Khamis, 7 Jun 2012

ISU EKONOMI : Fahami etika perniagaan dalam IslamOleh Nor Hartini Saari

Hak peniaga, pelanggan dilindungi berdasarkan sikap amanah, jujur


DALAM sebuah hadis, Nabi Muhammad SAW bersabda yang bermaksud: “Ceburilah kegiatan perniagaan kerana di dalamnya terdapat sembilan persepuluh sumber rezeki.” (Al-Tirmizi). Dengan mengambil pengajaran daripada hadis itu, setiap peniaga Muslim perlu memahami bahawa pembabitan mereka dalam urusan perniagaan adalah satu ibadat dan sangat dituntut dalam Islam.

Namun begitu, setiap peniaga Muslim wajar mengetahui dan memahami etika perniagaan Islam secara mendalam sebelum berkecimpung dalam bidang perniagaan terutama dalam mengendalikan urusan jual-beli bersama pelanggan.

Tujuan etika perniagaan Islam ini adalah untuk memastikan setiap peniaga yang menceburi dalam bidang perniagaan dapat mengelakkan diri daripada segala sifat keji (mazmumah) dan menghiasinya dengan sifat terpuji (mahmudah).

Keadaan ini penting bagi menjamin kepentingan ummah dapat terpelihara daripada segala unsur yang boleh mencetuskan perbalahan, ketidakadilan, pertikaian, penindasan dan rasa ketidakpuasan hati dapat dihalang. Di samping itu, mereka dapat melindungi hak kedua-dua pihak iaitu antara peniaga sebagai penjual dan pengguna sebagai pelanggan barangan terbabit.

Hak kedua-dua pihak ini perlu dijaga bagi memastikan setiap perniagaan yang dijalankan berlangsung dengan baik dan dapat menjauhi semua unsur penipuan. Dalam al-Quran berulang kali mengingatkan peniaga supaya bersikap jujur dan melarang keras melakukan penipuan serta penyelewengan dalam perniagaan. Peringatan yang berulang kali ini menggambarkan bahawa penipuan dalam bentuk dan kadar yang pelbagai adalah sesuatu yang sering terjadi dalam dunia perniagaan.

Dalam al-Quran Allah berfirman yang bermaksud: “Dan cukupkanlah segala sukatan dan timbangan dengan adil.” (Al-An‘am, 6:152) selain “Dan janganlah kamu mengurangi sukatan dan timbangan.” (Surah Hud, ayat, 84).

Kedua-dua ayat ini menjelaskan bahawa penipuan daripada segala segi adalah haram dalam etika perniagaan Islam. Dengan penipuan akan rosaklah hubungan antara pembeli dan penjual, malah boleh mencetuskan perbalahan dan pergaduhan yang berpanjangan. Oleh itu, sifat jujur peniaga dapat menghindari kesan negatif terhadap perhubungan antara peniaga dan pelanggan mereka.

Begitu juga sebagai peniaga Muslim dianjurkan supaya menitikberatkan kualiti kerja atau hasil atas barangan yang diniagakan. Islam menegah peniaga mengeksploitasi pelanggan dengan menjual barangan yang berkualiti rendah pada harga yang tinggi semata-mata kerana tidak ada orang lain yang menawarkan barangan yang serupa.

Kualiti produk yang rendah tidak dapat menjamin pembelian pada masa depan dan tidak dapat menjamin kesetiaan pelanggan kepada barangan berkenaan. Implikasinya akan membawa kepada kegagalan perniagaan. Barangan yang berkualiti dengan harga yang berpatutan bukan saja dapat meningkatkan jualan tetapi juga dapat menjaga reputasi perniagaan.

Selain itu, sebagai peniaga Muslim, mereka perlu amanah. Islam melarang keras peniaga yang tidak amanah. Peniaga tidak boleh membohongi dan mengkhianati pelanggan, menjual barangan dengan harga terlalu tinggi dan melengahkan pembayaran kepada pengedar atau pembekal barangan ke kedainya.

Misalnya, dalam perniagaan menerusi internet, walaupun peniaga tidak bersemuka dengan pelanggan, namun mereka perlu menjaga amanah dalam memastikan barangan yang ditempah itu sama kualitinya dengan barang yang dipesan.

Penekanan supaya amanah ini disebut dalam ayat al-Quran yang mana Allah berfirman bermaksud: “Sesungguhnya Allah menyuruh kamu menyampaikan amanah kepada yang berhak menerimanya.” (Surah an-Nisa ayat 58).

Peniaga yang beretika juga perlu melaksanakan al-‘Adl atau keadilan. Ini bermaksud peniaga harus bersikap sederhana dalam semua perkara tanpa menguntungkan sebelah pihak, layanan sama rata atau saksama terhadap semua pelanggan, memberi pertimbangan yang adil dan tidak berat sebelah serta memberikan hak kepada orang yang berhak.

Dalam erti kata lain, keadilan bererti meletakkan sesuatu di tempatnya yang betul. Allah berfirman yang bermaksud: “Sesungguhnya Allah menyuruh (kamu) berlaku adil dan berbuat kebajikan.” (Surah an-Nahl, ayat 90).

Oleh itu, keadilan dalam perniagaan akan memastikan urusan perniagaan itu adil dan setiap orang sama ada pembeli atau penjual akan mendapat haknya.

Begitu juga dalam setiap perniagaan, sebagai peniaga Muslim hendaklah sentiasa mengutamakan hubungan komunikasi antara pelanggan. Ucap kata-kata manis, saling hormat-menghormati, lemah-lembut dan cubalah mempertimbangkan kepentingan semua pihak.

Selain itu, peniaga hendaklah sentiasa berlapang dada dan berusaha untuk memenuhi keperluan pengguna. Kepuasan pelanggan adalah keutamaan mereka.

