malaysia juga begitu. Semangat patriotik rakyat tanpa mengira kaum dan agama jelas apabila pasukan kita menentang pasukan luar. Ia merupakan satu bentuk perpaduan yang nyata.

*Ketiga, sukan massa yang telah diperkenalkan kepada masyarakat sejak beberapa tahun lalu perlu dilihat semula daripada segi keberkesanannya untuk menjana semangat 'kebersamaan' di kalangan rakyat berbilang kaum. Sukan massa atau "sukan untuk semua" adalah kegiatan sukan untuk menggalakkan penyertaan masyarakat setempat.

Jadi bagaimana sukan massa mampu menyediakan ruang dan peluang untuk anggota masyarakat berkenalan, memahami budaya kaum lain, melahirkan perasaan saling menghormati dan menghargai antara satu sama lain perlu diperhalusi.

Mungkin Kementerian Belia dan Sukan, Jabatan Perpaduan Negara dan aktivis masyarakat boleh memulakan gerakan ke arah merangka sukan di peringkat komuniti yang lebih terserlah, berkesan dan benar-benar menyumbang kepada Satu Malaysia.

*Keempat, gagasan menyatupadukan rakyat melalui sukan sukar untuk dicapai jika kekurangan kemudahan sukan.

Projek-projek prasarana sukan untuk kemudahan rakyat boleh diwujudkan dengan menggabungkan sumber kewangan kerajaan, badan-badan korporat dan sumbangan rakyat. Kaedah ini diyakini dapat mengatasi kekurangan gelanggang badminton, padang bola sepak, gelanggang futsal, bola keranjang serta padang hoki. Jika aktor Shah Rukh Khan boleh menyumbang kepada Yayasan Kebajikan Atlet Kebangsaan (YAKEB), saya percaya rakyat kita, terutamanya sektor korporat juga mampu berbuat demikian.

Oleh itu, usaha mempromosikan sukan sebagai alat perpaduan perlu diperhebatkan. Antara yang boleh dilakukan ialah mewujudkan slogan baru sebagai 'ibu' kepada slogan-slogan sedia ada.

Selari dengan hasrat Satu Malaysia, slogan seperti "Sukan Menjana Perpaduan Satu Malaysia" atau "Satu Sukan, Satu Malaysia" boleh diwujudkan demi menyediakan hala tuju yang satu untuk semua.

Begitu juga dengan nama Sukan Malaysia (SUKMA) yang boleh ditukarkan kepada "Sukan Perpaduan Malaysia". Selain itu, anugerah "Tokoh Sukan Satu Malaysia" juga boleh diberikan kepada individu yang memberi sumbangan bermakna kepada pembangunan sukan dan perpaduan negara.

Gagasan Satu Malaysia adalah untuk mengekal dan mengukuhkan perpaduan pelbagai kaum. Maknanya, pencapaian gagasan itu adalah satu proses atau perjalanan yang tidak akan selesai dalam sekelip mata. Ia memerlukan kerjasama semua pihak dan kita perlu komited ke arah itu.


Universiti Teknologi Mara, Perlis"
Sumber : http: //www.utusan.com.my/

ENAM MENTERI KANAN TERAJUI NKRA


PUTRAJAYA 27 Julai - Enam menteri kanan dilantik menerajui enam Bidang Keberhasilan Utama Nasional (NKRA) bagi mencapai matlamat indeks Petunjuk Prestasi Utama (KPI) secara lebih berkesan lagi.

Mengumumkan demikian hari ini, Datuk Seri Najib Tun Razak berkata, setiap minggu beliau akan berjumpa dengan setiap menteri berkenaan bagi menilai pencapaian KPI yang telah ditentukan.

Ini bermakna, kata Perdana Menteri, dalam setiap enam minggu beliau akan dapat menyelesaikan satu pusingan penilaian pencapaian bagi enam lapangan NKRA seperti yang dirancangkan.

''Bagi NKRA meluaskan akses kepada pendidikan berkualiti dan berkemampuan, menterinya adalah Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin; NKRA mengurangi kadar jenayah, menterinya adalah Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein dan NKRA memerangi rasuah, menterinya adalah Datuk Seri Mohamad Nazri Aziz.

