Isnin, 30 Mei 2011

ISU SOSIAL : Keluarga punca ramai kanak-kanak hilang

Oleh IZRA ABD RAHMAN (izra@thestar.com.my)

Di Malaysia, kita mungkin boleh menarik nafas lega apabila kes kanak-kanak hilang (bawah 13 tahun) yang dilaporkan tidak menunjukkan angka membimbangkan.

Tetapi, agak kurang enak didengar apabila hampir semua kes kanak-kanak hilang didapati berpunca dari rumah.

"Kita dapati mereka ini hilang kerana dilarikan ibu atau bapa yang mempunyai masalah rumah tangga.

“Ada juga kanak-kanak yang keluar rumah dan enggan pulang kerana kurang perhatian di rumah lalu memilih untuk bermalam di rumah kawan tanpa memberitahu ibu bapa,” kata Pegawai Penyiasat Kanak-Kanak Jabatan Siasatan Jenayah, Asisten Suprintendan Ong Saw In kepada Mingguan mStar.

Berdasarkan statistik, terdapat peningkatan terhadap kes kanak-kanak yang dilaporkan hilang tahun dalam tempoh tiga tahun kebelakangan ini.

Pada 2009, sebanyak 50 kes kanak-kanak hilang dilaporkan dan angka ini meningkat kepada 54 kes pada tahun 2010 dengan peningkatan sebanyak lapan peratus.

Untuk tempoh Januari hingga April tahun ini pula, seramai 20 kanak-kanak dilaporkan hilang.

Menurut Ong, walaupun kes kanak-kanak hilang menunjukkan pertambahan dari tahun ke tahun, namun kes yang berjaya diselesaikan pihak polis turut meningkat.

“Pada 2009 kita berjaya selesaikan 45 kes dan 51 kes pada 2010. Tahun ini pula, semua kanak-kanak yang dilaporkan hilang telah ditemui semula.

“Ini menunjukkan pihak polis sentiasa serius dan sering berusaha meningkatkan kecekapan dalam mendapatkan semula mereka yang hilang,” katanya.

Dalam pada itu, Ong tidak menafikan masyarakat sering mengaitkan kanak-kanak hilang dengan sindiket penculikan.

Kanak-kanak hilang dikatakan dijadikan peminta sedekah, buruh kasar, pelacur atau dibunuh untuk diambil organ dalaman.

“Di luar negara kita memang pernah dengar kes-kes sebegini. Tapi setakat ini kita belum pernah terima sebarang laporan tentang sindiket ini.

“Sama ada ia benar atau tidak, yang penting ibu bapa harus sentiasa berwaspada terhadap keselamatan anak mereka bagi mengelakkan kejadian tak diingini,” katanya.

Tak tutup kes

KECEKAPAN pihak polis, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) dan beberapa pihak dalam menyiasat serta menghebahkan maklumat tentang kes-kes ini banyak membantu ibu bapa mendapatkan semula anak yang dilaporkan hilang.

Pada Julai 2010, Nur (National Urgent Response) Alert diperkenalkan Polis DiRaja Malaysia (PDRM) dan Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM).

“Nur Alert akan menyebarkan maklumat pantas tentang kanak-kanak 12 tahun ke bawah yang hilang tanpa melibatkan tebusan, ugutan atau ancaman bunuh.

“Penyebaran dibuat dengan persetujuan ibu bapa atau penjaga sah kanak-kanak sehingga kanak-kanak hilang ditemui,” katanya.

Ong berkata, sistem ini telah dilaksanakan terhadap kes kehilangan adik Nisha dan Lee Xin Ru dari Pahang yang kedua-duanya berusia dua tahun.

Sehingga kini kedua-dua mereka masih belum ditemui.

Mengulas kes kanak-kanak hilang dalam tempoh yang lama dan gagal dikesan pihak polis, kes tidak akan ditutup dan pihak polis akan terus menjalankan siasatan.

“Kita masih siasat dan terima maklumat yang ingin diberi orang ramai terhadap kanak-kanak hilang ini,” katanya.

Selain adik Nisha dan Lee, polis juga masih menyiasat kes adik Sharlinie dan Muhamad Asmawi yang hilang pada 2008.

Sumber : http : //www.mstar.com.my/

BAHASA JIWA BANGSA

Keramatlah engkau mengharum hati nurani bangsamu

bersama membangunkan peradaban senusantara

penyeri akal budi

para cendekia, sasterawan, dagang senteri

suaramu kini bertakhta di istana

santun bicara rakyat jelata

suaramu bergema di dewan parlimen

dalam sidang dan di kamar para hakim arif

membuka gelanggang hujah dan debat

menggubal kanun dan akta

menegakkan kebenaran dan keadilan.