Ketepatan masa juga salah satu nilai dan etika yang ditekankan dalam perniagaan Islam. Penggunaan masa secara baik dan berkesan akan dapat membantu peniaga dan pengusaha menyempurnakan kerja dengan cepat, tepat dan menepati masa yang ditetapkan.

Menerusi perbincangan di atas, jelaslah dengan kewujudan peniaga beretika berlandaskan ajaran al-Quran, sudah tentu dapat membentuk peribadi mulia dan seterusnya mencapai kecemerlangan hidup di dunia dan di akhirat.

Sumber : http : //www.bharian.com.my/

ISU SOSIAL : Harapan selepas Hari Belia Negara 2012


Oleh : EZARUDDIN ABD RAHMAN

HARI Belia Negara 2012 telah melabuhkan tirainya. Saya sendiri telah berada empat hari berturut-turut menghadiri Perhimpunan Hari Belia Negara yang disifatkan antara Karnival terbesar di dunia. Semoga sambutan Hari Belia Negara tersebut akan meningkatkan kekuatan belia Malaysia bukanya memenuhi KPI Kementerian Belia dan Sukan semata-mata. Adalah menjadi harapan yang sangat besar untuk kita melihat semangat belia Malaysia dapat dibangkitkan tanpa pemimpin belia bergantung kepada ahli-ahli politik.

Kita harus perkasakan persatuan belia agar kita dapat melihat lebih ramai penyertaan golongan belia menyertai persatuan . Majlis Belia Malaysia (MBM) yang disandarkan harapan yang besar untuk membawa suara belia harus benar-benar dapat memikul tugas tersebut dengan penuh tanggungjawab. Kita tidak mahu melihat pemimpin MBM hanya sebagai jurucakap Kementerian Belia dan Sukan tetapi sebaliknya menjadi  jurucakap kepada aktivis belia di negara ini.

Kuasa belia adalah penentu kepada masyarakat Malaysia. Jumlah belia di negara kita sudah mencapai 11.9 juta orang iaitu 41.5 peratus daripada jumlah keseluruhan penduduk Malaysia. Jumlah ini sudah jelas menunjukkan bahawa suara dan sumbangan belia kepada semua aspek pembangunan negara adalah juga setara penting. Hanya orang yang nyanyuk sahaja akan memperlekehkan peranan belia dalam masyarakat.

Pemimpin belia harus radikal untuk memastikan nyalaan perjuangan belia dapat didengari. Kita harus radikal daripada suara perjuangan belia bukanya radikal daripada perbuatan seperti membaling objek, malah memusnahkan kereta polis. Kita amat terpegun apabila belia Malaysia yang berhimpun di Putrajaya lebih matang tanpa mengadakan apa –apa jua tindakan yang memusnahkan harta benda awam.

Belia Malaysia memperkuatkan jati diri dan menghormati Perlembagaan Persekutuan, sekali gus tidak terpedaya dengan budaya merosakkan imej negara, malah mereka juga perlu mengamalkan sikap berprestasi tinggi dalam kepimpinan, selain mempunyai sifat kesederhanaan, toleransi dan integrasi selaras dengan konsep 1Malaysia.

Mereka perlu berfikiran kreatif dan inovatif serta membentuk idealisme radikal tetapi rasional untuk memimpin negara pada masa depan. Malah, belia perlu mengamalkan demokrasi dalam kepimpinan serta adil dan bijaksana untuk membuat keputusan serta penilaian terhadap sesuatu isu.

Kita juga berharap agar pemimpin politik yang ingin mendampingi belia harus menanggalkan baju protokol mereka untuk menghilangkan rasa penghalang semangat kemesraan. Mereka harus meninggalkan kereta mewah mereka di garaj rumah masing-masing sebelum berjumpa belia dengan menaiki kenderaan nasional.

Sebenarnya ramai golongan belia lebih suka akan program santai dan tanpa banyak protokol. Program belia tidak memerlukan khemah yang mahal dan hidangan yang mewah untuk mengadakan program tidak seperti program politik yang berbelanja besar. Saya amat tertarik dengan cara Timbalan Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Saifuddin Abdullah yang lebih mesra belia. Beliau boleh berkomunikasi melalui beliau melalui Facebook dan Twitter, malah jemputan program boleh dibuat melalui SMS sahaja. Inilah kehendak belia kita pada hari ini.

Parlimen Belia yang diwujudkan oleh Kementerian Belia dan Sukan baru-baru ini harus mengajar belia dengan cara belia. Kemewahan penginapan di hotel mewah akan mengajar pemimpin belia dengan sifat kesenangan dan boleh menghilangkan semangat idealis mereka. Walaupun pada asalnya penubuhan Parlimen belia ini menimbulkan pelbagai persepsi masyarakat, kita tidak mahu mereka pulang ke tempat masing-masing dengan tangan kosong dan kita berharap mereka akan mempunyai semangat untuk berjuang.

Belia Malaysia berharap peranan mereka diiktiraf oleh pihak kerajaan. Masih terdapat lagi pelantikan ahli Majlis Pihak Berkuasa Tempatan dilantik daripada orang-orang politik sahaja tetapi pemimpin belia sekadar di pinggiran semata-mata. Hal ini menyebabkan banyak program Pihak Berkuasa Tempatan kurang mendapat sambutan daripada golongan belia. Begitu juga Lembaga Pelawat Hospital juga banyak terdiri daripada orang politik.

Kita harus menyedari bahawa Kuasa Belia mampu mengubah landskap politik negara. Mereka juga mempunyai kuasa undi yang tinggi dan seharusnya kita memberi pengiktirafan sewajarnya kepada mereka ini. Pemimpin belia bukan gilakan kuasa, malah darjat tetapi mereka menawarkan diri untuk memberi  sumbangan kepada masyarakat Malaysia.