''NKRA meningkatkan taraf hidup rakyat berpendapatan rendah pula, menterinya adalah Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil; NKRA memperkasa prasarana luar bandar dan pedalaman, menterinya adalah Datuk Seri Shafie Apdal dan NKRA menambah baik pengangkutan awam, menterinya adalah Datuk Seri Ong Tee Keat," katanya.

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Perhimpunan Perdana Menteri Bersama Pegawai Kerajaan di sini.

Enam NKRA itu diumumkan sempena 100 hari beliau sebagai Perdana Menteri pada 11 Julai lalu dan hari ini beliau memperincikan keenam-enamnya.

Najib berkata, bagi membuktikan tahap kebersungguhan untuk menjayakan NKRA dan KPI berkenaan, tiga bengkel khusus telah diadakan di peringkat Jemaah Menteri.

Katanya, langkah yang pertama kali dilaksanakan itu adalah bagi merangka, memperinci dan mencari penyelesaian terhadap isu-isu yang berbangkit.

Beliau berkata, bagi anggota Jemaah Menteri yang tidak termasuk dalam NKRA, mereka dan kementerian masing-masing tidak terkecuali dari mempunyai KPI.

''Setiap menteri selain daripada enam menteri yang telah saya nyatakan tetap dipertanggungjawabkan mencapai KPI kementerian masing-masing.

''Saya sendiri juga akan memantau prestasi kementerian tersebut pada setiap enam bulan," katanya.

Sumber : http: //www.utusan.com.my/

ISU PENGANGGURAN DALAM KALANGAN SISWAZAH


7 PENDEKATAN BERKESAN TINGKAT KEBOLEHPASARAN GRADUAN

Oleh Jami'ah Shukri
jamia@bharian.com.my

KIRA-kira 150,000 graduan institusi pengajian tinggi (IPT) tempatan menamatkan pengajian setiap tahun iaitu meliputi 80,000 lepasan institusi pengajian tinggi awam (IPTA) dan baki 70,000 orang dari institusi pengajian tinggi swasta (IPTS).

Mengikut Sistem Kajian Pengesanan Graduan yang dicatatkan tahun lalu, daripada 88,220 keseluruhan graduan IPTA tamat pengajian, seramai 44,525 atau 50.5 peratus mendapat pekerjaan selepas enam bulan tamat pengajian, tidak dapat pekerjaan seramai 19,198 atau 21.7 peratus dan selebihnya lain (melanjutkan pelajaran atau mengikuti latihan kemahiran).

Kajian sama bagi graduan IPTS pula seramai 13,053 atau 62.8 peratus yang mendapat pekerjaan selepas tamat pengajian dan tidak mendapat pekerjaan 4,910 orang atau 19.7 peratus.

Bagaimanapun, jumlah bagi IPTS itu tidak menggambarkan data keseluruhan graduan yang mendapat pekerjaan atau menganggur kerana tidak semua IPTS di seluruh negara mendaftar dalam Sistem Kajian Pengesanan Graduan ini.

Jika dibuat perbandingan, mengikut Sistem Kajian Pengesanan yang dijalankan, pada 2006, indeks pengangguran graduan ialah pada tahap 30.7 peratus; 26.5 peratus (2007) dan menurun kepada 24.1 peratus tahun lalu.

Pasaran pekerjaan yang paling tinggi diperoleh graduan ialah di kalangan mereka yang mengambil bidang Sastera dan Sains Sosial, diikuti Teknikal seperti kejuruteraan, Sains, Teknologi Maklumat dan Komunikasi (ICT) dan Pendidikan.

Berdasarkan jumlah yang begitu besar graduan yang menamatkan pengajian setiap tahun, sudah pasti isu kebolehpasaran untuk mendapat pekerjaan menjadi perkara utama dan perlu diberi perhatian.

Justeru, Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) mahu memastikan masalah kebolehpasaran di kalangan siswazah dapat di atasi dan sekali gus mereka dapat menyumbang kepada peningkatan ekonomi negara.

Pemasalahan kebolehpasaran graduan membabitkan tiga faktor yang sering digariskan oleh pihak majikan atau industri, iaitu dari segi imej dan ketrampilan diri, boleh berkomunikasi dengan baik dan penguasaan dalam bahasa Inggeris.

Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin, berkata pembangunan dunia globalisasi menuntut supaya universiti mengeluarkan pelajar yang benar-benar berkualiti mempunyai kemahiran, kepakaran dan menguasai ilmu kerana ia adalah kunci kepada persaingan untuk mendapatkan pekerjaan pada zaman yang semakin mencabar ini.

Katanya, KPT bukan saja memainkan peranan berkaitan pengurusan universiti dan IPT lain, malah skop dan tugas melangkaui sempadan.

"KPT melalui Pelan Perancangan Strategik Pengajian Tinggi Negara (PSTPN) menggariskan aspek kebolehpasaran graduan sebagai agenda kritikal yang perlu dicapai," katanya.

Mohamed Khaled berkata, kementerian menggariskan tujuh pendekatan efektif dalam meningkatkan kebolehpasaran graduan iaitu, latihan secara formal; latihan secara tidak formal; program keusahawanan, perkongsian pintar bersama industri, latihan praktikal di peringkat antarabangsa, menyemai nilai positif dan program mobiliti pelajar.

Pihak industri dan majikan, katanya, akan melihat semua kriteria itu untuk memastikan graduan mampu bersaing dalam pasaran yang semakin mencabar.

Penambahbaikan bagi menyerapkan kriteria itu perlu dilakukan secara berterusan untuk memastikan universiti mampu menjadi ejen pengeluar graduan yang hebat, lengkap, seimbang, berilmu, berkeperibadian kukuh dan berketerampilan dalam pelbagai bidang.

"Kami mahu melihat sama ada universiti mampu untuk melahirkan graduan berkualiti, berilmu dan berketerampilan mengikut kehendak industri dan keperluan majikan.

"Bagi mencapai sasaran itu, kajian kurikulum dalam pembelajaran perlu ditambah baik mengikut kehendak pasaran pekerjaan. Kurikulum perlu menerapkan program seperti latihan keusahawanan, mobiliti pelajar dan finishing school. Sebelum ini, kurikulum itu ada diamalkan tetapi tidak menjurus kepada penekanan berkenaan.

"Malah, aspek program keusahawanan dan finishing school adalah bidang baru dan ia perlu diperluas serta ditingkatkan. Kita juga mahu menerapkan nilai keusahawanan kepada pelajar supaya tidak terlalu terikat dengan kerja makan gaji," katanya.

Apa yang penting, kata beliau, pihaknya mahu setiap universiti saling berkongsi amalan terbaik dan mengambil contoh terulung untuk dilaksanakan di universiti masing-masing.

Program finishing school di Universiti Putra Malaysia (UPM) dianggap yang paling baik dalam membantu melahirkan graduan yang seimbang, manakala Universiti Malaya pula ada Pusat Usahawan Siswazah untuk melahirkan persekitaran kondusif sebagai usahawan.

Finishing school' diwujudkan bertujuan memupuk nilai insaniah dan kerohanian, menyediakan skil keusahawanan dan daya kepemimpinan. Kajian keberkesanan terhadap program itu juga perlu dilakukan dan dijadikan panduan serta ikutan universiti lain untuk mengamalkan program terbaik untuk pembangunan kendiri graduan.

"Oleh itu, seminar berkaitan kebolehpasaran diadakan baru-baru ini untuk menentukan perkara utama bagi mengukur sejauh mana semua program yang dihasilkan itu mampu melahirkan modal insaniah berketrampilan," katanya.

Beliau menegaskan, kebolehpasaran graduan wujud disebabkan kekangan dalam aspek kekurangan ketrampilan diri dan imej; berkomunikasi dengan baik serta penguasaan bahasa Inggeris, selain faktor ekonomi, lambakan graduan di pasaran dan graduan kurang daya adaptasi kepada pasaran kerja yang berubah.

Dalam konteks ini, pindaan Akta Universiti dan Kolej (AUKU), ada relevan bagi menggalakkan pelajar terbabit dalam kegiatan kokurikulum untuk meningkatkan kemahiran dan pembangunan insaniah.

"Contohnya, jika pelajar yang ambil kursus kejuruteraan atau kedoktoran, sekiranya tidak menyertai sebarang persatuan, mereka tidak akan bercampur, bergaul dengan orang lain, tidak tahu apa program pengisiannya dan apakah kaedah terbaik untuk menjayakan sesuatu yang dirancang.