Dahulu pun engkau memang telah dimahkotakan

di rantau damai ini beratus tahun silam

memberi makna dan tamsil ibarat

loghat dan dialek, puisi dan seloka

lingua franca dagang senteri , mubaligh dan upaduta,

lunak dan halus bicaramu di balairung seri

ketika merafak sembah, menerima anugerah

menjunjung kasih atau menjunjung perintah.


Denganmu lahir pujangga dan pendeta ilmuan,

Tun Seri Lanang, Raja Ali Haji, Abdullah Munsyi, Za’ba,

kecanggihan dan keindahan madahmu

meruntun anak-anak sekolah menelaah Sejarah Melayu

mengutip mutiara ilmu mengkaji siratan falsafah

menyusur dan mentafsir akal budi budaya sewilayah.


SHAMSUDDIN JAAFAR

Kuala Lumpur,

Disember 1989.

Kenaikan Tarif Elektrik 7 Peratus Berkuat Kuasa Rabu

Selain itu Chin berkata, kerajaan juga memberikan bekalan elektrikpercuma kepada pengguna berpendapatan rendah yang menggunakan elektrik berjumlah RRM20 dan ke bawah sehingga 31 Disember tahun ini.

"Kerajaan dijangka akan menanggung kos sebanyak RM122 juta setahun bagi membiayai bekalan elektrik percuma kepada 900,000 pengguna di Semenanjung," katanya.

Menurut beliau lagi, selaras dengan dasar kerajaan untuk melindungi kebajikan pengguna terutama golongan berpendapatan rendah, jumlah 'lifeline band' untuk pengguna domestik akan dikekalkan pada 200kWj sebulan pada kadar unit 21.8sen/kWj.

"Oleh itu tiada kenaikan tarif untuk pengguna 'lifeline band' yang terdiri daripada 3.3 juta pengguna atau 55.4 peratus daripada pengguna domestik," katanya.

Jelas beliau, semakan tarif elektrik ini akan membolehkan Tenaga Nasional Berhad (TNB) mempertingkatkan pelaburan dalam penyediaan infrastruktur pembekalan elektrik yang lebih baik termasuk pengukuhan sistem penghantaran dan pengagihan.

"TNB dijangka melabur sebanyak RM4.5 bilion setiap tahun untuk menyediakan dan menaik taraf sistem infrastruktur bekalan elektrik.

"Sesuai dengan semakan tarif asas ini, pihak kerajaan meluluskan pakej penstrukturan tarif yang perlu dilaksanakan oleh TNB seperti menaikkan kadar diskaun di luar waktu puncak bagi 'Thermal Energy Storage (TES) daripada 1.5 sen/kWj kepada 3.5 sen/kWj," katanya.

Kata Chin lagi, TNB perlu memberi diskaun sebanyak 10 peratus daripada kadar tarif biasa kepada institusi pendidikan yang dibiayai sebahagiannya oleh kerajaan seperti yang diberikan kepada rumah ibadat, institusi kebajikan dan institusi pendidikan yang dibiayai sepenuhnya oleh kerajaan.

Pada sidang media yang sama, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Nor Mohamed Yakcop turut mengumumkan keputusan kerajaan mengenai struktur harga baru bagi gas yang yang dibekalkan oleh Petroleum Nasional Berhad (PETRONAS) kepada sektor elektrik dan industri.

Menurut beliau, gas kepada sektor elektrik dan industri dinaikkan sebanyak RM3.00/milion British thermal unit (MMBtu) setiap enam bulan bermula 1 Jun 2011 hingga Disember 2015.

"Harga gas akan mengikut harga pasaran bermula pada 2016.

"Langkah menyemak semula harga gas ini dibuat secara berperingkat bertujuan menangani isu herotan dalam pasaran serta mengurangkan tanggungan subsidi harga gas oleh kerajaan dan PETRONAS," katanya.

Jelas Nor Mohamed, kenaikan secara berperingkat ini memberi kepastian kepada sektor industri dalam merangka perbelanjaan operasi syarikat.

Katanya, di sebalik kenaikkan berkenaan, kerajaan dan PETRONAS pada 2011 masih lagi menanggung subsidi harga gas yang dianggarkan berjumlah RM25.64 bilion.

"Harga gas terbaru ini masih kompetitif berbanding harga pasaran bahan api alternatif seperti gas petroleum cecair (LPG) dan 'Medium Fuel Oil; yang meningkat daripada USD37.05 setong pada Mac 2009 kepada USD93.98 setong pada suku pertama 2011.

"Keputusan terbaru ini tidak akan menjejaskan daya saing industri tempatan dalam jangka panjang. Sebaliknya ia akan membolehkan sektor industri membuat penyesuaian serta meningkatkan lagi kecekapan dan produktiviti," katanya.

Sumber : http : //www.mstar.com.my/