Dalam pemilihan Tokoh Belia Negara akan datang, kuasa pemilihan perlulah diberikan kepada pemimpin belia untuk memilih bukan hanya diberikan kepada orang yang bukan belia. Adakah pemilihan tokoh belia ditentukan oleh tiga orang panel penilai semata-mata?

Pemimpin belia akan mengenal pasti  siapa yang aktif dan memberikan sumbangan bukannya berdasarkan persepsi atau dokumen di atas kertas semata-mata. Ramai tokoh belia telah bergerak aktif dalam pergerakan belia sejak usia belasan tahun lagi tetapi ramai terlepas pandang kerana kita sibuk melantik panel profesional.

Semoga Sambutan Hari Belia Negara 2012 akan membawa makna yang besar kepada belia bukan hanya sekadar bergembira semata-mata. Dengan tema ‘Jadikan Hari Esok Lebih Baik Dari Hari Ini’, sebagai sebuah harapan yang besar kepada Belia Malaysia, kita mahukan peranan belia dapat dikembangkan dalam pelbagai bidang dan peringkat. Pemimpin belia juga harus berani bersuara dan menegur serta memberi apa-apa jua padangan mereka. Banyak pertubuhan belia rasa sedih kerana suara mereka diketepikan. Kita berharap penyertaan banyak kementerian dalam sambutan kali ini akan memberi satu idea kepada mereka untuk membantu belia.

Golongan belia harus dibantu dalam banyak aspek termasuk memulakan perniagaan dengan bantuan kewangan. Terdapat juga agensi yang meminta surat sokongan ahli politik untuk mendapatkan tajaan kepada belia.

Apa salahnya mereka mendapat sokongan daripada pemimpin Belia Daerah malah Pengerusi Majlis Belia Negeri dalam mendapatkan bantuan kewangan. Sebagai pemimpin belia kita tidak mempunyai apa-apa kepentingan dan kita bukanya menagih kontrak-kontrak jutaan ringgit untuk kaya raya. Pemimpin belia tidak digajikan dan bergerak dengan wang keringat sendiri. Hargailah Belia Malaysia dan mereka mampu memberi sumbangan yang besar kepada Malaysia.

Kita ingin mendengar suara lauangan anak muda untuk negara bukannya laungan belia untuk J-Pop atau K-Pop. Pergerakan Belia Malaysia harus diperkasakan dan dijadikan medan untuk melahirkan pemimpin negara. Ramai pemimpin negara kita lahir daripada persatuan belia di negara ini.

Kita juga berharap agar suatu hari nanti, kerajaan akan mewujudkan Kementerian Belia sahaja agar lebih fokus dan tersusun.Hal  ini kerana Menteri Belia dan Sukan terbahagi kasih sayangnya kepada dua iatu sukan dan belia. Semoga harapan kita selepas Hari Belia dapat melihat pengembangan potensi belia dapat diperkasakan. Kita tidak mahu harapan belia seperti tragedi sebuah cerita novel Tenggelamnya Kapal Van Der Wijck.

Penulis ialah Naib Presiden Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung

Sumber : http : //www.sinarharian.com.my/

ISU BAHASA : Budi dan bahasa pengaruhi kehidupan


Oleh MOHD. FARID MD. ALIAS

PEPATAH Melayu pernah berkata, 'orang berbudi kita berbahasa, orang memberi kita merasa.' Bahasa merupakan suatu elemen penting dalam kehidupan. Manusia menggunakan bahasa sebagai medium untuk berkomunikasi, sama ada secara lisan atau tulisan.

Percakapan atau tulisan yang menggunakan bahasa yang baik dan teratur akan memberi makna yang mendalam dan juga mampu menyentuh perasaan. Bahasa yang tinggi dengan nilai dan santun lebih mudah menarik orang memahami serta menghayati isi kandungannya.

Seringkali apabila dikatakan orang yang tidak menggunakan bahasa yang baik, ia sering dikatakan tidak beradab atau 'kurang ajar.' Walaupun pada sesetengah orang bahasa hanyalah medium untuk menyampaikan pendapat dan perasaan, tetapi bahasa juga merupakan lambang keperibadian dan olahan didikan yang diterima oleh seseorang.

Kerana itu, keindahan budi pekerti atau akhlak yang mulia seringkali juga dikaitkan dengan penggunaan bahasa yang indah dan elok kerana pentingnya hubungan antara kedua-dua faktor ini dalam aspek kehidupan.

Justeru, Islam menggalakkan umatnya menggunakan bahasa yang indah dan baik-baik apabila bertutur. Rasulullah SAW sendiri berdakwah menggunakan bahasa yang paling baik dan halus, serta tidak pernah menggunakan bahasa yang kesat dan kasar dalam pengucapan baginda walaupun kepada kaum Quraisy yang menentangnya.

Pentingnya penekanan Allah terhadap penggunaan bahasa yang baik boleh dilihat dalam banyaknya ayat Allah, selain banyak menggunakan perumpamaan yang indah dan baik untuk menggambarkan pentingnya bahasa dalam membentuk mahupun merubah minda dan keperibadian seseorang.

Antaranya, Allah SWT berfirman kepada Nabi Musa a.s supaya menggunakan bahasa dan perkataan yang paling lembut dan baik apabila berdakwah kepada raja Firaun yang zalim (rujuk surah Taaha: 20).

Allah juga memerintahkan supaya menggunakan percakapan yang paling lembut dengan ibu bapa dan menegah sekalipun berkata 'Ah!' kepada ibu bapa. Luqman Al-Hakim juga berpesan dengan anaknya, menggunakan istilah 'Wahai anakku' yang menggambarkan kelembutan seorang ayah dalam menasihati anaknya. (rujuk surah Luqman: 12-19).