"Oleh itu, sekarang kita galakkan mereka terbabit dalam aktiviti persatuan untuk mendedahkan setiap perkara yang dianjurkan. Elemen ini akan membantu mereka menjadi insan berkualiti dan mampu menghadapi cabaran lebih besar," katanya.

Negara lain, kata Mohamed Khaled, juga turut melaksanakan pendekatan sama mengikut keperluan semasa dan ia turut bergantung kepada pertumbuhan ekonomi.

"Jika di negara luar, juga ada isu pelajar perempuan melebihi lelaki serta soal pengangguran, tetapi aspek kebolehpasaran graduan dijadikan keutamaan supaya jurang tidak terus melebar," katanya.

Oleh itu, kementerian terbabit turut melancarkan program mobiliti membabitkan pelbagai aktiviti pelajar di universiti di luar negara bagi mendedahkan pelajar dengan dunia luar.

Pada masa sama, program mobiliti pelajar dari luar negara ke Malaysia juga dilaksanakan dengan menyediakan 28 pakej mobiliti untuk tempoh jangka pendek, sekali gus dijadikan asas untuk mempromosi Malaysia di mata dunia.

Sistem kajian pengesanan itu akan dilakukan semula selepas dua tahun untuk mengesan berapa ramai lagi graduan yang mendapat pekerjaan dan yang masih menganggur.

Sumber :http : //www.bharian.com/

Pahala mentaati ibu bapa melebihi jihad fisabilillah

Oleh Dr Juanda Jaya
Juanda72@hotmail.com


KETIKA bayi ibu bapa membelai dan menatang anak dengan penuh kasih sayang dan apabila besar sewajarnyalah anak membalas kasih sayang yang diberikan.


RAMAI anak yang tidak mengaku apabila dituduh menderhaka kepada ibu bapa. Namun, siapa yang dapat menafikan kebenaran ayat Allah dan hadis Rasulullah SAW yang menyimpulkan bahawa termasuk dosa besar yang kedua selepas syirik ialah apabila seseorang melupakan tanggungjawab menjaga kedua orang tua.

Allah SWT berfirman yang bermaksud: "Dan Tuhanmu telah memerintahkan supaya kamu jangan menyembah selain Dia dan hendaklah kamu berbuat baik kepada ibu bapamu dengan sebaik-baiknya, apabila salah seorang di antara keduanya atau kedua-duanya sampai berumur lanjut dalam pemeliharaanmu." (Surah Al-Isra' ayat 23)

Rasulullah SAW lebih jelas menegaskan mengenai dosa besar ini di dalam sabdanya yang bermaksud: Mahukah kamu aku khabarkan tentang dosa besar? Kami (sahabat menjawab: Ya, tentu wahai Rasulullah. Beliau bersabda: Ada tiga, iaitu menyekutukan Allah, derhaka kepada kedua ibu bapa dan ucapan dusta dan kesaksian dusta, Baginda mengulanginya berkali-kali sehingga kami berkata mudah-mudahan baginda diam." (Hadis riwayat Imam Al-Bukhari)

Semua anak mengaku mereka sudah memenuhi hak kedua ibu bapanya walaupun hati tak merindu, jauh sekali khuatir, sedih dan pilu mengenang keuzuran kedua orang, pemegang kunci syurga mereka di akhirat nanti. Bahkan anak dunia itu seolah-olah tidak mahukan akhirat.

Lantas mereka lalai dan lupa akibat mengejar cita-cita dunia sehingga tak tersisa sedikit pun ruang untuk ayah dan ibu di dalam hati. Hati yang sentiasa sibuk, memberi kesan pada wajah mereka yang kian suram apabila berdepan dengan ayah dan ibu. Mereka lebih rela menjadi tanda-tanda dekatnya kiamat dengan berlaku derhaka daripada harus menanggung beban hidup bersama orang tua.

Pelbagai alasan dicipta untuk menghalalkan keuzuran mereka daripada menjaga ibu bapa, tetapi di sudut hati nurani anak-anak manusia siapakah kiranya yang boleh melepaskan diri daripada kenangan kasih sayang ibu bapa ketika kecilnya.

