Ahad, 3 Februari 2013

ISU PENGAJIAN TINGGI : 1Dream 2U Realisasikan Impian Pelajar Ke Universiti


TEMERLOH : Kementerian Pengajian Tinggi menganjurkan program 1Dream 2U di sekolah menengah seluruh negara pada tahun ini bagi merealisasikan impian pelajar ke universiti tempatan.

Timbalan Menteri Pengajian Tinggi Datuk Saifuddin Abdullah berkata program turun padang dengan kerjasama Unit Pusat Universiti (UPU) dan Jabatan Pendidikan Negeri itu bertujuan membantu pelajar memilih kursus pengajian pilihan mereka di universiti kelak.
Program 1Dream 2U menyasarkan pelajar Tingkatan Lima dan Enam Atas yang bakal mengambil peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) tahun ini.
Katanya program itu dilaksanakan berikutan ramai lepasan SPM dan STPM yang gagal meneruskan pengajian dan impian mereka ke universiti kerana kesilapan memilih kursus.
"Calon berkenaan mempunyai kelayakan yang diperlukan untuk kursus tertentu, tetapi pilihan yang kurang tepat menyebabkan mereka gagal bersaing dan mendapat tempat di universiti," katanya kepada pemberita selepas melancarkan Program 1Dream 2U: Impian Ke Menara Ilmu bagi daerah Temerloh di sini, Ahad.
Saifuddin berkata pegawai UPU dengan kerjasama pegawai Pelajaran Daerah dan guru akan menjelajah ke semua sekolah menengah bagi memberi taklimat terperinci berkaitan pemilihan kursus yang sesuai dengan kelulusan dan minat calon.
Program 1Dream 2U bagi peringkat Parlimen Temerloh akan bermula Selasa ini di Sekolah Menengah Abu Bakar Temerloh dan berakhir di Sekolah Berasrama Penuh Integrasi Temerloh pada 26 Februari. - BERNAMA

INDAHNYA BUDI


Tidaklah terlukis akan indahnya
walau pena bertatah permata
dengan minda yang sempurna
budi tetap tiada tandingnya.

Cahaya budi tetaplah terang
bagai benih subur di ladang
menabur jasa setiap ruang
ketika damai ataupun perang.

Insan berbudi hatinya mulia
tidak mengira segala bangsa
rela menolong kepada sesiapa
jujur dan ikhlas bagai pelita.

Berhati mulia bersifat amanah
telus jiwanya seperti beribadah
tidak mengeluh bakti dicurah
tidak pula memohon anugerah.

Setiap dilakukan kerana Allah
imannya teguh hasratnya indah
sempurnalah ia sebagai hidayah
segala bakti redha dan pasrah.

Berbudi olehmu wahai sahabat
jadikan berbudi sebagai ibadat
hatimmu hatinya akan terikat
dengan jalinan hidup sepakat.

AHMAD SARJU

3 FEBRUARI 2013