Menarik sekali apabila penulis buku motivasi terkenal, La Tahzan (Jangan Bersedih), Dr. Aidh Abdullah al-Qarni juga ada berkata dalam suatu temuramah, "Islamlah yang mengajak orang untuk memiliki kebebasan berekspresi. Tapi ada dua syarat dalam hal ini. Jangan sampai menghina suatu agama dan kedua, jangan sampai merosak dan memfitnah orang lain." Ini menunjukkan bahawa bersuara tidak mengehadkan batas pemikiran manusia, tetapi ia harus dilakukan dengan batas lingkungan yang benar dan beretika.

Remaja hari ini sering dikaitkan dengan golongan yang tidak pandai 'berbudi bahasa' dengan golongan yang lebih tua. Remaja atau golongan belia juga dijadikan sasaran dalam mengetengahkan isu-isu kerana suara mereka lebih ramai dan lebih bertenaga.

Cabaran sosial, globalisasi dan taraf hidup yang mencabar menjadikan remaja terdedah dengan contoh dan teladan yang tidak menepati kehendak Islam dan budaya Timur.

Kebebasan berekspresi dalam lingkungan yang terlalu bebas serta tanpa tujuan adalah sesuatu yang harus dibendung supaya luahan minda dan pendapat dapat dilontarkan dalam suasana yang kondusif, baik dan teratur.

Di tahap remaja, idealisme atau berfikir secara ideal selalunya menjadi pegangan. Pada tahap remaja, pemikiran yang membentuk remaja masih lagi belum di tahap matang dan sempurna. Pengalaman hidup masih belum banyak dan kerenah cabaran realiti masih belum banyak ditempuh.

Oleh itu, idealisme yang dikutip hasil pembacaan dan juga pengajian sering menjadi landasan persepsi dan perjuangan remaja. Idealisme kadang-kadang memimpin remaja berfikir secara sempurna mengambil pendekatan hitam putih dan lebih cenderung mengkritik status quo.

Inilah yang terpancar pada pemikiran sebahagian para remaja terhadap sesuatu isu yang terserlah dalam blog-blog mereka, rangkaian sosial mahupun dalam forum-forum Internet. Lalu kadangkala keluarlah pendapat dan komen-komen yang diungkapkan dalam bahasa yang kurang enak dibaca atau didengar.

Adab dalam berbudi bahasa menyentuh tentang peri pentingnya disiplin hati bagi seorang manusia. Ada orang berkata mulut celupar tetapi hati baik. Jika dihalusi, ia adalah gambaran hati yang bercelaru, walaupun asalnya mungkin berniat baik. Kadang-kadang ia adalah perlambangan ego yang tinggi dalam diri.

Apabila merasakan diri lebih baik daripada orang lain, senang sahaja kata-kata sinis dan pedih keluar dan ini akan menyerlahkan sifat egois dalam diri. Apabila hati telah tergores, maka mudah berlaku perpecahan, umpat-mengumpat serta keji-mengeji.

Maka inilah hikmah Allah menyuruh manusia berkata-kata dengan baik, kerana fitrahnya manusia memang suka mendengar sesuatu yang baik dan indah. (rujuk surah Ali Imran: 159)

Sumber : http : //www.utusan.com.my/

ISU GLOBAL : Peningkatan penempatan Tentera Laut AS di Pasifik membimbangkanOleh : Azmi Hassan


TIDAK penting apa jua ungkapan yang digunakan untuk menggambarkan strategi terbaru Amerika Syarikat (AS) di rantau Asia Pasifik. Kesemuanya itu menggambarkan rantau ini bakal melalui senario yang lebih genting kerana bertapaknya dua kuasa besar iaitu Washington dan Beijing.

Era AS sebagai kuasa paling berpengaruh di Asia Pasifik semakin berakhir dengan kemunculan China sejak sedekad lepas. Presiden AS Barack Obama menggunakan ungkapan ‘pangsi’ untuk menggambarkan strategi terbaru Washington yang akan menggunakan rantau ini sebagai pemangkin untuk melonjak pengaruh global mereka.

Bagaikan untuk meredakan kegusaran masyarakat antarabangsa terhadap ungkapan pangsi yang ditafsirkan sebagai agak keras, Setiausaha Pertahanan AS Leon Panetta menegaskan strategi terbaru tersebut merupakan pengimbangan kekuatan tentera AS di antara Atlantik dan Pasifik.

Panetta memperkenalkan ungkapan terbaru tersebut ketika menghadiri Dialog Shangri-La di Singapura beberapa hari lepas.

Sama ada dasar pangsi atau pengimbangan, strategi AS begitu jelas untuk menjadikan Asia Pasifik sebagai pangkalan tumpuan kekuatan ketenteraan mereka, terutama sekali angkatan Tentera Laut AS (USN).

Pada ketika ini penempatan aset USN adalah seimbang di antara Atlantik dan Pasifik. Tetapi menjelang tahun 2020, Panetta menegaskan kekuatan USN akan tertumpu di Pasifik dengan kelebihan nisbah 60:40.

“Penempatan terbaru ini termasuk enam kapal induk, sebahagian besar kapal perang, kapal pemusnah, kapal gempur pesisir dan kapal selam," tegas Panetta pada persidangan pertahanan anjuran Institut Antarabangsa bagi Kajian Strategik. Sehubungan dengan itu Singapura telah pun bersetuju dengan rancangan penempatan empat kapal gempur pesisir (LCS) AS di Pangkalan Tentera Laut Changi.

Perlu ditegaskan bahawa LCS yang akan ditempatkan di Singapura mempunyai teknologi paling terkini dan termaju sesuai utuk dijadikan sebagai pangkalan hadapan tentera marin AS di rantau ini. Panetta juga mengumumkan jet pejuang terbaru dan termahal AS iaitu F-35 juga akan ditempatkan di Asia Pasifik dan besar kemungkinan di Jepun.