Mereka juga berselindung di sebalik amal salih yang lain, sebahagiannya ahli tahajjud, setia membaca al-Quran, ahli masjid, istiqamah mengerjakan haji dan umrah, ahli sedekah dan puasa. Tetapi, mereka membuat hati ibu bapa menangis, jiwa mereka terdera dan impian hari tua yang indah bagi mereka hancur berkecai.

Padahal keutamaan berkhidmat kepada orang tua melebihi pahala jihad fisabilillah seperti sabda Rasulullah SAW yang bermaksud: Daripada Abu Abdul Rahman Abdullah bin Mas'ud beliau berkata: "Saya bertanya kepada Nabi SAW. "Amalan apakah yang paling disukai oleh Allah SWT? Baginda bersabda: Solat pada waktunya, saya bertanya lagi: Kemudian apa lagi? Baginda bersabda: Berbuat baik kepada kedua orang tua. Saya bertanya: Kemudian apa lagi? Baginda bersabda: Berjihad di jalan Allah." (Hadis riwayat al-Bukhari dan Muslim)

Ironinya mereka mengejar pahala ibadat sunat tetapi yang wajib ditinggalkan. Kewajipan berkhidmat kepada ibu bapa mereka dianggap bukan ibadat melainkan hanya adat kehidupan manusia. Maka jika mereka lalai mengingati kedua-duanya, tidak ada kekesalan di dalam hati, tidak rasa berdosa dan bermaksiat kepada Allah SWT.

Sungguh penyelewengan yang tidak disedari, melainkan apabila keduanya kembali ke rahmatullah. Lalu anak-anak itu secara tabienya menjadi ibu dan bapa generasi baru. Dia merasai sakit menjaga dan mendidik anak seperti ibu bapa dulu. Akhirnya dia sedar betapa seksa diderhaka dan dibuang bagaikan al-Quran usang.

Bukan hanya ibu bapa yang terguris hati, Rasulullah SAW pun pernah menitiskan air mata mendengar pengaduan seorang lelaki tua mengenai anaknya yang menderhaka. "Wahai Rasulullah, anakku telah aku didik tetapi setelah dewasa dia menzalimiku. Lelaki itu kemudian menyatakan kesedihannya dengan untaian syair yang memilukan:

"Ketika engkau masih kecil, tangan ini yang memberimu makan.

"Engkau minum juga aku yang tuangkan. Apabila dirimu sakit, aku berjaga semalaman.

"Kerana sakitmu itu aku mengeluh kerisauan. Tetapi, di saat engkau dewasa dan mencapai tujuan.

"Kulihat pada dirimu apa yang tak ku harapkan. Kau balas aku dengan kekasaran.

"Seakan-akan nikmat dan anugerah engkau yang berikan."

Mendengar bait-bait syair lelaki tua itu, berlinanganlah air mata Rasulullah SAW seraya bersabda yang bermaksud: Kamu dan hartamu milik ayahmu." (Ditakhrij oleh Ibnu Majah 2357, Imam Ahmad dalam al-Musnad 6883, Ibnu Hibban dalam sahihnya 409, 4182. Al-Baihaqi dalam al-Sunan 16054)

Pelbagai takrifan diberi ulama mengenai tanda-tanda derhaka kepada orang tua seperti memutuskan hubungan dengan tidak mahu menziarahi mereka, tidak memberi nafkah, tidak memenuhi hak-hak mereka dan tidak mentaati mereka pada hal yang bukan bermaksiat kepada Allah SWT.

Sesungguhnya kasih sayang yang paling ikhlas tanpa syarat hanyalah kasih sayang ibu bapa. Anak yang salih dituntut untuk membalas jasa mereka dengan adab dan akhlak yang baik. Kadang-kadang seulas senyuman dan kata-kata yang lembut lebih berharga daripada wang ringgit serta barangan berharga.

Namun tidak dinafi juga kepentingan hadiah sebagai pengikat jiwa. Sikap mementingkan diri sehingga membiarkan ibu bapa hidup susah di sebalik kemewahan seorang anak sememangnya menunjukkan sifat tidak mengenang budi. Jika boleh dihitung berapa juta ringgit yang mesti dibayar, sudah tentu jasa ibu bapa tak akan terbayar dengan sebarang jenis mata wang pun di dunia ini.

Penulis ialah Mufti Perlis

Sumber : http://www.bharian.com.my/