Agak membimbangkan juga bahawa kapal selam kelas Virginia yang mempunyai sistem peluru berpandu tercanggih juga dalam perancangan penempatan di Lautan Pasifik. Tidak menghairankan mengapa kapal selam sebegini dipilih kerana kemampuan menyerang yang tinggi dan sesuai untuk perairan sama ada yang cetek atau dalam.

Strategi pengimbangan ini sudah pasti akan membuatkan negara Asia Pasifik melakukan perubahan kekuatan ketenteraan masing-masing supaya tidak ketinggalan. Sebagai contohnya jumlah pembelian senjata tahun 2011 negara rantau Asia telah melampaui negara Eropah dan perbezaan antara Pasifik dan Atlantik ini akan menjadi lebih ketara akibat strategi pengimbangan AS.

Pada satu ketika pemilikan kapal selam negara Asia Pasifik hanya dipunyai oleh beberapa negara elit kerana kosnya yang agak tinggi dan keperluannya yang agak terhad. Tetapi pada hari ini selain negara tradisi seperti China, India, Korea Selatan, Australia dan Jepun yang memiliki kapal selam, Malaysia, Indonesia dan Singapura juga memiliki kemampuan serupa.

Thailand, Vietnam dan Filipina juga sedang membuat perancangan pembelian kapal selam dan dijangkakan dalam satu dekad akan datang Lautan Pasifik akan menjadi tuan rumah kepada 170 buah kapal selam.

Memang benar Lautan Pasifik yang begitu luas sudah pasti mampu menampung kehadiran jumlah kapal selam yang begitu banyak tanpa mengganggu operasi setiap negara. Tetapi mampukah rantau ini menjadi tuan rumah kepada dua kuasa besar iaitu Washington dan Beijing memandangkan strategi pengimbangan AS dan permodenan angkatan tentera China berjalan secara serentak.

Washington memberi jaminan bahawa penempatan armada tentera laut hanya untuk menentukan laluan Lautan Pasifik sentiasa bebas daripada ancaman dan tidak ada kena mengena dengan kebangkitan China. Manakala Beijing pula menegaskan permodenan angkatan tentera mereka hanya untuk menjaga kepentingan ekonomi China.

Memang benar seperti yang diperkatakan oleh Duta AS ke Malaysia, Paul W. Jones bahawa strategi pengimbangan adalah untuk mengukuhkan hubungan ketenteraan AS di samping bersama membanteras kegiatan lanun, penyeludupan serta melaksana bantuan-bantuan kemanusiaan di rantau berkenaan.

“Oleh itu, AS berperanan untuk bersama mewujudkan keselamatan dan keamanan di rantau berkenaan. Kita bukan hendak takluk atau berkonfrontasi tetapi ini satu bentuk hubungan kerjasama AS," tambah beliau.

Tetapi mengambil iktibar bagaimana AS telah menggunakan jaringan Trans Atlantik dan juga Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) untuk melangsungkan agenda Washington, tidak mustahil perkara yang serupa akan berlaku terhadap Asia Pasifik.

Begitu juga dengan China kerana melihatkan bagaimana tindak-tanduk Beijing menangani isu tuntutan bertindih kawasan maritim Laut China Selatan, adalah begitu sukar untuk mempercayai bahawa rundingan adalah saluran utama dan bukannya kekuatan ketenteraan untuk menyelesaikan masalah tersebut.

Jika kehadiran AS mampu mengimbangi China di rantau Asia Pasifik terutama sekali di Laut China Selatan, perkara sebegini patut dinilai secara positif kerana Beijing pada ketika ini mempunyai kelebihan berbanding dengan negara Asia Tenggara.

Tetapi masalah akan timbul jika wujud dua kumpulan negara Asia Pasifik sama ada yang memihak kepada Washington atau Beijing kerana senario sebegini bukan lagi sesuai untuk pengimbangan pengaruh tetapi lebih kepada bibit-bibit tercetusnya konflik.

PENULIS ialah GeoStrategis Institut GeoSpatial dan Sekolah Perdana, Universiti Teknologi Malaysia (UTM).

Sumber : http : //www.utusan.com.my/

ISU GLOBAL : Sukan ketepikan seketika masalah ekonomi EropahOleh Rohami Shafie


Eropah, benua yang menjadi tumpuan seluruh dunia pada masa ini. Sejak sebelas  tahun yang lalu kebanyakan negara Eropah bersatu di bawah Kesatuan Eropah (EU). Namun, krisis hutang Eropah yang semakin meruncing sejak dua tahun lalu menguji keupayaan sistem kapitalis yang diagung-agungkan oleh Barat sejak sekian lama. Krisis ini juga menguji keutuhan dan kesepakatan ahli-ahli EU.

Mengikut perangkaan ekonomi, lapan daripada sepuluh negara yang mempunyai peratusan hutang tertinggi berbanding Kadar Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) di dunia datangnya dari benua Eropah.

Tempat pertama dalam kalangan  negara Eropah sudah semestinya diduduki oleh Greece. Hutang Greece berbanding KDNK ialah sebanyak 168.2 peratus, manakala kadar pengangguran ialah sebanyak 19.2 peratus.

Negara-negara Eropah lain yang mempunyai kadar hutang tertinggi berbanding KDNK di dunia ialah Itali, Ireland, Portugal, Belgium, Perancis, Jerman dan United Kingdom. Hal ini menandakan bahawa sistem kapitalis terlalu taksub dengan instrumen hutang.

Sememangnya EU semakin lemah dan persoalan yang timbul pada masa kini adalah sama ada Greece wajar kekal atau keluar dari EU.

Umpama sebuah pasukan bola sepak, setiap pemain mempunyai peranan tersendiri. Namun, apabila salah seorang pemain mengalami kecederaan teruk ketika perlawanan berlangsung, adakah ia perlu dirawat terlebih dahulu sebelum dimasukkan semula atau dikeluarkan terus dalam perlawanan tersebut?

Dalam konteks ini, jika pemain tersebut cukup penting, terkeluarnya beliau akan menyebabkan pasukan tersebut tempang. Tetapi adakah Greece sebuah negara yang cukup penting buat EU?

Ada pendapat mengatakan bahawa lebih baik Greece keluar dari EU berbanding kekal di situ kerana dengan cara ini, Greece dapat mengurus kewangannya dengan menggunakan mata wang asalnya dan seterusnya mengurangkan kos dalam pasarannya. Kesan positif, daya saing Greece akan semakin meningkat.

Tetapi keputusan mengeluarkan Greece akan menjadikan pelabur seluruh dunia semakin tidak yakin dengan keupayaan EU. Mengurangkan ahli akan mengurangkan kekuatan sesebuah pasukan.

Sekali lagi umpama sebuah pasukan bola sepak, mampukah ia mengecapi kemenangan jika hanya 10 pemain bertarung dalam persaingan yang sangat sengit?

Memang boleh tetapi dengan bersyarat iaitu mestilah mempunyai strategi yang ampuh dan tepat. Jika tidak, pasukan tersebut perlu mengenal pasti seorang pemain simpanan yang mampu memikul peranan pemain yang telah dikeluarkan.

Dalam kes EU, nampak gayanya, Greece perlu dikekalkan. Jika tidak, EU akan semakin tempang terutamanya krisis hutang ini merebak ke negara Sepanyol sehinggakan banknya terpaksa diselamatkan.

Malahan, tanda-tanda krisis ini semakin teruk semakin jelas kelihatan apabila mata wang Eropah juga semakin lemah berbanding mata wang asing yang lain.

Jika Greece dikeluarkan dan Sepanyol tidak dapat diselamatkan, maka seluruh dunia perlu berasa bimbang bahawa krisis ekonomi paling teruk dalam sejarah dunia bakal melanda.

Tambahan lagi, mengikut angka terbaru, bukan sahaja ekonomi Eropah semakin tenat tetapi juga ekonomi Amerika Syarikat (AS). Pada bulan Mei yang lalu, hanya 69,000 peluang pekerjaan ditawarkan di AS dan ini meningkatkan kadar pengangguran di AS sebanyak 0.1 peratus kepada 8.2 peratus.

Ini menggambarkan bahawa ekonomi dunia masih belum pulih sepenuhnya, bahkan sebaliknya berada dalam keadaan yang amat genting. Ada yang berpendapat bahawa negara kita tidak akan teruk terjejas dek kerana krisis hutang negara-negara Eropah. Adakah begitu?

Memang benar, urus niaga Malaysia dengan negara-negara EU tidak begitu tinggi, namun perlu diingat kita mempunyai tahap urus niaga yang tinggi dengan negara China, yang mana dagangan China dan Eropah adalah besar sekali.

Jika ekonomi China merosot akibat krisis hutang Eropah, maka Malaysia juga akan terkena tempiasnya. Mungkinkah kesannya hanya akan dirasai oleh negara kita pada suku ketiga tahun ini?

Ketika negara-negara Eropah sedang bergelut dengan krisis hutang, jangan dilupakan bahawa pada bulan ini dan bulan depan, benua tersebut akan menganjurkan dua sukan terbesar yang diminati oleh penduduk dunia.

Pertama, kejohanan bola sepak Euro 2012 yang akan bermula beberapa hari lagi. Ramai yang masih ingat, Greece pernah menjuarai kejohanan ini pada tahun 2004, manakala Sepanyol merupakan juara bertahan Euro 2008.

Kejayaan menjuarai Euro 2004 dan 2008 tidak mampu diterjemahkan dalam konteks kekukuhan ekonomi negara-negara tersebut.

Kedua, sukan terbesar selepas kejohanan bola sepak Piala Dunia iaitu Olimpik 2012 bakal diadakan di United Kingdom (UK) pada bulan Julai nanti.

Selepas mengalami kacau-bilau pada tahun lalu, negara tersebut akan menjadi tuan rumah bagi pelbagai acara sukan yang melibatkan jagoan sukan seluruh dunia.

Kedua-dua kejohanan sukan ini bakal memberi limpahan ekonomi kepada benua Eropah terutamanya negara-negara yang menganjurkannya iaitu UK, Poland dan Ukraine.

Namun begitu, perlu diingat, kesannya hanya dirasai sebelum dan semasa berlangsungnya kejohanan sukan tersebut, namun kesan positif selepas berakhirnya kejohanan tersebut masih lagi samar-samar.

Tetapi sekurang-kurangnya, dua kejohanan sukan yang bakal diadakan ini akan membuatkan penduduk dunia melupakan sementara krisis hutang yang membelenggu benua Eropah.

PENULIS ialah Pensyarah Kanan Perakaunan dan Kewangan, Pusat Pengajian Perakaunan (SOA) Dan Felo Penyelidik Institut Penyelidikan Pengurusan dan Perniagaan (IMBRe), Kolej Perniagaan (COB), Universiti Utara Malaysia.

Sumber : http : //www.utusan.com.my/

ISU SOSIAL : Pengiktirafan perpaduan MalaysiaOleh : PROFESOR MADYA DR. SIVAMURUGAN PANDIAN 

PERPADUAN menjadi kekuatan negara ini. Banyak negara yang punah akibat ketegangan hubungan warganya sehingga berakhir dengan konflik berterusan namun Malaysia masih aman. Dalam senarai Indeks Keamanan Global (GPI), kedudukan Malaysia tahun lalu meningkat ke tangga ke-19 berbanding tempat ke-22 tahun sebelumnya; mendahului Singapura dan kedudukan paling atas dalam kalangan negara Asia Tenggara dan kedua di belakang Jepun di Asia.

Selepas 55 tahun, kita masih bercakap mengenai perpaduan dalam kalangan masyarakat yang rencam. Apakah perpaduan gagal hari ini ataupun keupayaan mengurus kepelbagaian oleh pihak berwajib membolehkan negara terus dilimpah dengan pengiktirafan dan penghormatan oleh dunia luar?

Dalam pertemuan dengan ketua-ketua agama, Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak pernah menyampaikan hasrat hati bahawa tanpa adanya perpaduan, kerajaan akan gagal merealisasikan Pelan Transformasi di bawah kepimpinan beliau.

Apabila menyampaikan ucapan pelancaran Program Transformasi Kerajaan dan Program Transformasi Ekonomi pada April lalu sempena tiga tahun Najib menjadi Perdana Menteri, kesemua perincian pencapaian adalah kerana adanya sifat kepunyaan dan unjuran dasar untuk memastikan transformasi sebagai satu perjalanan tidak terganggu disebabkan oleh pelbagai aliran politik yang berbeza.

Yang di-Pertuan Agong Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah dalam titah sempena Hari Keputeraan Yang di-Pertuan Agong minggu lalu bertitah agar rakyat bersatu padu dan tidak bermusuhan antara satu sama lain yang boleh membawa musibah jika terlalu selesa dengan apa yang dinikmati selama ini.

Dalam persekitaran sedemikian rupa, kita mesti mengimbas semula - mengapakah pemimpin era kemerdekaan bersedia melakukan pengorbanan dan kompromi yang cukup bermakna ketika itu? Adakah ia bersifat strategi politik semata-mata atau sememangnya pemimpin-pemimpin ketika itu sudah boleh menjangkakan rakyat negara ini akan bertelagah jika tidak digambarkan wujudnya ikatan kepimpinan pelbagai etnik sebagai teras untuk memimpin dan menerajui kerajaan.

Kerajaan yang ampuh adalah berasaskan kepada tadbir urus yang memahami keperluan dan kemahuan rakyat sebagaimana yang telah dan sedang dilakukan oleh pentadbir hari ini.

Yang nyata, pemimpin menjadi lambang kekuatan dalam sesebuah negara pelbagai etnik dan jika mahu meninggalkan negara yang makmur, sejahtera dan hidup berukun untuk generasi akan datang, maka pilihannya ada pada rakyat sendiri.

Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah turut bertitah bahawa: "Sekalipun atas nama politik atau apa-apa organisasi janganlah sehingga sanggup meletakkan ia melebihi kepentingan negara, hatta mengucar-kacirkan keharmonian. Ini ternyata suatu perkembangan yang tidak sihat dan sewajibnya dielakkan."

Sehingga ke hari ini, Malaysia masih merupakan salah satu model yang menjadi rujukan kepada perpaduan dan keamanan dunia. Ramai yang sangsi kemampuan Malaysia membina sebuah negara-bangsa berakarkan kepada kepelbagaian etnik.

Walaupun melalui proses pasang-surutnya terutama ketika berlaku rusuhan perkauman 13 Mei 1969 diikuti dengan peristiwa Kg. Rawa pada tahun 1998 dan Kg. Medan 2001 serta beberapa percakaran berterusan, akhirnya Malaysia masih gagah walau diasak dengan pelbagai cabaran dan rintangan untuk mengurus kepelbagaian etnik.

Malahan, perpaduan Malaysia diiktiraf dunia. Kejayaan untuk menyatupadukan rakyatnya dalam berhadapan dengan konflik perkauman menerima sanjungan pemimpin dunia dan pengiktirafan sebagai sebuah negara contoh. Keharmonian kekal.

Antara realiti dan persepsi, yang nyata kemuafakatan adalah simbol penyatuan masyarakat pelbagai etnik. Sambutan pelbagai perayaan turut menjadi salah satu petunjuk bahawa ia bebas diteruskan kerana adanya warisan daripada nenek-moyang sesebuah etnik. Zahirnya, persekitaran untuk meneruskan amalan dan ritual sendiri juga terkelompok dalam kepompong ini.

Namun, apakah hari ini kesopanan dan kesusilaan yang turut menjadi kerangka Rukunegara sudah mula luntur akibat manipulasi percaturan politik? Di manakah titik keseimbangan yang dipersetujui sebelum ini melalui kontrak sosial dan apakah sudah mula hadir individu yang menyoal kedudukan institusi Raja-raja Melayu kerana fahaman kepartian politik atau kerana partisipasi politik yang jumud dengan idealisme sendiri tanpa mahu menebuk ruang kosong untuk melihat kelemahan mereka sendiri.

Kepercayaan yang pelbagai tidak menyekat seseorang untuk bertanggungjawab atas nilai etnik dan kenegaraan tetapi sama ada ia boleh terus stabil bergantung kepada sikap yang rasional terutama dalam mengetepikan kepentingan politik mahu berkuasa dan berkedudukan dalam struktur pentadbiran negara.

Kepentingan jangka pendek perlu ditolak jika negara menjadi kepentingan mutlak kesemua rakyat negara ini. Penggunaan pendekatan negatif  berkecenderungan untuk membawa kepada kepincangan dan mengganggu apa yang sudah dibina selama ini. Pendekatan ini tidak boleh dibenarkan kerana ia akan lebih merugikan dan menyebabkan institusi yang selama ini berfungsi untuk meningkatkan taraf hidup masyarakat diperkosa oleh mereka yang tidak bertanggungjawab melainkan mahu memenuhi nafsu politik sendiri.

Negara ini sudah pesat membangun. Negara ini tidak boleh mencapai modenisasi dan industrialisasi tanpa pemimpin yang berwibawa dan rakyat yang berteduh di bawah payung panji-panji penginstitusian yang sedemikian rupa acuannya disesuaikan dengan komposisi kependudukan, geografi serta tatacara kemasyarakatannya.

Mencorakkan budaya hidup ke arah pembentukan masyarakat berdaya saing adalah tanggungjawab kerajaan dan pemerintah yang sentiasa cuba menghindari permusuhan etnik dan perbezaan keagamaan agar nilai muhibah tidak gugur angkara golongan yang tidak bertanggungjawab.

Pengiktirafan perpaduan tidak diberikan kepada mana-mana negara kecuali sebagai satu penghormatan kepada yang berkelayakan dan Malaysia merupakan salah satu yang tergolong dalam kumpulan tersebut.

Jika badan luar boleh melihat kecemerlangan Malaysia memperkasakan nilai keharmonian, mengapa masih ada yang menjadi warga bertopengkan kewarganegaraan Malaysia tetapi mengkritik setiap langkah yang diambil oleh pihak berwajib? Apakah kepentingan politik melangkaui kepentingan kenegaraan sehingga memalukan negara dan kerajaan kerana berbeza mazhab politik?

Perlu diakui mengurus hubungan etnik merupakan satu usaha berterusan dan sentiasa memerlukan pemantauan dan mekanisme yang disesuaikan dengan perubahan persekitaran. Kejayaan hanya boleh dipertahankan jika masing-masing jujur dan ikhlas dalam memastikan perpaduan tidak dikompromi dengan desakan unsur politik. Kelemahan diakui dan langkah penambahbaikan diambil oleh kepimpinan hari ini dan penyampaian yang jauh lebih baik juga bergantung kepada rasa tanggungjawab rakyat sendiri.

Persimpangan perpaduan,  banyak ranjau dan onak yang perlu dilalui tetapi jika kesemua warga memahami dan mahu memahami kepentingan ia disuburkan dengan nilai kemanusiaan tanpa ada perasaan syak wasangka dan curiga serta kepentingan sendiri, pengiktirafan ke atas Malaysia akan dianggap sebagai berkat kesinambungan warisan kepimpinan yang tidak menyimpang daripada amanat pemimpin kemerdekaan agar kompromi dan pengorbanan dipertahankan demi generasi akan datang.

Dalam meraikan pengiktirafan perpaduan, ia adalah pemilikan kita; warga yang bangga menjadi rakyat Malaysia bersama dalam susah dan senang menempuhi kemelut dalaman dan luaran negara.

Penulis ialah pensyarah di Pusat Pengajian Sains Kemasyarakatan Universiti Sains Malaysia

Sumber : http : //www.utusan.com.my/

ISU SOSIAL : Ambil langkah kurangkan kemalangan jalan rayaOleh : TAN SRI LEE LAM THYE

AGAK mudah untuk kita berbicara mengenai keselamatan tetapi adakah setiap orang benar-benar komited dengannya. Keselamatan tidak dianggap penting sehinggalah berlakunya tragedi yang sudah terlambat untuk dikesali.

Walaupun terdapat banyak kempen keselamatan jalan raya dan program publisiti, tragedi kemalangan jalan raya masih berterusan yang melibatkan kanak-kanak dan remaja menjadi korban. Lebih menyedihkan apabila seluruh keluarga terkorban dalam kemalangan maut.

Statistik yang didedahkan oleh Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (Miros) menunjukkan sebanyak 414,421 kemalangan jalan raya telah dilaporkan pada tahun 2010 dibandingkan dengan 265,175 pada tahun 2001. Sementara itu, angka kematian jalan raya turut meningkat daripada 5,849 kes pada tahun 2001 kepada 6,872 kes pada tahun 2010.

Jika angka kemalangan jalan raya 2010 dibandingkan dengan 397,330 kemalangan yang dilaporkan pada 2009 menunjukkan peningkatan sebanyak 4.3 peratus. Bagi angka kematian  di jalan raya pada 2010 pula,  jika dibandingkan dengan  6,745 kematian pada 2009,  menunjukkan peningkatan sebanyak  2 peratus.

Kemalangan jalan raya dapat dielakkan jika kita mengambil berat terhadap keselamatan dan menghargai nyawa orang yang tersayang.

Para pemandu sedar akan kempen keselamatan dan bahaya di jalan raya, tetapi mereka bersikap lalai terhadap nyawa sendiri serta orang lain apabila jalan raya dijadikan seperti litar lumba Formula 1.

Jika kita hendak melihat penurunan kemalangan, sikap kurang sabar dan pemanduan secara berbahaya di jalan raya perlu diperbaiki.

Selain daripada disiplin dan undang- undang jalan raya, pihak kerajaan juga hendaklah memandang serius terhadap keadaan jalan raya yang tidak memuaskan.

Ini adalah kerana kerosakan jalan raya seperti jalan berlubang, tidak rata ataupun bermasalah kejuruteraan boleh menyebabkan kemalangan. Ia harus ditangani dan diperbaiki dengan kadar segera bagi mencegah kemalangan.

Merujuk kepada Perkeso, jumlah kemalangan dalam perjalanan dilaporkan telah meningkat sebanyak 28.4 peratus daripada 17,170 kes pada tahun 2001 kepada 22,040 kes pada tahun 2010.

Majikan dan pekerja harus menyedari statistik yang serius ini dan bersedia untuk mengambil langkah bagi mengurangkan kejadian kemalangan.

Majikan mempunyai tanggungjawab untuk melindungi pekerja mereka dan pengguna jalan raya dengan mengambil  langkah-langkah pengurusan risiko pekerja di  jalan raya untuk mengurangkan kerugian perniagaan yang meningkat daripada kemalangan jalan raya semasa ke tempat kerja.

Kesimpulannya, para majikan mempunyai tanggungjawab dalam membangunkan dan melaksanakan program dan prosedur keselamatan  yang komprehensif di tempat kerja untuk mengurangkan kemalangan, kematian dan kecederaan termasuk menyediakan latihan kepada para pekerja mereka untuk menjadi pemandu dan penunggang yang cekap berhemah dan bertanggungjawab.

Penulis ialah Ahli Majlis Keselamatan Jalan Raya.


Sumber : http : //www.utusan.com.my/